COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 15, 2016

Dah Pegi Tunaikan Umrah.. Tapi...

Dia:  Aku ingatkan dia dah pegi haji dan dah kerja kan umrah, bile dia balik nie dia akan berubah lahh... but now it looks like perangai dia tetap sama jerr lepas balik dari sana!  still sombong, bongkak and angkuh!

well.. hakikatnya dengan memiliki tiket telah menunaikan haji dan telah mengerjakan ibadah umrah.. itu bukan lah satu jaminan yg kite ni akan jadi sebaik-baik manusia!  org zaman sekarang nie mcm2 jenis perangai nya.. 

aku ade terbaca.. katanya ade segelintir golongan manusia yg pegi Haji dan Umrah nie dgn niat semata-mata nak menyucikan diri dia dari segala dosa2 lampau.. so itu yg tak mustahil walaupun dah banyak kali melakukan ibadah suci.. at the end of the day dia adelah dia di masa lampau!  

sebenarnya aku tak nak comment banyak tentang isu nie sebab ini melibatkan perihal ibadah.. siapa lah kite nak menilai diri seseorang... walaupun hakikatnya memang kite boleh nampak dan menilai mereka dgn perlakuan mereka di sekeliling kite.. tapi daripada kite menilai diri org lain tu lebih2.. rasanya adelah jauh lebih baik kalau kite menilai diri kite sendiri!

Ibarat kata org.. jgn kite terlalu jaga tepi kain org sampaikan tepi kain kite sendiri terkoyak rabak pun kite tak perasan!  Pada aku kite manusia nie sama jer hakikatnya... jgn kite rasa kalau kite dah pegi buat ibadah umrah/haji.. kite rasa kite nie dah the best sgt dah... ingat jgn sampai kite jatoh riak dlm melakukan sebarang ibadah!  

apatah lagi kalau terdetik di hati kite nie, "ohhh.. aku dah pegi umrah.. aku dah pegi haji.. tapi si sipolan-sipolan tu mampu jer nak pegi buat ibadah haji/umrah, tapi dia tak buat pun!"  Haa... silap haribulan mau sia2 jer segala ibadah haji/umrah yg kite dah penah lakukan tu!  

Dan kite nie kalau belum pernah melakukan ibadah umrah/haji, kite pun kene jaga hati kite jugak.. kalau org2 yg dah pegi buat ibadah suci nie dok gebangg dan boosting around pasal ibadah yg dia dah lakukan tu, jgn lah pulak hati kite terdetik mcm nie.. "alah.. ko pegi umrah tu nak show off jer dekat semua org.. tak guna pegi sana kalau semata-mata nak menunjuk-nunjuk!"

memang hakikatnya agak susah nak jaga hati kite kan?  tapi itu lah salah satu ibadah dlm diri sendiri jugak!  walaupun kadang tu memang kite nampak jelas dan nyata org tu dah balik dari tanah suci tapi perangai still macam syaitonirajim.. biar lah Allah jer yg membalasnya!  walaupun terkadang mulut kite nie rasa ringan jer nak ckp.. "Ko nie kan.. nama jer dah pegi buat umrah/haji... tapi perangai tetap macam setan!!" ahahhaa.. yer.. itu kalau ikutkan hati lah kan.. memang nak jer ckp camgituu... heheehe.. 

Sebaik-baiknya memang lah kite kena bawak perkara yg baik2 selepas kite pulang dari tanah suci... maksudnya kalau dulu kite tak tutup aurat, bile balik sini kite dpt menutup aurat.. pergi ke sana bukan sekadar pergi atas chop mohor di passport dan dimukabuku ade tertulis memori yg tersendiri.. pergi itu biar lah atas faktor ingin memperbaiki diri dan menyucikan hati!

Dalam bulan lepas aku ternampak ramai jugak org share pasal status nie di FB.. ianya telah di muat naik oleh seorang mamat yg bernama Zamerul Mohd Noor.. jom baca apa yg telah dimuat naik oleh beliau.. semoga kite semua sama2 dpt mengambil manfaat dari apa yg cuba dia sampaikan nie.. 

Untitled


Hadith ke 40 – “Haji dan Umrah bukan kerana Allah swt”

Sejak kebelakangan ini, ibadah umrah sudah menjadi trend melancong. Ia satu budaya melancong bentuk baru atas nama umrah Ibadah. Ramai umat islam mengangap melancong cara ini adalah yg terbaik kerana ibadah ini serampang dua mata.

Daripada Anas bin Malik r.a. berkata, telah bersabda Rasulullah saw :
“Akan datang ke atas manusia suatu zaman di mana ketika itu orang kaya mengerjakan ibadat haji untuk makan angin dan orang yang mempunyai pendapatan sederhana untuk berniaga, dan para ulama kerana riak dan sum’ah manakala orang yang fakir pula mengerjakan haji kerana sambil meminta-minta”. (Hadith riwayat Ibnul Jauzi di dalam Mutsirul Gharam)

Secara umumnya para tetamu Allah tergolong kepada tiga kategori;

Tetamu yang dijemput dengan rahmat dan keredhaanNya
Tetamu yang diterima dalam keadaan kemurkaanNya.
Tetamu yang diterima tetapi tidak jelas kedudukannya.

Pergi dalam keadaan "TETAMU" tetapi keseronokan membeli, bangga, riak takabur dengan menunjukan ibadah perbuatan,menunjukan amalan setiap masa di facebook. "Alhamdulillah selesai usung jenazah pergi ke perkuburan baqi. "Alhamdulillah selesai qatam Quran." "Alhamdulillah selsai 1000 wirid" untuk apakah update setiap masa? apakah itu?
Berselfie di kaabah? yes xsalah tetapi dimana sensitiviti kita? Tahukah kita semua, Nabi Muhammad saw pernah lalu, berlakunya peristiwa isra mikraj, di masjid nabawi ada rumah nabi, di mana hormatnya kita kepada MANUSIA TERAGUNG?

Beribadahlah umrah seikhlas hati, perbanyak amalan. jangan jadikan ibadah umrah seperti wartawan facebook yg sedang berperang hanya membawa kamera.

pergi sana nk bergambar atau cari sebanyak mungkin pahala? biar nanti di akhirat Allah tunjuk 1 per 1 mcm slideshow amalan kita disana, Allah yg rekodkan untuk kita, x miss 1 pun. biar catatan amalan malaikat yg catit. kita pergi kerana ibadah dan peroleh pahala.

kalau pergi nak cari gambar, kita akan dapat gambar, pergi cari dosa akan dapat dosa, cari pahala, berlimpah ganjaran pahala yg kita perolehi dari-Nya. insyaAllah.

Maafkan saya. maafkan saya, maafkan saya.
Zamerul Mohd Noor
( bakal penghuni neraka dan cuba nak ke syurga )



Jom sama-sama kite menjaga hati.. Salam Jumaat buat semua! ;)




2 comments:

Shahida Dzulkafli said...

Allah.. Betapa susahnya menjaga hati...
Semoga kita semua berusaha untuk menjadi baik..

nurul harnani kasmari said...

Perfect entry untuk sucikan hati sy sendiri. Tq kak. *onedaydapatjejakkakimelihatkaabah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails