COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, July 22, 2013

Finale Sydney Trip ~ Kami Ke Sydney Kerana Kami Mendapat Tawaran Sebagai Pelanggan Setia & Eksklusif Air Asia X!

Amikkkk kauuuuuuuuuuuuuu... 4 bulan masa yg di ambil utk abiskan cerita percutian ke Sydney!  sumpahh nie lah progress mengUpdate vacation story paling terukk sekali sepanjang aku berblogging! Ggggrrrrrrrrrrrrrr!!!

Nak buat camner.. nak tak nak... ini lah momentum terkini yg terpaksa aku terima dan jugak terpaksa korang semua terima! haha.. ade lagi 2 cerita percutian aku belum cerita nie... Cameron Highland dan jugak Sabah!  nie dah nak raya.. so kalau ade cerita raya.. confirm aku cerita kisah raya dulu... jawabnya lepas raya baru aku sambung cerita holiday di sabah & cameron tu nanti!  so bertabah lah yer...

Mungkin ade yg tahu dan mungkin ade jugak yg tak tau... aku tak tahu korang nak tahu atau tak nak tahu.. tapi aku tetap nak bagi tahu... so terpulang lah pada korang utk amik tahu atau tak nak amik tahu... kenapa aku tersangatttt lah lembapp dalam mengUpdate blog sejak akhir-akhir nie?  sebabbb nya adelahhh.. aku kan dah bertukar tempat kerja pada awal tahun yg lalu.. so tempat kerja baru aku tu takde access internet pada semua sosial network!  padan muke aku kan? haha.. kalau dulu time lunch time boleh lah jugak curik2 masa utk update blog.. or kalau time takde keje.. sempat lah sambil2 menyelinap masuk kat blog sendiri then update bit by bit.. sekaranggg jgn harap... langsung takde accesss.!  time utk aku update blog di malam hari sahaja... but end up masalah lain plak timbul bila mana aku nie pulak jenis bangsa yg cepat mengantukkk.. ye lah siang kepala hotak dah letih.. kerja banyak and non stop from 8-5.. takde sosial networks lagi buat otak aku beku.. haha.. so terkadang malam pun tak sempat nak update blog!  gggrrrrrrrrr!!!

Tapi apa lah daya aku kan?  nak tak nak... update lah jugak walaupun dah berbulan-bulan tahap cerita basi nya.. lantak lerrr.. janji aku update.. janji ade info and guidelines utk korang yg kalau ade plan nak ke tempat percutian yg aku pernah pergi nie.. sapa yg pergi lepas aku abis update ok lah.. sempat lah korang dpt info.. sapa yg nak pegi sebelum sempat aku bercerita.. I'm sorrry lah jawabnya! haha..

Ok.. as usual.. mukadimah punye lah panjang berjela.. haha..

Nie adelah entry terakhir about percutian aku ke Sydney.. nothing much yg nak aku kongsikan disini melainkan harga tiket flight yg aku dpt beli dari Air Asia X!

Offer yg diterima dari Air Asia X bersempena their 5th Anniversary Celebration!  5 hours birthday sales nie tidak di bukak kepada org awam.. which means offer nie adelah offer exclusive yg ditawarkan oleh Air Asia X kepada customer setia Air Asia X since 2007 lagi!
Aku mula² memang tak tahu pun yg offer nie adelah offer yg private a.k.a exclusive!  ingatkan dia buat offer nie as usual.. semua org boleh beli kat page Air Asia as normal... so on that particular day diaorg buat offer tu.. puas lah aku nie dok refresh after refresh utk dptkan harga offer.. tapi end up harga still mahal.. utk 2 org pergi balik Sydney harga tiket dekat RM3k! sampai stress dok ingatkan Air Asia nie menipuuu.. mana nyaa harga murahhhh yg dia ckpkan tu?? ggggrrrrr!!!

Tak puas hati.. aku belek facebook fan page Air Asia.. aku tengok ramai giler yg dah meroyan kat FB fan page Air Asia.. semua org kata Air Asia menipu.. ramai yg tanyer mana offer 5 hours birthday celebration tu?  lama jugak aku perhatikan communication diaorg kat fan page tu.. sampai lah aku terjumpa satu wall post nie!
Haaaaaaaaaa.... gitu kekdahnya!!  teruss hati rasa berbunga-bunga sebab rupanya aku adelah antara loyal guest yg dimaksudkan! hahaha... so kesimpulannya, sapa tak dpt email invitation dari Air Asia X seperti kat atas tadi tu, kirenya ko takkan boleh beli promo tiket nie sebab nya utk masuk ke dalam promo page tu, ko kene click kat link dari email yg ko terima.!

Aku kan suker buat kerja uji kaji.. haha... so aku pun cuba investigate apa kah berbezaan antara link webpage air aisa biasa dan jugak webpage yg aku terima dari personal email.!  dan ini lah perbezan nya.. gambar kat bahagian atas adelah webpage yg dibukak dari special link yg aku terima dari email yg mana dia ade tertera ayat AIR ASIA PRIORITY BOOKING..  and gambar bahagian bawah pulak adelah page yg aku bukak dari link webpage air asia seperti biasa!   memang betol ade perbezaan harga biler yg sgt ketara biler ko masuk melalui dua channel yg berbeza nie and of coz pembelian melalui Air Asia Priority Booking itu adelah yg lebih murah!

Hanya 12 route nie sahaja yg Air Asia X offer tiket murah during their 5th Anniversary!  kalau ikut kan hati memang ade rasa macam nak purchase tiket ke Seoul.. tapi nak buat camner.. kami lakik binik tetap nak khatamkan route ke Australia dulu.. Kerana 3 kali naik Air Asia X ke Australia lah aku dpt offer jadik loyal guest Air Asia X nie.! hehe.. First trip to Perth (2008), Second trip to Gold Coast (2009) and Third trip to Melbourne (2011)!


Gilerr nak kata tak murah?? harga tiket @ RM1,524.00 utk 2 org pergi dan balik ke Sydney!


Lepas beli.. perasaan menyesal dan gelisah mesti ade! hahaha.. ini memang penyakit dan perasaan standard aku biler lepas beli tiket air asia! yer lah.. takot jugak okkkk.. beli tiket bulan November 2012.. pergi nya bulan March 2013... seriau jugak duit almost RM1.7k (harga dah termasuk seat purchase) dah terbang, in case kalau ade apa² hal yg tak dpt nak dielakkan in between the period and tak dpt pergi.. matikk lahhh!

Sesungguhnya... apa yg aku seriau dan takotkan tu hampir terjadik jugak sebenarnya tau!  Aku purchase tiket nie bulan November 2012,  then on 18 February 2013 aku join company baru... giler ko genap sebulan kerja, 18 March 2013 ko dah nak mintak cuti selama seminggu sebab nak pergi bercuti ke Sydney!  dah lah masih under probation.. memang giler tak giler laaaa.... yes aku hampir naik giler jugak lah dok fikir camnerr lah nak apply cuti selama seminggu kat tempat kerja baru... tapi org kata.. confident level kene tinggi.. lagipun kite bukan menipu... dan kite kene percaya rezeki semuanya di tangan Allah!  kalau ade rezeki kite.. kite kerja sehari pun and esok dah nak fly utk seminggu pun tetap akan ade rezeki utk kemana sahaja!

So, on second day aku bekerja.. aku dah apply cuti siap-siap.. haha.. memang hati kering time nie.. kalau harga tiket RM170 aku sanggup lah nak let go.. rasanya memang aku pun tak kuasa nak mintak cuti sebab baru sgt start keje baru.. tup² dah nak mintak cuti.. memang sengaja carik nahas namanya!  tapi disebabkan harga tiket dah bayar beribu.. so hati aku menjadik extra kering! hehe.. so ngan penuh jujur, ikhlas & cool nya aku pergi apply cuti dan bagi tahu yg trip nie aku dah plan awal.. payment dah buat.. so aku hargai sgt² kalau aku dpt bercuti selama seminggu.!  but at the same time, aku ckp aku paham kalau aku tak dpt cuti sebab aku baru sgt join.. so aku akan terima apa saja keputusan! sadiss tak ayat aku? hahahaa.. and alhamdulillah... memang unsangkarable.. akhirnya cuti aku diluluskan jugak selama 5 hari!  *goyang bontot*

So begitu lah cerita nya macam mana aku boleh puchase tiket murah utk ke Sydney tempoh hari!  rasanya sgt berbaloi biler dpt beli tiket harga murah camgini.. kalau beli tiket utk 2 org jer dah sampai dekat RM3k, aku lebih rela tak pergi kot!  sebab cam tak lalu pulak nak bayar harga tiket semahal itu... huhuhu.. tapi rasanya Air Asia selalu jugak ade buat harga promo tuk ke Sydney nie... so utk dptkan tiket 2 org pada harga below RM2k adelah tak mustahil.. cuma kene pandai dan rajin survey from time to time!

Actually aku tak berapa happy nak pergi Sydney pada penghujung bulan March hari tu tau.. sebabnya time tu cuaca tak sejukkkk! hahaha.. aku suker pergi Ostrolia pada musim dingin sejuk beku... baru lah feel pegi negara omputih! hehehe.. Waktu aku pegi tu dia baru lepas musim panas.. and baru nak masuk musim luruh..  kire early autumn season lah.. so cuaca dia lebih kurang cam kat malaysia jugak lah.. dia tak panas sgtt.. and tak sejuk sgt!  at times jer biler angin kuat... baru lah terasa sejukkk skit.. kalau time takde angin.. terasa jugak lah macam nak berpeluh!  Tapi dah Air Asia X 5th Anniversary ni offer traveling period dia from Jan 2013 - March 2013 aje... so nak tak nak terpaksa lah aku pilih jugak utk pergi pada penghujung March! 

Overall aku ngan en.teman happy sgt with this trip sebab cuaca baik.. langit cantik.. laut cantik... and makan pun sedap... alhamdulillah.. we are blessed!  Cuma satu jerr yg tak besttt.. pokett kami koyakk rabakkk jugak lah sebab kat Sydney nie cost of living dia sgt tinggi!  Jauh berbeza dgn pengalaman aku di Perth, Gold Coast & Melbourne.. rasanya masih boleh kawal lagi dari segi duit perbelanjaan!  rasa kalau nak makan pun tak lah mahal mana.. masih boleh dpt makan nasik pada harga AUS$5 sepinggan.. kalau kat Sydney... susah lah nak jumpa!  

IMG_8341 copy
A night before kiteorg balik ke Malaysia.. kiteorg singgah convenience store utk abiskan duit² syiling yg ade! haha..

IMG_8343 copy
Wow.. bagus offer nie.. Buy 1 and get another 1 for $1!

IMG_8353 copy
dapat lah beli 2 jenis coklat kit kat yg tak boleh di dapati di Malaysia! tapi duit syiling masih tak leh nak perabih! haha.. so bawak balik as token aje lah!

IMG_8375 copy
Muke fresh seawal pagi pada hari terakhir di Sydney!  sib baik terjaga dari tido yg lena.. kalau tak mau terlepas flight balik Malaysia! haha..

IMG_8379 copy
Good Bye Sydney!

IMG_8384 copy
Breakfast Kit Kat ajesementara menunggu flight departure!

IMG_8392 copy
awal jugak kiteorg sampai di airport.. sib baik ade free WiFi.. dpt layan sesawang sosial!

IMG_8401 copy
dah penat layan internet... kite layan laki bini pulak! :p
Ohhh yaa.. kalau korang perasan.. aku tak pergi visit salah satu tempat yg ibarat wajib singgah lah kalau dah berada di bumi Sydney nie!  Yup.. we both tak pergi pun ke Blue Mountain tempoh hari.!  reason?  sebab kiteorg rasa cam nothing much to see kot kat sana... based on kiteorg punyer instinct, kiteorg rasa cam tak yah pegi pun takpe kot.. sebab kiteorg dah pergi ke Great Ocean Tour di Melbourne. which much more fantasic if were to compare with Blue Mountain yg hanya ade 3 sisters plus tengok view gunung² skit.. and then kiteorg dpt tahu cam ade satu train yg beroperasi di Blue Mountain tu pulak tutup.. lagi lah rasa cam malas nak pegi ke sana sebab train tak berfungsi atas kerja² menaik taraf!

Dear Air Asia X, Thank you so much for being there with me for the past 5 years!  without you, me and hubby will not have a chance to visit Australia!  Even we can afford to pay other airlines.. but we don't want to do so because you really keep up to your words that... Everybody Can Fly!  You really help us to keep our money and plan for another trip with you!  We Love You Air Asia! :)

5 comments:

Mimy Hamid said...

memang murah neena...murah patut la loyal cutomer air asia rupanya...pasni jelajah australia lagi tak

mama tisya said...

untung la dpt special price ...tp bab dugaan nk cuti sbb baru kj kt tmpt baru tu mmg bernasibaik ye...mcm kes adik ipar cz aritu time kami p korea die terpaksa blk awal...mula2 dh riso gk cz kot langsung die tkleh join trip korea tp nasibaik die dpt join even kena blk awal sbb die baru tukar tmpt kj gk

Nurzakiah Hanum said...

best sangat2 entry nie

Wahidah said...

giler kentang la offer dr air aisa nie..so lucky..jealous tahap gaban..hahaha

FiZ said...

wah..kak neena boleh jadi duta air asia x ni...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails