COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, March 23, 2016

RESIPI MUDAH & SEDAP - Spaghetti Prawn Black Pepper

Lepas keluar dari ward hari tu... selera makan memang bertambah baik lah!  Selera makan aku plak lebih cenderung ke arah western food.. tapi aku tak pegi makan kat kedai coz roh rajin memasak tetiba muncul dlm diri!  so aku pun masak lah Spaghetti Prawn Black Pepper nie!


Untitled

Ramai pulak yg mintak aku share resipi menu simple tapi sedap ya amat niee! ok sedap ya amaatt nie kat tekak aku lah yerrr.. sedap di tekak ku belum tentu sedap di tekak mu!  ahahhaa.. so kalau nak tahu sedap ker tak... korang boleh try test cuba rasa menu nie.. simple dan sangat mudah utk disediakan.. dlm masa 15 min dah boleh siapppppp!

Bahan2 yang di perlukan:-

- Spaghetti
- Bawang Kuning Holand
- Bawang Putih
- Capsicum Hijau
- Black Pepper Sos
- Udang/Ayam/Sotong/Daging
- White Pepper Ground
- Chili Ground
- Parmesan Cheese


Untitled

Untuk black pepper sos, aku guna brand Life nie!  first time try... wow.. aku sukerrr... sgt2 menepati citarasa aku yg sukakan pedasss lada hitam yg powerrrrrrr!  rasa dia dah lengkap dah sebenarnya.. tak perlu garam atau gula lagi dah bile gunakan Life Sos Lada Hitam nie!


Untitled

Untuk White Pepper and Chili Ground  aku guna dari dua jenis brand nie!  mahal skit harga dua produk nie tapi aku suke sbb ia nya berkualiti!  oh by the way, siapa yg ade gastrik teruk... chili ground tu aku tak recommend sgt korang guna sbb takot perot korang tak tahan... nanti korang cirit birit pulak! ahahaha..  macam aku ok jer tahan.. tapi en.teman yg tak tahan sebab dia ade gastrik teruk.. hari tu bile dia makan spaghetti aku nie.. dia kata spaghetti nie sedap.. tapi ade unsur 'maut' sebab dia kene cirit biritttt akibat tak tahan ngan cili ground tu! ahahahaa.... adoii.. potong stim betol.. aku makann ok jerrrrrr.. takde sakit perot ker apa.. but yeahhh. kalau org tak tahan memang boleh kene cerry berry bile makan cili ground tu... so kalau korang tak leh pakai cili ground tu.. korang boleh gantikan dengan cili padi or tak yah letak pun takper.!

Actually black pepper sos brand Life tu memang dah ade rasa pedas2 dia dah.,.. tapi aku biasalah.. memang hantu pedasss.. so tu yg aku tambah cili ground tu.. tak sangka pulak en. teman tak tahan.!  first time aku guna cili ground dlm masakan.. pasal tu lah aku tak tahu yg en.teman tak tahan utk consume chili ground tu! huhuhu...

Anyway, cara masak memang mudah sgt2.. 

1st - tumiskan bawang kuning holand dan bawang putih yg telah di potong secara dadu

2nd - bile dah garing masukkan bahan rencah.. macam aku hari tu guna udang... so tumis lah udang tu sekejap dgn bawang kuning & bawang putih tadi...

3rd -  masukkan sos black pepper.. agak2 lah pekat mana.. macam aku hari tu tambah air sedikit.. sebab sos nie boleh tahan pekat!

4th - kacau kuah black pepper tadi sampai mendidih.. kemudian masukkan capsicum hijau!  kalau korang nak tambah cendawan butang pun boleh... ikut pandai korang lah nak improvise ikut lagu mana... hehee..

5th - taburkan sedikit cili ground & sedikit white pepper ke dalam kuah black pepper tadi... 

Aku tak guna garam dan gula dlm penyediaan kuah black pepper nie sebab rasa dia dah cukup lengkap dah dengan penggunaan sos serta rempah2 di atas!

Last but not least, kalau korang suke cheese, korang boleh taburkan sedikit Parmesan cheese di atas spaghetti yg dah siap utk di makan!  haaa.. jgn lupa utk celurrrrrr spaghetti korang ok.. kang kuah siap... tapi spaghetti tak celur! hehehe..  so nanti amik spaghetti yg dah dicelur tu.. gaulkan dengan kuah black pepper sos yg telah di masak tadi!

Senang kannnnnnn?? sumpah senanggg ya amattt.. so korang boleh try ok!  menu spaghetti macam nie elok utk diet jugak tau.. kalau di hari bekerja.. kite takde punya masa nak masak yg renyah2 punyer menu.. korang masak jer menu black pepper spaghetti nie!

Selamat mencuba ok!  by the way aku ade few more menu sihat nak share ngan korang. ala2 western food jugak lah... nanti lah aku share di lain entry ok! :)

P/S:

2-IMG_7129 copy

7-IMG_7243 copy

12-IMG_7152 copy

16-IMG_7211 copy

Untitled

TUDUNG BAWAL EXCLUSIVE DULL SATIN MARSYA - HARGA – RM42.90 SAHAJA!!!


TO ORDER - whatsapp Kak Neen @ 0193769459


- Diperbuat daripada material high quality dull satin dgn corak exclusive


- Ianya mudah di bentuk


- Tidak mudah renyuk


- Sangat selesa & sejuk ketika dipakai


- Tidak perlu digosok (jika terus digantung selepas di cuci)


- Size ukuran yg lebar – 50 x 50 inchi


- Labuh bahagian depan dan belakang


- Boleh digayakan dengan pelbagai gaya penampilan (gaya basic bawal dan gaya shawl)


- Travel friendly


- Boleh digunakan pada majlis formal mahupun santai


- Memberikan satu gaya penampilan yg super elegant dan exclusive

Untitled

Pada yg belum grab tudung sarung express Dhaifah, please grab yours now.. ingat yer.. kalau dah sold out kak neen takkan restock lagi dah tudung Dhaifah nie tau! Hehee.. utk testimony sila refer pada entry yang INI



3 comments:

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

waaa terliur kita tgk spagheti tu sis..! hehe
boleh cuba resepi ni simple je. Tq share =)

Aini said...

Asal ada udang memang sedap kak neen =)

jannah sabri said...

Salam Ms. Neena. Saw you and your hubs at MaxValu this morning. Wished could have said hi tapi nampak masa dah masuk kereta dah.

Insya Allah, next time kalau terserempak akan bersalaman and say hi.

All the best to the both of you.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails