COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 20, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 6 @ Pertama Kali Main Salji di The Remarkables Mountain!


Akhirnyaaaaaaaaaaaaaaa…. Cita-cita nak jumpa dengan salji telah pun tercapai ketika bercuti di New Zealand tahun lepas! Hehee…


1-IMG_2001 copy

Hahaha… Giler excited jumpa saljii.. ini ko baru tengok gambar.. belum tengok video kanak2 ribena lagii! Muahahhahaa…


Ok gambar tu waktu dah sampai di The Remarkables! As usual marilah mengikuti pengembaraan aku ke Remarkables nie dari awal pagi!


2-IMG_1787 copy

Hari kedua di bandar Queenstown, bangun pagi tengok view dari balcony our 2 bedroom apartment di Oakshores Hotel & Resort ni sgt sedih… sebabnya cuaca mendung ya amaat… sesekali hujun gerimis turun membasahi bumi! AKu memang kalau boleh nak sgt cuaca terang benderanggg sewaktu berada di Queenstown ni sebabnya kat Queenstown ade banyak sgt aktiviti2 menarik yg boleh kite lakukan! So bile cuaca cerah… mudah utk kite buat aktiviti dan yg paling penting view adelah sgt superb sebab langit membiruu!


3-IMG_1793 copy

Disebabkan cuaca pagi tu agak mendung.. so we all pun take our own sweet time utk buat aktiviti.. lepakkk lepakk kat balcony apartment sambil enjoy our own breakfast set! Breakfast set nie kiteorg buat sendiri jer.. dah beli siap2 air juice lah.. hot coklat la.. cereal lah… roti with jam lah.. roti with mushroom soup lah.. so apa yg ade we all just belasah for breakfast! Sejukk bekuu camgini memang akan belasah makan apa sahaja! Ahahaha..


4-IMG_1801 copy

Dah selesai breakfast… make up pulak! Adoiyaiii.. bestnyaaa lah haiiii kalau tetiap hari ini lah tempat aku utk siap-siap kan diri! T____T


5-IMG_1782 copy

Dah pakai stoking jenis wool pun tak cukup cover tahap kesejukkan kat sini tauu! Huhuhu…. Ok lepas semua org dah ready.. we all pun bertolak ke gunung Remakables yg terletak tidak berapa jauh dari apartment kami!


6-IMG_1806 copy


Jauh tak jauh tapi perjalanan tetap mengambil masa lebih kurang 1 jam jugak rasanya utk sampai ke puncak gunung Remarkables nie!


7-IMG_1843 copy

Sebabnya jalan nak mendaki ke puncak gunung boleh tahan scary! Ahaha.. jalan berlengkang lengkok.. so tak leh nak bawak laju.. pastu jalan sempit.. pastu ade tempat ade railing tepi jalan.. ade masa kang takde railing tepi jalan..


8-IMG_1837 copy

Ha.. macam nie… takde railing tepi jalan.. bawah tu dah lah gaunng.. fuhh.. memamng mencabar jugak lah jalan nie!


9-IMG_1813 copy

10-IMG_1823 copy

As kami mendaki ke atas.. kami dpt melihat keindahan bandar Queenstown di bawah sana!


11-DSC08629 copy

Ehhh… retisss mana pulak tuu??? Muahahahahha…. Ok tengah2 mendaki, we all saja berhenti kat tepi jalan nie kejap.. saja nak amik2 gambar!


12-IMG_1847 copy

13-IMG_1848 copy

Tempat kami parking kereta! Scaryyy jugak lah sebab betol2 tepi gaung! Ahahah..


14-IMG_1860 copy

Ok.. layan kan aje aksi Kak Jeng kat sini ya!


15-IMG_1854 copy

16-IMG_1866 copy

17-IMG_1868 copy

18-IMG_1874 copy

Sejuk nak mamposss kat sini sebenarnya tauuU!! Aku rasa seluar aku pakai 2 lapis… baju 3 lapis.. tapi still tak tahan sejukk! Huhu…


19-IMG_1890 copy

Ok setelah penat mendaki dgn kereta Estima kami.. akhirnya sampai jugak ke puncak gunung Remarkables nie!


20-IMG_1892 copy

Ok kat atas tu lah tempat yg kite boleh pegi visit or nak bermain SKI or nak bermain dengan salji!


21-IMG_1893 copy

Sumpah aku rasa gambar nie macam haremmm… jelas kelihatan aku very the TOURIST version gituu! Ahahaha… ko tengok budak kecik tu bukan main dia main SKI…


22-IMG_1895 copy

Tak.. takk.. aku bukan tengah rukuk dlm solat.. tapi itu adelah gaya pertama si jakun jumpa salji depan bijik mata sendiri! Muahahaha…


23-IMG_1896 copy

Ehhh.. betol ke salji nieeeeeeeeeee?? Ok soalan vanganggg… hahaha..


24-IMG_1898 copy

Memang ini lah perkara pertama yg aku nak buat bile aku berjumpa ngan salji! Yerr.. aku nak pegang dan rasa dgn tangan aku sendiri salji tu! rasa dia dah tentu2 lah sejukkkk… hahaha.. then rasa dia halus gebuu jugak lah macam ABC tuu.. hehe…


25-IMG_1969 copy

Yg aku teruja adelah bentuk kepingan ais salji nie.. bentuk dia memang mcm batu2 kristal.. then berkaca dan bersinar…


26-IMG_1903 copy

27-IMG_1904 copy

28-IMG_1909 copy

29-IMG_1899 copy

30-IMG_1929 copy

Yerr.. itu lah dia wajah2 keriangan dan keterujaan yg amat sangat bile buat pertama kali nya berjumpa dengan salji.. hahahaha… tu belum abis lagi tuu… ade lagi sessi main2 ais kepal kat atas sana nanti! Heheh..


31-IMG_1931 copy

Ok jom kite naik ke atas gunung utk tengok org main SKI!


32-IMG_1933 copy

Kiteorg tak pandai main SKI.. so fefelingg main SKI kat escalator ni pun jadik lah! Ahaha..


33-IMG_1936 copy

Escalator nie disediakan utk org yg nak naik ke atas tanpa perlu mendaki salji! Uuishh.. berat kaki kot nak menapak kat kawasan salji tuu.. sib baik lah ade escalator bergerak nie… memang sesuai lah utk golongan tourist macam kiteorg nie! ahaha..


34-IMG_1941 copy

Comel pulakk lakik aku ngan snow cap dia tu! ahahaha..


35-IMG_1944 copy

Adoii.. kalau lah cuaca cerahh time nie… memang ohsemm lah view dari atas nie sebab boleh nampak bandar Queenstown kat belakang aku nunn! Uhuhu…


36-IMG_2029 copy

Takde rezeki nak tengok view langit membiru dari atas gunung remarkables nie! T___T


37-IMG_2005 copy

tapi takpe lah.. dah dpt naik sini dgn keadaan takde ribut salji pun dah bersyukur sgt2 dah!


38-IMG_1951 copy

Org sibuk main SKI.. aku sibuk buat ais kepal! Ahaha.. ye lah. Dah tak pandai nak main SKI..ini jer lah yg mampu aku layan kat atas gunung tuu!


39-IMG_1952 copy

40-IMG_1953 copy

Nahh.. terimalah ais kepal special dariku utk mu! Hehe..


41-IMG_1956 copy

Kalau boleh memang aku nak golek golekk atas salji tuu.. tapi aku punyer baju bukan jenis kalis air punyer.. so aku tak sanggup nak basahkan baju aku tu!


42-IMG_1965 copy

Actually dulu kat sini ade aktiviti Tubing tau.. aku memang lah berhajat sgt nak main permainan nie kat sini.. tapi malangnya bile aku sampai kat sini time tu diaorg tutup aktiviti tubing tu sebab diaorg buat sedang buat kerja baik pulih utk aktiviti tubing tu! maka hancuq hati ku jugak lah sbb tak dpt nak merasa duduk atas pelampung besauuu then slide down atas salji! Ianya lebih kurang macam kite main SKI lah… cuba beza SKI kite guna kaki.. tapi Tubing kite pakai bontot! Ahahahah..


43-IMG_1984 copy

44-IMG_1985 copy

45-IMG_1997 copy

Nak built Snowman tak pandai sgt.. so main2 ngan ais kepal nie pun jadik lahh!


46-IMG_2008 copy

47-IMG_2010 copy

48-IMG_2012 copy

Aku saja pakai baju & tudung color terang nak mampos waktu berada di Remarkables nie! tujuan utamanya adelah supaya aku yg paling outstading bile berada dlm gambar… hahaha… sorry lah.. Kak Jeng memang hover! :p


49-IMG_2039 copy

Za pun awal2 aku dah pesan suruh pakai jaket warna terangg… hehe..


50-IMG_2002 copy

Mula2 aku ingatkan air hujan yg turun tauu.. sbb rasa memang macam air hujan jer yg menitik.. sekali rupanya Salji laa… ok.. dah experience main salji and dah experience jugak mandi salji! Hehe..


51-DSC08792 copy

Kat sini ade tempat makan.. tapi kite dpt amik gambar kat tempat makan nya aje lah sebab makanan yg disajikan adelah tidak halal!


52-IMG_2032 copy

Yes.. puas hati dpt sampai sini!


53-IMG_2037 copy

Dan Remarkables adelah tempat pertama aku berjumpa dengan SALJI!


54-IMG_2035 copy

55-IMG_2018 copy

56-IMG_2021 copy

Few last pose before we leave The Remarkables!


Ok this is for your info yea.. Tiada sebarang kos yg dikenakan utk korang naik sampai ke atas ni ya! Meaning korang boleh enter gunung Remarkables secara free.. unless korang nak main SKI or Tubing or others activities yg diaorg sediakan.. then maybe korang kene lah bayar! Then kalau korang jenis yg tak tahan sejukkk tu.. beter lah pakai baju winter clothings yg proper.. pakai kasut yg kalis air and baju yg kalis air! Jgn jadik macam aku… pakai kasut yg tak kalis air.. bile kasut basah… merangkak masuk toilet bukak kasut then letak kaki kat hand dryer! Ahahahaha.. adoiiiyai.. padan muke!

Sumpah sakittt tauu bile kene gigit ngan salji!  haha.. kene gigit tu maksud nya Frostbite lah..  aku yg kene gigit skit2 pun dah rasa sakit nya bukan main lagi.. macam mana lah agaknya org yg betol2 kene gigit ngan frostbite sampai Gangrene tu! huhu... scarryy!


Well aku bukan apa.. malas lah nak beli kasut kalis air just for one time visit ke tempat salji.. unless lah kalau aku selalu kerap pegi ke tempat2 yg bersalji then maybe berbaloi lah jugak nak beeli pakaian kalis air kan.. hehe.. takpe lah.. yg penting aku dah puas hati sbb dpt jumpa ngan miss salju nie…!

Lepas main salji kami buat aktiviti apa pulak eh?  ok tunggu my next entry pulak ya! :)

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaa

Allene typicalmommy said...

syoknya kak neena..... macam nak makan je ais salji tu

Muja.. said...

subhanallah.. cantiknya ciptaan tuhan..

Cik Puan Fairul said...

Subhanallah..cantiknya pemandangan....

Cik Puan Eka said...

cantek gile view dieee.

kite main salji bila nak cuci peti es je hahaha.

Tringin nak pegi sini.

Biha Anis said...

as salam..

oh 1st time bumped into your blog!
Terus rasa mcm nak terbang ke NZ sekarang jugak!!
Oh adore sangat nak p sana..
my dream place actually..

insyaallah one day :)

n adore jugak sapa2 yg dah p..
ok..nak p baca lagi entry2 u yg lain..
best nyaaa...

oh NZ!..


Pencinta Shawl? Jom baca 4 tips penjagaan shawl anda : TIPS: 4 Tips Penjagaan Selendang Shawl

mama tisya said...

sronoknye main snow...gmbr pn cantik sokmo...tk dpt main snow tgk gmbr neena pn jadi la

Nurzaliza Mohd Ali said...

bestnyaaaa main salji..

Liyana said...

Bestnyaaaaaaaa!

N.N said...

ya Allah cantiknyer permandangan kat situ kak neena.. Must be my checklist ni.. insyAllah one fine day ...hihi

Chekgu Azrine said...

Cantik pemandangan...sgt..
Memang kena sgt neena pakai wrna mcm tu tau...
Nampak neena jek..hehehe

sue mohamed said...

wahhhh.. best giler..
cantikkkk

jemput singgah tips cantik tanpa mekap

hujanlebat said...

Minggu depan nak,g nz. Tq lovely pic sis!

applemilkshakesusu said...

Kak Neen y every pic pkai shades??? dh mcm iklan cmin mata dh. hehehehehehe..;p

..nOWa.. said...

cantiknyaaaaaaa!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails