COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, September 4, 2015

Sedih… Hampir 2 Bulan AnnZee Warded kat Klinik.!


Rinduu nyaaa kat anak bulu kami nie.. Annzee kene warded.. dah almost 2 monthss dia takde kat umah! :(  

Annzee kene bad infections kat bahagian telor dia… dia nie ganas sangat tauu.. kalau kat dlm rumah tu mengelenjattt jer kerja nyaa.. tak reti duduk diam.. kalau berlari siap boleh driftttttttt!!!! Mana lah tak lukaaa!!  Buassssss nyerrr bukan main.. kengkadang dah macam mak lampirr aku jeritkan anak jantan sekor nie!

Kiteorg kalau pegi keje, memang akan kurung dia dlm cage… balik keje baru keluarkan dari cage.. tu yg dia agaknya stress kene kurung sewaktu kiteorg pegi keje.. so bile dpt keluar cage.. tu yg dia bantai main drifttt dlm rumah sampai pecah telorrr… bile dah luka… waktu kiteorg pegi keje.. dia bantai tido dlm tempat berak dia yg ade dlm cage.. biasanya dia tido time dia belum berak lagi.. pasir tu takde najis dia.. but yet… pasir tu ade bakteria lah kan.. sbb dah sah2 pasir tu tempat dia berak!

  

Tetiap pagi before kiteorg pegi kerja memang en.teman akan bersihkan tempat berak dia tu… so bile pasir tu dah cantik di bersihkan.. dia pegi bantai buat tempat tu as tempat tido dia!  selalu gak dia kantoi ngan ibu ngan ayah… kiteorg balik umah petang lepas kerja.. dia tengah sedap tido dlm tempat berak dia tu!  eeiii.. Aku memang gerammm ngan anak bulu jantan sekor nie.. ade sekor pun aku dah rasa macam nak pitamm.. aku tak leh bayangkan macam mana org yg bela anak bulu berekor-ekor banyak nya tu.. memang sumpah aku salute!

Doktor ckp luka dia susah nak baik sebab pasir tempat berak dia tu still ade bakteria… so kulat2 tu yg membiak kat tempat luka dia… asalnya sebelum kene warded.. kiteorg dah bawak pegi klinik just utk amik ubat.. doctor bagi ubat sapu.. bile kite sapu.. dia bantai jilaatt lah pulakkk.. aterrr macam mana nak baik luka dia tu sebab dia keep on jilat kan?

So doctor terpaksa pakai kan dia collar plastik macam kat dlm gambar kat atas tadi tu… tujuan collar tu di pakai bagi menghalang dia jilat luka dia tu… lepas pakai collar tu kiteorg still jaga dia kat rumah…. Pegi keje memang kene kurung dia dlm cage sebab nya dia terlalu buas.. so aku ngan en.teman tak confident nak lepaskan dia bebas dlm umah tu… mau segala wayar computer, TV, pinggan mangkuk kat dapur dia kasik porak perandaa.. oh mak kau tak sanggup nak tengok adegan tu semua annzee ooiii… 

Kalau ikutkan memang tak sampai hati nak kurung dia waktu kiteorg pegi keje.. tapi ibu ngan ayah nie takde choice lah anakkk ooiiii.. end up memang terpaksa kurung Annzee sewaktu tempoh kami pegi  bekerja.. tu yg agaknya dia bantai mogok.. tunjuk perasaan.. dia pi bantai tido dlm tempat berak!  Pagi kiteorg dah sapu ubat kat tempat luka dia tu.. balik keje tengok telor dia yg ade ubat tu penuhhhhh ngan pasirrrrrrrrrr pulak dahhh.. huuuwaaaaaaa.. macam mana nak baikkkkkkkkk luka dia kalau gaya giniiii???? and luka tu makin hari makin teruk walaupun dia tak jilat… T____T

End up en.teman decide nak warded kan dia jerk at klinik haiwan… Doktor pun suggest sebab kat rumah takde org nak tengok kan dia… so better dia duduk kat klinik sampai luka dia baik… yg membawak sampai dua bulan tu sebab doctor kata luka dia tu bahaya jugak boleh berjangkit dgn manusia & kalau dia biarkan annzee pun boleh matii.. adoii.. so nak tak nak memang ngan berat hati kiteorg terpaksa jugak biar kan AnnZee duduk kat klinik tu till today!  Minggu depan maybe dah boleh amik dia… hari tu pegi visit dia kat klinik nampak luka dia dah baik dah.. doctor pun ckp yg luka dia makin sembuh.. and dia punyer selera makan pun bagus.. meaning dia sihat!

Lepas nie doctor suggest kat kiteorg utk pakai pasir jenis Kristal sebab jenis tu dia tak keep bakteria sgt macam pasir kayu ataupun yg berbatu tuu...  haihhh.. annzee nie high maintenance macam ibunya jugak kata si ayah! Bluekkk!!!!

Lagi sakit hati bile ayah AnnZee kata.. “AnnZee pun nak rasa duit kite jugak ibu… sekali sekala AnnZee pun teringin nak belasah duit ayah ngan ibu!’  haihhh.. memang rasa nak nangis bile tengok bill nya nanti.. mana tak nya.. sehari RM50.. kalau dah dekat 2 bulan nie Ibu dah boleh beli beg Coach lah AnnZee oiiiiiiiiiiiiiiii!!!! *berair bijik mata*

Mungkin pada org yg bukan pencinta kucing ataupun tak penah rasa kasih sayang dengan binatang peliharaan… mesti tak tahu apa yg pencinta-pencinta kucing nie rasa! Maybe ade yg mencebik dan mencemuh… gilerrr banyar ribu2 just utk binatang????? Well… susah nak ckp kalau org takde rasa kasih sayang dgn binatang.. nak2 pulak dgn binatang kesayangan Nabi nie!

Aku dulu asalnya bukan pencita haiwan.. aku bela AnnZee pun sebab en.teman yg pencinta kucing sangat2.. tapi bile aku sendiri dah mula jebakkan diri by having my own pet.. oh yaa… I really can feel it!  Rasa kasih sayang tu sama jer macam mana kite sayang ngan ahli keluarga kite.. sepanjang ketiadaan AnnZee kat umah.. memang terasa sgt2 kehilangan dia… skg baru aku tahu macam mana perasaan org mati kucing kesayangan.. memang diaorg boleh menangis macam mati ahli keluarga sendiri!

In fact dlm dunia skg nie, terkadang aku rasa lebih baik berkasih sayang dengan binatang daripada berkasih sayang dgn manusia yg takde hati dan perasaan.. lagi teruk bile manusia tak reti menghargai dan bersyukur atas nikmat pertolongan yg kite berikan pada mereka… kite tolong pun dikatanya kite tak pernah tolong mereka!  Kite bagi lah bantuan sebanyak mana pun pada mereka, tetapi mereka tanpa rasa bersalah boleh mengatakan org yg telah banyak membantu mereka itu tidak pernah membantu mereka!  Manusia mcm ini memang wujud dan aku sendiri mengalaminya…  so that’s why aku kata lebih baik sayang binatang dari sayang manusia sebab sekurang-kurangnya binatang turut boleh mendoakan yg baik2 buat kite!


Sesungguhnya nikmat Allah itu sgt besar… disaat kite berbuat baik dan berjasa dgn haiwan.. insyallah Allah akan berikan nikmat rezeki yg lebih berlipat-lipat ganda kepada diri kite! 

  
Ibu sayang sangat kat Annzee!!

11 comments:

Mrs Little Voice said...

cianya...smg cpt sembuh meow

AMIIZAA said...

alahai kesiannya annzee
moga cepat sembuh

saja dia dok kat pasir tu sebab protes kat ayah dan ibu sebab letak dlm cage:)

Lieya Von Jay said...

alahai.. sedih nya bila berjauhan.. kucing ibarat adk/anak sniri kan..

amalza abdullah said...

annzee ni same la pangai ngan anak dara kat umah ni.. noti amat la.. pagi2 dah menenyeh kat orang mintak main kul 4 pgi ye kalo tak dilayan mula lah pandai mogok.Bila nakal tu nak marah tak sampai ati pangai comel.. ala ta ah spend kat kucing mki ntu bahagian rezeki dia kan. Semoga annzee chat sentiasaaaa

L.i.F.e as F.a.r.a.N.i.n.a~ said...

Ksian dia..

NFH said...

Yup..I feel u and i completely understand your love and affection toward anzee.

Get well soon anzee. Untie doakan..

::EIDA:: said...

patut xnmpak neena update psl anzee dalam FB, lols sakit telorr upanya. sama buas dengan mushang... pun kene kurung jugak dalam cage waktu kitaorang pergi kerja sbb die bantai kencing dekat lantai time kitaorang xde. haih sabar ajela tapi itu laaaaa pengarang jantung yg adoooo huhu

Shiling Seow said...

Boleh beli cage yg besar dan tinggi sikit. Walau kena kurung dia boleh main dgn selesa. Kena on kipas juga. Skg cuaca panas. Kalau berpeluh boleh kena fungal infection.

Shiling Seow said...

Selepaa sembuh boleh slowly train. Contohnya...biarkan dia luar cage dlm satu jam masa pergi shopping. Slowly increase time luar cage. Pasti dia akan okay dan well disciplined

CIK PUAN TIPAH said...

Neena,

1. Kucing jantan mmg mengamuk kena kurung pada siang hari. kalo dia mengamuk dia akan langgar/hantuk badan dia pd sangkar dan mmg akan luka. So better lepaskan dia pd waktu sian. Belikan cat tree utk mengelakan dia mengigit wayar bagai.

2. kucing tak kira betina ke jantan..mmg suka main/tido dlm litter box dia. Feel bau dia kot..hihi.

hamizah che mat said...

siannyaa.
JOM FOLLOW SAYA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails