COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, March 31, 2016

Pengantin Lelaki Nie Sanggup Ikat Perut Demi Nak Kawin!

Kelmarin kecoh and viral kat media social pasal keluarga pasangan yg nak berkahwin nie bergaduh besar dlm masjid hanya kerana pihak pengantin lelaki tak menyediakan wang hantaran seperti apa yg telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak!

Kalau tengok komen para netizen di kesemua media social, memang macam2 pandangan dan kritikan yg diberikan terhadap isu yg pada aku sendiri tak sepatotnya terjadi lebih2 lagi dlm kawasan masjid yg merupakan rumah Allah!

Ade golongan netizen yg menyokong pihak pengantin lelaki.. ade jugak yg menyokong pihak pengantin perempuan… ade jugak yg tak menyokong mana2 pihak.. tetapi memberikan komen yg perkara memalukan seperti itu tidak sepatotnya terjadi!

So apa pula pandangan Kak Neen?

Pandangan aku… kedua-dua belah pihak sama jer 2 x 5! Dua dua salah.. dua dua pun tak betol! To me obviously perkara macam nie tak sepatotnya terjadi lebih2 lagi dlm kawasan rumah suci Allah… Seriously bile hal nie terjadi, ia nya memalukan kaum org melayu dan jugak golongan org islam!

Hantaran tu bukan lah perkara wajib dlm rukun nikah.. mas kawin tu yang wajib! Lelaki kalau nak kawin tapi tak boleh nak bagi mas kawin.. so jangan gatal nak kawin! Yang perempuan pulak kalau nak kawin.. tengok lah pada background lelaki yg bakal ko nak buat laki tu.. kalau dah pendapatan dia cukup2 makan utk sara ko bile dah kawin nanti.. jgn lah ko kerah dia sampai nak tercirit utk duit hantaran.! Eh.. kadang ade pengantin perempuan tak kisah pun kalau takde duit hantaran… janji dpt kawin! Lagi satu masalah tentang perbincangan dan persetujuan duit hantaran nie terkadang yg lebihnya ahli keluarga sebenarnya… yg pasangan nie janji dapat kawinnnnn dah puas hati dah!

Macam kes gaduh kat masjid kelmarin… sampai semalam macam2 version cerita yg keluar kat media social & akhbar! Mula2 family belah pengantin lelaki katanya tak dpt sediakan baki wang hantaran yg telah dipersetujui… kemudian family belah pengantin perempuan pulak ckp yang bukan wang hantaran jadik punca sebenar pergaduhan.. tapi yg diaorg marah biler mas kawin pun pihak pengantin lelaki tak dpt sediakan! Katanya lagi.. pengantin perempuan merahsiakan tentang background kekasih hati dia yg tak bekerja sebenarnya tu demi utk berkahwin! But on that day pengatin perempuan amukkan sebab katanya pengantin lelaki berkelakuan kurang ajar dengan bakal bapak mertua dia… haih.. macam2 version cerita yg kite dpt dari kes nie! tak tahu mana satu yg betol sebenarnya..

Well.. Bile dah bercinta.. bile dah sayang macam nak matii.. memang terkadang dah tak pedulik dah apa pun background pasangan kite sebab kite rasa nak kahwin demi nak menghalalkan perhubungan.. kalau tak kawin kangg.. boleh jadik maksiat pulak! tapi dalam dunia skg nie boleh ke hidup tanpa duit??? Ini lah masalah terbesar orang kite sekarang nie.. especially yang lelaki laa.. yg perempuan tak nak bekerja tu boleh diterima pakai lagi sebab yg nak menyara keluarga dan memberi nafkah pada keluarga adelah lelaki.. tapi kalau lelaki pun dah tak bekerja apa kejadahhh nya???

Yang org pompuan pulak.. kalau dah tahu lelaki pilihan hati dia tu yg tak bekerja.. dah kenapa ko still nak terus berkahwin ngan dia? Yer.. tak dinafikan… kerana cinta.. manusia sanggup lakukan apa saja… Sebelum kawin bukan main lagi sanggup berjanji sumpah setiaaa bagaii.. konon nak carik duit sama2 lah apa lah.. tapi percayaaa lahhh lepas kawin… time tu lah segala mak nenek konfik akan timbul.. laki bini bergaduh sebab takde duit nak menguruskan rumahtangga… ade tu sampai bercerai berai… ehh.. bukan ke tadi yg perempuan dah berjanji sumpah setia tuk susah senang bersama.. so sepatotnya kalau dah laki tu malas nak pegi carik keje, awak sebagai isteri pergi lah carik kerja dan sara laki dan keluarga! Bukan ker laki tu pilihan awk sendiri atas faktor cinta tadi??? Kisah camgini memang betol2 terjadi dan aku sendiri menjadik saksi ok.. and aku percaya memang banyak sgt2 kes macam nie dlm dunia skg nie!

Lagi best ade tu bile dah susah sgt.. mula lah mintak tolong dekat orang sekeliling… cara paling mudah mintak duit dari kite utk support keluarga dia yg tak bekerja laki bini tuu! Ehh.. ehhh… kalau kite yg suruh dia kawin paksa ngan lelaki tak bekerja tu takpa lah jugak nak datang mintak duit dari kite sebagai duit pampasan kan? ini dah awk yg pilih suami awk sendiri.. dah kawin atas faktor suka sama suka.. lepas tu dua2 yg malas nak bekerja.. lepas tu senang2 dtg mintak duit ngan org?? ehh.. senang betol hidup korang eh??? Ko ingat apa.. kawin nie utk halalkan process berRomen jer eh???

Tu belum tang dah ade anak.. ade terfikir tak.. lepas Romen.. kalau dpt anak.. anak tu adelah amanah dari Allah dan ianya satu tanggungjawab??? Kalau dah dua2 tak keje.. nak bagi anak2 tu makan apa?? Bile org tak bantu.. ckp org keliling nie kejam sebab tak bagi bantuan kat dia laki bini.. walhal kite dah bagi bantuan dah nie dgn harapan dia boleh cuba ubah hidup dia yg dlm kegelapan tu kepada yg lebih cerah dan lebih baik,.. ehh.. tapi sama jugak sikapnya.. dasar pemalas laki bini.. tak nak berusaha utk ubah nasib keluarga and keluar bekerja utk sara keluarga sendiri! Lepas tu boleh plak nak salahkan org lain sebab tak support family dia! Eh.. kalau macam tu semua org dlm dunia nie akan bagi seribu satu alasan utk tidak bekerja and semua org pun nak dptkan duit dgn cara mudah ibarat duit jatoh dari langit!

Yang lelaki pulak, sebelum nak pinang anak orang.. fikir lah tentang TANGGUNGJAWAB! Jgn fikir pasal nafsu semata-mata.. kalau betol tak mampu nak sara kehidupan keluarga selepas kawin… baik jgn pinang anak orang! Jgn menipu.. jgn aib kan diri sendiri mcm dlm kes pergaduhan dlm masjid tempohari! Kalau terpaksa bekerja selama 24 jam utk sara keluarga.. kerja lah selagi mampu sebab dah itu memang menjadi tanggungjawab ketua keluarga!

DSC_0150-copy

Macam pasangan nie... pengantin lelaki tu sanggup ikat perot demi utk berkahwin dengan kekasih hati dia...


DSC_0368-copy


Pengantin Lelaki itu adelah En. Teman!!! ahahahahaa... :p

Macam en.teman dulu.. before nak kawin ngan aku… dia sanggup ikat perot tak makan semata-mata nak jimat duit utk kawin ngan aku… aku kalau teringat kisah dia ikat perot tak makan.. jalan kaki berkilo-kilo meter hanya kerana utk berjimat.. memang aku jadik sebak... Sambil menaip nie pun aku jadik sebakk sebenarnya… pasal tu lah en.teman waktu kawin ngan aku rupa dia macam hang kebun! Ahahaha… ok bile sebut pasal hang kebun aku tak jadik nak sebak sbb aku geli hati! Hehee.. ampunn beee!!!

Macam yg korang boleh tengok dlm gambar tu kan... En.teman waktu kawin ngan aku dulu kurus melidii macam hang kebun dlm cerita P.Ramlee seniman bujang lapok tuh! Badan dia ibarat ade tulang dan kulit jer… takde isi langsung… sian tengok dia… hanya kerana nak jimat duit belanja makan…. Nak simpan duit utk kawin dan masa depan!

Aku sebenarnya tak boleh nak terjangkal dek akal bile pasangan suami isteri tak nak kerja utk sara keluarga sendiri.. macam aku yg boleh jer utk duduk rumah and biar kan en.teman sorang jer bekerja pun rasa tak sanggup nak buat camgitu… aku tetap bekerja utk kukuh kan ekonomi keluarga dan jugak utk letakkan kehidupan kami suami isteri di satu level yg lebih baik dari hari ke hari!

Pasal tu lah aku kata aku tak leh nak hadam bile ade pasangan yg tak nak bekerja.. diaorg sanggup pegi meminjam sana sini macam pengemis.. tak nak betol2 berusaha bekerja utk menyara kehidupan sendiri.. haih.. sumpahh.. sumpah tak leh nak hadammmmmmmmm!

Ok lah tu jer yg aku nak bebel kan hari nie.. pada adik2 yg nak berkahwin tu.. jgn ikutkan perasaan sgt… especially yg perempuan… ingat kawin nie bukan soal nak puaskan nafsu jerr… kawin nie about tanggungjawab! Kalau nak cari suami.. carik lah yg mampu sara kehidupan diri dia sendiri dan jugak buat isteri dan anak2 dia nanti… bukan nak suruh carik yg kaya raya.. tapi kalau dah dpt yg kaya rayaaa.. grabbb ajer lahhh… tapi kalau lepas tu dia kawin dua tiga.. ko bertabah lah yer… ahahha.. ye lah bile dah duit banyak boleh tambah isteri… hehehe.. tapi harap2 takde lah yg macam tu kan… untung laa kalau dpt laki kaya, jujur dan setia dgn kite.. memang ade dlm dunia nie.. tapi kuantiti dia tak banyak lah kot aku rasa.. So kalau tak dpt yg kaya.. carik lah yg bersederhana… cukup sekadar mampu menjaga kite dan anak2 seadanya… sesungguhnya bersederhana itu adelah yg lebih afdal!

Ok sekian pesanan penaja dari Kak Neen.. hehe..

Ehhhh.. Promoo Purplicious Week nie masih berlangsung okkk..


9-IMG_7073 (Sales Dhaifah Purple)


HARGA PROMO SEPANJANG MINGGU INI!

TUDUNG SARUNG EXPRESS DHAIFAH PURPLE – RM30.00/each (normal price - RM38.90)


Untitled
HARGA PROMO SEPANJANG MINGGU INI!

TUDUNG SARUNG EXPRESS DHAIFAH PINK - RM35.00/each (normal price - RM38.90)

Untitled


TUDUNG SARUNG EXPRESS DHAIFAH BLUE – RM35.00/each (normal price - RM38.90)

To order – Whatsapp me at 019-3769459 / email me at naazneenfaiqa@gmail.com
 
Rugi kalau tak grab tudung sarung express nie.. tudung with soft awning yg sgt mudah di pakai dan digayakan… material cotton denim yg sejukkkk.. promo nie memang betol2 punyer promo.. pasal tu Kak Neen buat just for 1 week nie sahaja… nak tengok testimony review boleh klik kat SINI...

Eh lagi satu... bagi pencinta tudung bawal... tudung bawal exclusive nie masih available tau..

1-Header FB Bawal

 
Untitled

Untitled

Semalam Kak Neen pakai tudung bawal color brown nie.. bestt sgt tudung nie sebab mudah dibentuk bahagian awning tu dan ianya tahan lama.. tak perlu kejap2 nak betol kan awning dia.. awning tu maintainnnn camgituu jerr!  pasal tu lah Kak Neen suke ngan tudung bawal exclusive Marsya nie.. Kak Neen nie sgt cerewet orang nya.. kalau awning susah nak bentuk.. Kak Neen takkan pakai tudung tu...


Untitled

Now twngah seronokkk pakai tudung bawal exclusive Marsya...so sorry lah... Kak neen terlebeyyy selpuiiii pulak! ahahahhaa..:p

so korang pencinta bawal kene try tudung bawal marsya nie ok.. HARGA - RM42.90 jurrr.. luas bidang 50 x 50 inch tau... so korang boleh cover dada dan belakang dgn begitu selesa sekali!

so cepat contact Kak Neen di 019-3769459 for booking ok! Ingat yerrr.. tudung kak Neen kalau dah sold out no more restock ok.! :D

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

nak seribu daya kan

Mar Mansor said...

ada part yang baca sambil senyum geli hati

Shafura Rahman said...

wahh,habis2 kak neen kupas psl viral ni,sume kak neen ckp tu sy setuju 200%,dah kawin tpi laki bini hrp nk minta simpati kat famili,sekali sekala boleh fhm tp berkali-kali camno tuhhh,bila x tolong dikatanya kita berkira.hmmm

Norliza Nordin said...

Kurusnyeee... 🙊🙊🙊

zeera lily said...

selamat pengantin lama... ecehhh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails