COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, August 12, 2016

Pengalaman Naik Flight Business Class Yang Mendebarkan!


Nie nak citer.. waktu kiteorg beli tiket flight ke Maldives nie.. MAS ade buat offer utk kite buat seat upgrade! Aku kan beli tiket economy class.. so dia bagi offer utk kite buat bidding utk upgrade seat kite ke business class.. aku malas nak layan offer2 macam nie.. tapi en.teman la ckp why not kite try jer bid.. kalau nasib kite dpt.. dapat laaa... aku ckp tak yah lah membazir duit... baik simpan duit tu utk beli flight tiket yg lain pulak... tapi en. Teman ckp.. takpe laa.. bile lagi nak merasa naik business class.. dah ade offer bidding macam nie.. cuba jer lah...


Dah en.teman nak sgt.. aku pun layan kan aje lah... so kiteorg pun bid utk business class seat utk flight dari MALDIVES – KL... Kiteorg bid yg paling murahh iaitu pada harga RM314 satu kepala.... bid nie kiteorg buat before kiteorg fly to Maldives tau... so bile kiteorg kat maldives.. tetiba en.teman dpt msg credit card deduction sebanyak RM628! Then at the same time.. kat phone aku dpt email notification yg mengatakan tahniahhhh sebab berjaya bidding seat Business class! Ahahaha...


44-IMG_5815 copy

Maka waktu nak balik tu.. kat airport dengan bergaya nya lah aku gie beraturrrr di Business Class lane utk check in! Ahahhaa...


43-IMG_0249

Nie lah email notifications yg aku dpt tuu... tak pasal2 kene bayar lagi RM628! Haihh.. en.teman punya pasal lah nie!


45-IMG_5811 copy

Sukeerrr lerr tuu dpt memenuhi impian dia nak naik business class! Ceh!


46-IMG_5813 copy

Thank you BayBeeeeeeeeee sbb you punyer keinginan.. I pun dpt lah merasa naik business class! Ahaha...


47-IMG_5826 copy

Bile dah check in.. wahh.. dpt macam2.. terus mood jakun is on! Hahah.. well first time lah katakann.. so harus lah jakii kan! hehe..


48-IMG_5825 copy

Bile purchase Business Class automatik kite akan dapat access to MAS private lounge.. so dpt lah makan free kat sini.. sesuai sgt lah utk kiteorg yg belum makan malam lagi nie! haha...


49-IMG_5818 copy

Gaya seorang Dato di private lounge! :p


50-IMG_5824 copy

Gaya seorang bibik yg dah hitam legammm! dah nak balik.. mood jadik datin dah kelauttt dahhh kekdahnya! Hahaa...


51-IMG_5822 copy

Selection of food kat MAS lounge nie so soo jer la... boleh lah sekadar utk buat lapik perot sebelum makan kat dlm flight!


Untitled

Nie satu pengalaman yg macam agak cuakk jugak lah... haha.. tengok waktu dah masuk utk boarding.. tapi kiteorg yg duduk dlm MAS lounge nie masih lagi belum di panggil utk boarding ke dlm flight... pelikk niee.. so aku pun tinjauuu ke luar.. tengok macam sunyii sepi jer keadaan kat luar tuu.. haih... susah plak hati akuu... kangg tertinggal flight sajaaa jerrr... end up pegi tanyer kat staff kat dlm lounge tuu.. nanti diaorg akan bagi tahu ke bile masanya kiteorg patot boarding utk business class seat nie?? then staff tu ckp yerr! ahaha.. kantoiiii! Nampak sangat first time naik business class... ahahah.. wattteberr lahh.. pengalaman pertama harus lah nampak jaki.. baik bertanyer daripada nak berlagak tahu sudahnya kangg tak pasal2 kene tinggal flight! Hahaa..


Rupanya org2 yg duduk business class nie tak perlu nak beratur lama2 utk masuk ke dlm kapal terbangg... kiteorg adelah org yg terakhir sekali masuk ke dlm flight... wow.. VIP sgt pengalaman nie! hahaha..


Untitled

Sekali imbas seat dia macam biasa2 jer utk business class nie.. tapi bile kite duduk kat bahagian business class nie kite still akan dpt merasa perbezaannyaa seperti dari segi layanan cabin crew.. dari segi menu makanan... dari segi ruangan tempat kaki yg lebih luas dan sedikit selesa!


Untitled

Nie antara layanan istimewa kat business classs... duduk2 jer terus kami di sajikan dgn welcome drinks & cold towel.. wow... I’m impress! Hahaha.. Ye lah.. kalau kat economy classs ko kene tunggu lepas flight dah take off selepas beberapa minit baru dpt makan minum...


Untitled

Fuhh... bergaya sungguh Dato’ Khairol minum apple juice! Pui! Ahahaha...


Untitled

Kalau duduk kat economy class mana boleh pilih2 makanan... kat business class ade menu boleh pilih menu nak makan apa hokey!


Untitled

Untitled

Ini lah menu pilihan hidangan utk Business Class flight dari MALE – KL ... ok laa.. boleh lah menu dia!


Untitled

Untitled

Kiteorg amik menu satay & pasta.. kongsi2 rasa dan makan!


Untitled

Acikk dah laparrr.. so acikk bedal satay duluuu!


Untitled

Dah settle aku & en.teman bedal satay.. flight kiteorg masih tak jalan2 lagi.. haihh.. jengg.. jenggg.. jenggg.. udah kenapaaaa lama sgt flight tak gerak2 nie???? ok.. amik masa berdoa dan bertafakur sekejap sebelum sambung bedal makan pasta pulak!


Dah settle makan pasta pun flight kiteorg tak gerak2 lagi... huuuwwaaaaaaaaaaaa... dah kenapa niee???? Rasanya dah delay almost 1 hour tapi flight masih tak gerak2 nie! huhu.. cuak.. gelisah semua ade nie!


Untitled

Dari tempat duduk kiteorg boleh nampak pintu cockpit terbukak...


Untitled

Then nampak pilot keluar dari cockpit...


Untitled

Then nampak beberapa org termasuk pilot dok meeting kat area pintu pesawat dan cockpit!


Huuwwwwaaaa.. whyy laaa??? Hati aku dah cuakk giler-gilerr kottt time niee.. ye lah time ni baru jer kes pesawat Air Asia yg dari Bali nak ke Singapore terhempas and kesemua crew dan anak kapal mati... lagi dgn kes2 flight MAS yg sentiasa ade isu dan perihal nya yg tersendiri.. gilerrrr tak cuakk bile flight delay lebih kurang sejam lebih lamanya????


Untitled

br /> 12 tengah malam waktu Maldives = 3 pagi waktu Malaysia... flight kiteorg sepatotnya berlepas dari Male Airport pada jam 10:45 malam waktu Maldives..


Untitled

Then lepas diaorg meeting2 tu.. ternampak ade technician masuk kat bahagian cockpit! Alaaaaaaaaaaaaaa tak besttt nyaa tengok situasi macam nie! obviously we know something is not right somewhere kan!


Setelah sejam lebih kami semua berada dlm keadaan berteka-teki... end up Pilot buat pengumuman... dia bagitahu yg Flight kiteorg tu ade masalah teknikal skit.. ade masalah dgn Air Pressure (tekanan udara)... waktu pilot nie bagi announcement.. dia boleh gelak2 lagi okkk!! Haihh.. pilot oh pilott.. org dah gemuruhhh di jiwaaaaa dia boleh plak nak buat lawak.. kengkonon nak kasik semua org chill lah eh?


Tapi elok jugak lah pilot cool macam tu.. kalau dia bagi announcement yg tegas dan serious lagi buatkan kite cuakk kan??? hehehe.. so dlm tempoh team teknikal dtg membaik pulih sistem Air pressure tuu... kiteorg baca lah apa2 ayat2 suci yg kiteorg tahu... baca doa... berzikir.. sampai lah dengar annoucement dari pilot kata flight dah ready utk take off!

Fuhh.. lega rasanya.. tapi hati tetap tak tenang selagi kiteorg tak selamat sampai mendarat kat KLIA! Alhamdulillah.. akhirnya selamat jugak kiteorg pergi dan balik dgn selamatnya... satu pengalaman naik flight yg agak mengerunkan jiwa raga laaa kali niee... huhu...


So persoalannya rasa berbaloi ke naik flight business classs nie???


Pada aku kalau naik business class utk flight yg betol2 long haul macam ke US or EUROPE ok lah kot.. sebab seat dia mesti lagi gempak dan lebih selesa... kalau takat ke negara2 asean nie aku rasa naik economy class aje udah lahh... haha.. tapi tu lah.. kalau takat nak merasa naik business class.. nak dpt kan pengalaman mcm aku nie.. boleh lah kot saja2 try naik yg dekat2 punyer jouney macam nie... kalau long haul tu utk business class takde belas ribu utk satu seat mana sah... dah seat dia gempakk.. harga dia pun harus lah lebih gempak kan?? hahahaa...


Ok lah.. lepas nie I’ll share some important tips tentang merancang percutian ke kepulauan Maldives nie ya! ;)

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnyaaaaaaaaaaaaaa

YB Shehan said...

bagi orang yang tak biasa, i is jakun! bgs entri ni. hehe. ada la pendedahan utk kami..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails