COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, August 6, 2014

Stress & Dugaan di Hari Raya 2014!

Macam2 hal yg terjadi sebelum tibanya Syawal tahun nie! Dah sampai 1 syawal pun dugaan masih lagi terasa.. huhuhu..

Ermm.. dari mana aku nak mulakan cerita yer... ok.. aku mulakan cerita dari hari sabtu lah (dua hari sebelum hari raya)! Kalau ikutkan perancangan awal.. aku ngan en.teman nak balik kampung en.teman kat Felda Besout, Sungkai Perak pada hari sabtu... tapi disebabkan ibu mertua ku nak sajikan satay pada tetamu pada hari raya pertama.. so aku ngan en.teman terpaksa balik kampung pada hari ahad coz kami di tugaskan utk uruskan pembelian satay!


Kiteorg order 300 cucuk satay kat Satay Sri Melaka! Order yg mentah okk.. bukan yg dah siap dimasak! Nanti adik2 ipar lelaki yg akan membakar satay di malam hari raya.. budget betol punyer beraya biler kene bakar satay sendiri! Haha.. Dulu2 aku ngan en.teman memang suker makan satay Hj. Samuri... then biler kenal ngan satay station.. selera dah berubah ke satay station... bile lelama makan satay station aku dah jadik muakk sgt sbb tak tahan tahap kemanisan kuah kacang & satay nya sendiri! Sampai lah aku kenal ngan Satay Sri Melaka... rasanya setakat nie satay sri melaka nie lah satay terbaik yg pernah aku makan setakat nie! Kuah kacang dia yg just nice rasa manis & pedas nya.. satay daging dia yg super lembut... and satay ayam yg tidak mengecewakan langsung! Pasal tu lah aku ngan en.teman recommend satay sri Melaka kat MIL bile dia kata dia nak order satay!


Hari Sabtu tu jalan kat sekitar KL dah mula lenggang... lepas Zohor kiteorg leh relax2 gie terjah butik Radiusite kat Shah Alam! Ade combo sales... so aku belasah beli lagi tudung half moon satin! Eh.. btw ramai yg mintak aku buat tutorial pakai tudung tu.. huuuwaaa.. sorry lah bukan sombong tak nak buat.. tapi cameraman (lakik aku lah tu) asyik lah menunda hasrat hati aku nieh! Eeii.. geram aarrhh.. nanti lah korang.. sabar eh.. korang jgn marah aku kalau aku till now tak buat tutorial tudung tau.. korang kene marah en.teman sbb dia yg masih dok menunda nak recordkan video tutorial aku! Aku tak pandai nak record webcam-webcam nie.. aku kene ade org depan aku recordkan baru aku senang nak bagi tutorial! Huhu.. Ok.. dah melalut cerita tudung plak.. sorry.. apa pun nanti akan aku usahakan jugak utk buat tutorial utk korang yg request ya!


Ok.. dari Radiusite terus terjah balik KL! Kalau ikutkan nak terus pegi collect satay... tapi en.teman memang gatal.. time last2 minit nie lah pulak dia gedik nak pi shopping iphone case dia kat Pavilion! Beli tak nak kalah kau tau.. pilih leather iphone case from Coach! Amboi.. saja lah tu tak nak bagi aku duit raya! gggrrr... alah.. memang tiap2 tahun tak pernah dpt duit raya pun dari en.teman.. sbb en.teman kata.. semua duit yg ade dlm bank dia tu adelah duit aku.. so tak perlu nak bagi duit raya lah kata dia! Ceh! Itu lah org lelaki.. kurang sensitip ngan perasaan org perempuan tentang kelainan dpt duit raya dlm sarung angpau di hari raya walaupun sekadar nilai RM50 di dalam nya daripada duit ribu2 kat dlm account bank dia!


Untitled

En.teman tanyer aku.. ok ke utk dia beli iphone case coach tu? Aku ckp... rasa macam mahal sgt lah pulak just for phone casing nak bayar sampai RM300! Pastu dia kata apa tau.. “alah... bukan selalu I beli barang2 mahal kalau nak dicomparekan dgn you.. casing nie I memang berkenan sgt nie.. so tu yg rasa nak beli!” ok fine!!! No commenttttttttttttttttttt! Ahahah.. kalah lah aku kalau dia dah kata gitu... sebab memang betol pun apa yg dikatakan nya itu! So nak tak nak aku ngan berat hati gak lah kata.. OK bee.. Sila beli iphone case Coach itu! Huuuuuuuu....



So dah settle kat Pavilion, kiteorg terus ke kedai Satay Sri Melaka yg terletak di medan selera AU5, Taman Lembah Keramat! Kat medan selera tu semua kedai dan tutup kecuali kedai satay sri melaka! Bagus betol business dia... disebabkan kiteorg nak beli satay mentah... so tak perlu order awal2 pun.. just dtg ke kedai and bagi tahu nak berapa cucuk satay... then diaorg terus bungkuskan satay yg dah difrozen kan! Kuah jer dia bungkus masih panas!


Dari kedai satay.. kiteorg terus balik umah.. lepas bukak puasa semua.. malam around pukul 11 malam kiteorg keluar lagi pegi Aeon Big Ampang nak carik kipas angin! Kipas angin tu nak bawak balik kampung en.teman.. umah kat kat besout tu panasssss... so this year aku dah ckp kat en.teman.. tak kira tahun nie bile balik kampung mesti nak kene bawak satu stand fan utk saya sorang jer! Ahahaha.. giler kuasa punyer menantu hantu! Kat umah MIL memang ade kipas.. tapi biler dah ramai2... kurang skit lah rasa angin nya nanti.. so better tambah kipas... tak lah berebut sgt nanti! Hahaha...







Tak pernah lagi aku experience gie shopping memalam buta! Sunyiii jer Aeon Big time kiteorg pergi nie.. aku budget memang confirm dah ramai giler org dah balik kampung time nie! Aku rasa syiok jugak shopping tak ramai org... relaxx and tenanggg jer nak tengok and pilih barang! Tapi aku tak beli apa pun.. just beli kipas and baju tido lengan panjang utk bawak balik kampung!


MIL, SIL & BIL aku semua dah sampai Besout pada hari sabtu tu! Hari ahad tu memang dah plan nak berbuka bersama-sama kat kampung.. so dari KL kiteorg nie dah plan nak berbuka menu apa.. salah satu menu yg akak ipar aku nak buat adelah masak lemak tempoyak pucuk ubi! Beriya plan out nak masak.. end up adik ipar aku yg ditugaskan utk bawak balik tempoyak ke besout leh lupa lah pulak nak bawak balik! Hahaha.. gitu lah kalau dah banyak sgt nak bawak balik barang ke kampung halaman kannn... so abg ipar aku roger kata tempoyak takde.. sempat pesan kalau kiteorg terjumpa org jual durian.. beli lah bawak balik kampung pada hari ahad tu! Dah lewat malam satu tu mana nak carik durian.. ade org jual tepi jalan kat umah aku tu pun dah abis dah kekdahnya.. so last option, ahad before balik kampung.. cuba lagi tengok tepi jalan ade org jual durian tak.. kalau takde.. then kene pegi Aeon Big lagi sekali utk beli durian yg dah siap di pack-pack tu!


Malam tu tido agak lewat gak lah.. sbb dok packing baju2 nak balik kampung... tido around 3 pagi kot.. then kami bangun sahur around 5 pagi! Around 5 pagi tu pulak kami berdua dikejutkan dgn panggilan dari abg ipar kat kampung! Katanye kat kampung takde air!!! Huuuwwwaaaaaaaaaaa!! Macam mana nak beraya ngan takde air nieeeee???? Katanya diaorg sampai kat kampung pada malam hari sabtu tu lagi dah takde air kat kampung... so budget pagi bile bersahur tu adelah lah air nya.. tup tup air masih nan hadoo! bayangkan masing2 tak mandi dari malam sampai lah ke pagi.. ngan sahur minum air kene catu.. ya allah kesian betol aku dengar.. then ade yg nak membuang air.. kecik boleh tahan lagi.. yg besar tu yg paling scary tuuu.. huhu.. sib baik lah abg ipar aku bawak air botol mineral berkaton-katon! Kalau tak.. tak tahu lah camne depa semua pagi tu! Pagi tu aku ngan en.teman terus rasa macam tak berapa nak lalu bersahur.. dok fikri macam mana nak beraya kalau air masih takde kat kampung! Huhu...


Untitled

Selepas panggilan bertubi-tubi dibuat oleh abg ipar aku kepada jabatan air perak.. end up dtg lah lori air nie kat depan umah MIL! Nie pagi hari ahad masih belum ade air.. katanyer water pump kat kawasan kampung tu rosak.. so diaorg sedang berusaha nak pulihkan waterpum tu!


Aku ngan en.teman pun tak de lah nak rushing balik kampung pada hari ahad tu.. sbb kang kalau balik kampung awal2.. air masih takde.. tak ke lagi parah bile menambahkan quota org nak pakai air! Dah lah aku ngan en.teman nie kuat gie toilet nya org! Huhu... So en.teman kata takpe.. kite gerak balik kampung dlm tengahari.. so tawakal aje lah air ade ke takde ke.. memang akan balik jugak! So pagi tu en.teman keluar gie carik durian... dah carik yg kat tepi jalan tak jumpa.. so dia pun pergi lah ke Aeon Big Ampang! Sekali bile dah sampai kat Aeon Big..




Kegilaan apa kah ini??? Aku ingatkan keadaan akan lenggang seperti malam tadi... rupa2 nya sangkaan ku tidak benar belaka... gile cadbury punye ramai org kat Aeon Big.. semua org bantai nak beli barang masak kekdahnya kot! Oh speechless jap! Ingatkan tak ramai org dah beraya kat KL nie.. rupa nya masih ramaiii lagiiiii! Huhu...


Durian punyer pasal.. nak makan lauk tempoyak punyer pasal.. gigih lah en.teman beratur beli doyan tu kat Aeon Big! So by the time dia balik dah tenghari.. lepas Zohor baru lah kami bertolak pulang ke kampung halaman!




Alhamdulillah.. jalan tak jammed! Aku takot gak tengok update since hari jumaat and sabtu.. teruk bukan main jammed katanyer! Org yg balik kelantan terengganu boleh cecah 16 jam perjalanan! Phewwwww! Giloz aaahh... syukur lah kampung en.teman tak jauh mana... around 2 jam perjalanan kami pun tiba di Felda Gunung Besout!


Mak mertua aku dah cuak.. durian tak sampai2.. haha... diaorg semua dah prepare lauk nak berbuka.. tinggal tunggu durian jer utk dimasakkan gulai tempoyak nya! Fuhh.. by tengahari tu air dah ade kat kampung.. so dpt lah depa semua masak lauk berbuka.. menu for our last iftar kat kampung memang ohsem giler! Ade gulai lemak tempoyak pucuk ubi, rendang kerang, daging masak kicap, sup ayam, begedil.. tu yg aku ingat la setakat nie... as usual.. gambar nan hado! Memasing busy ngan kerja urusan memasak.. en.teman terkadang tak busy buat kerja.. tapi dia malas nak pegang camera bile balik kampung! Eeii.. geram haku! Nie baru satu takde gambar.. tunggu lah banyak lagi cerita yg tak bergambar lepas nie! Hahahaha...


So my first total body damage berlaku lepas waktu berbuka! Aku belasah makan nasik kaaww kaww punyer! Dah tu.. lauk banyak sgt.. waimaa lah aku makan.. dah lah banyak lauk.. sedap2 pulak tu! Giler bapak lama aku tak makan rendang kerang... makcik en.teman yg masak rendang kerang tu.. ohh.. marbelessss abis aahh! Then ade pulak lauk tempoyak pucuk ubi dari air tangan akak ipar aku... lagi mau nya tak menjejehh jejehhh aku menjamu selera?? Aku memang whack to the max time tu.. lupa diri jap! Hahaa.. well.. aku kalau balik kampung mak mertua aku memang camgitu lah rupanye.. memang aku akan makan semakan makan nya.. tak fikir tentang body lagi dah.. lantak lah ko situ body.. ko nak meletup ke apa ke.... huhuhu... air tangan family en.teman semua bagus2.. aku tak yah masak pun tak per.. sbb dah banyak sgt lauk yg marbeless yg disediakan oleh diaorg semua!


Lepas berbuka.. memasing relaxx.. tak kelam kelibut macam tahun2 sebelum nya.. sbb 2 org kuat utk aktiviti memasak dah bertongkat kekdahnya! Haha.. mak mertua ngan adik lelaki dia (pakcik en.teman) still uzur... tak kuat dah nak memasak utk hari raya.. so menu utk hari raya kami hari tu adelah nasik arab dari air tangan abg en.teman dan jugak satay sri melaka! Nasik arab jer lah yg kiteorg perlu masak.. yg satay tu pada subuh pagi raya baru adik2 ipar lelaki bakar atas bara api!


Abg ipar aku memang pandai masak nasik arab... so dia lah ketua chef malam raya! mlm tu around pukul 12 tgh malam baru bakar ayam tandoori... en.teman, abg dia ngan sorang adik perempuan dia dok tunggu bakor ayam till almost 4 pagi! Huhu.. aku larat bersama mereka till jam 3 pagi jer.. lepas tu aku dah tak larat sgt dah! Actually dah tersilap budget masa.. ayam tandoori tu patot mula awal skit.. sbb process nak membakar tu makan masa.. so ade 7 ekor ayam yg perlu di bakar malam tu.. so bayangkan lah.. mana tak sampai pukul 4 pagi mereka membakar ayam tandoori! Huhu..


Again gambar preparation ayam tandoori nya nan hado.. memasing dah kemalasan nak pegang handphone ataupun camera di tengah malam buta tu! Haha... So subuh tu adik2 ipar lelaki pulak sambung bakar satay! Bagus leh harap jugak budak duaorg org tu utk bakar 300 cucuk satay... siap bakar satay guna torch light sebab gelap kat kawasan luar rumah time subuh tu! Hehehe... aku pepagi sebelum bilik air penuh... dah sesiap mandi dan bersih kan diri dah! Masalah paling besar biler berhari raya kat kampung nie adelah toilet! Bile nak mandi kene beratuqqqqqqqqq! Ahaha.. tapi tu lah salah satu kenangan yg paling best pun aku rasa..




Pagi tu abg ipar & akak ipar aku masih bertungkus lumus masak nasik arab... aku dah pakai baju raya.. diaorg nie semua masih lagi pakai baju tido! Ahaha...


Now bermula lah cerita yg tak berapa nak best di pagi hari raya... pagi tu aku memang dah ready... kengkonon budget macam nak gie sembahyang raya.. tapi tengok2 en.teman tak ready lagi nak gie solat eidulfitri... semua org dok sibuk kat dapur nak prepare nasik arab utk rombongan jiran tetangga yg bakal kunjung tiba selepas solat eidulfitri nanti! Ok takpe lah nak buat camne.. rombongan jiran tetangga nie dah jadik satu tradisi wajib di kampung MIL!


Honestly aku tak tahu tradisi rombongan jiran tetangga nie memang ade di setiap perkampungan Felda di seluruh Malaysia ataupun di sesetengah kawasan Felda sahaja! Macam kat kampung MIL, setiap tahun selepas solat hari raya... akan ade rombongan dari pihak lelaki dan rombongan dari pihak perempuan yg akan pergi buat lawatan dari satu rumah ke satu rumah! Tujuan rombongan tu adekan bacaan doa selamat dan mungkin jugak utk mengeratkan hubungan silatulrahim sesama jiran tetangga!


OK.. pada aku bagus konsep rombongan nie! Tapi yg tak berapa bagus pada aku adelah masa rombongan yg diadakan tu yg aku memang tak berapa berkenan! Aku memang tak berkenan langsung dgn timing rombongan diadakan.. kenapaa laa terus buat rombongan lepas solat raya?? seriously aku yg dah biasa dgn konsep berhari raya bersama-sama keluarga.. sgt terkesan dgn konsep rombongan comes first nie! Mana lah aku tak terkesan.. ko bayangkan... biasanya lepas solat hari raya... the whole family akan duduk berkumpul di ruang tamu... kite semua akan bersalam-salaman.. bermaaf-maafan sesama seluruh ahli keluarga kite! Waktu tu lah sessi bersalaman.. sessi bagi duit raya... dan jugak sessi amik gambar keluarga dgn baju raya! Lepas dah settle semua tu.. then baru lah kesemua ahli keluarga akan makan bersama-sama! Lepas makan bersama-sama.. then baru lah buat aktiviti2 yg selanjutnya! So pada aku kemuncak & meaningful nya hari raya itu adelah solat raya, bersalam-salaman, bergambar & makan bersama-sama ahli keluarga yg tercinta!


So biler adenya rombongan dari ahli jiran tetangga sejurus selepas solat hari raya... maka hilang lah kenikmatan berhari raya bersama-sama ahli keluarga yg tercinta! Ini pada aku lah yer.. pada org lain aku tak tahu... maybe sebab aku dah biasa beraya sebegitu rupa sejak aku dilahirkan.. serious aku macam rasa nak nangis jer biler tiap kali pagi raya aku dpt merasa moment2 tu semua... ye lah... kite sibuk nak uruskan makan minum rombongan jiran tetangga which at the end our own family raya moment hilang begitu saja!


Aku dok bebel ngan en.teman aje lah... kenapa lah waktu rombongan tu diaorg tak letak lepas waktu zohor ke.. or pada hari raya ke dua ke? Tak leh ke lambat kan skit.. at least bagi lah semua org waktu utk bersama-sama family masing2 di pagi hari raya tu! Then aku bebel lagi... org lain semua tak kisah eh tak beraya bersama-sama keluarga diaorg? Seharian dok pegi rombongan... bile nya ade masa bersama keluarga? En.teman cool jer jawab.. “nak wat mcm mana... dah tradisi turun temurun diaorg camgitu kite nak buat macam mana!”


Iyaa.. aku paham.. aku tak marah pun.. but aku saja jer nak lepaskan rasa geram aku tu.. so aku membebel lah.. and tanyer persoalan yg sama over and over again! Ahahhaa.. itu pun en.teman & abg dia dok sibuk prepare masakan utk ahli rombongan.. kalau tahun2 sebelum nie, if MIL yg masak, en.teman memang dah kene halau dah ngan mak dia utk pergi rombongan tu jugak! So tinggal lah aku seperti seorang isteri yg laki nya kerja di perantauan! Oh sentapPPP! Hahaha..




Ini lah dia kenangan kami berdua di pagi hari raya tempoh hari! binik dah separuh ready with berbaju raya while lakik berbaju tido! Ok lahhhhhhhhhhh nie... still in our raya theme this year.. i.e. Electric Blue! Ahaha.. aku dah ckp kat en.teman.. lepas nie biler beraya kat kampung... aku tak nak pakai baju raya on first hari raya.. aku nak pakai kain batik, tudung serkop and t-shirt bodo jer sambil duduk kat dapur! Ngeeeee....


Well.. sejujurnya as I said, aku bukan tak suke aktiviti rombongan jiran tetangga tu di adakan... aku suker.. and aku rasa bagus sgt aktiviti tu diadakan which kat KL memang takde lah aktiviti mengeratkan silatulrahim sebegitu rupa... but yet why lahhhh waktu aktiviti rombongan tu diadakan seawal pagi hari raya? itu jer soalan cepuk emas yg aku masih tak jumpa jawapan lagi sampai ke hari ini! Huhu...


Tapi nak wat camne.. dah ko kawin ngan budak felda.. so pasrah kan aje lah perasaan tu! Huhuhu... nak sentap pun dah takde kuasa nak sentap dah.. sbb sejak dari awal lagi aku dah boleh budget yg kalau balik beraya kat kampung memang confirm takkan ade scene bersalaman, bergambar & makan bersama-sama! Kalau ade pun aktiviti tu dah lewat... just like apa yg terjadi pada kami semua pada pagi raya hari tu..





Sibuk nya kami menguruskan makanan utk ahli rombongan jiran tetangga yg tiba nya bak rombongan meminang nie....


Dah nak masuk waktu tengahari baru lah kami makan bersama... then lepas makan... secara rawak baru lah bersalam-salaman with each other sambil bagi duit raya... sempoi tak sempoi sessi bersalaman dan bagi duit raya.. jom lah tengok gambar2 yg sempat di rakam kan tempoh hari!


IMG_9027 copy


IMG_9021 copy

IMG_8934 copy

IMG_8936 copy

IMG_8938 copy

IMG_8939 copy

IMG_8942 copy

IMG_8943 copy

IMG_8949 copy

IMG_8957 copy

IMG_8962 copy

IMG_8968 copy

IMG_8971 copy

IMG_8973 copy

IMG_8978 copy

IMG_8982 copy
Akibat kelam kelibut dalam sessi bermaafan..Waimaa Blurr pun blurr lahh..Janji ada gambar raya! Hahaha

IMG_8985 copy

IMG_8992 copy

IMG_8999 copy

IMG_9008 copy

IMG_9032 copy

IMG_9048 copy

IMG_9049 copy



Disebabkan bersalaman secara rawak.. tak semua org ade dlm gambar... sbb ade yg kat dapur.. ade yg kat dlm bilik.. so tu lah yg tak best aku ckp kan tu.. kalau buat cara tertib.. mesti cantik jer tersusun.. yg tua salam dulu.. yg muda last sekali.. ini tak.. main tibai aje! Sambil berdiri pun boleh! Ahahaha...



Lagiii menambah kesedihan di hati bile takde nya gambar satu keluarga di 1 Syawal! Dah lah tahun nie family member en.teman lengkap.. semua org ade.. Sobss.. sobss.. nak wat camne.. bile dah masuk ke tengahari... masing2 macam cacing kepanasan! Rumah MIL aku memang hazabbbb giler biler cuaca extra panasss... panas dia ibarat macam duduk dlm oven ok! Kebetulan pulak on 1 syawal tu memang cuaca panasss ya amat... so memasing dah takde mood and dah buat hal sendiri aje dah sebab keadaan terlalu panas... majority dah terbaring depan kipas jerr.. tapi kipas tetap tak memberi erti biler keadaan dah terlalu over heat sebegitu rupa... aku dgn baju raya nya... masih terus bertahan.. en.teman yg tak cukup tido end up tertido jugak dgn keadaan yg panas garing! Aku duduk sebelah dia ngan sebelah kipas yg baru dibeli di Aeon Big! Huhu... Yg anak2 buah tak yah ckp lah... diaorg mampu bertahan sekejap jer ngan baju raya.. by petang abis semua dah tukar baju belasahan! So macam mana nak amik gambar family???



Kalau ikutkan hati memang aku dah nak give up dah.. nak pegi tukar baju tido aje dah kekdahnya supaya selesaaaaa! Tapi aku paksa gak diri aku.. duduk dlm panas tu dgn ketiak berlecak... redhaaaaaaaaaaaa.. redhaaaaaaaaaa... ahahahaa... sebab aku tahu.. kalau aku tukar jer baju aku nanti... memang confirm aku takkan ade gambar baju raya ngan en.teman... and then kalau aku tido with short nap dlm keadaan yg super panas camgitu... memang confirm ianya boleh mengundang migrain! so tu yg aku bertahannnnnnnn jugak tu.. Bile en.teman bangun jer dari short nap.. terus aku ajak dia amik gambar kat depan umah! Sib baik abg ipar aku tak tido time tu.. kalau tak.. mau takde gambar jugak kami kesudahannya! Uhuhuu...


IMG_9057 copy

IMG_9058 copy

IMG_9059 copy

IMG_9062 copy

IMG_9064 copy

IMG_9072 copy

IMG_9076 copy

Jadi lahhhhhh... dari takde kann! Ahaha.. sib baik dpt jugak amik gambar berdua nie... kalau tak confirm sentappp tahap gabannn sampai hari nie! :p


Malam tu kami tak kemana-mana pun.. just lepak kat rumah aje.! Memang takde mood nak buat apa2.. sbb keadaan terlalu panas.. malam tu makan dan makan dan makan aje lah aktivitinya.. Raya kedua baru lah kami keluar berjalan raya kerumah sedara mara di Ipoh!


Sebelum memulakan perjalanan.. sempat lah kami bergambar secara rawak lagi sekali! Nak amik gambar satu keluarga tetap tak menjadi sebab tak semua org berpakaian lengkap hari raya.. and also kami rushing nak bertolak ke Ipoh!


IMG_9203 copy


IMG_9205 copy

IMG_9214 copy

IMG_9217 copy

IMG_9228 copy

IMG_9231 copy

IMG_9232 copy

IMG_9238 copy

IMG_9241 copy

IMG_9269 copy

IMG_9272 copy

Pada raya kedua nie kami beraya di 5 buah rumah sekitar Gopeng & Ipoh! Tapi tak semua rumah kami amik gambar... ikut mana yg sempat di captured oleh cameraman aje! Perottt pulak memang sengkak gilerr cadbury lahhh dibuatnya! Tak makan rasa rugi.. biler dah makan.. rasa berdosa pada diri sendiri pulak! Haha... kes paling pejadal kat diri sendiri.. lepas dah balik dari Ipoh malam tu... abg ipar aku boleh plak masak lauk sardin kol 12 tgh malam! Hoihhhhhhhhh... lauk sardin tuu.. giler ko tak nak makan? Muahaha...

Well.. kenikmatan sebenar pada hari raya kali nie adelah aku dpt makan makanan yg super sedap since last day of iftar lagi... kesedihan paling besar skg nie bukan sebab rombongan jiran tetangga tetapi disebabkan berat badan yg dah semakin melimpah ruah dah skg nie! Huuwwaaa...

Raya ke-3 kami semua tak ke mana.. lepak kat umah MIL aje sambil melambai tangan pada majority ahli keluarga yg beransur-ansur meninggalkan umah MIL! Abg ipar balik umah mak mertua dia pulak.. family pakcik en.teman pun bertolak pulak ke rumah mereka semula.. sorang adik perempuan en. teman dah pun balik kg mertua dia pada raya kedua... so petang raya ketiga tu tinggal lah ibu mertuaku, family adik perempuan en.teman yg sorang lagi, aku ngan en.teman sahaja! Sunyiiiii betoi rasanya bile korum dah semakin berkurangan... Menu makan2 pada hari raya ketiga tetap ade walaupun majority family member nak balik... pepagi kami semua dah kenduri nasik lemak! Memang macam tu lah bile berkumpul di umah MIL.. kalau nak balik, perot tak pernah nya yg berlapar... overload lagi ade! Huhu..


Raya ke-4, aku & en.teman pulak beransur pulang ke KL! Dalam kereta aku ckp kat en.teman...


Binik: Bee... sedihnyaaa I tak sempat pun nak mintak maaf ngan you pada satu hari raya hari tu! Semua org main mintak maaf secara rawak jer hari tu dlm keadaan panas... end up I tak salam mintak ampun maaf pun dari you! Teruknyaaa... I rasa derhakaaaa sangatttttttttt tauu!


Lakik: Alaaa... tak per lahh! You tak perlu melututttt mintak ampun maaf dari I! Mintak maaf pada satu hari raya tu hanya takat menzahirkan nya sahaja... walaupun you tak mintak ampun maaf dgn I pada satu hari raya... you jgn risauuuuuuuu sgt lahh sebab I sentiasa memaafkan you! Setiap hari I maafkan you... sampai akhir hayat I pun I tetap akan maafkan you sebab I sayang sgt kat you!


Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!! Terkeduuu jap rasanya! Tak tahu nak nangis or nak pitam waktu en.teman ckp camgitu! Huhuhu... seriously it touched my heart!!! Terus lepas tu aku terasa macam raya aku yg stress dgn bermacam-macam dugaan itu menjadi begitu indah dan sempurna! Hehe...

12 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

GKSB kat Perlis lagi la panas.. sampai 7x mandi dalam sehari kul 2 pagi pon boleh bangun pegi mandi lagi sebab tak leh tdo gara2 dah berpeluh panas

suezen said...

neena! selamat ari raya. en teman so sweet!...if im in ur situation dlm kete tu confirm dh bergenang!

Ili Syazwani said...

kak,mmg panas gilaaaa 1 Syawal tuh..tgh mandi pon blh berpeluh2!

Ibu Adam said...

Tergelak baca. Kita pun menantu orang Felda jugak. Memang certain tempat ada tradisi ni. Now dah 8 tahun kawin dah tau dah, kalau turn raya kat Felda memang ahkak malas nak buat baju raya. Pakai mana yang ada saje sebab akan end up di dapur. Umah PIL orang datang tak berenti berenti uolzzs.

CikSiti said...

mak ai tu diaaaaa..eh kami pon raya kat Ipoh tau kg suami kami.

kathy jem said...

haiyooo yang tak boleh tahan beratur panjang utk beli durian semata-mat..hehe..orng kl tak ramai balik kampung kot..

Chekgu Azrine said...

Selamat hari raya sis neena..
Cantik sis berjubah ungu tuh..
Gigih baca entry ni smpi hbs tau.
Mmg seronok kan beraya kt kmpung..
Cuma rin setuju yg sis ckp rombongan yg dtg tu pttnya dituko waktunya..sbb kesian jgk kt tuan rmh nk jgk beraya bersalam2 kan..i mean dgn lbh proper n ada ambik gmbo2 raya kan?

ILA shafila said...

Hehehe...sama lah dengan Felda cik suami i neena. Lepas raya je..rombongan baraan datang. Memang tak sempat beraya dengan cik suami dan adik beradik di pagi2 raya tu....dia pun kena follow ke rumah seterusnya.. dah petang sikit baru nak beraya...masa ni mood nak bermaafan tu memang dah ke laut.

Seb baiklah cik suami pun jenis yang 'abang maafkan syg setiap hari'

O'gosh Iskandar said...

selamat hati raya neena...gila detail..mmg felda camtu kot..kira ok la tu u boleh bertahan lg bergaya..ai lrpas salam raya selfie sume..dh kn dok dapur smpi malam...dan hari2 seterusnya..huhu

Adliza Azilda said...

huwaaaa... sy sedih jg. harapan balik raya rumah bapak sedara, akan ada family pic di pagi raya. tapi suasanan raya jadi suram sebab bapak sedara start malam raya dah bertempik charger kamera dia hilang. dia dah cakap, raya kali ni takde erti tanpa kamera dia. makanya, pagi raya takde family potrait, xde salam bersalaman. sume men salam bila lintas / lalu sebelah. rasa taknak balik dah taun depan. tak pe la raya sensorang kat putrajaya spt tahun2 lalu.

www.lizazilda.com

aisha said...

Kan... tak feel raya gitu.. sama mcm belah husband.. cuma beza bukan orang felda tp sedara mara belah husband... org baru habis sembahyang raya gitu, yg lelaki tak sempat sampai umah lagi, sedara mara dah sampai nak beraya makan2.. kadang2 kita ni baru la siapkan anak2 diorang ni dah terpacul depan pintu.. non-stop lak tu.. first time masa tu rasa nak nangis.. rasa mcm tak hormat langsung.. tuan umah pun tak makan lagi.. org lain yg dah mengadap dulu.. dah la tak sempat bersalam2an.. sungguh pelik rasa nya..

jap.. leh tolong tanya kan tak yg gambar atas (gambar 7 dr bawah) tu yg pakai baju jubah biru laut yg tepi skali tu, jubah tu beli mana? berkenan la kain dia...

Mardiah Diana said...

Assalamualaikum dan salam syawal ke-10,maaf zahir batin..memang stress masa2 musim perayaan air tak ada..apa2 pn maaf zahir batin yer..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails