COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, August 24, 2016

My Axis Crown Condo Latest Update!


Macam yg aku penah ckp sebelum nie.. kalau ikutkan hati rasa macam malas nak update pasal perihal rumah aku yg dah 6 tahun tak siap2 nie.. tapi bile mengenangkan blog nie lah tempat aku meluahkan perasaan... dan jugak tempat aku menyimpan segala kisah suka dukaaa dlm kehidupan aku selama hari nie... so aku rasa aku kene jugakk update pasal perihal rumah nie.. so esok2 bile dah tua.. kot aku dah tak berblogging lagii.. ade lah bahan bacaan buku skrap yg mengimbau segala susah payah utk aku dptkan rumah ku tangisan ku tu! Huhu..


Last Sunday... kiteorg para pembeli yg teraniaya nie ade meeting dengan calon liquidator... liquidator nie maksudnya adelah satu company yg dilantik utk wide up/ remove developer nammm jahanam tu! Alah senang citer liquidator nie ibarat Rescuer ataupun orang tengah yg dilantik utk selamatkan projek perumahan kiteorg yg terbengkalai nie la!


Before this kiteorg dah ade 2 calon liquidator dah... so last Sunday kiteorg meeting dgn calon yg ketiga... selepas pada nie baru lah kami para pembeli akan buat pemilihan liquidator pulak! Nak pilih liquidator nie pun nak kene betol.. tak leh salah pilih.. kang tak pasal-pasal banana beranak 2 kali! Huhhh!!!


Untitled

Untitled

Untitled

Untitled

Ini antara slide presentation dari liquidator last Sunday... based on their presentation.. katanya kalau setakat nak siapkan rumah tu tak lama.. paling lama pun dlm 1 ½ tahun jer.. yg lama proses nak berhadapan dgn manusia.. meaning all kind of procedure be like nak face pengurusan sana.. pengurusan sini.. jabatan sana.. jabatan sini.. itu yg makan masaa... itu belum lagi nak dptkan persetujuaan dari semua buyer on how they want to proceed with this project... kalau ade buyer yg tak nak pilih the same liquidator.. memang hazabb laa..! katanya we need at least minimum 75% buyer to agree with this selection!


Bunyi macam senang... nampak macam mudah.. tapi percaya lah.. nak deal dgn manusia ni lah part yg paling susah sebenarnya... bukan senang okk nak dpt kan keputusan sebulan suara... first step macam kiteorg nak amik tindakan undang2 nie pun cukup lahh.. bukan semuaaaa buyer bersetujuu... ade yg selfish... just nak wait and see.. ade yg tak confident dgn our committee’s member’s effort... memang sakit hati gilerrr tengok ragam manusia macam nie... !


Dah berada dlm condition seteruk ini pun masih ade lagi yg nak buat perangai dan tak nak bersatu paduu! Hummpphhh.. dugaaann duggaaann.. nasib aku bukan committee memberss.. committeee kiteorg adelah tergolong dari org yg sgt penyabar.. aku layak utk jadik committee utk tarbiah kan manusia2 yg pendek akal boleh lahh... aku geramm jer.. rasa nak sembur sekor2 yg tak nak bersatu dlm mendapatkan hak masing2!


Tapi nasib baik lah dlm pada ade manusia yg tak nak bersatu tu... kami para pembeli masih berada di pihak majority yg nak bertarung kes nie sehingga ke titisan terakhir... so sapa yg tak join tu diaorg tak kan dpt free ride pun... towards the end.. they still have to face their own problem later on! Yg penting skg nie our baby property nie dah berada dlm satu tahap yg lebih positif dan positif!


Mengikut kata liquidator.. kalau semua proses berjalan lancar.. paling awal dlm masa 3 tahun rumah kiteorg tu boleh disiapkan.. tapi kalau keadaaan perjalanan nak selamatkan rumah nie penuh onak dan berliku.. maka ianya boleh mencecah sehingga 4-5 tahun lama nyaaaa!! Huuuwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... lambat lagiiii nak merasa duduk umah sendiri! Sobss.. sobss...


Kesedihan tak abis kat situ... kepiluan pulak di tambah apabila liquidator bagitahu that mcm mana pun nanti kami tetap kene bayar additional cost utk rumah kiteorg tuu! Ye lah sebab now loan dah 90% disburst kat developer nam jahanamm tuu... yg tingaal lagi 10% jer.. dah buat roughly estimation kalau 10% utk setiap unit di kumpul pun rasanya takkan cukup utk new developer tu nak complete kan project tu dgn jayanyaa.. which ade logik nya lah jugak kan.. now cost semua dah naik.. dgn GST nya lagiii.. so at the end kesimpulannya.. kami para pembeli tetap menjadik mangsaaa keadaan!


Kalau buyer nak rumah.. kiteorg kene get additional loan lah utk top up pada additional cost tu nanti.. according pada calon liquidator tu hari tuu.. setiap unit maybe kene top up around 20-35% dari harga rumah.. contohnya macam rumah aku tu aku beli dgn harga RM177k.. so kalau 30% aku kene top up.. so around RM60k lah later on bile umah aku tu dah siap aku kene bayar! Huuuuuwwwwwwwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... duit tu dah boleh buat fully renovation okkk!!!!! :(


So now buyer ade pilihan.. kalau rasa tak nak top up.. kiteorg boleh let go kan rumah tu kepada new developer tu nanti.. ibaratnya macam kiterog jual lah unit kiteorg tu kalau seandainya kiteorg tak mampu nak top up duit lagi or memang nak let go kan rumah tu terus.. tapiiiiiiiiiiiiiii... seandainya kalau kiteorg nak jual pada new developer tu nanti.. developer akan beli pada harga yg kiteorg beli rumah tu tauu dan bukannya pada harga pasaran skg!


Contohnya rumah aku tu aku beli pada harga RM177k.... so kalau aku rasa aku tak nak dah rumah aku tuu.. aku tak mampu nak top up RM60k lagi utk dptkan rumah aku tuu.. so aku boleh jual rumah aku tu pada new developer dgn harga RM177k jugak.. walaupun skg harga di pasaran rumah aku tu dah boleh mencecah RM500k dah skg nie.. tapi aku tak boleh jual pada new developer pada harga RM500k tuu... still ade kerugian sedikit disitu.. sebab ye lah bila kite beli property kalau kite nak jual mesti kite nak ade keuntungan sedikit kan! huhu...


Entah lah.. kalau ikutkan hati memang aku rasa nak let goo jer umah tu.. tapi kene fikir panjang.. mana nak dpt propertyy dekat area Ampang... dgn harga RM200k++ lagi skg nie?? susah kot skg nie nak beli rumah yg bawah pada harga RM500k.. kalau ade pun studio unit square feet kecik! Itu semua aku kena amik kiraaa... tak boleh ikutkan hatiii yg marah nie sgt.. kene fikir panjang.. walaupun kalau seandainya kene top up duit up to RM60k sekali pun.. harga rumah aku masih lagi tak cecah RM250k which is still okk for having a house around Ampang with 1041 square feet!


Untitled

Teruskan melangkahh dgn senyuman.. insyallah Allah ade bersama dgn insan-insan yg teraniya!


Korang teruskan berdoa utk kak neen yer... moga2 di permudahkanlah segala urusan yg melibatkan projek perumahan Kak Neen nie.. sayang korang kuat-kuatt!


6 tahun aku tunggu nak duduk umah sendiri... 6 tahun aku simpan perasaan nak deko-deko rumah sendiri...


Macam-macam impian dan angan-angan yg dipendamkan selama hari ini... then tetiba terfikir entah sempat atau tidak nak merasa duduk rumah sendiri & deko-deko makeover rumah sendiri! :(


Untitled

So skg tak pedulikkkkkk dahhhhh! Sudah tiba masanya utk deko & makeover rumah sewa yg aku duduki kini pada kadar yg paling minimal! Dgn harapan kalau ditakdirkan tak berkesempatan nak dpt merasa duduk rumah sendiri... at least now dah dpt melepaskan keinginan mendeko & makeover rumah yg aku duduki!


Aku berdoa agar aku dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki dan berpeluang utk menduduki rumah ku tangisan ku itu! Insyallah... amin!

4 comments:

Mommy Cici said...

kalau duduk rumah sewa rasa leceh sangat nak mendeko kan kak. tapi demi kepuasaan anak mata tercinta, deco kan jugak. nanti share ye rumah selepas di make over

QasehnyaRania said...

in shaa Allah kak neen semoga dipermudahkan semuanya.aamiin
take care kak neen

6ky said...

semoga dipermudahkan urusan... susah juga bila beli rumah yg x siap lg ni..

ily♥ said...

assalamualaikum kak neen. sy duk area pandan indah, which dekat lah dgn umah akak tu. n mmg tiap hari pun nek lrt kat stesen pandan indah. and i've been wondering, dah siap ke belum axis ni?? sbb kedai semua dah beroperasi kan. Bila baca post2 akak on axis ni, barulah sy tau kisah sbnr. Allahu.. lama tu menunggu.. semoga Allah ilhamkan keputusan yg terbaik buat kak neen, permudahkan semua urusan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails