COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, August 15, 2012

My Gorjes Kuah Kacang Versi Mak Kite!

Satu lagi resipi yg belum penah aku share ngan korang semua kat I'm Yourss nie!  Kalau last year aku dah share ngan korang resipi rendang ayam mak kite.. tahun nie aku nak share pulak resipi kuah kacang versi mak kite!  *macam lah mak ko sorang jer yg ade resipi ek? :p *

Senang gilozzz nak buat kuah kacang nie sebenarnye! yg payah part nie jerrr....

DSC_0504 copy
goreng kacang!  aku part nie yg paling buhsan! tapi kalau tak goreng camne nak buat kuah kacang? so gorenggg lahhh!!!
Ok.. jom tengok camne nak masak kuah kacang!

DSC_0505 copy
Bahan A - Bawang merah (10-15 biji), serai (10 btg) diblendkan. (nie sukatan utk lebih kurang 500 gram kacang tanah)

DSC_0507 copy
Bahan B - 500 gram kacang tanah diblendkan!  then tambah air sedikit dan kacau kacang sampai sebati.. (nie buat dlm periuk lain)

DSC_0515 copy
Panaskan minyak.. then tumiskan bahan A tadi....

DSC_0516 copy
Kemudian... campurkan cili boh ke dalam bahan tumisan A dan tumis sampai garing dan naik bau...

DSC_0518 copy
Selepas garing, tuangkan kacang yg sudah dicampur air tadi (bahan B) ke dlm periuk... dan akhir sekali bubuh garam dan gula secukupnya.
Biarkan mendidih secukupnya.. tengok bile kuah dah cukup pekat dan dah cukup masak... boleh tutup api!

dahh siap dahh my gorjes Kuah Kacang Versi Mak Kite!
Eh... Korang bile start cuti?? Esok ramai ke yg dah bercuti nie?? Aku keje sampai hari jemahatt!  semangat nak keje nie sebab lepas tuh aku coti panjangggggggggg!!! :p


8 comments:

Rinna said...

Tersangat laa mengancamnyaa kuah kacang neena nie.. :)

:: Riri-Fatieha ::~ said...

wow, mcm sedap je kuah kacang tu..
samalah kita keje smpi jumaat sbb pastu cuti panjang juga

SURIA AMANDA said...

along start cuti jumaat sampai next jumaat..start keja isnin..heheheh

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

sedapnya kak neena...

Anum said...

sedapnya

Siti Shuhadah said...

resepi mak shu campur blend lengkuas jugak kak.. hehe...

selamat bercuti panjang !! :)

mekchu said...

tak pernah tahu cara nak buat.. senang je rupanya.. tp tak berani nak volunter utk raya ni.. kendian2 buat senyap2 dulu kat rumah.. dah pandai baru angkat tangan kat rumah mentua kata nak masak kuah kacang.. hahaha..

Muja.. said...

mcm senang aje.. nak try la raya t.. tq neena

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails