COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, July 29, 2015

Aku Mangsa Ketidakadilan - Undang-Undang Beli Rumah Dalam Malaysia Nie Memang Jahanam..!


Hati aku tengah terbakar gile sangat2 dah skg nie! nak reveal and to make it viral about developer iblis yg makan duit haram pun tak boleh… undang-undang jual beli rumah 101% berpihak pada developer! No wonder banyak giler abandon project dlm Malaysia nie! So who set this bloody b*stard rules kalau bukan datangnya dari this bullsh*t government!


Eeiii.. seriously aku dah hilang sabar dah nie… aku beli rumah Axis Crown Condo pada tahun 2007.. ikutkan SNP aku patot dpt rumah aku pada bulan May 2010! And until now aku masih tak dpt rumah aku tau tak????


Jangan nak suruh aku bawak bersabar lagi yer.. 5 tahun dah aku bersabar… cukup2 lah tu! selama 5 tahun jugak aku bayar full loan dah pada bank! Bukan seratus bukan dua ratus.. tapi RM1k each month.. and till to-date aku dah bayar almost RM60k and I got nothing out of it! In fact aku kene tanggung sakit dengan membayar sewa rumah jugak… so bayang kan every month I have to pay around RM1.7k just utk tempat perlindungan! Itu pun nasib baik lah tuan rumah sewa yg aku duduk sejak aku kawin 10 tahun yg lalu tak naik2 kan sewa rumah..!


Macam aku kire bersyukur lah jugak masih mampu nak bayar RM1.7k every month walaupun hakikatnya hati nie rasanya seperti di toreh-toreh dengan pedang samurai.. but cuba bayangkan kalau org yg tak berkemampuan nak go on paying for 5 years in such amount? Mana lah tak ramai rakyat yg jatoh muflis dlm Malaysia nie??? pastu kepoh dok gebang kat radio aku dengar yg rakyat Malaysia ramai dah jatoh muflis.. puiiiii!!!! Hakikatnya korang yg set the rules yg make rakyat suffer lah lahanat!


Jangan di tanyer pasal late delivery claim yg kononnya developer kene bayar balik pada purchaser kalau diaorg lambat deliver rumah pada buyer.. no such rules okkk.! Macam kes aku nie, lepas 6 tahun kalau developer tak boleh deliver rumah pada purchaser…. Its consider as Abandoned Project… bile dah declared as abandoned project, developer dgn sewenang-wenangnya boleh lepas kan diri dari pembayaran ganti rugi pada purchaser! Pasal tu lah developer iblis tu dok keep on dragging this project in order utk melepaskan diri dari pembayaran pampasan to all buyers! So please tell me.. kat mana hak kite sebagai pembeli kat sini???


Lagi undang2 gile babi yg di cipta dlm urusan jual beli dlm Malaysia nie… developer boleh sesuka hati buat project.. then makan kesemua duit yg dah diaorg dpt… lepas tu bile tak boleh nak siapkan project… in order utk melarikan diri, diaorg boleh resign dari company tu! bile dah resign, diaorg boleh bukak lagi company baru… then buat lagi project2 gah yg baru dgn menggunakan nama company developer yg baru! Mudah kan nak jadik developer Conman dlm Malaysia nie? memang boleh sebab hakikatnya Malaysia sedang di terajui oleh ramai Conman pun skg nie!


Lepas tu bile kite nak reveal the real conman tak boleh pulak.. sebab dia takde kene mengena dah dgn project rumah aku nie lagi sebab dia dah resigned dari company developer yg asal and tambahan pulak developer kambing hitam yg wujud kengkonon nya nak siap kan umah aku sekarang nie dah pun bertukar nama! Gile bangsattt punyer undang2! Memang undang2 nie sengaja di cipta utk memberi kelebihan dan memihak pada developer while purchaser memang sengaja di jadikkan sebagai binatang yg boleh di dera secara sesuka hati!


Yang aku sakit hati sgt2 sekarang nie.. kalau dah aku tak boleh nak reveal the real conman punyer kerja jahanam nie.. then how the hell I can help people from stop buying his new project yg on going right now? Umah aku ko tak siap kan.. ade hati buat project baru! memang dasar iblis yg bertopeng kan manusia dia nie! yg dia tahu kerja dia nak makan duit haram selagi mampu.. memang memalukan agama Islam betol dia nie…


Tapi takpe.. aku adelah org yg kau aniaya.. aku memang berdoa sgt2 semoga kau mendapat balasan yg setimpal kelak and aku nak sgt tengok kau tersiksa kat dunia nie lagi sebenarnye.. tapi kalau tak dpt pun takpe lah.. sebab aku yakin dan pasti Allah SWT akan memberikan balasan yg setimpal buat kau di akhirat kelak.. yg pasti dosa kau dgn aku memang akan tergantung.. aku takkan maaf kan kau selagi kau tak bayar balik segala kos kerugian wang ringgit yg telah aku tanggung!


Untitled



Besar kecik besar kecik jerrrr aku perati kan kesemua perompak kelas atasan nie! T____T


#Corruption

#CrazyRulesOnlyinMalaysia

20 comments:

juelee said...

mmg pun neena patut bt mcm kat oevrsea build the sell.. bukan beli tapi seme in progress... simpati pd u... smg urusan dipermudahkan ya

arale said...

Yes, I totally agree with you...Law kat negara kita ni suma berpihak pada developer dan bank. Bila dah beli rumah, baru tau lawyer masa sign S&P suma tu menjaga kepentingan bank and developer. Yang peliknya kita yang kena bayar gak charges semua tu sedangkan lawyer diorang. Kita lak tak diprotect oleh mana2 law. So, apa2 jadi, bank akan cari purchaser. Part diorang boleh lari tu mmg betul. Resign and bukak company baru. Purchaser mmg takleh nk saman diorang dah. Sedih tengok hak pengguna kat sini.

f.m.y said...

yek kak neen. seram lak baca luahan akak. Memang takde badan yang boleh kita buat aduan ke kak?

Dah la saya baru je beli rumah undercon. Aduhaiii.. Kak kalau ade ape2 update, meaning ade reader akak yang tolong guide untuk lawan developer ni, or anything yang memihak pada buyer nanti aku share jugak ye. Nak tau juga kalau ade apa2 yang boleh bantu buyer teraniaya

Izni Hafiz Abdul Rashid said...

Report kat tribunal penguna... thats why sangat penting sebelum beli rumah buat back ground check developer dulu sebelum buat decision tu...

lia ummiirfan said...

eeee.. geramnyaaaa!! lama tu u tunggu dear!

sweet lolipop said...

boleh report sprm

Honey Lalala said...

Kak Neena, just imagine my parents house terbengkalai lebih 10 tahun!! dari saya form 2 (diorang beli rumah) until saya berkahwin pada 2013 baru la rumah tu siap!! Dulu nama dia Talam Corporation sekarang tukar jadi Kenshine. Pampasan tu nama dia LAD (Liquidated Ascertained Damages) means kalo depa xdeliver rumah tu on the date as per agreed in the SPA, diorang kena bayar gantirugi ikut hari yang lewat! Andddd sama mcm kak Neena nye case, declared as abandoned project, dtg developer baru amik alih & kekonon nak siapkan rumah depa bersyarat kalau nak rumah tu siap xleh tuntut LAD. Memang *(*&%^%&&!!

Chekgu Azrine said...

Ttba i yg panas ht jugak baca entry ni..seyes..mmg giler btul udang2 berat sebelah kat malaysia..lahanat btul!!!

ComelComot said...

pergh garang giler.. kesiannya awk kena spend sebanyak tu for nothing.
btw semoga dipermudahkan segala urusan dan awak dapat balik ganti rugi.

QasehnyaRania said...

saya doakan semoga semuannya dipermudahkna buat sis
Allah Maha Mengetahui
walaupon sakitnya tuh di sini

selamat hari raya
maaf zahir batin dr saya

TandeTandeTandeket said...

Aku pon kne. Luckily buyer rmi yg muda2 dan ini rumh pertma. Buat aduan kt kpkt. Byk kli gak attend meting. Mtg buyer, kon, pmju pon ada. Naw after 3years dpt jugak bwk jpkes ke mhkmh utk bangkrapkn pmju, n hooe utk new pmju take over. Kne sllu folo up dgn kpkt. I feel u bro.

Nana Sharia a said...

salam. i so far alhamdulillah rumah dapat earlier dari yg sepatutnya. tapi nak share jugak ups downs yg penah i lalui. ada ke patut i tgh syok bercuti lawyer boleh call (after 6 mnths bayar snp n patut dh settle lawyer dgn pihak bank n patut dh start progress) lawyer bole claim cakap kita tak bayar lagi ammount 7 k. mmg hangen la tapi bawak bersabau dulu tggu balik cuti sbb mmg dh rs kelaut sbb kalau lambat progress nanti kita yg kene prnalty dgb developer. balik so i check all the docs sbb semua letak kat dalam satu file semua hal berkaitan ttg payment rumah. rupanya mmg dh bayar dah pon. long time ago n patut dah settle dh urusan lawyer dgn bank. tapi siap lawyer nak mntak kita bayar tang tu jugak konon nye kita tak bayar depa lagi tapi hakikat nya dorang yg dh ambik duit tapi cakap kita tak bayar mmg dasar hanjeng. so i snap pic n wa kat lawyer tu until ke sudah takde nya nak say sorry or what salah on their side. dia panel rhb so kita complaint kat rhb tapi mcm biasalah no action taken kot. nasib kita baik sbb yg uruskan loan kita adalah sepupu sendiri so dia mmg inform kita every progress and nasib baik dia yg gtau pasal lawyer belom submit and lawyer bodoh tu plak cakap kita tak bayar etc. mmg bengang lah nak cekau duit kita padahal dia yg tak buat kerja.

norey said...

setujuuuuu dengan neena...
pembeli yg terseksa..

haslina rusli said...

boleh buat aduan kt tributan tuntutan pembeli rumah. time saya attend tribunal tu.. mostly yg datang claim utk projek bndar saujana putra.. n diorang dapat per unit almost rm60k for gantirugi.

potpetmama said...

Puan, file ur case to TribunalPerumahan di KPKT or all the losses ur suffered

sharminie zainul abidin said...

tumpang simpati dengan cerita ni. satu tips yang saya nak kongsi sebelum beli rumah perlu semak latar belakang developer. macam mana nak semak? kita boleh tanya bank-bank yang banyak beri load pada pembeli rumah. alhamdulillah macam saya bernasib baik sebab hasben kerja di bank jadi dapatlah membantu kami semasa memilih rumah dan developer.

Nur aqila tan said...

kak,,,ni yg satu block je kan? kawan ada beli n duduk kt block lagi satu axis residence tu..
kenapa tak sama ya?

Azueriena Norash said...

kiter ader pengalaman ttg beli rumah nie...10 tahun terbengkalai...rumah di taman khalid al walid jalan kebun tu...mcm neena ckpler...diorg tutup comp. bukak comp. baru...makan duit org lagi...kejernya buat projek terbengkalai...huhuhu..

tp alhamdulillah kitorg lantik ajk ramai... diorg bwk kes nie jumpa mcm2 org...masuk tv3..masuk surat khabar...lawyer bwk jmpa spnb...last2 spnb amek alih...alhmdulillah rumah dah siap pun...dah boleh duduk..cumer kitorg nak jual rumah tu susah pulak...xder title...

wlwmcmmana pun kiter tetap kena bayar loan tu...sebab terikat dgn bank kann...jgn x bayar pulak nanti...bleh blacklist..huhuhu....

-ummie karim- said...

alahai....sama kes dgn saya...tp saya bru 4 thn.....asal pegi tny bila nak siap...hujung tahun dpn...hjung thn ni...tp hjun thn pegi tgok...mcm haram...x siap apa pun.....penat dh mbayar loan rumah ni...

Hanie said...

Memang menyakitkan hati kan neena.. undang2 berpihak kepada mereka2... . Peringatan kepada yang lain, beli rumah yang hampir siap atau telah siap selamat sikit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails