COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, March 16, 2016

SEKSA NYA KENE DEMAM DENGGI


Syukur Alhamdulillah... after almost seminggu kene tahan kat ward, Kak Neen dah pun keluar dari hospital! Terima kasih pada semua yg tidak putus2 mendoakan Kak Neen.. Yang datang ziarah, yg private message, yg call, yg drop comments at all my social network... Seriously I'm touched with all your care, concern, doa & prayers for me.. May Allah bless all of you guys!


Semalam Kak Neen dah start keje.. tapi badan nie nak kata dah fully recover tak jugak sebenarnya.. sisa saki baki kesan dari demam denggi tu masih lagi terasa! fuhhh.. seriously memang demam denggi nie bukan demam biasa2.. patot lah boleh bawak maut kalau ianya dibiarkan tanpa rawatan segera!


Hari nie Kak Neen nak share ngan korang pengalaman Kak Neen kene demam denggi! pada hari Khamis (3hb Mac)... malam tu around pukul 10 malam aku tetiba jer rasa seram sejuk.. time tu ade jugak terasa sakit2 sendi tapi not so bad... bile rasa tak sedap badan aku terus ckp kat en.teman yg aku nak masuk tido... bile aku tido aku siap berkelubung dgn comforter yg tebal.. serious aku rasa pelik giler sebab cuaca dah lah panass ya amaat.. mana mungkin aku tido pakai selimut setebal itu!


Di sebabkan rasa badan tak sedap.. aku terus tidur kan diri... aku not even makan ubat demam walaupun aku tahu aku demam! dlm kepala hotak rasa agak kepelikkan jugak time tu sebenarnya.. how come aku boleh demam secara mengejut nie?? this is very very rare!! aku all these while kalau nak demam aku mesti ade tanda2 macam sakit tekak ker... gatal mata ker.. hidung berair ker.. so itu adelah tanda2 normal kalau aku nak demam..


but this time punyer demam memang pelik ya amat.. dlm tengah sihat wal'afiat.. tetiba jerrr aku demam and rasa sakit segala tulang sendi! tapi malam khamis tu aku just ignore kan aje demam mengejut nie and then aku terus tido till next morning.. sepanjang malam tu rasa tido pun tak berapa lena sebenarnya.. tapi bile bangun pagi jumaat tu aku rasa macam tak demam and rasa macam agak kuat utk pegi keje.. so aku gagahkan jugak lah diri nie utk pegi keje.!


Tapi pagi jumaat tu bile sampai kat office, aku dah mula rasa lain macam sangat2 dah.. rasa badan nie macam serba tak kene... rasa panasss dok berlegar-legar dlm badan.. sejam jer aku mampu bertahan dlm office.. around pukul 9:30 pagi aku gerak dari office utk ke klinik... gigih driving dlm keadaan badan super tak larat..


Sampai klinik, doktor check temperature memang sah aku demam.. doktor tanyer ade muntah2 and cirit birit tak? then doktor check ade tanda2 ruam merah pada badan aku tak... waktu tu semua tanda2 tu takde lagi kat diri aku.. aku tahu tu tanda2 demam denggi.... so since takde tanda2 demam denggi, so doktor ckp maybe aku kene demam viral yg panas kat dlm.. demam tu tak keluar.. so doktor bagi aku buat demam and antibiotik!


Dari klinik aku drive nak balik rumah rasa siksa gilerrr... sumpah aku tak penah kene demam macam nie.. aku memang rasa lain macam sgt2... tiba2 selera makan aku takde langsung... angin dah start accumulate dlm perot.. rasa gastrik yg teruk sgt2 sampaikan semua makanan yg aku tengok tu buatkan aku rasa macam nak muntah! aku cuba bertahan tak nak muntah... aku kene jugak paksa diri nie makan something supaya aku boleh makan ubat demam dan antibiotik yg panel klinik bagi!


sampai umah aku terus breakfast makan roti egg toast yg sempat aku beli kat old town.. waktu nak makan roti tu dia punyer hazabbb tak leh nak ckp.. memang kaww kawww punyer rasa nak muntah tapi aku gagah kan jugak diri nie utk makan roti tu beberapa keping.. lepas makan roti tu aku terus makan ubat demam & antibiotik.. dan terusss aku melepekkk terbaring kat atas lantai depan hall umah! waktu tu memang tak larat even nak pegi ke toilet sebab badan aku rasa lembikk giler...


adelah lebih kurang sejam lebih aku terbaring dan tertido kat hall tu.. bile tersedar memang rasa demam dah macam kebah skit maybe sebab ubat demam tu dah jalan dlm badan.. tapi still rasa macam ting tong.. rasa tak sedap badan.. perot kembong.. sakit sendi.. haih... memang pelik lah rasa satu badan nie.. cuba rehat kan badan lepas makan tenghari.. nasib ade selera skit.. lalu lah jugak aku makan mee hoon goreng.. dpt makan ubat for second round.. then aku tido sampai petang.. bile bangun badan still rasa tak sedap... rasa restless lain macam.. sampai ke malam... malam tu aku paksa makan capati semata-mata nak makan ubat... aku makan ubat dengan harapan demam aku akan kebah lah..


pagi sabtu aku bangun.. badan still rasa lain macam... selera makan memang dah mula totally out dah... tengok segala bende rasa nak muntah.. sakit sendii badan makin menjadi-jadi.. rasa macam org giler pun ade... tak keruan jadikknya... seluruh sistem badan macam dah totally out.. aku baring pusing kiri pusing kanan.. semua rasa tak kena jugak... tenghari tu en.teman keluar pegi belikan nasi ngan tomyam utk makan tenghari.. elok jer en.teman sampai kat pintu rumah, aku dah mula start muntah lendir + angin... time nie dah rasa makin tak kene dah.. en.teman cepat2 suapkan aku asam ke mulut utk stopkan aku dari terus muntah!


bile dah dpt asam kat mulut, terus stop kejap rasa nak muntah tu... selera makan pun datang.. so dptlah aku makan tomyam ngan nasik putih ngan jaya nya.. time tu dok ingat sebab gastrik teruk yg buatkan aku rasa macam tu.. lepas setengah jam, keadaan tak keruan tu datang balik... huuuuwwwwwwaaaaaaaa... time nie lah kemuncaknnya bile tiba2 jer aku rasa seram sejuk.... peluh sejuk turut keluar bile aku dah makin tak leh nak tahan rasa muntah.. aku ckp kat en.teman aku rasa lain macam sgt dah nie... aku pun pegi berdiri kat depan sinki dapur.. waktu tu dok cuba sendawa nak keluarkan angin..


tapi aku tak boleh nak sendawa dan keluar kan angin pun.. aku tetiba rasa nak pitam... terus aku duduk terjelepok depan sinki kat dapur.. dan dlm beberapa saat aku terusss muntahhhhhhh belahakkkk kat lantai dapur tu! huuuuwwwwwwwaaaaaaaaaa..... scarryyyyyyyy sgtttttt bile ingat2 balik moment aku muntah tuu... satu keadaan yg kalau boleh aku tak nak alaminya lagi... serious menggerunkan!


lepas muntah tu aku rasa macam legaaaa lah skit... terus pegi bersihkan diri kat toilet.. waktu kat toilet aku cirit birit pulak... okkkk that's it.. confirm nie memang macam dah cukup jer simptom2 demam denggi nie.. lepas en.teman bersih kan muntah aku, terus dia bawak aku pegi hospital.... aku pun memang dah tak tahan sgt dah.. memang nak serah diri sgt2 kat hospital time tu!


Sampai hospital, terus ke emergency department... haih.. almost sejam jugak lah tunggu giliran aku utk masuk jumpa doktor... ramai pulak yg sakit time tu... time menunggu tu memang dah tak larat sesangattt dah rasanya.. rasa macam pendek napas.. nak pitam.. nak muntah..


Untitled

sempat lagi dia nak berselfie.. aku dah macam org giler dah time nie.. tak pedulik dah rupa dan gaya macam mana kekdahnya.. kalau boleh nak baringggggg jer kat lantai emergency tu tau!


Doktor kat emergency department amik darah utk buat test demam denggi.. sebab katanya simptom2 yg aku ade memang macam demam denggi walaupun ruam merah belum lagi keluar kat badan aku time tu... lepas amik darah, lagi sekali aku rasa hypo and nak pitam... terus doktor tempat kan aku kat ward kecemasan sementara nak tunggu ujian darah demam denggi yg mengambil masa almost 2 jam!


Untitled

waktu kat emergency ward tu, aku terus dpt drip.. fuhh.. time nie lah baru dpt nikmat rasa sihat skit..


after almost 2 hours kat emergency ward nie, doktor datang bagi tahu yg confirm aku kene demam denggi! ok... bertabah lahhhh.... terus en.teman buat process admission... jenuh jugak nak tunggu masuk ward.. malam dah dekat pukul 9 mlm baru aku dpt warded.. itu pun dpt 2 bedded... jenuh en.teman request utk dptkan aku bilik single bed.. tapi malangnya semua single bed penuh... so no choice terpaksa lah masuk bilik 2 bedded dulu.. at the same time en.teman dah put on request utk pindah kan aku ke single room bile ade room yg availalbe.


Untitled

alhamdulillah... after 4 malam duduk kat bilik 2 bedded, dpt jugak lah aku pindah ke single room.. aku bukan apa.. lebih prefer duduk kat single room sebab aku banyak sgt kali pegi toilet.. rasa mengganggu org lain kalau duduk sharing ngan org lain... kesian org lain nak tido.. aku dok keluar masuk toilet non stop! seriously aku kalau boleh nak tido dlm toilet jer rasanya.. ye lah air drip yg masuk non stop since ever aku being warded.. rasanya sehari dlm 6 botol air drip yg masuk dlm badan aku ni... nak wat camne... ini jer lah ubat utk demam denggi.. selain dari makan panadol bile rasa demam.. air nie jer lah ubatnya.!


Untitled

biler ckp pasal ubat.. kalau duduk kat hospital demam denggi nie memang takde ubat yer.. memang 24 jam on water drip jerr... tapi kite selalu lah dengar demam denggi nie ade macam2 petua yg boleh kite cuba dlm menaikkan platelet darah! yer demam denggi nie dia ancam darah kite tau... platelet darah boleh drop day by day.. kalau drop bawah 100 tu boleh di anggap berbahaya.. macam aku hari tu platelet darah memang drop bawah 100 gak.. bermula dari 227... lepas tu turun ke 201... then 180.... 162.... 109.... 103.... 85 yang paling rendah... time tu sedih gilerr tak leh nak ckp.. rasa down mcm apa jer.. tapi nasib lah ade ramai readers yg sudi berkongsi rasa down ngan aku.. thank you guys.. all your kind support aku amat hargai! Alhamdullilah, lepas platlet darah dari 85... dia naik ke 98... dan seterusnya ke 121.... barulah doktor bagi aku discharge sebab reading darah dah mula naik...


rupanya ade ramai jugak yg penah merasa demam denggi sampai platelet darah drop bawah dari 10... ade yg sampai masuk ICU katanya.. fuhhh... takot aku dengar.. aku yg drop 80 pun dah rasa hazabbb nya bukan main.. badan lemahh lemauuu macam apa je.. mcm mana lah yg drop below than that.. alhamdulillah diaorg diberikan kekuatan utk lawan penyakit bahaya nie!


Waktu aku warded tu.. macam2 yg aku makan dan minum demi nak naikkan platelet darah... air pucuk betik, sup ketam, air 100 plus, buah kiwi, buah tembikai, kurma... abis semua aku bedal.. tapi nak kata platelet darah terus naik mendadak tu tak lah.. sebab denggi nie dia ade graph dia tersendiri.. dia memang akan tetap drop.. cuma bile kite amalkan makanan dan minuman nie maybe dpt membantu kurangkan platelet darah drop dgn lebih jauh lagi lahh...


Alhamdulillah... paling rendah platelet darah aku drop till 80 jer.. lepas tu dia naik and terus naik.. so tu yg aku dah boleh discharge.. lagi pun aku dah takde demam lagi dah.. tapi waktu dia nak drop tu... time tu memang baru keluar simptom merah2 kat seluruh badan aku.. and time tu aku demam almost 24 jam and temperature up to 39.2 walaupun dah makan ubat demam... uurrrgghhh.. time tu rasa memang macam tak selesa sunggguhhh!


according to my doctor, lain pesakit lain kekuatan antibodi utk melawan demam denggi nie.. so memang perlukan kekuatan diri sendiri utk melawan penyakit nie,... dulu before aku kene demam denggi nie memang lah aku tak tahu rasa nya macam mana.. now bile diiri sendiri dah kene... fuhhh.. memang rasa fobia yg teramat sangat! kaalu boleh aku mintak jgn lah sesiapa pun kene demam denggi nie.. siapa yg dah penah kene tahu lah apa yg aku maksudkan... dia punyer sakit memang lain macam... kalau boleh mintak di jauhkan lah hendaknya!


Untitled

bile doktor kata boleh balik.. happy nyerrrrrrr rasa! jemuu dah duduk dlm bilik ward nie selama 7 hari 6 malam!


sehari sebelum aku discharge, malam tu aku dok cravinggggg macam nak mamposss nak makan nasik kandaq! sampai tak leh tido malam okkk.. hahaha.. mentang2 selera makan dah mula datang sedikit demi sedikit.. tapi dia punyer napsu nak makan membuak-buak macam mengalahkan org mengidam jer... huhu..


Untitled

sehari selepas discharge, aku ajak en.teman makan nasik kandaq kat pelita ampang point.. dapat gak lepas gian... tapi bile dpt makan tu napsu makan tak laaa 100% memuncak... maybe masih dlm process baik pulih selera makan lagi kekdahnya.. frust jugak sebab before makan rasa macam boleh makan puas-puas.. bile dah makan angin gastrik membuak pulak... so itu yg membantutkan perasaan nak makan! sobss.. sobss..


alhamdulillah... by today selera aku dah makin pulih dah.. badan pun dah semakin kuat rasanya... haihh tak sabar nak gie on vacation next month.. I really need a break right now!


P/S:

2-IMG_7129 copy

7-IMG_7243 copy

12-IMG_7152 copy

16-IMG_7211 copy

Untitled

TUDUNG BAWAL EXCLUSIVE DULL SATIN MARSYA - HARGA – RM42.90 SAHAJA!!!


TO ORDER - whatsapp Kak Neen @ 0193769459


- Diperbuat daripada material high quality dull satin dgn corak exclusive


- Ianya mudah di bentuk


- Tidak mudah renyuk


- Sangat selesa & sejuk ketika dipakai


- Tidak perlu digosok (jika terus digantung selepas di cuci)


- Size ukuran yg lebar – 50 x 50 inchi


- Labuh bahagian depan dan belakang


- Boleh digayakan dengan pelbagai gaya penampilan (gaya basic bawal dan gaya shawl)


- Travel friendly


- Boleh digunakan pada majlis formal mahupun santai


- Memberikan satu gaya penampilan yg super elegant dan exclusive

Semalam ramai jugak customer yg dah purchase tudung bawal color merah nie.. So korang yg belum purchase boleh lah Whatsapp Kak Neen di 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com ya!


Untitled

Pada yg belum grab tudung sarung express Dhaifah, please grab yours now.. ingat yer.. kalau dah sold out kak neen takkan restock lagi dah tudung Dhaifah nie tau! Hehee.. utk testimony sila refer pada entry yang INI

12 comments:

CikPuan FiDa said...

Alhamdulillah.. semoga kak neen sihat seperti sediakala... amin..

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah...semoga trs sihat ye neena..

erny firdaus said...

uissshhh..cam tu ye rasa demam denggi..tq sis sharing..sebab selalu kan xtau nak describe symptom tu..at least bolehlah dijadikan panduan... take care ya...

ameris said...

neena, syukur u dah sembuh.
jaga kesihatan tau.
ni nyamuk punya pasal laa ni

idzwa kamaruddin said...

Alhamdulillah akak dah sihat..smeoga terus sihat seperti biase.

Saya takde pengalaman kene denggi tapi ade pengalaman jaga anak umur 1 tahun lebih kene denggi sampai saya sendiri tak tido malam sebab takut anak ..... err...takut anak dah tak terjaga..

Siti Shuhadah said...

alhamdulillah... take care kak neen...

Lavender violet said...

Alhamdulillah... semoga terus sihat kak neen
sy dulu tahun 2010 kena jugak start dr platlet 95 turun 75 turun 42
memang seksa giler..rasa badan ni mcm bukan badan kite..
100 plus+sup ketam+air pucuk betik mmg menu wajib masa kat wad haritu hehee...

Sheherazade said...

neena,lps demam rambut gugur x?i dulu lps demam rambit gugur bykkkkk

kalo peyed mase kena demam denggi lagi teruk,coz byk sgt doc kata virus tu kacau peyed mengalir byk

asyik kena tukar je,siap acik sebelah tnya gugur ke,uhuhu

NFH said...

kerana nyamuk seekor...binasa badan terasa hazab ye neena..semoga rerus sihat lepas ni..tq for sharing

Suraya Hafizi Jafar said...

alhamdulillah sihat ceria kembali dah kak neen..

kak neen macam kajol pakai tudung laa.. bestnyaa kalau kak neen boleh bergambar dgn kajol mesti viral 1 malaysia.. kembar kajol di malaysia..

tenku butang said...

get well soon ye.. sedapnya nasik kandaq... tapi.. ada satu gambar tu teman seriau tengok.. yang drip tu.. teman pernah merasaaaa.. erghh.. siap tersalah cari urat 2 kali.. arghhh.. fobia..

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
kak neen dah sembuh.
betul tu, last year suami saya pernah warded sbb denggi. mmg sampai skrg dia fobia.
kiteorang anakberanak tido guna kelamb j skrg. plg risau dkt anak la.. skrg pon masih ade yg kene area rumah saya. siap ditampal banner, kawasan kami tu telah diserang nyamuk aedes. gerun, takut semua ade. memang berdoa minta dijauhkan.. aamiin

take care kak neen, and selamat bercuti rehatkan minda dan badan nti (",)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails