COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, August 4, 2015

Aku Kene Rogol, Then Aku Pegi Buat Report Tapi Aku Pulak Yg Kene Tangkap!


Bile aku create entry lepas geram pasal rumah aku nie hari tu.. ade beberapa komen & cadangan yg diberikan oleh readers.! Antara cadangan yg diterima adelah seperti berikut:-


> Buat aduan pada SPRM & Tribunal Pengguna

> Buyer perlu siasat latar belakang developer

> Beli rumah yg dah siap


Ok ini pulak pandangan dan persoalan aku... hakikatnya dah berapa banyak kes rumah terbengkalai kat dlm Malaysia nie??? adekah jalan penyelesaian utk kes nie? for me very simple... bile adenya undang2 bangang seperti apa yg aku dah cerita kan kat dlm entry sebelum nie.. so in other words, segala badan2 berkuasa seperti SPRM dan Tribunal pengguna tu sebenarnya sudah tidak ade nilai nya dan ia tidak membantu langsung dlm menyelesaikan masalah yg dihadapi oleh purchaser!


Kalau ade jalan penyelesaian, sudah pasti tidak akan ade developer jahanam nie hidup bak cendawan tumbuh dan bermaharajalela kat dlm Malaysia nie! Yerr.. memang betol kite as purchaser kene siasat latar belakang developer, tapi macam mana nak siasat bile pihak berkuasa sendiri mengambil langkah membiarkan developer nie lari dgn mudah?


Semudah ABC... bile developer dah buat taik kat satu projek, then just boleh lari.. tukar nama company... buat company baru.. projek taik tu di tukar kan nama developer utk di kambing hitam kan... then bile purchaser nak amik tindakkan undang2... nak malukan developer.. tak dpt nak buat sebabnya kalau nak amik tindakkan undang2... purchaser perlu amik tindakkan pada nama current developer (kambing hitam) and not the original developer!


Then tell me, macam mana org nak carik info about developer jahanam nie bilamana purchaser tak dpt nak catch the orginal culprit??? at the end, no body knows about the original developer yg jahanam tu! Just like case aku nie, sepatotnya aku yg merupakan salah satu mangsa penipuan dlm urusan jual beli rumah nie bertanggunjawab utk hebah kan tentang original developer jahanam tu.. aku kene bagi tahu pada umum yg dia ade buat project kat tempat lain sedangkan project rumah aku dia tak siapkan.. kat dlm artikel utk project baru si jahanam nie.. dia siap gebang yg rumah aku nie dia dah siapkan dgn gah nya! So ini semua yg aku kene reveal in detail about this jahanam developer! Aku ade semua bukti... jelas dan nyata... tapi at the end.. undang2 tetap tak memihak kepada purchaser! ibarat tak guna nak canang sebab si jahanam tu bukan lagi current developer!


So now again tell me how aku boleh share about this input so that org2 lain yg nak beli property dia yg baru tu tak terkena macam apa yg aku dah kene skg nie? Seriously in this case, aku rasa aku dah kene 'rogol'.. then aku pegi buat report.. aku pulak yg kene tangkap!!! Nak pegi check background Developer dekat bank.. semudah ABC ke kite nak dpt access utk check track record accounts developer dekat bank??


Eventually kalau betol hak kite as purchaser nie di lindungi, hakikatnya segala terms and condition dlm urusan jual beli nie akan adil utk kedua-dua belah pihak! Tak perlu lah purchaser yg bersusah payah macam nak mamposssss nak kene baca perjanjian dgn melantik lawyer sendiri lagi… tak perlu lah purchaser nak buat kaji selidik tentang background developer lagi… sebab ironinya.. kalau undang2 dan kawalan ketat dikenakan kepada developer… obviously secara automatic nasib buyer akan terbela!


Undang2 jual beli nie di cipta oleh yg berkuasa.. jadi persoalan nya.. kenapa yg berkuasa tidak menetapkan undang2 yg adil buat pemaju & pembeli juga? Kenapa undang2 yg dicipta itu terlalu berat sebelah???? Hakikatnyaaa pembeli nie yg nasib nya perlu lebih terbela… sebab pembeli yg mengeluarkan wang keringat utk membeli rumah so sepatotnya undang2 lebih ketat dengan developer sebab diaorg yg dpt duit dari purchaser… tapi undang2 ‘malaysia boleh’ nie memang jelas dan nyata semuanya berpihak pada developer nam jahanam sahaja semata-mata!


Contoh undang2 paling bangang.. owner/board of directors boleh lari dari tanggungjawab menyiapkan project yg berada di atas tanggungan dia!

So senang kan.. bile dah dpt duit… songlap duit bawak lari.. lepas tu resign.. lepas tu bukak company baru.. buat project baru lagi dgn gunakan nama developer baru.. then songlap duit lagi kat project baru tuu.. then resign lagi.. then bukak company baru lagi… So tell me.. undang2 mana yg boleh digunapakai utk menangkap si durjana yg songlap duit keringat pembeli nie? Pembeli pulak kalau tak bayar dgn bank akan kene black listed.. then semua access pada loan terputus.. hidup jadik muflis.. see senang jerr kan undang2 yg nak menjahanamkan hidup purchaser????


Atas cadangan suruh beli rumah yg dah siap… ade berapa banyak project rumah siap kat dlm Malaysia nie? duluuuu duluuuu jer ade program bina dan beli nie! lepas tu apa jadik skg nie?? senyapppppppppppppp!!!!! Lepas tu kalau nak beli rumah yg gerenti siap… jgn harap nak dpt beli rumah pada harga yg mampu milik.. semua dah main harga tangkap juta2 punyer kalau kat area Klang Valley nie.. developer memang lah datang dari yg ade nama… tapi semua golongan rakyat mampu ke nak beli rumahhh dari developer yg ternama nie????


Ok itu kalau developer ternama yg boleh deliver rumah on time.. haaaa… niee aku nak share… my schoolmate share this with me.. sila baca yer..


Untitled

Untitled

Untitled

So amacam? Masih relevant lagi kahhh skg nie kite nak check developer’s background???? Ni public listed company okkkkkkkkk… still buat taik!!! Memang musim NAJIsssss betol skg nie!


Sejujurnya aku tidak menyalahkan si developer durjana nie secara 100% kerana obviously developer nie wujud atas factor lemahnya penguatkuasaan undang2.. hakikatnya kite perlu lihat pada asas akar umbi setiap permasalahan yg timbul.. di sini sudah terang jelas dan nyata yg masalah ini mudah wujud kerana tiada undang2 ketat yg dikenakan kepada developer so pasal tu lah masalah rumah terbengkalai ini sudah menjadi isu ringan di dlm Malaysia nie!


Lagi satu kesimpulan, ini semua mudah terjadi oleh kerana isu makan suap!!! Semua pihak yg terlibat berkepentingan dan mempunyai agenda masing2… Bile ade duit semua bende boleh jadi.. senang nak beli sesiapa sahaja yg mereka suke janji mereka dpt meloloskan diri mereka! Yang jadik mangsa rogol berkali-kali adelah si pembeli!

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

pembeli yang kena teruk kan

Shahida Dzulkafli said...

Akhirnya pembeli juga yang menanggun semuanya...

~ Huda Qamar~ said...

Huhu...lawyer pun jadi mangsa apetah lagi org biasa. Jangan sebab tuhan jadikan kita pandai, senang2 kita boleh tindas org yg tak pandai. Jangan nk permainkan masa depan & takdir hidup org lain. Bab2 duit ni org blh naik angin, naik darah, naik hantu naik gila juga. Nanti tak pasal je masuk muka depan berita kena mati ditembak.

Jubah_Putih said...

Kalau kita taknak bayar loan dekat bank tu boleh tak? i tak penah beli rumah lagi, so mmg tatau la pasal housing loan ni..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

salam..
melalui sistem pndftran syarikat/co...ctu ada nama director segala kn..even da muflis..so dr butiran tu..bole la reveal..dlu dia nama developer A..now developer B..or melalui kwsp...or lhdn..tp melalui sistem pndftran syarikat or ROS..ctu mmg senang cek online pn bole..tak pn pegi ja opis ROS TU...tp dunno apa dept tu skrg ..klu dly org pnggil ROS

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails