COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 25, 2015

Rumah Kene Pecah Masuk Perompak!




Rabu minggu lepas.. umah Pak Joe kene pecah masuk ngan perompak! 

Well.. nothing surprised me actually… coz dah common sgt kot kat Malaysia skg nie umah kene pecah masuk ngan perompak kan?  1 Malaysia nie penuh ngan perompak.. ko duduk kat mana2 sahaja ko terdedah ngan perompak!  Duduk kat tempat public area ko terdedah ngan perompak.. ko duduk kat dlm umah pun ko terdedah ngan kedatangan perompak skg nie okk.. so kat mana lagi tempat yg selamat utk kite berada skg nie?  jawapannya nan hadoo sebab obviously kite sedang duduk dlm sebuah Negara yg diterajui oleh kumpulan sang perompak! 

Anyway, berbalik pada cerita umah pak joe kene rompak… on that day Pak Joe keluar umah awal pagi.. selalunya dia ade jerr kat umah.. jaranggg sgt dia keluar dari umah melainkan ade urusan kat luar baru dia keluar.. so on that day, dia keluar umah dari pagi sampai malam… kirannya seharian dia takde kat umah laa… around kol 11 malam dia call aku.. “Angah.. please come over to my house now… umah I dah kene pecah masuk lahh”  Ok.. aku waktu tu nak kata terkejut sgt tu tak lah.. Cuma rasa cam geramm dan marahhh sgt sebab umah Pak Joe menjadi mangsa yg seterusnya!

Actually kat dlm kawasan apartment tu… memang dah banyak sgt kes pecah rumah berlaku… tapi entah lah.. aku pun tak paham.. ade security pun tak guna!  Baik tak payah pakai security guard kalau gaya gini!

Obviously aku ngan Pak Joe memang suspect org dalam jugak yg buat kerja pecah rumah nie.. diaorg nie memang stay kat dlm kawasan apartment tu… then diaorg buat kerja2 lahanat nie… diaorg tahu dan dah monitor gerak geri penduduk2 kat situ… masalah jugak bile penduduk tak bersatu… maka ini lah jadik nya.. masing2 selfish… penting kan diri sendiri.. tak fikirkan keadaan sesama jiran tetanggga… tak terfikir ke entah esok entah lusa boleh jadi umah kite pulak akan menjadi mangsa yg seterusnya kan?? 


Entah lah.. aku sebenarnya dah penatt nak fikirkan masalah nie… sampaikan naik buntu memikirkan kat mana lagi aku boleh duduk dan berlindung dengan tenang kat dlm Malaysia nie??  Bile berada di luar rumah… obviously memang sgt2 terdedah dgn ancaman perompak… tapi kalau dah sampai ke tahap duduk dlm umah sendiri pun tak selamat.. apa lagi nak ckp???

Nasib baik Pak Joe takde kat dlm umah pada hari kejadian… tapi memang modus operandi pecah rumah org nie dibuat waktu org takde kat umah.. bile tuan rumah balik umah.. tengok pintu umah dah terbukak!  Tapi aku heran betol… si penyamun lahanat ni boleh bukak main door tanpa rosakkan kunci pintu main door… macam senang nyer diaorg boleh ade master key with them kan?  yg part grill.. dioarg memang guna the biggest cutter utk pecahkan ring kat bahagian kunci mangga grill tuuu!


Pak Joe kunci pintu bilik dia..  senang jer si perompak ketuk tombol pintu tuu utk masuk ke dlm bilik Pak Joe.. memang diaorg nie dah selalu buat kerja2 nie lah kot.. as usual kesemua almari di geledah nya.. Pak Joe cuma hilang cash RM250 jer!  Memang umah Pak joe takde harta apa pun yg nak di rompakkan.!  Duit RM250 tu pun balance duit raya.. kalau tak.. lagi lah.. masuk angin keluar asap aje lah yg si penyamun tu dpt! 

Memang sekarang nie aku rasa sgt2 tertetekan dengan kehidupan yg mencengkam camgini… rasa takde keamanan dan kebebasan dlm kehidupan langsung!!!  setiap bende yg kite nak buat.. kite keep on fikir tentang bahaya yg bakal kite hadapi.! Setiap hari bile nak keluar umah rasa tak tenteram… bile balik umah pun rasa berdebar-debar nak bukak pintu umah.. duduk dlm umah pun cuakkk jugak… nak tido tak tenang… otak nie dok berfikir takot2 tengah tido tetiba parang dah ade kat leher…

Astaghfirullah.. Ya Allah.,. Engkau lindungi lah kami semua dari segala kecelakaan ini.. dan Engkau berikan lah bala terhadap mereka yg memberi kecelakaan kepada kehidupan kami kini!  Amin…

6 comments:

InaYusoff said...

ape yang dapat kita buat dengan kerajaan macam ni?

ape cara kita?..

nak tunggu PRU akan datang..lambat lagi...

ape daya yang kita ada?..

Allene typicalmommy said...

btul la tu, orang dalam kak neena.... dah perati gerak geri kita.

Nurzakiah Hanum said...

dah x selamat kan

6ky said...

so scary.....

Cikna said...

Kita repot3x....ape la guna nye perumahan yg ade security tp x secure

QasehnyaRania said...

kn.dh ada security patutnya makin terjamin la keselamatan.
ini lain jadinya.
mmg org dlm
mcm kes rumah saya dlu juga la.. huhuhu
mmg trauma j lps tu.. rasa takut semua ada

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails