COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Sunday, August 10, 2014

Perlu Ker Berahsia Apabila Diri Di Sahkan Hamil?



Oh lama nya tak bercerita pasal pregnancy moment! Sejujurnya aku merindui saat preggy… walaupun dpt merasa saat indah itu selama hampir 3 bulan sahaja.. tak dinafikan pengalaman yg sekejap itu adelah sgt indah! Lebih indah bila mana aku takde banyak sgt alahan waktu diawal pregnancy.. aku sendiri tak tahu adekah terlalu awal utk aku merasa alahan mengandung time tu! sendiri rasa confused sebenarnyer.. hihi.. Yg aku tahu perubahan paling ketara dlm diri aku waktu aku mengandung selama hampir 3 bulan tu adelah aku menjadik terlebih rajin!


Serious memang rajin giler ok… aku tetiba rasa rajinn sgt nak kemas rumah.. rasa macam semua bende nak buat… tak leh tengok habuk.. bile nampak abuk jer aku amik kain aku lap meja yg berabuk tu.. time tu meja TV lah yg paling berabuk sekali.. sebelum mengandung aku tak pandang pun kat meja TV tu.. malas nak mampos nak mengemasnya… hahaha.. sekali biler dah pregnant… amik kauu.. roh rajin dah datang! Hohoho… tapi aku takde lah pulak buat kerja kuat2 walaupun roh rajin dah merasuk ke dlm badan aku time tu.. kalau aku mengelap pun.. aku lap sambil duduk jer.. so pendek kata aku memang tak leh duduk diam lah waktu di awal pregnancy aku time tu! and aku rasa kalau Mawaddah Cinta berjaya di lahirkan oleh aku.. rasanya mau dia jadik anak yg sangattt rajin! Hehehe…

Biler cerita pasal pregnancy nie.. aku teringat pasal wajar atau tidak kite hebahkan tentang kehamilan kite!  alahh.. korang mesti pernah dengar kan.. org selalu ckp camgini.. “jangan kecoh2 kalau kite baru pregnant… biar dah genap 3 bulan.. or after 1st trimester baru lah elok kalau kite nak war-war kan pada semua org tentang kehamilan kite tu!  terlalu awal nak bagi tahu kat org.. sbb takot tak jadik ke nanti.. so biar lepas 3 bulan kalau nak bagi tahu kat org ramai!” 


Sorry to say this yea.. honestly aku takkk setujuuu dgn kata2 sebegitu!  Sebab pada aku lah kan…  ajal maut semua nie adelah urusan Allah.. so kenapa perlu kite bersifat terlalu negative?  Ok jom aku nak bawak korang berfikir luar dari kotak fikiran sekejap… Memang betol dan tak dinafikan… aku rasa keluarnya ayat2 sebegitu rupa adelah kerana tak nak si ibu kecewa seandainya si ibu gugur di awal kehamilan!  Ye lah.. sebab 1st trimester tu kan saat yg paling kritikal..  macam2 boleh jadik during pregnancy.. and perkara yg paling normal adelah masalah keguguran!  So kalau awal2 kehamilan dah pi canang satu dunia.. tup tup baru 2 bulan pregnant dah gugur.. so si ibu akan berasa maluu lah kot ek? 


Ok ini apa yg aku rasa dan ini adelah pendapat aku lah yer… aku rasa kan… kalau kite pregnant.. takde apa yg perlu kite rahsia kan… kalau usia kandungan kite berusia baru satu minggu pun kalau kite nak war-war kan pada sesiapa pun takde masalah rasanya.. sebabbb bile kite tak mengandung, nanti org akan kata kite nie tak leh nak mengandung.. kite nie bermasalah lah dan sebagainya.. tapi biler kite dah mengandung.. dah kenapa org nak suruh kite berahsia pulak?  Sumpah tak pahammm! Well pada aku.. .aku berfikiran camgini jer… kite nie kalau nak keguguran.. tak payah lah nak fikir dlm usia kandungan 1sttrimester tu jer anak kite boleh gugur… ade org dah mengandung sampai 8 bulan.. tup2 anak mati dlm perot.. so kalau terjadi nya macam tu nak diklasifikasi kan macam mana tu?  hakikatnya anak kite mati jugak kan?  kite takde rezeki jugak kan?  so ade ke perbezaan antara org tahu yg anak kite mati di awal kehamilan dan jugak di penghujung kehamilan? 


As for me.. aku tak nampak sebarang perbezaan pun sebenarnyer.. sebab kalau dah tak nak jadik rezeki kite.. sampai biler2 pun takkan jadik rezeki kite.. percaya lahhh!  Ko pregnant 1 bulan pun ko boleh gugur.. ko pregnant 2 bulan pun boleh gugur.. ko pregnant 3 bulan? 4 bulan? 5 bulan? 6? 7? 8?  Waimaa.. ade yg sampai ke tahap dah selamat melahirkan anak pada usia kandungan 9 bulan pun boleh takde rezeki bila baby yg dilahirkan tu meninggal dunia sebaik sahaja dia dilahirkan! So itu yg aku kata aku tak nampak apa implikasi yg tak baik apabila kite berkongsi berita gembira tentang kehamilan kite sewaktu di awal pregnancy journey kite! 


Kalau nak kata malu seandainya kite gugur di awal kehamilan.. so that’s why lah tak perlu nak kecoh2 tentang kite punyer pregnancy.. then macam mana pulak kalau anak mati dlm perot sewaktu usia kandungan yg mencecah 6 bulan tu..  tak malu ke?  Pada aku sama jer… takde perbezaan pun.. and pada aku buat apa nak malu kalau kite alami keguguran sewaktu perjalanan kehamilan kite?  sepatotnye kite berasa gembira sebab kite dah pregnant.. walaupun kite hanya mampu pregnant utk tempoh satu minggu sahaja! 


Terkadang sgt tak paham dgn mulut manusia2 yg terlebih concern nie..  Bile kite tak pregnant.. dikatanye kite tak leh mengandung.. tapi biler kite dah berjaya utk hamil.. dah dikata jgn dibagi tahu kat org pulak selagi tak masuk 2nd trimester! Adoii.. penat lah nak layan mulut org dan nasihat org nie terkadang!   Cuba kite bayangkan.. kalau kite tak pernah mengandung… tup2 kite mengandung… tapi kite memilih utk berkongsi berita kehamilan kite tu lepas masuk 2nd trimester jer.. end up takde rezeki lah pulak.. kite pun keguguran sewaktu 1sttrimester… so at the end no body knows that we’ve pregnant right?  Sudah nya at the end.. org still ingat kite nie tak leh nak mengandung.. walhal kite nie dah pernah mengandung dah nie… Cuma org tak tahu sbb kite merahsiakan nya! 



Ade jugak yg berpendapat... kalau boleh jgn di war-war kan sgt pasal berita kehamilan during early stage nie kononnya tak nak bagi nampak riak?  Eh ade eh org riak bile dia boleh pregnant?  Aku tak tahu lah pulak kalau ade org yg riak bile dia boleh pregnant!  Ahaha.. soal riak nie isu dalaman sebenarnyer.. ko tak yah tunggu dia mengandung baru ko nampak dia riak.. kalau betol dia riak… time2 biasa pun ko dah boleh nampak dan tahu dia memang jenis bangsa yg riak.. dia makan tempat mahal2 pun kite boleh kata dia riak kan?  so pendek kata riak nie masalah dlm diri sendiri..  tapi jgn lah pulak kite nie yg masih tak mengandung nie, bile ade org yg dah boleh pregnant share kan berita kehamilan dia.. kite pulak terus chop dia as riak… aiyooo.. jgn lah camgitu.. entah2 dia tak riak pun.. dia just sharing kegembiraan dia atas kehamilan nya sahaja… tapi kite yg tak leh mengandung ni pulak rasa dia riak.. walhal kite yg jealous! Ahahaha… 


Alahh… relax laa.. terkadang kite nie selalu lupa nak fikir tentang qada’ dan qadar Allah… kite rasa kite looser sgt sbb kite tak leh nak mengandung.. walhal kite tak tahu apa hikmah disebalik dugaan yg Allah bagi tu!  Pernah tak kite terfikir yg org ade anak tu berapa banyak dugaan yg dia lalui?  Dapat anak yg derhaka.. dpt anak yg cacat.. or bile dah dpt anak yg cukup sifat.. kite pulak tak mampu nak didik anak kite ke jalan yg di redhai oleh Allah.. kite gagal membesarkan anak kite dgn yg sempurna.. well.. utk mendapatkan anak tu satu hal.. tapi setelah dapat anak… isu masa depan itu lagi macam2 hal nya!  So kite jgn nak judgemental sgt.. kite perlu berbahagia dgn kehidupan kite.. dan jugak kite perlu berbahagia dgn kehidupan org lain!   Sentiasa mendoakan yg baik2 buat org lain.. insyallah segala nya akan jadik yg baik-baik sahaja.. 


As for me.. tak menjadi masalah langsung kalau org nak berkongsi berita kehamilan dia sewaktu di awal usia kandungan nya lagi.. berkongsi perkara yg baik kot.. bukan nya dia pregnant anak luar nikah.. kalau anak luar nikah tu aku paham lah kalau nak berahsia sampai ke tahap dah nak terberanak sekali pun! huhu… 


So kesimpulannya.. jgn lah kite fikir macam2 sgt.. kalau kite rasa kite nak share kan kehamilan kite sewaktu di awal pregnancy.. kite share kan aje.. jgn fikir apa yg org akan ckp!  Sbb kalau ikut mulut org bercakap nie.. memang macam2 dia akan ckp.. ko tak pregnant dia cakap.. ko dah pregnant pun dia akan ckp!  So let them be… yg penting kite happy ngan life kite!  and trust me… belum tentu org yg dah miliki anak itu berbahagia dgn kehidupan mereka… sesungguhnya ade diantara mereka yg berbahagia.. dan ade jugak yg menderita… anak itu bukan lah 100% jaminan kebahagiaan dlm kehidupan!   Yer… Semua org impikan kebahagian dlm rumahtangga.. ade suami , ade isteri dan ade nya anak2 sebagai pelengkap kebahagiaan itu… tapi kalau kite tak miliki salah satu darinya.. just bersyukur lah dgn apa yg kite ade dan insyallah kite akan berbahagia! :) 












Btw, korang dah beli pin tudung hari raya belum? kalau belum meh beli cepat.. sbb dlm bulan puasa nie aku tak tahu akan ade stock yg sama macam apa yg aku ade skg nie ataupun tidak!  Pada yg dah shopping with Pin2it by NeenaAnuar semalam.. thank you so much! macam goreng pisang panas pin LV diamond, Chanel and Lips tu.. hihi.. so kalau korang berminat nak miliki pin2 gorjes tu.. please email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com  yeah! ;) 





20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

itu la kan sis
masing2 ada pendapat sendiri

juls julie said...

Assalam Neena...

nice entry... tp terpulang pada masing2 nak berahsia kan..ade yg berahsia sangat tup2 dengar dah beranak...ade yg hari2 update pasal mabuk ke ape.. x kisah la...hak memasing...kot dorg eksaited ke ape nak sharing2 wlupun xde mende lain dah nak sharing kat fb..hehehe..

cam saya, saya terpaksa merahsiakan yg saya preggy 7mggu after hampir 8yrs kawin.. sbb pertama, saya mmg susah nak ngandung atas sbb hormon poblem.. pastu doc ckp awl2 yg kandungan tu berisiko utk gugur anytime, dan satu lagi sebab saya berahsia demi nak menjaga hati kawan2 yg masih struggle nak preggy.. dari saya MC 2mggu lebih sampai la skrg x ramai yg tau pasal saya keguguran.. kt FB pun x ckp warded sbb ape. Kdg2 org bleh terima keadaan dan kekurangan kita..Kdg2 org yg x suka ni blh jadikan mende tu sbg "bahan"..

saya buat camtu sbb faham mcm mana perasaan tu bila dengar org yg kawin kendian dari kita dah dpt dulu..mmg terima secara positif tu semua rezeki tp kdg2 sebagai insan yg sedang diuji ni, mende2 camtu buat tersentuh jugak...

semoga ade rezeki utk kita bergelar ibu lepas nih..

owner blog TTC http://phatlady80.blogspot.com/

Mimy Hamid said...

bagi aku pulak...aku tak berahsia kehamilan...aku akan share...aku pikir positif...Insha Allah ramai yang mendoakan kandungan ...aku percaya qada n qadar Allah..aku pernah hampir gugur masa fayel 3 bulan dalam perut...jd aku percaya miracle of doa dari semua ...

Siti Shuhadah said...

entry terbaik!!!!!

shu penah up status kat fb pasal ni.... kes shu... pregnant tp xnak bgtau... pastu... suka dok "pm" shu tanya hal2 ibu ngandong... pastu katanya... tanya ni bg pihak kawan dia yg ngandung... padahal shu tau dia tanya bg pihak dia sendiri....dia sndiri yg nak tau sbb dia ngandung....eh.. dah kenape tanya shu... shu bkn pnh ngandung pon..mak bidan kah kita ni.... stress layan org gini tau...bila kita tanya xnak ngaku plak..

eh.. teremo plak kat sini... hahahaha....sorry kak... love u!!! 😘

Liza Hashim said...

setuju 100% :)

BIRU vs PINK said...

yup. ada hikmahnya. biasa la mulut org payah nk tutup. sentiasa ada je tak kena. stay positif yeah!

jiejah said...

salam..mcmne saya nak beli pin ini?saya nak lips, butterfly & LV?

Shu @ Mrs. Hamid said...

Setuju sangat. Actually, it's good to tell org yg berada dekat dengan kita, contohnya jiran tetangga, kawan sekerja sebab diaorg boleh tolong jaga dan ingatkan kita.
Contoh masa shu pregnant dulu, guna microwave masa awal2 trimester, ada opismate tegur, pregnant lady kalau panaskan makanan guna microvawa kene berdiri jauh sikit, sebab bahaya radiasi yg dikeluarkan pada kandungan.
Shu mana la tau masa tu, since that penggunaan microwave pun dikurangkan. Kalau x bagitau, mana dia tau kita pregnant kan, perut pun tak nampak lagi masa tu. Ini baru 1 contoh, banyak eloknye untuk kita share the good news daripada x elok. Apa2pun, berpada2.

Just my 2cents.

anis abdullah said...

Tudung cantik beli kat mana? Alhamdulillah semoga rezeki ko mendapat anak tak lama lagi..

Z@i Z@mR33 said...

penah gugur 1st time pregnant.ms tu xde sapa tau.sbb dok berahsia sgt smpai lupa yg diri pregnant n still buat keja berat2 kt tmpt keja.bl gugur malu plak nk ckp so diam2 ja.

2nd pregnant kompem ja dgn kinik terus col wasap fb sgala.xmo rhsia2.lps tu bos pon dh x bg wt keja yg guna chemical dh sbb leh efek baby.terus rs sonoknya bl smua tau kita pregnant.itu xyh buat ini xyah buat.legaaaa...

Gieyana said...

X der mslah for me gak nk share di awl usia kandungan..mcm uols ckp ler, semuanya dari Dia. Kalau da rezeki x kemana kan...

Sy doakan agar uols dpt bergelar ibu one fine day k..:)

cheekychubbycutegirl said...

saya setuju! entry akak buat sy kuat.bersemangat.doakan sy jadi mama jgk ^_^

Illy Ariffin said...

setuju.. kita kena percaya ketentuan Tuhan :) Berita baik, kita kongsi bersama

zanahaf n said...

lebih baik merendah diri,humble.kadang-kadang tak sampai hati nak cakap dah pregnant sebab tahu ada orang yang susah nak pregnant.perasaan dorang memang kena jaga sbb sensitif bab2 pregnant ni.memang la sometimes depan-depan nampak ok,tapi dalam hati sedih.jadi,jagalah perasaan orang lain.jadilah seorang yang down to earth.bila terlalu excited,byk perkara boleh jadi kan.tapi jgnla berahsia sampai dah nak 9 bulan.cuma awal2 tu kalau boleh jangan excited sangat.

MeLyssa NaDiea MRY said...

nice entry...100% stuju lah...yg penting epikan diri...lantak lah org nak argue apa pun...sama2 kita doa antara 1 sama lain semoga dikurniakan zuriat yg soleh n solehah..aminnnnn

Yinez Reen said...

salam...
saya setuju.bg saya bila kita bgtau org ramai ttg kehamilan kita, atleast ramai yg akan mendoakan keselamatan kandungan kita... doa kan bagus sbb kita minta dgn Allah...

misz sheyla said...

pada sy xde masalah pun..nk berahsia or nak bgitau...masing2 ade pndapat masing2... tp sy rasa terpulang pd individu..mungkin xnak gtau lagi sebab masih baru...n bukan sebab malu kalau keguguran...eh ade ke yg malu kalau gugur??? klau bgaitau awal2 insyaallah org sekeliling mendoakan kita... kalau xbagitau pun mungkin dia ada sebab tersendiri...

Didie Redwan said...

nice entry!!

terpanggil jugak nak ngomel sikit disini.. Yess Dd salah seorang ibu yang kehilangan anak lelaki dalam usia kandungan 38 minggu..just menanti hari saja semua dah ready in blue.. sedih memang la sedih yelah kalau tidak that time Dd dah ada sepasang anak dah.. apa pun Dd just pk bukan Rezeki Dd lagi nak jaga Anak lelaki..
soal rahsia atau tidak itu tidak menjadi isu sebab setiap yang wish itu adalah doa..
Rezeki Rahsia Allah..tiada siapa tahu..even anak dah berusia 2 tahun pun Allah nak uji kan..

Dd doakan semoga sis Neena juga dimurahkan rezeki bergelar ibu satu hari nanti.. Insya ALLAH

jom BerQaseh.. ehh sempat lagi nak pomot kuiii kuii...Dd si penjual Qaseh

kisah arwah my Raqib

http://didielife.blogspot,com/kehilangan

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

apa pon tindakan kita ada yang suka dan ada yang tak suka.. senang cerita manusia ni macam-macam pangai...

kalau kita rasa kita ok dengannya teruskan kalau rasa tak ok xyah buat...senang jer..

yg jadi macam2 ni sbb bila ada orang asyik cari buruk kita...paling penting hormat pendapat masing2 hati pon senang...

Syira Shahar said...

Nice sharing sis!
Ada org suka hebah-hebahkan sedari awal pregnant .. Ada pula tau tau dah bersalin .. Apa-apa pun moga selamat semuanya baik ibu mahupun baby =) yg penting happy yeay!

Jemput singgah my belog .. Mana yg nak dapatkan set hamil .. Pantang ..menyusu jomlaa singgah .. =)
syirashahar.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails