COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 13, 2015

Tak Buat Open House Tapi Pegi Jalan Ziarah Hari Raya!


Selagi aku tak duduk rumah aku sendiri.. selagi tu lah rasanya aku tak akan buat open house utk hari raya! Last aku buat open house hari raya kat umah sewa yg aku duduk skg nie around last 3 years kot.. waktu tu aku baru tahu aku pregnant kan my Mawaddah Cinta! Jemputan dah bagi kat tetamu.. takkan lah nak batalkan pulak invitation tu.. time tu aku tak buat kerja sgt pun sebab most of things done by en.teman kesayangan aku tuh… memang time tu terserlah sgt ciri2 kasih sayang seorang suami pada si isteri yg sedang mengandonggg! Uwaaaaaaaaaaa.. rindu nya saat preggy.. walaupun sekadar 3 bulan jer aku pregnant.. tapi seriously best sgt.. sebab dilayan bagaikan seorang permaisurii raja gitu! Ahahaha..


Honestly aku suke jer nak buat rumah terbuka nie… seronok jemput tetamu dtg umah dan kite pun seronok melayan tetamu walaupun terkadang tu penattt cam nak mamm! Heheh.. tapi tu lah umah sewa yg aku duduk skg nie tak berapa nak best dah suasananya.. tak tahan lah umah diserang anai2.. so aku tak selasa nak panggil tetamu datang masuk umah! Rumah aku kat tingkat 2.. umah level bawah dari umah aku pulak tak berpenghuni… so memang dah jadik sarang anai2 dgn jayanya lah!


So pasal tu lah aku dah stop buat open house kat umah aku… tunggu lah kot ade rezeki nak duduk umah yg aku beli tapi dah 5 tahun tak siap sebab kene tipu ngan developer tu.. insyallah aku akan cuba buat kenduri doa selamat ngan jamuan hari raya sekali gus… tahun bile tu tak tahu lah kan.. selagi tak dpt kunci umah.. selagi tu lah aku makan hati tiap2 tahun bile tibanya hari raya!


Ye lah org lain bile time hari raya bukan main seronok dok berhias rumah… aku pulak sejak anai2 dah mula nak duduk serumah ngan aku.. memang dah tak koser nak hias rumah dah! Lantakk lah situ… hias2 pun tak cantik gak rupanya… ahaha.. so tu yg malas nak hias2 dah.. lagi pun rumah sewa.. nak buat lebih2 pun fikir banyak kali sebab bukan rumah sendiri!


Takpe lah.. yg penting aku ngan en.teman ade tempat berlindung.. itu pun dah bersyukur sgt2 dah sbb tuan rumah tak naikkan harga sewa rumah tu sejak we all duduk situ 10 tahun yg lalu! Ok lah… lupakan kisah sedih aku ngan rumah aku nie… now aku share citer aku memenuhi jemputan hari raya utk tahun nie…


1A-IMG_9063 copy



Minggu pertama syawal, aku pegi beraya ke 3 buah rumah dlm masa satu hari.. memang hazab gak lah perot aku on that day.. dah lah aku nie bukan jenis boleh makan banyak… makan ciputt pun dah kenyangg sg2 dah rasanya… masalahnya bukan diet.. tapi memang jenis tangka perot aku saiz XS.. so nak buat macam mana?? Kalau ikutkan hati nak sgt makan selagi mampu.. tapi apalah dayaku!


1-GOPR1161 copy


Tengahari pegi umah my adik Nadia nie! she’s one of my ex officemate..


2-GOPR1156 copy


Serioulsy happy bile dpt pegi beraya kat umah Nadia sebab dpt jumpa Suzie!


3-GOPR1170 copy



Kami bertiga adelah kawan satu office satu ketika dahulu!


4-GOPR1160 copy

5-GOPR1167 copy

Kiteorg memang camgini... aktiviti paling disukai adelah amik gambar tanpa henti! Ahaha..


6-GOPR1174 copy


Best giler menu2 yg disajikan kat umah Nadia.. semuanya home cooked ok.. Mak ayah dia memang pandai masak and suke masak2.. Dalam banyak2 menu.. menu yg paling banyak aku ngan en.teman bedal adelah….


7-IMG_8858 copy


Kambing bakar nie! ohhhMMmgggggggg.. sedapppppppppppppppppppppp nyaa lah haiiI!! Black paper sos tuuuu.. ngan mayonis tu.. di makan lak ngan kambing yg lembut ituuu… aloh aloh alohhh… Aku ngan muke tak malu pegi tambah 3-4 round! Ahaha.. nak amik penuh pinggan segan.. so amik sekali.. makan bagi abis… then tambah lagi.. then abis.. pegi tambah lagi… ahaha. Kambing bakar nie dibakar sendiri oleh ayah & abg Nadia!


8-IMG_9065 copy



Sebelum balik.. sempat posing kat dlm umah Nadia! Aku kan… sebenarnya bengang gilerr ngan en.teman tau.. Dia sejak akhir2 nie kan dah mula malas nak bawak camera godang dia tau! Ye lah maybe dia rasa dah penat nak carry camera godang tu ke sana ke mari.. nak2 pulak kalau time hari raya.. dia memang aim nak makannn jerrrrrrrrrr… gambar candid jauh sekali dia nak amik… bile suruh amik.. baru dia amik… kalau tak suruh.. rasanya sampai ke sudah lah takde gambar aku nak update kat blog nie agaknya! Bile aku tanyer kenapa tak amik gambar candid aku beraya kat umah member2 nie? dia kata.. “alaa.. sorryyyy… lupa nak amik gambar sebab memang tiap kali pegi beraya I memang dah aimmm nak makannnnnnn jerrr” *terbakor aku dengar jawapan nie*


Well.. dia kene paham yg dia dah biasakan binik gonjeng dia nie dgn quality gambar sharp and clear! Aku memang tak puas hati kalau gambar gelap.. sebab aku nie dah lah gelappp…. Lepas tu kang gambar bluurrrrrrr pun aku rasa annoying tengok! Eeii.. memang tak suke lah gambar tak clean and clear nie.! tapi nak wat camne.. gambar2 aku pegi berjalan raya tahun nie semuanya di ambil dgn menggunakan iPHone & GoPro! Iphone & GoPro nie boleh di harap time ade cahaya yg cukup jerr… tapi bile cahaya kurangg… ko siap lahh gambar akan jadik blurr.. gelapp dan tak cantikkkkkkkkkk!


9-IMG_8355 copy



Menchikk menhcikk pun tetapp sayanggggggggggg si buncit sorang nie! T___T


10-GOPR1183 copy


Dah settle umah Nadia we all terus terjah umah BIL pulak! Abg ipaq aku masak nasik arabbbbbbb…. Fuhhh… belasah lagiiiiiiiiii sebab kat umah nadia aku tak bedal nasik.. so kat sini apa lagi sessi membedal nasik lah jawabnya!


11-GOPR1185 copy


Sedih plak berkumpul adik beradik tanpa Mak Mertua di sisi sebab dia kan stay kat Ipoh skg nie..


12-IMG_8416 copy


Lepas maghrib kami memenuhi jemputan makcik aku yg tersayang pulak! Macam2 makanan di sajikan pada malam tuu sbb it’s a buffet raya dinner… tapiiiiiiiiiii.. aku dah tak leh nak makan sgtttttttttt sebab perot dah full tank! Uhukk uhukk.. tapi sib baik lah dpt jugak tapau skit2 balance food yg ade.. so dpt lah jugak merasa makanan yg terhidang malam tu!


13A-IMG_8565 copy


Tu baru settle berjalan raya utk hari sabtu… keesokkan hari nya aku pegi berjalan raya ke rumah…


13B-IMG_8483 copy



Beraya dgn my halfmoon collection from Naazneen Faiqa by NeenaAnuar!


13-IMG_8526 copy



Kami beraya di rumah Pakhenchik & makhenchik InaAchik pulak!


14-IMG_9066 copy


Amboiii bersalaman hari raya.. macam banyak naaww nawww dosa nya kan?? hahaha..


Untitled

Tetiap tahun beraya mesti akan amik gambar2 kasih sayang nak makhenchik sorang nie!


16-GOPR1203 copy


Hahahaha.. aktiviti wajib setiap kali beraya bersama-sama


17-GOPR1204 copy

18-GOPR1206 copy

WEfieeeee…


Actually before berWEfieee segala nie.. harus lah kami dah makan dulu!


Untitled

Gambar kat meja makan takde sebab en.teman nak makannnn jer kerja nya! T___T Sib baik lah aku ingat nak snap gambar Spaghetti yg makhencik InaAchik buat nie.. yum yummm udang bosarrrr!


20-GOPR1208 copy

21-GOPR1210 copy

Lepas makan.. borak borak.. pong pong pong pang.. hu ha hu haa.. Bile dah malam skit we all pekena air kopi panas2 umpphhhh!!


Untitled

Gigih Makhenchik buat kOpi tarik tawww! Ahahah..


Untitled

Thank you makhenchik ku sayammm.. ko jgn risau.. ko tidak gemuk bersendirian kerana aku jugak sedang menghadapi tumbesaran yg sama sejak2 dah makin tuaa nie! hahahaha… Yang pentingg lakik sayangggggggg walaupun gemmsss! Hehhee…


Untitled

Bukti kami melepak dari siang sampai lah ke malam! Ahahah…


25-IMG_8810 copy


Then dlm minggu kedua raya.. aku pegi beraya ke putrajaya & Pantai Dalam! Anyway, gambar nie menunjukkan gaya Gorjes VS Gonjeng ok!


26-GOPR1250 copy


Tengahari aku pegi beraya ke rumah kawan aku di Putrajaya..


27-IMG_8813 copy


Neng adelah kawan aku waktu belajar kat UiTM dulu.. kami satu kelas, satu Rumah dan jugak satu bilik.. hehhee.. Neng jamukan tetamu ngan menu sarawakk.. wahh first time aku makan the original mee jawa Sarawak & Kelupis.. kelupis tu macam pulut di makan dengan macam lauk rendang daging.. ! Yummss.. yummyyy.. semua menu aku ngan en.teman bedal.. memang tengah lapar giler pun sbb first rumah yg we all visit lah katakan.. satay Willy tu pun kiteorg bedal! Hehehe..

28-IMG_8814 copy


Dari umah neng terus pegi pantai dalam utk beraya dgn Emy my ex officemate… Emy masak Mee kari… perot dah kenyangg sebenarnya.. tapi still makan jugak sebab dah lama tak makan mee kari.. hehe.. Emy nie dulu aku penah blog out pasal business dia buat kuih raya.. air tangan dia buat dessert memang terbaik sgt.. tapi now dia berhenti baking jap sbb bagi tumpuan pada penjagaan anak2 dia yg masih kecil..


29-GOPR1262 copy


Then dlm minggu raya ketiga... aku pegi beraya kat umah Kak Syarliz! Mesti korang kenal kak Syarliz kan?? kak syarliz nie one of my favorite travel blogger tau! Korang tengok kat belakang kiteorg tuu.. penuhh okkk dia punyer FM and travel collections!


30-GOPR1260 copy


Nahhh.. ini pun dia kata masih ade FM yg dia tak dpt nak tepek kat sini!


31-GOPR1269 coy



Kabinet khas utk simpaan semua koleksi cenderahati yg dibeli dari tempat dia travel! Salute aku ngan kak syarliz nie.. dia betol2 traveller… rajin beli souvenir.. aku nie pelamas skit.. beli ikut dan jerr! Hahaha…


Untitled

Ramai gak tetamu kak syarliz on that day.. sib baik kat bahagian balkoni rumah kak syarliz masih available.. so sesuai sgt lah utk kami lakik binik bersantai-santaian di ruangan nie! hehehe…


Untitled

Kak Syarliz masak nasik dagang tauu.. al maklum lah hubby dia org ganu kite.. hehee. Lepas rindu nak makan nasik dagangg!! Yummss yummss.. then ade menu lain gak iaitu mee kari.. then ade macam2 dessert gak.. sorry takde gambar.. korang pun tahu kenapa kan? lakik aku giler makan! Ahahaa..


34-IMG_9009 copy


Mula2 segan.. lepas tu pot pet tak berhenti.. ahahaha.. aku tak kenal mereka yg lagi 2 org tu.. then waktu nak amik mangkuk kat meja makan nie.. Kak Syarliz kenalkan aku dgn Dr. Siti & Azie.. diaorg nie memang kaki traveler okk.. macam Dr. Siti dah travel up to 39 country tauu.. huhuhu.. impress impress sgttt! Time nie dah lupa nak makan dah.. bile dah kenal.. memang berborakk aje lah kerjanya.. tak berhenti we all borak pasal tempat2 yg pernah kami kunjungi… best sgt sbb sharing minat y g sama!


35-GOPR1265 copy


Geng Kaki Travel..


36-GOPR1257 copy


Mak kak syarliz peramah macam kak syarliz jugak! Sempat borak2 before kami mengundurkan diri!


37-GOPR1255 copy


Sempat lagi berWEfie ngan fridge magnet kak syarliz yg banyak ituu.. eiiii.. gerammm tauu tengok!


38-GOPR1268 copy



Again.. thank you so much kak syarliz for having uss.. actually rasa macam tak cukup jer masa nak borak2 tapi takpe lah.. next time kite jumpa lagi yer!


39-IMG_9053 copy


OTTD Raya di minggu ketiga! Simple jurrr.. baju kurung moden cotton paisley bersama dgn tudung instant shawl Damia color Lavender!


Ok tu jer lah cerita hari raya aku utk tahun nie.. lepas nie nak sambung cerita percutian New Zealand semulaaa… adoii matikkkk lahh.. dah nak masuk setahun dah nie aku balik dari NZ.. tapi ceritanya tak jugak abis lagi aku kongsikan disini! T________T


8 comments:

Allene typicalmommy said...

cantiknya umah ina achik tu.... suka tgk.. simple...

-iLLa- said...

lawanya umah tema hitam putih tuh...suka tgk ulang2..kekkee

bibi yusof said...

Neena, cantik cantik semua baju u.. boleh tau u beli kat mana

Nurzakiah Hanum said...

lawanya rumah kawan2 sis

umifarisfarhan said...

kak neena,smua baju cantek esp blaus n skirt tu, mane beli? :) naaak jgk hehehee

Mimy Hamid said...

neena kena beli iphone 6 plus la gini

Chekgu Azrine said...

Nmpk neena suka kaler purplekan?hehe

Azlin M Hamin said...

Assalamualaikum,

Suka baca blog awak :) TQ ya berkongsi pengalaman kat sini. Khairul yoohoo, lama tak jumpa ko.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails