COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, June 10, 2013

Sydney Trip ~ Royal Botanic Gardens & Mrs Macquaries Point!

Kalau pergi bercuti di Australia... aku cukup suker terjah diaorg punyer botanic gardens!  diaorg punyer garden bukan biasa² punyer garden.. garden diaorg bapak besar punyer garden... and then tersangatt lah bersihhhh & cantik!

IMG_7287 copy
Royal Botanic Gardens Sydney terletak betol² di sebelah Sydney Opera House!  walaupun sebelah aje kedudukannya.. tapi aku tak mampu nak cover the whole garden sebab garden nie terlaluuuuuuuu besar.!  rasa cam dah nak patah kaki berjalan pun aku tak jugak tercover satu garden!

Ok.. jom tengok apa yg sempat aku terjah di sekitar kawasan Royal Botanic Gardens Sydney nie!

IMG_7280 copy
Salah satu cara paling mudah nak cover Royal Botanic Garden Sydney dgn membayar nak menaiki Chu Chu train nie!  harga dia aku tak berapa nak ingat.. tapi rasanya around AUS$10-15 per head kot! 

IMG_7298 copy
disebabkan kiteorg nie kedekut... so kiteorg amik keputusan utk berjalan kaki sahaja disekitar Royal Botanic Garden nie! hahaha... besttt okk.. lagi romantik sambil jalan kaki.. sambil pegang-pegang tangan.. sambil bergurau senda...

IMG_7320 copy
then kite boleh stop over kat mana-mana yg kite suke nak stop... nak amik gambar..

IMG_7306 copy
nak posing-posing kat pokok yg cantik...

IMG_7309 copy
Nak golek-golek & nak baring-baring atas rumput yg cantik macam carpet nie pun boleh.. and kalau nak kissing-kissing punnnnnnnn boleh.. tapi aku tak buat lah.. haha!

IMG_7294 copy
nak picnic pun boleh!  ishh.. angin kuat plak time nie.. abis tudung gorjes I bertukar jadik gonjeng! T___T

IMG_7291 copy
Menu utama yg sering menjadi penyelamat perot kami sewaktu kami kelaparan di bumi Australia!  haha.. org kedekut dan agak kurang berduit macam kami memang kene ade menu budget camgini.!  well basically kami laki bini nie jenis yg tak banyak kerenah about food.. kiteorg still boleh maintain dan accept food-food darurat camgini ketika sedang bercuti!  syukurrr sgt lah aku dpt laki pun yg jenis tak byk songgeh!  kami punyai citarasa anak tekak yg lebih kurang sama.. tak banyak perbezaan.. so senang nak uruskan perihal makan ketika pergi bercuti!  kalau ikutkan hati dan anak tekak memang lah sentiasa nak aje pergi makan kat Restaurant Malay Village nie.. tapi apakan daya... keadaan anak poket perlu jugak di ambik kire!  sekali sekala kite dera anak tekak dan jaga anak poket apa salahnya kan! hehehe... 

Anyway, kat Australia memang mudah nak dptkan roti wholemeal yg awesome!  diaorg punyer roti wholemeal sangat berkualiti tinggi... terasa setiap bijirin gandum pada roti!  and cam aku kalau makan roti nie around lunch time.. memang perot aku boleh bertahan sampai ke lewat petang dan tak terasa lapar!  Seriously amat jauh berbeza dgn roti wholemeal kite kat Malaysia nie! Oh Malaysiaaaa ku! T___T  

IMG_7315 copy
ok... tangki perot dah berisi.. jom kite sambung perjalanan kite disekitar Royal Botanic Garden Sydney nie!

IMG_7325 copy
sedar tak sedar... kami dah semakin jauh meninggalkan Sydney Habour Bridge & Sydney Opera House!  

IMG_7323 copy
 btw, suke sgt cuaca pada saat nie!  langit membiru dan awan berkepul-kepul!

IMG_7333 copy
and now we are on the other side of Sdyney Opera House & Habour Bridge point of veiws!

IMG_7334 copy
serious tercugap jugak lah nak sampai ke area belah sini! haha..

IMG_7336 copy
antara bangunan pencakar langit di kotaraya Sydney! Yang kiri sekali yg ala-ala KL tower tu adelah bangunan Sydney Tower!

IMG_7341 copy
tengah-tengah jalan... tup² terserempak dgn orang jepun nie!  pandai dia buat business kat area botanic garden nie..

IMG_7343 copy
brother jepun nie buat business amik gambar utk tourist dengan berlatar belakangkan Opera House & Sydney Habour cam contoh yg kiteorg dok pegang tu!  walaupun hakikatnya aku boleh katakan yg gambar en.teman amik lagi awesome dari dia amik.. muahaha.. tapi takpe lah.. just nak abadikan kenangan sebagai tourist yg ala-ala takde camera godang persis professional.. so kiteorg abadikan lah jugak sekeping gambar bersama since harga dia pun tak mahal mana.. jgn tanye aku berapa dollar sbb aku semenjak dah makin kertu nie.. makin lah nak jadikkk pompuan yg makin lupa ingatan!  selalu aje sentapp ngan diri sendiri sebab dah menjadik seorang pelupa!  T___T

IMG_7358 copy
selepas hampir 1.5 km kami berjalan kaki dari Sydney Opera House dengan melalui laluan Farm Cove di Royal Botanic Garden.. akhirnya kami tiba jugak di point of view yg indah ini!


nak tahu apakah nama point of view yg indah ini??


IMG_7400 copy
ia dikenali sebagai Mrs Macquaries Point!

aku kan baik hati.. demi nak bagi korang nampak keadaan sebenar dimanakah aku berada.. aku siap tolong google kan map nie! hahaha... So perjalanan aku bermula dari Sydney Opera House... then melalui Royal Botanic Gardens dengan menyusuri laluan Farm Cove.. then akhirnya sampai lah ke Mrs. Macquaries Point!

IMG_7349 copy
Sesiapa yg tengok drama Sehangat Asmara mesti kenal tempat nie kan?  tempat Kay & Zainal bercinta... tempat Kay ngan Zainal berjumpa.. hehe..

IMG_7429 copy
secara tak langsung kiteorg pun dah terFeeling ala-ala Kay ngan Zainal dlm drama Sehangat Asmara!  memang tempat nie penuh ngan feeling romantika lah kot... cer tengok yg kat belakang kiteorg tu! hahaha...

IMG_7399 copy
setelah penat berjalan.. so now is the time tuk lepak lepak santaii!

IMG_7346 copy
cantek gilakkk matahari yg terpacak diatas kepala aku tuh!

IMG_7348 copy
picture is raw.. with no filter! isn't it awesome?

IMG_7365 copy
tetiba nak feeling ala Rihanna... Shine Bright Like a Diamond! haha...

IMG_7351 copy
cantik punyer pasal.. amik lah gambar banyak-banyakkk kali!

IMG_7362 copy
ni view on the other side!  nothing pretty stuff can be seen here.. melainkan batu-batu, awan kepul-kepul & langit yg membiru biler menjelang ke lewat petang!

IMG_7456 copy
matahari dah semakin nak melabuhkan tirainya!  owh.. time nie feeling persis supermodel di musim luruh gituu! muhahaha..

IMG_7462 copy
dah nak sunset.. cantik sgt suasana diketika ini!

IMG_7467 copy
Setia & terujua menantikan waktu sunset..

IMG_7478 copy
ramai yg datang ke sini semata-mata nak melihat matahari terbenam!

IMG_7501 copy
seriously tempat nie memang menjadi tumpuan para-para photographer..

IMG_7514 copy
kesemua para photographer mencari angle yg paling terbaik utk amik gambar sunset disini!

IMG_7482 copy
Subhanallah.... Indahnyaa!!!

IMG_7484 copy
kalau nak tengok sunset view nie.. pastikan ada ke Mrs Macquaries Point nie yer!

IMG_7490 copy
Sydney... Peace Yo!!!

IMG_7551 copy
hari dah malam.. tapi aku tidak mahu pulang!

IMG_7597 copy
kerana aku tidak puas menikmati keindahan cahaya malam yg bergemerlapan disini!

IMG_7579 copy
honestly we both enjoying our night moment here!

IMG_7604 copy
memang kat sini view nya sungguh lah awesome!  baik disiang hari mahu pun di malam hari... aku rasa berbaloi giler berjalan kaki sejauh 1.5km! haha..

IMG_7592 copy
kenapa aku sanggup tunggu sampai ke malam hari.. kerana ini lah dia antara panorama yg ko takkan nampak di siang hari!  so it is so worth it to be here till night!

IMG_7613 copy
ok.. nie nak bagi tahu.. yg aku buat nie adelah kerja giler!  kalau korang nak tahu... pintu Royal Botanic Gardens akan ditutup around jam 5 atau 6 petang.. so tak dpt lah aku balik ikut jalan short cut macam waktu aku datang tadi which is melalui laluan Farm Cove di dalam area Royal Botanic Gardens nie! 

IMG_7610 copy
padan ngan muka aku.. nak sgt lepak kat Mrs Macquaries Point tu sampai malam gulap gulita kan... akhirnya terimalah akibat utk berjalan kaki sejauh 2.4 km utk pulang semula ke Sydney Opera House!  patot lah tak ramai org kat Mrs Macquaries Point tu lepas sunset!  rupanya pintu garden dah tutup.. so kalau ko takde transport memang bernanahh lah ko nak kene berjalan kaki! huhuhu.. dah lah sunyi nak mamposss.! takde org okk.. aku ngan en.teman jer yg berjalan secara beronggeng berduaa.. tapi kiteorg tak takot pun.. sebab memang rasa selamatt jer biler berada disana walaupun sunyi sepi.. sesekali ade lah terserempak ngan org yg berjogging!

IMG_7615 copy
biler dah penat.. kite stop amik gambar jap!

IMG_7618 copy
sumpah rasa nak nangis biler mengenangkan kene berjalan kaki melalui susur jalanraya!

IMG_7620 copy
muke pasrah! haha..

IMG_7627 copy
haha.. akhirnya.. berjaya jugak kembali ke area Sydney Opera House!  proud of my self sebab mampu berjalan kaki sejauh 2.4km dengan boots yg vogedevass itu! hahaha...

IMG_8160 copy
Ok.. nie a day before kiteorg bertolak balik ke Malaysia! 

IMG_8216 copy
again kiteorg ke area Sydney Opera House.. and do some heritage walking here.. and then...

IMG_8167 copy
kiteorg lepak kat Royal Botanic Gardens again!

IMG_8195 copy
tapi kali nie kiteorg lepak kat area garden yg dekat ngan Opera House nie aje!

IMG_8168 copy
saja nak menikmati panorama Habour Bridge & Opera House buat kali terakhir!

IMG_8177 copy
sambil bersantai & bercanda berduaan....

IMG_8185 copy
sambil tu jugak kami makan potato chips kegemaran kami ni!

IMG_8186 copy
sambil-sambil tu tengok org buat aktiviti riadah!

IMG_8187 copy
lepas tu aku rasa mengantok!  angin bertiup kencang membuatkan mata aku layu.. maka dengan itu aku ngan en.teman sama-sama telah terlelap di sini!  fuhhh.... nie lah saat paling best biler berada di taman sebegini... serious aku memang purposely dtg ke sini nak lepak.. amik udara segar dan end up just to have a short nap here!  The feelingg is... Awesomeee!!!

IMG_8189 copy
muke sememehh baru bangun tido! haha...


IMG_8190 copy
dah jom get ready utk berangkat pulang..

IMG_8197 copy
eh sempat lagi? haha..

IMG_8199 copy
dlm hati berkata.. "syukur alhamdulillah kerana diberi rezeki utk melihat apa yg ade didepan mata!"

IMG_8211 copy
walaupun aku tak dpt nak cover keseluruhan Royal Botanic Gardens Sydney yg berkeluasan hampir 30 hektar nie.. alhamdulillah... aku still rasa riang gumbira sebab dah dpt menjejakkan kaki disini! :)


7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya gambar2 sis
sis pakai camera apa ek

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Bestnya,,semua pic super cantikk! ;p

PILOT LOVER said...

seriously semua pic utk entry ni cantik2.. ttbe teringin nak gi sana plak..heheh :) btw best lah entry ni sis :)

Nadia Gee said...

kak....sedapnyer roti kepit..
hahaha..
miss u sis sgt2...

Syazwani Mazlan said...

bestnya!! gambar yg makan roti kepit kat kaki mmg klakar.. hehehe.. lg satu gambar u all berdua , berlatar belakangkan couple tgh kiss! ngeh.ngeh.

Biqque said...

kitorang kat oversea pun tak kisah pasal makan sgt. mostly beli tuna and tortilla, then wrap jer, makan.

btw u guys tak pegi blue mountain ke?

Nurul A said...

u dah pegi few places kat australia. yg mana paling best? how abt GC?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails