COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, July 8, 2013

Sydney Trip - Pengalaman & Permandangan Yang Indah di Eastern Beaches Coastal Walk @ Bondi Beach! (Part 2)

Sambungan dari entry minggu lepas! haha... memang tahap kronik dah nie.. seminggu satu entry percutian jer yg dpt aku cover skg nie! pasrah aje lah wahai pembaca kesayangan ku sekalian.. cik puan gonjeng memang dah tak mampu nak buat apa dah.. dia pun terpaksa pasrah jugak dengan keadaan yg menimpa dirinya! sampai kan ke tahap cik puan gonjeng rasa macam dah nak stop terus dari update segala tok nenek cerita percutian yg ade di dalam draft box hard disk dia! gggggggrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

Sib baik lah lakik I sentiasa bagi support yg tak berbelah bahagi.. well.. dia kan supporter blog I'm Yourss nombor 1.. haha... biler aku kata aku tak larat dah nak update blog atas faktor kengkangan masa.. then nanti laju jer dia pegi jemur baju.. tolong lipat kain baju dlm bakul.. adoii.. kalau dah gaya gitu... mula lah aku dah jadik tak sampai hati dibuatnya! tapi itu tidak lah bermakna aku boleh sesuka hati nak mengambil kesempatan di atas bantuan yg diberikan yer.. ade masa aku tetap buat jugak sebab serious macam tak sampai hati nak tengok lakik sendiri macam kene dera ngan seorang binik yg kaki blogging! sumpah aku rasa kalau aku take advantage on his kindness... aku rasa aku adelah seorang isteri yg paling durhaka dimuka bumi nie! muhahahaha..

Oh ya lagi satu aku mendapat kekuatan utk terus mengHupdate cerita percutian aku yg dah berbulan-bulan basi nie adelah atas faktor korang semua jugak yg selalu ckp tak kisah pun kalau aku update cerita yg dah basi.. so biler rasa down nak update blog about cerita basi.. aku akan bukak dan baca balik comment or message dari korang semua... oh.. serious ianya satu motivasi diri yg sangat baik! haha.. Thanks a lot guys for your support.. tanpa korang dan lakik I.. mungkin cerita basi akan terus basi dan masuk ke tong sampah gamaknya! hehehe..

Ok.. now jom kite sambung cerita kat Bondi Beach nie! walaupun aku ngan en.teman tak buat sun bathing di sini.. tapi kiteorg sangat berpuas hati kerana dapat buat satu aktiviti yg sgt bestttttttttttttttttt kat Bondi Beach nie! Nak tahu aktiviti apa???

IMG_7855 copy
Ini lah aktiviti nya... It's a Coastal Walk!

IMG_7856 copy
this is the map of Eastern Beaches Coastal Walk!  dari Bondi Beach.. korang boleh berjalan kaki sejauh 3.5km which mengambil masa lebih kurang 1 jam perjalanan utk sampai ke Bronte Beach!  serious kalau tengok pada map memang nampak macam dekat kan?  tapi hakikatnya idak lah dekat mana pun! haha.. jenuhh gak lah nak cover 3 pantai yg berteluk tu!  kiteorg bermula dari Bondi Beach.. so sampai kah kami ke Bronte Beach?  Ok.. jom follow entry nie sampai ke penghujung nya utk korang ketemu jawapan nya! :D

IMG_7809 copy
Ok.. nie masih kat area bondi beach.. lepas nie kami akan mendaki dan terus mendaki laluan coastal walk nie!

IMG_7810 copy
tempat cantik.. so gambar berdiri kene captured.. gambar duduk pun kene captured!

IMG_7812 copy
tak puas hati.. dah duduk.. amik dari angle yg berbeza pulak! haha..

IMG_7814 copy
ok tak yah nak fokus sgt pada pompuan gorjes gonjeng persis ikan duyung tu! yg aku nak korang tengok dlm gambar nie adelah laluan coastal yg dimaksudkan!  nampak tak bukit disebelah kanan gambar nie.... ya.. itu lah dia part of laluan coastal walk... so kiteorg akan melalui laluan itu lepas nie.. dan kiteorg akan berhenti di penghujung tip of the hill!

IMG_7841 copy
sesuatu yg menarik perhatian kami berdua sewaktu melalui coastal walk disini!

IMG_7819 copy
permukaan batu yg terhakis dari angin bayu laut..

IMG_7815 copy
ramai jugak yg berjalan kaki di coastal walk nie.. selain berjalan ade jugak yg berjogging!

IMG_7817 copy
serious aku kagum tengok permukaan yg terhakis ini!

IMG_7820 copy
biler kagum kene rasa ngan jari jemari.. baru puas hati! haha..

IMG_7825 copy
pada aku tempat nie sgt cantik & sgt unik!

IMG_7842 copy
permukaan yg terhakis itu tak semestinya tidak indah.. Allah Maha Agung.. setiap yg terbentuk itu mempunyai keindahan dan keunikkan nya yg tersendiri!

IMG_7847 copy
kami dah semakin jauh meninggalkan pantai bondi!

IMG_7850 copy
tak semesti nya kite perlu meneruskan perjalanan tanpa henti!  kalau nampak spot-spot yg menarik utk take a short break.. kite patot berhenti utk menikmati keindahan yg terbentak luas di depan bijik mata!

IMG_7852 copy
Serious aku rasa macam nak terjun terus ke bawah tu!  gerammmnyaaa tengok air yg sgt jernih kat dlm kolam air laut semula jadi di bawah sinun!

IMG_7853 copy
sorry lah.. gambar yg sama tapi angle tak serupa! muahahhaa...

IMG_7859 copy
OK... dah jom kite sambung perjalanan!

IMG_7857 copy
walaupun dah jauh perjalanan.. kami masih boleh nampak Bondi Beach!

IMG_7864 copy
gerammmnya tengok air yg berwarna membiru itu!


IMG_7854 copy
jumpa port utk take a break.. apa lagi.. senyumm lah!

IMG_7866 copy
Bondi Beach dalam sejarah!

IMG_7870 copy
YeaY! kami dah semakin tinggi dan makin menghampiri tip of the hill!

IMG_7873 copy
Pheww... akhirnya sampai jugak kat Marks Park! 

IMG_7885 copy
waktu nie hari dah agak lewat petang.. dah almost nak sunset.. kalau ikutkan... kiteorg macam baru setengah perjalanan aje nie... kalau nak complete kan the whole Eastern Beach Coastal Walk nie, kiteorg kene teruskan lagi perjalanan sampai ke penghujung hill tip yg lagi satu tu...  honestly kalau ikutkan hati aku memang nak cover kan jugak 3.5km coastal walk nie.. tapi apakan daya.. setelah mengambil kire daya ketahanan kaki, masa utk patah balik ke bondi beach dan jugak masa utk melepak santai... akhirnya kami lakik binik bersetuju just to hang out kat Marks Park nie aje... kiteorg takot kalau teruskan jugak perjalanan sampai ke Bronte beach, nanti takde masa nak pulak nak melepak santai dan menikmati keindahan alam disekeliling kami!  

IMG_7871 copy
kat Marks Park nie ade satu kerusi yg sangat best utk kiteorg lepaking!  kerusi tu bukan lah best seperti sebuah kerusi sofa yg empuk.. tapi best in terms of kalau ko duduk kat situ... ko boleh menikmati keindahan dan permandangan yg sgt gorjes & awesome!  btw, nampak tak mamat yg berdiri kat kerusi tu... by the time aku sampai kat atas nun.. dia dah pun duduk melepak kat kerusi tu... aku nie pulak baru lah budget nak lepak ngan en.teman secara berduaan disitu.!  tapi tak pe lah.. dah dia duduk dulu kat situ.. kiteorg pun just hang around kat area tu... kot2 dia dah blah nanti.. kiteorg akan terus lah grab that chair!

IMG_7875 copy
and memang betol pun.. tak lama lepas tu.. mat salleh tu pun belah.. yeay!! kerusi itu milikku!

IMG_7878 copy
yes.. kami akan berada disini sehingga matahari terbenam!

IMG_7891 copy
bestt woooo lepak kat sini!  angin kuatttt... sejukkkk... terus fefelinggg romentik!

IMG_7895 copy
malu lahh.. jgn lah pandang dan tenung I camgitu! aaaauuwww!! muahahahah...

IMG_7897 copy
dah kene ngorat terus tak malu dah!  sib baik dah halal.. so boleh kepit-kepit tersepit camgini! hahaha..

IMG_7901 copy
seriously this place is amazing!  kiteorg enjoy gilakk lepaking kat atas nie!  so tak kisah lah kalau tak dpt nak abiskan perjalanan sampai ke Bronte Beach tu! hehehe.....

IMG_7903 copy
dah puas duduk atas kerusi... kiteorg nak lepak atas tanah pulak!  btw, belakang kiteorg tu adelah Bondi Beach.. and tengok lah pasangan yg melepak kat belakang kiteorg tu... besttnya lah haiiii.... bayang kan lah.. biler ade masalah jer.... stress with work ke... nak carik ketenangan ke.. datang jer melepak dan baring cam diaorg tu...  what a nice place to throw away all your stress and problem right? memang kalau aku akan carik tempat2 camgini lah utk duduk dan hilangkan stress.. sbb biler dekat dengan alam semulajadi mcm nie aku rasa aku lagi dekat dgn sang Penciptaku!  but well.. apa kan daya.. kat KL nie nan hado tempat-tempat sebegini... kalau luar dari KL maybe ade lah like my hometown di Terengganu!

IMG_7905 copy
Bee.. biler pasangan kat belakang kite tu nak blah?? ganggu lah framing & scene romentik kite dlm gambar nie!

IMG_7909 copy
adoii.. sabar jer lah kan.. dari diaorg baring.. skg dah meniarap pulak!  tak pe lah Bee.. kite kekal kan posisi kite camgini dulu yer!

IMG_7912 copy
hahaha... tunggu punyer tunggu.. tak jugak diaorg blah. so kami pasrah!

IMG_7913 copy
Bee.. you rasa kalau I pegi tolak diaorg berdua tu ke bawah ok tak?

IMG_7915 copy
Dah.. dah.. sabar dan bawak bertendang okkk.. abaikan diaorg.. meh baring atas I meh!

ingat diaorg je nak baringg.. kite pun boleh baring lah! dan kite keluarkan diaorg dari framing gambar kite! muahaha...


IMG_7921 copy
I LOVE YOU BayBee!  ok.. tempat nie sgt sesuai utk meluahkan rasa hati.. walaupun dah ckp banyak kali.. takpe... ckp lagi sebab nie kat Marks Park, Bondi Beach, Sydney okkkk... bukan selalu ko boleh ckp I Love You kat tempat nie!

IMG_7927 copy
Serious hilang segala gangguan mental bile berada disini!  I really love this environment!

IMG_7931 copy
It's a Stress FREE baby!

IMG_7940 copy
Kami masih berada di Marks Park dan matahari dah semakin hampir melabuhkan tirainya!

IMG_7941 copy
sedihhh nya dah nak kene balik! 

IMG_7945 copy
TaTa kerusi yg memberi seribu satu kenangan terindah!

IMG_7952 copy
Ehhh.. sempat lagi duduk buat kali yg terakhir! hahaha...

IMG_7953 copy
Ayuh kite mulakan perjalanan dan kembali semula ke Bondi Beach!

IMG_7954 copy
tak pasal-pasal aku dpt sun burn free.. haha.. terbakar lah jugak skit biler melepak kat atas nun!  panas tak terasa... sejukkk dan nyamann jer biler berada di Marks Park tu.. tapi biler dah balik baru perasan yg kulit dah terbakor skit! hehee... btw, kiteorg tunggu bus kat sini!

IMG_8229 copy
Ok.. on our second last day kat Sydney, kiteorg saja plan out for another trip to Bondi Beach!  Kenapa?  takde apa.. saja jer... lepas kiteorg melepak kat Royal Botanic Garden nie, kiteorg just make another visit to Bondi Beach since kiteorg masih ade bus tiket for 1 return trip!  so tak nak membazir tiket bus itu begitu saja.. so tu yg kiteorg decide utk melepak buat kali kedua di Bondi Beach! 

IMG_8233 copy
Pada awalnya... niiat dihati nak lah berjalan kaki sampai ke Bronte Beach... atau paling tidak pun melepak lagi sekali kat Marks Park... tapi malangnya cuaca pada hari itu tidak seindah pada kali pertama kami menjejakkan kaki disini!  yeaa.. it's a gloomy day!  aiyakkk... serious tak cantikk dah Bondi Beach nie aku tengok! huhuhu... itu lah hakikatnya.. kalau nak datang ke tepian pantai.. pastikan cuaca panas dan terang benderang... kalau mendung camgini.. alamatnya.. memang kelammm lah permandangan!   

IMG_8230 copy
kiteorg tak jalan pun kat coastal walk sebab langit sudah mula menangis!  memang hari nak hujan... tu yg mendungg semacam aje tu!

IMG_8241 copy
on our first visit kat sini tak jumpa pun signboard yg creative nie... so kire berbaloi jugak lah coz on second visit nie dpt jugak amik gambar kat signboard Bondi Beach! hehehe..

IMG_8234 copy
Sesungguhnya permandangan indah di Bondi Beach akan terus terpahat di ruangan mata hati ku! :)


7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

indahnya ciptaan tuhan

Starniea_Ahaaw said...

Serius.Cantiknye laut....biru pekat sangat..InshaALLAH kalau ade rezeki nak pi jugak kat sini.Blog akak akan dijadikan rujukan...=)

Nana said...

subhanallah..cantik sgt...

La Cocca Di Papa' said...

nape tak mandi manda uols?

Norlidawati Jaafar said...

ai
saya ida
newbies blogger
saya baru je follow blog ni
jemput ye follow blog saya ye
umielman.blogspot.com

mekchu said...

so so so so so so so so nice pictures.. nak pegi sana ntah bila, tengok sini pun dah rasa mcm ada kat sana.. ehh tiba2 sunburn jugak...

jeng, salam ramadhan..

Azueriena Norash said...

waaaa memang sangat cantik view kat bondi beach nie...bersih jerk nampakk

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails