COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, September 10, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 7 @ Wajib Tonton Persembahan Kiwi Haka Show!


Korang kalau melancong ke New Zealand.. korang wajib tonton their cultural showcase ok! Yang paling famous kat NZ dah semestinya lah Kiwi Haka Show!


Apa tu Kiwi Haka Show? Ini jawapannya..


“Kiwi Haka is an authentic & powerful spiritual journey of Maori culture and customs as told through song and dance. Set in an intimate theatre surround by traditional decorations and mythical carved legends of the Wakatipu” - http://www.skyline.co.nz/queenstown/kiwihaka/


Alah.. korang google jer lah macam2 info korang boleh dpt! Skg nie kalau tak tahu jer google okkk.. jgn malas google kalau nak dptkan info! Hehehe..


Kiteorg beli tiket Haka Show nie sekali dgn tiket Skyline Gondola.. kiteorg beli nie kat i-Centre bandar Queenstown tu jer.. but kalau korang nak beli online pun boleh jugak.. just go via this website ok..


http://www.skyline.co.nz/queenstown/pricing/


We ollz go for the first show around 5:15pm.. harga tiket Kiwi Haka nie around NZ$39.00/pax! Show dia tak banyak.. so kalau nak tengok show nie better plan your time accordingly ok!


Macam aku hari tu naik Skyline Gondola Queenstown awal jugak lah.. so before tengok Kiwi Haka Show, we all enjoy the superb view of Queenstown dulu.. Kiwi Haka Show nie located kat atas Skyline Gondola tu tau.. so kalau korang nak tengok show nie.. nak tak nak korang still kene naik skyline gondola queenstown utk tengok Kiwi Haka Show nie!


1-IMG_2519 copy

Dlm 15 min before show start.. penonton dah kene get ready kat lokasi show nie!


2-IMG_2521 copy

Nanti org Maori akan keluar dari pintu Kiwi Haka nie.. dan pentas persembahan Kiwi Haka adelah di dalam laluan pintu tersebut!


3A-IMG_2523 copy


Hahhhh.. Depa keluaqq dahhhh! Ahahaa.. tanjattt tauu.. gaya depa ganaihhh! Ok waktu nie datang ibarat menjemput kami para penonton utk ke ruang pentas utama.. so lepas diaorg cerita serba sedikit sejarah Kiwi Haka nie.. kami pun masuk ke pentas Kiwi Haka Show!


4-IMG_2526 copy

Ini lah pentas persembahan Kiwi Haka show nie… dewan nie tak besar mana pun.. limited guest per session…


5-IMG_2528 copy

6-IMG_2529 copy

7-IMG_2556 copy

8-IMG_2557 copy

That’s the opening show! Aku siap meremangg bulu roma nie.. seriously like WOWWW!!!


Susah jugak nak ceritakan macam mana menarik nya Kiwi Haka Show nie.. korang kene experience sendiri ok.. nie aku ade sempat captured video secara harammmm.. hahaha..














Haaa.. gituuu! Memang pada aku ini satu pengalaman yg paling ohsem sepanjang berada di bumi Kiwi nie.. kite dpt tengok org2 asli New Zealand.. tengok kebudayaan diaorg macam mana which is something interesting for me!


Tengah syok layan performance diaorg nie, tetiba ade pulak beramah mesra bersama para penonton.. diaorg ajak para penonton experice sendiri tarian tradisional diaorg nie.. so dia buat 2 session.. satu session Ladies and satu lagi session Gentlemen.. kami di minta utk naik ke atas pentas..


Dan ini lah lah perlu kami lakukan…


11-IMG_2534 copy

12-IMG_2536 copy

13-IMG_2537 copy

14-IMG_2538 copy

15-IMG_2541 copy

16-IMG_2542 copy

17-IMG_2543 copy

18-IMG_2544 copy

19-IMG_2545 copy

Nampak diaorg buat macam senangg.. sekali aku buat.. makk aihhh.. bola tu melantun sesaja.. tak semudah yg diaorg tangkap! Ahaha.. layan video haram nie lagi! :p







Ahahaa.. klakorrr… ehhh.. tapiiiiii ini tak cukup klakorrrrrrrrr okkk.. ko kene tengok session org lelaki nie… lagiiii klakorrrr nak mamposssssssssss! Make sure korang layan ketiga-tiga video kat bawah nie ok!












23-IMG_2551 copy

24-IMG_2552 copy

25-IMG_2554 copy

Hahahaa... lawak nak mamposs.. masing2 lelaki macho dah jadik tak macho dah aku tengok bile kene buat Haka Dance nie! macam baduttt jer aku tengok en.teman atas stage tu! ahahahaha.. adoilahhh… tapi apa pun big clap utk semua penonton yg sporting! Hehe..


26-IMG_2560 copy

It is an awesome show! You guys should experience this Kiwi Haka!


27-IMG_2571 copy

Ahahahahahaaha.. bengonggggggggg betol! Gerammm rasanya tak dpt nak buat mimik muka penari Kiwi Haka nie… they full of attitude dowhhhh… bukan senanggg okkk nak buat mimik muke nie.. kite nampak macam senang jerrr dia buat. Sekaliii kene buattt.. hamekkk.. sorang macam jelir lidah makan aiskrim… seorang lagi hidung kembang macam tahan napas tepi loji kumbahan! Ahaha.. adoii.. time nie memang tergelakk jer bile nak amik gambar kenangan!


Show nie berlangsung around 1 jam kot kalau tak salah… lepas show nie we all tak balik lagi tau.. we all buat apa? Nak tahu tunggu next entry ok.. yg pasti dlm next entry ade scene aku menangiss! Haaa.. nak tahu kenapa aku menangiss.. tungguuuuuuuuu! :D

3 comments:

jasmarina jasni said...

wow bestnyer.. dapat ber'haka' sekali..
good experience

DJ said...

yeay memang terbaek show ni...abes duit pun berbaloi kan...hehehe!

Aina Ana said...

Saya tengok show Haka ni di Auckland Museum. Memang meremang bulu roma masa intro tu. Full of attitude. haha. Lepas tu saya daftar nama untuk ikut guided tour muzium oleh org Maori. Saya siap pakai mantel diaorang lagi tu macam tetamu yang dibawa mengelilingi kampung Maori. Org Maori ni terangkan semua artifak & kebudayaan Maori dalam muzium tu. Best sangat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails