COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, August 10, 2012

Kuih Tart Nenas Citarasa Ibunda Saya Dah Siap!

Orang kata.. penat cam nak matiiiiikkk membuatnya... tapi kepuasan tahap klimaksssss bile memakannya! muahahaha.. ayat senggal.. ok tu bukan org kata.. tapi aku yg kata! :p

My favorite kuih ever during hari raya.. Tart Nenas!
Kuih nie lah satu² nya aku susah sgt nak beli kat luar... sbb kalau beli kat luar most of them jual with commercial jam!  ini lah bahana bile dari kecik mak dah ajar makan sedap²... bile dah tua.. dpt yg kurang sedap tak puas hati! haisshh! nottt so good!  but org kata selagi punya kudrat 4 kerattt niee.. kite gagaaaahhh kan jugak lah diri buat kuih kesukaan satu keluarga aku nie.. in fact kuih nie memang dibuat sempena mengingati arwah mak.. sbb tiap tahun raya, arwah mak tak penah miss baking this gorjes tart nenas!  so now aku pun kalau boleh nak buat yg sama... kalau boleh nak terus kan.. mudah-mudahan dibekalkan kudrat yg sihat waafiat hendaknya...

DSC_9303 copy
Tahun nie tahun kedua aku buat tart nenas nie secara sendirian berhad selepas kehilangan arwah mak!

Last year was my first experience buat jem sendiri and baking sendiri tanpa guidance dari mak.. so, last year jem aku dah terover cooked! so jem jadik kering sgttt biler ko masak with biskut dlm oven!  end up tahun nie dah belajar dari kesilapan tahun lalu... and at the same time tetiba teringat pesan arwah mak yg penah ckp dulu.. waktu masak jem tuh jgn masak terlalu kering sgt.. sebab nanti bile kite nak bakar biskut dlm oven.. jem akan jadik over kering!  which is very the correcto!  kalau compare gambar kuih tart aku yg last year nie with yg aku buat tahun nie.. memang nampak sgt yg last year very dry.. in fact makan pun rasa terlalu kering tart tuh.. so dia dah kurang moisture! 

Alhamdulillah.. tahun nie dah pandai masak jem nya.. masak just nice.. agak² tengok jem dah keperangan... air nenas dah agak kering... then boleh tutup api.. biar dia cam lembap² skit jem tuh.. sebab nanti bile kite nak baking dlm oven ngan pastry biskut tuh.. jem tuh akan dimasak sekali lagi... So, now secara tak langsung aku dah kasik TIPS camne nak masak jem nenas nie.. in case lah kalau ade yg rajin nak try resipi My Gorjes Kuih Tart Nenas Resipi Ibunda nie kannnn.. hihi.. and bulan nie rating views utk kuih tart nie tinggi.. semua org pakat nak buat kuih tart ek? hehehehe.. kalau belum abis baking kuih raya.. selamat lahh berBaking you ollzz!! siksa aku dah lepasss! :p

5 comments:

dilla nazri said...

Tolong pos ke rumah saya!!!lol

Anum said...

tgk pun dah terliur

Nana said...

wahhh feveret sy gak ni
tgk gambar dah tau kegebuan tat ni

SURIA AMANDA said...

along suka tart gulung..

nizatus syahida said...

nampak sedap..=)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails