COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, January 6, 2016

Itinerary Percutian ke New Zealand!


Sebenarnya kan.. kalau ikutkan aku punyer original Itinerary memang agak tersasar jugak lah dari plan orginalnya bile dah sampai kat sana! Ahahaha.. basically route journey tak berubah.. cumanya jadual perjalanan dan aktiviti tu jer yg ade sedikit perubahan!


Ok nie aku bagi korang roughly my full itinerary utk trip aku ke South Island New Zeland pada November 2014!


59-DSC06792 copy

FULL ITINERARY


DAY 1 > KL – SINGAPORE - SYDNEY (6 Sep 2014)


5:20 PM – Depart from Kuala Lumpur to Singapore (by AIR ASIA)


11:55 PM – Depart from Singapore to Sydney (by QANTAS) *transit*


***IMPORTANT NOTES***


Untuk ke Christchurch New Zealand, dari KL agak sukar nak dpt direct flight! Dulu Air Asia ade buat direct flight.. tapi now AA dah stop laluan ke sana! Kalau AA bukak balik laluan nie, korang boleh go with AA for cheaper flight option! If not other option korang kene amik MAS to Auckland.. tapi Auckland nie north island.. korang still kene amik another flight utk ke Christchurch South Island of New Zealand!


Pendek kata at the end of the day.. korang kene buat homework jugak waktu nak beli tiket flight nie.. macam aku dulu waktu nak purchase, macam2 option flight aku survey dan buat homework.. of coz kite nak pilih flight yg murah dan berbaloi kan? so at that time lepas aku survey2.. kebetulan waktu tu Qantas tengah buat Sales.. so tu yg terus grab the cheap flight tiket! tapi sayang nya Qantas nie dia operate based dari Singapore.. kalau dari KL kite boleh jugak amik Qantas flight nie, tapi dia still akan transit kat Singapore then transit lagi kat Australia.. then harga tiket memang mahal kalau kite amik Qantas from KL..

That’s why aku kata korang kene rajin buat survey and buat homework.. buat comparison.. sbb terkadang mana tahu MAS buat cheap flight utk ke Auckland, then at the same time Air New Zealand ade buat promo jugak utk korang fly dari Auckland ke Christchurch! So tips nya.. sila rajinkan diri utk buat homework ok!


DAY 2 > SYDNEY - CHRISTCHURCH (7 Sep 2014)


9:40 AM – Arrive at Sydney Airport * Check out from Sydney Airport – take train to Sydney Habour for short visit*


10:00 AM – Visit Sydney Habour


*** IMPORTANT NOTES***


Sebenarnya aku kalau boleh tak nak transit for long hours kat Aussie, tapi aku takde pilihan sebab waktu nak purchase tiket murah Qantas nie, tiket yg transit for 1 hour dah sold out! Huhu.. sadis.. so the next cheapest flight yg available adelah transit for almost 8 hours di Sydney! so since takde pilihan.. dan kebetulan pulak member kiteorg tu tak penah pegi ke Sydney lagi.. so kami purchase lah jugak tiket nie..


For your info, kalau kite transit for more than 7 hours, biasanya kite boleh keluar dari airport.. so macam Sydney senang jugak lah train dia direct dari Airport terus ke Sydney Habour! Kalau sesiapa tak penah visit kota Sydney it’s a good option lah nak pegi amik2 gambar macam member kiteorg tu buat.. macam aku ngan en.teman pegi buat kali kedua ke kota Sydney rasa macamm boring jer lah sebab dah penah pegi dulu! Ahaha.. tapi daripada tercongok kat airport for long hours.. nak tak nak better lah pegi lepak2 kat Sydney town kan! hehe..


Tapi harus di ingatkan, kalau korang nak keluar dari mana2 Australia airport, korang kene buat visa ETA tau.. macam aku mintak travel agent buatkan ETA tu.. if not korang boleh jer buat sendiri secara online di website Immigration Australia! Then naik train dari airport nak ke kota Sydney pun extra cost di situ..

Lagi satu info yg aku nak bagi tahu kat korang.. bile korang transit, kalau korang masih menggunakan airlines yg sama, korang boleh mintak pihak airlines uruskan beg korang utk terus di boardingkan dekat next flight! Maksudnya macam kiteorg kan keluar nak ke kota Sydney kan.. so kiteorg takde buat luggage collection waktu kat Sydney airport sbb our flight from Sydney to Christchurch masih menggunakan Qantas Airlines!


Satu yg korang perlu ingat, waktu korang buat check in kat Singapore airport, korang kene siap2 inform kat staff yg buat luggage check in kite tu yg korang nak beg korang terus check out kat Christchurch! Bagi tahu dioarg yg korang tak nak beg korang keluar di Sydney Airport sbb Sydney tu just a transit place jer.. Tapi kalau korang guna airlines yg berbeza, contoh nya dari Singapore korang naik Qantas utk transit di Sydney.. then dari Sydney korang naik Air New Zealand utk ke Christchurch… haa.. yg nie memang korang tak leh buat apa2 melainkan korang kene check out kan luggage korang jugak ok!


3:30PM – Back at Sydney Airport


6:40 PM – Depart from Sydney to Christchurch (by Qantas Airlines) 


11:50 PM – Arrive at Christchurch


12:30 AM – Collect car rental from Shoestring Car Rental at the airport


1:30 AM – Check in at Airport Birches Motel *rest and relax*



DAY 3 > CHRISTCHURCH – ASHBURTON – TEMUKA – TIMARU - FAIRLIE – LAKE TEKAPO – LAKE PUKAKI (8 Sep 2014)



6:00 AM – Wake up!


8:00 AM – Check out from Airport Birches Motel


* start the journey to Lake Tekapo (appox. 225km @ 3hours 10mins) *

* stop at Pak ‘N’ Save Timaru – to shop some groceries items *

* stop by the roadside to take beautiful pictures along the jouney *


*** IMPORTANT NOTES***


Kalau ikutkan plan asal, aku memang budget nak travel maximum pun around 4 hours jer utk sampai ke Lake Tekapo, tapi bile dah along the journey, tengok tempat nie cantik.. kiteorg pun stop amik gambar.. then nampak, pulak tempat tu cantik.. then stop lagi utk amik gambar.. haa.. sudah nya dah almost nak ke petang baru kiteorg sampai kat Lake Tekapo! Huhu.. giler jauh tersasar dari original plan! Tapi takpe lah… amik gambar tu lagi penting kann.. sebab tu jer lah kenangan terindah yg ade bile dah balik Malaysia! :D


Lagi satu, kalau korang nak beli barang2 dapur, make sure korang singgah kat PakNSave di Timaru sebab nanti bile dah sampai kat Lake Tekapo korang payah nak jumpa supermarket lagi dah!


4:00 PM – Check in at Lake Tekapo Motels & Holiday Parks

5:00 PM – Rest & Relax


Day 4 > LAKE TEKAPO – LAKE PUKAKI – TWIZEL – OMARAMA – OOMARU - DUNEDIN (9 Sep 2014)

6:00 AM – Wake up!


8:00 AM – Check out from Lake Tekapo Motels & Holiday Parks

9:00 AM – Breakfast by the side of Lake Tekapo


10:30 AM – Visit Lake Pukaki


12:30 PM – Start the journey to Dunedin (appox. 288km @ 3hrs 40mins)


*** IMPORTANT NOTES***


Again plan asal tersasar.. kalau ikutkan Itinerary yg aku prepare dari awal, sebenarnya budget nak sampai ke Dunedin around 1:00 tengahari ok! Ahaha.. memang sgt jauh tersasar dah nie.. sebab we spend a lot of time waktu breakfast kat Lake Tekapo, visit Lake Pukaki dan jugak stopping here and there along the journey!


Kalau agak2 petrol kereta dah nak abis, jangan lupa isi minyak dekat Mobil Station dia Omarama!


We all lunch dlm kereta along the journey jer.. Food dah siap2 prepare awal pagi!


6:00 PM – Check in at Amros Motel Dunedin  *rest and relax*


Day 5 > DUNEDIN – BALCHUTA – CLINTON – GORE – RIVERSDALE – TE ANAU (10 Sep 2014)


6:00 AM – Wake Up!


9:00 AM – Check out from Amros Motel Dunedin


10:00 AM – Visit Otago University


12:00 PM – Go for a Great Train Trip at Dunedin Railway Station * ½ day tour activity*


4:00 PM – Start the journey to Te Anau (appox. 290km @ 4hrs)


*** IMPORTANT NOTES***


Great Train Trip tu adelah unplanned activity sebenarnya! Ikut plan asal kalau boleh nak tiba di Te Anau before malam sebab perjalanan jauh and during spring season sunset dia cepat! So korang kalau tak berani nak travel malam2 better plan out korang punyer journey timing betol2 ok!


Ini PENTING!!! Tujuan ke Te Anau adelah utk put one night stay before kite nak pegi visit Milford Sound.. Jalan nak ke Milford Sound nie akan di tutup kalau cuaca tidak baik.. so basically trip ke Milford nie adelah risky.. so better korang berdoa banyak2 supaya cuaca ok utk tarikh yg korang dah plan nak ke Milford tu! So mcm trip aku hari tu, kiteorg singgah di i-SITE visitor centre di bandar Dunedin in order to check cuaca baik atau tidak utk keesokkan hari nya.. Since diaorg kata cuaca baik dan jalan utk ke Milford Sound di buka, so kiteorg dgn lega hati nya meneruskan perjalanan ke Te Anau! Tapi seandainya takde rezeki kami nak ke Milford, we all still akan ke Te Anau sebab hotel dah book..but we all tak leh nak proceed ke Milford aje lah gamaknya!


In case ade yg nak tahu macam mana dgn status tiket cruise Milford Sound yg kite dah purchase kalau kite tak dpt nak pegi atas faktor cuaca.. jgn risau biasanya kalau jalan di tutup, kesemua operator cruise akan sedia maklum.. nanti diaorg akan buat refund pada kite.. cara refund tu perlu refer pada kite punyer operator ok! Biasanya diaorg akan guide kite macam mana nak buat!


10:00 PM – Check in at Te Anau Lake View Kiwi Holiday Park *rest and relax*




Day 6 > TE ANAU – MILFORD SOUND – QUEENSTOWN (11 Sep 2014)


6:00 AM – Wake Up!


7:30 AM – Check out from Te Anau Lake View


8:00 AM – Start the journey to Milford Sound (appox. 118km @ 2 hours)


*** IMPORTANT NOTES***


Perlu di ingatkan yg perjalanan ke Milford Sound sangat lah mencabar.. so kalau boleh jgn lewat utk bertolak ke Milford Sound sebab kalau korang dah purchase tiket in advance, korang kene check in 20 mins before cruise departure time! Kalau seandainya korang lambat… memang hai hai bai bai lah jawabnya yer!


Then along the journey, peruntukkan masa utk stop over by the road side sebab Perjalanan Indah Menuju ke Milford Sound adelah sesuatu yg korang tak leh lepaskan utk amik gambar! Takkan korang nak lepaskan peluang tengok tempat pengambaran Lord of The Ring kan? Then before sampai ke Milford, ade satu tempat wajib singgah bagi tourist.. it is Mirror Lake!


11:25 AM – Check in for Milford Sound Cruise


11:45 AM – Depart for Milford Sound Cruise


1:30 PM – Proceed the journey to Queenstown (appox. 286km @ 4 hours)


*** IMPORTANT NOTES***


Perjalanan dari Milford utk ke Queesntown agak jauh! Tu belum lagi masuk sessi berhenti-henti.. so kalau boleh ambik lah Milford Sound Cruise tu di waktu pagi dan seawal yg boleh! Tapi aku at the end tetap lah sampai lewat di Queenstown… ahah.. as usual, sebab banyak sgt pit stop along the journey.. tu belum lagi kiteorg semua tido secara berjemaah di tepi jalan sebab semua org mengantuk lepas balik dari cruise! Hehe..


Btw, jgn lupa watch out for Milky Way fenomena nie.. kalau jumpa please take pictures and enjoy the views!


9:30 PM – Check in at Oaks Shore Apartment *rest & relax*


DAY 7 > QUEENSTOWN (12 Sep 2014)


6:00 AM – Wake up!


9:00 AM – Visit The Remarkables


1:00 PM – Rext and relax


4:00 PM – Visit Queenstown Mall


9:00 PM – Rest and relax


*** IMPORTANT NOTES***


Waktu kat Queenstown Mall tu, kalau korang nak shopping jgn lupa singgah DF Sourvenirs!


Day 8 > QUEENSTOWN (13 Sep 2014)


6:00 AM – Wake up!


8:00 AM – Rest and relax at apartment due to snowy weather


12:00 PM – Go for Jet Shotover Activity


2:00 PM – Rest and relax


4:00 PM – Visit Skyline Gondola


6:00 PM – Kiwi Hakka Dance Show


9:00 PM – Rest and relax


Day 9 > QUEENSTOWN– LAKE WANAKA – CHRISTCHURCH (14 Sep 2014)


6:00 AM – Wake up!


9:00 AM – Check out from Oaks Shore Apartment


11:00 AM – Steamboat Earnslaw Lake Cruise activity


5:00 PM – Proceed the journey to Christchurch (appox. 6 hours)


*** IMPORTANT NOTES***


Perjalanan dari Queenstown ke Christchurch sgt jauh… 6 jam tu kalau perjalanan tu direct tanpa henti.. so bayangkan lah kalau perjalanan ade henti2.. macam kiteorg hari tu hazab.. dekat 12 tengah malam baru sampai ke Christchurch.. so sebaik-baiknya korang bertolak lah dari Queenstown di pagi hari.. sebab along the way korang boleh stop kat Puzzling world and spend some time kat Lake Wanaka! Macam kiteorg nie buat kerja gile skit.. so korang jgn ikut gila sama ok! Ahaha.. :p


5:00 PM – Proceed the journey to Christchurch (appox. 6 hours)


12:00 AM – Check in at Airport Birches Motel


Day 10 > Christchurch – Sydney – Singapore – KL (15 Sep 2014)


3:00 AM – Shower and get ready to check out


3:45 AM – Return car to Shoestring Car Rental at airport.


4:00 AM – Check in at Christchurch Airport


7:00 AM – Depart from Christchurch to Sydney *transit*


9:40 AM – Depart from Sydney to Singapore


4:00 PM – Arrive at Singapore


8:45 PM – Depart from Singapore to KL


*Waktu solat aku tak letak dlm itinerary nie sebab aku rasa kite semua tahu bile kite patot solat kan? pandai2 lah slot kan masa solat dlm itinerary masing-masing2.. biasanya bile dah travel jauh camgini memang most of the time kite akan buat solat jamak aje lah kekdahya! Makan pun macam tu jugak.. kiteorg bantai makan cara koboi jer.. mana yg dan kiteorg makan… so tak fixed pun.. ade masa makan kat tempat penginapan, ade masa makan kat dlm kereta, ade masa makan kat tepi jalan.. ahhaa.. so ikut mana yg dan jer kekdahnya!*


Fuhh.. berjaya jugak aku buat entry itinerary nie buat julung2 kalinya! Punyer lah banyak aku travel all these while, tapi rasanya tak pernah aku buat sedetail ini punyer Itinerary! Ahahahaa..

Ok insyallah ini salah satu azam tahun baru aku.. kalau boleh setiap entry percutian yg aku blog out dlm tahun nie, aku akan buat detail itinerary camgini yer.. aku tahu ramai jer travel blogger lain yg buat full itinerary camgini.. ia nya bagi memudahkan utk org dptkan review details about each trip!


P/S: KOLEKSI TUDUNG SARUNG INSTANT EXPRESS DARI NAAZNEEN FAIQA BY NEENAANUAR


Haluuuuuuuuuuuuu… atas permintaan ramai yg terlalu minat dgn tudung sarung instant express yg pernah Kak Neen keluarkan dulu… so now Kak Neen produce the new collection of tudung sarung instant express yg di namakan sebagai DHAIFAH!


Koleksi tudung Dhaifah nie ade 4 pilihan warna nie sahaja ok.. ade color Black, Purple, Blue & Pink! it’s a premium and exclusive collection I can say sebab materialnya dari High Quality Cotton Denim yg super best dan jugak mempunyai corak abstract yg menarik!


Untitled

HARGA – RM 38.90 / SEHELAI (exclude postage)


Harga tu kak neen bagi dengan penuh kasih sayang dah tuu… GST, kos petrol, tol dan macam2 lagi kos2 terselindung biar lah Kak Neen yg tanggung..


Tapi bersempena dengan kedatangan tahun baru 2016.. Kak Neen berbesar hati nak bagi korang FREE POSTAGE.. yes.. korang boleh menikmati free postage dgn pembeli 2 helai dan keatas!


IMG_6950 (New Year Sale) copy

HARGA – RM38.90

*Pembelian 2 helai & keatas – FREE POSTAGE*


Kelebihan tudung Dhaifah:-


- Soft awning nya lebih terletak


- Tudung ini jugak akan membuatkan muke kite yg kembang nampak kuncupp! Hehe.. meaning muke kite boleh kelihatan lebih kurus & tirus ketika menggayakan tudung sarung express nie!


- potongan tudung Dhaifah lebih labuh di bahagian belakang & hadapan nya


- Tudung nie jugak solat friendly.. kalau kite nak solat, senang sekali tarik jer dah boleh bukak tudung… and lepas solat nak pakai tudung sekali sarung jer dah siap! Haaaa… gituuu! Kalau shawl kangg.. adoiii.. letih nak lilit.. nak belit.. and pin tang sana.. nak pin tang sinunn… pasal tu Kak Neen suke tudung jenis gini… cepat mudah dan selesa!


- tudung ini juga amat sesuai utk ibu2 yg hendak menyusukan bayi tau! Ramai dah customer Kak Neen yg beli tudung jenis sarung express nie dan memberikan feedback yg memberansangkan ketika process penyusuan bayi!


- sgt mudah utk di pakai ketika pergi bercuti dan buat aktiviti riadah di hujung minggu! Ternyata ianya sgt mudah utk di gayakan.. sarunggg jerr chussssssssss dah siapp!


- Ramai jugak customer Kak Neen yg menggayakan tudung sarung express ini ketika dlm process berpantang! Ye lah senang kalau ade org dtg ziarah, chap chuss chasss sarung jer tudung nie siap dah nampak gorjes sgt dah!


- Macam biasa koleksi tudung Naazneen Faiqa by NeenaAnuar semuanya anti-kedut.. meaning its Ironless! so senang kalau pack dlm beg utk travel tak perlu fikir tentang nak iron tudung.. malah jimat masa dan tenaga jugak!


- Walaupun tudung nie di gelar sebagai tudung malas.. jgn risau sebab korang still boleh kelihatan stunning and gorjes sokmooo!


- Ia jugak sgt sejuk dan selesa utk digayakan walaupun ketika berada di tempat yg panas!


So korang tunggu apa lagi.. cecepat lah whatsapp Kak Neen di 019-3769459 or email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ! hari tu bile tudung Athifa & Naifah dah sold out ramai yg mintak kak Neen restock.. but as you all know kak neen takkan restock tudung2 yg dah sold out.. tapi kak neena akan keluarkan koleksi tudung yg terbaru.. so sesapa yg tak dpt purchase tudung Athifa / Naifah dulu tu.. ini lah masanya utk korang grab ok! ;)

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnyaaaaaaaaaaaaa

DRAMATIC UNIQ said...

wahh..!! baiknya Neena share jadual penuh ni.. hehehehe..
WAJIB simpan.. nanti boleh berangan2 dulu sambil tgk gambar2 cantik Neena kat NZ tu.. :)

tQ Neena..

nurul harnani kasmari said...

Terbaik kak. Share itinerary yg lebgkap. 1 day klu diizinkn tuhan nk jugak jejak kaki ke sana.

suhada said...

Rse x sabar nk g NZ bln 11 nie..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails