COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, August 7, 2014

Cerita Baju Raya 2014!



Tahun nie aku baik sgt sebab tak shopping banyak baju raya! ahaha.. paling teruk dlm sejarah tahun lepas aaarr... 3 pasang baju Jovian Mandagie aku bedal! Tahun nie alhamdulillah... Jovian baik sgt sebab buat baju raya tak tak berapa nak cantik kat mata aku! Muahahaha... Ade lah satu dua design yg cantik kat mata aku... tapi bile aku pegi try test tengok baju tu.. aku rasa cam tak kena ngan aku plak! Syukurr... kalau tak mau damage lagi tahun nie! Hahaha...



IMG_9096 copy


Baju raya aku tahun nie keluaran dari thePoopLook! Baju nie beli pada penghujung bulan January yg lalu.. waktu tu PopLook keluarkan baju utk wedding & celebrations! So dalam banyak2 baju... aku sekali pandang memang dah terbekanan sgt ngan baju nie!



IMG_9198 copy


Nama baju nie Erina Flare Layer Chiffon Dress! Baju nie originally sebenarnyer takde sebarang taburan manik dan lace patching macam yg aku pakai nie... poplook jual kosong jer design baju nie camgini...



Dress Erina Poplook


Baju nie keluar dlm banyak warna.. ade warna terang dan jugak ade warna pastel! Aku suker warna pastel tapi en.teman kata kulit hitam macam aku nie sgt tak sesuai kalau nak pakai warna2 pastel.. dia kata aku sesuai pakai warna terang benderang! So color terang yg cantik aku tengok utk Erina dress nie adelah warna Royal Blue, Dark Purple & Berry Pink.. seriously waktu mula2 nak beli tu aku tak tahu nak beli color apa.. tengok ketiga-tiga color tu semua nya aku suker gilakk! Kalau boleh nak beli ketiga-tiga nya sekali! Ahahah.... tapi en.teman kata beli dua jer lah kalau dah berkenan sgt! So tu yg end up aku beli dua pasang baju Erina Dress nie.. satu color Royal Blue yg aku pakai pada hari raya pertama... and second piece aku beli warna Dark Purple yg mana aku pakai pada hari raya kedua!



IMG_9253 copy


Baju dark purple nie aku beli dalam bulan February.. aku tak beli sekali gus.. aku beli yg biru tu dulu utk aku try test tengok... bile aku test cam best and cantik jer terletak biler aku pakai.. then baru lah aku beli baju Dark Purple nie! Memang perangai gonjeng aku camgini lah.. kalau dah berkenan pada satu2 baju tu.. aku memang tak kisah kalau nak beli dua helai baju yg sama dengan berlainan warna!



IMG_9181 copy


PopLook jual baju Erina Dress nie pada harga RM106.00! tapi perlu diingatkan yer... yg harga RM106.00 adelah tanpa sebarang perincian lace dan manik seperti yg aku pakai nie yer! Aku antar baju Erina nie seorang tailor utk di tepekkan lace dan di taburkan manik atas baju Erina Dress nie! Ye lah kata nak raya kan.. so aura glamour kene ade walaupun aku gonjeng! Haha..



Sejujur nya aku memang tak budget pun nak pakai baju Erina Dress nie utk hari raya tahun nie... tapi since aku beli dari bulan January & February hari tu.. aku memang simpannnn bebaik kedua-dua dress nie and put on KIV list for hari raya outfit! Aku skg nie memang dah tak kuasa nak gie kedai kain.. carik kain.. then nak tempah baju for tailoring! Aku skg lebih selesa dan suke beli baju ready made ajer.. tapi nak carik ready made pun bukan senang dlm menepati piawaian dan citarasa aku yg gonjeng nie! By early Jun, aku rasa macam aku tak jumpa baju lain yg aku boleh buat baju raya... so tu yg aku pi antar kedua-dua Erina Dress tu pada tailor utk perincian lace dan manik!



IMG_9175 copy


Memang aku puas hati ngan tailoring utk jahitan lace patching & beading nie!



Waktu aku antar kat tailor utk jahit manik & lace nie.. aku just ckp kat tailor aku tu buat baju aku cantik2! Ahaha.. aku nie mana pandai nak design nak patching lace cam mana.. so aku letakkan kepercayaan pada tailor jer tuk designkan and make over baju aku tu jadik sesimple dan secantik yg boleh! aku tak tahu macam mana tailor dah make over baju aku tu until lah aku pegi collect kat umah dia kat Ijok!



Bile aku tengok baju aku... waaaaaaa.. terngagaaa mulut nieh! Ahaha.. yea lahh.. tak sangka pulak aku baju aku dah di make over bukan main cantik! Bukan main cantik kat mata aku lahhh! Ahaha.. .Aku siap ckp dah macam baju org nak bertunang pun ade nie! Hehe.. tapi seriously aku suker lah ngan make over yg tailor aku tu buat.. dia pandai mix and match kan lace dan taburan manik! Simple and nice.. very mengikuti citarasa aku!





Tailor aku nama dia Rosmiati Roslan! Dia memang tailor andaman baju pengantin.. so korang kalau nak kawin pun boleh jer tempah baju kat dia... Ros adelah wife kepada kawan photographer en.teman! so kalau korang nak carik photographer boleh jugak contact husband Ros.! Ni contact details tukang jahit manik baju raya aku yer:-



FB – Rosmiati Roslan

Phone Number: 012-6542472 / 012-6229882

Alamat: Lot 313, Jalan Abdullah Mukri, 45600 Bestari Jaya, Selangor



IMG_9284 copy


IMG_9286 copy


Harga jahit manik + patching lace adelah RM150 sepasang! So total dua helai baju aku bayar RM300! Aku rasa harga nya sgt berpatutan sebab aku tengok lace yg digunakan jenis lace yg berkualiti.. then manik yg digunakan pun cantik2 dan berkualiti... jahitan pun kemas.. bukan senang nak jahit manik bagi kemas.. Idea, masa dan tenaga pun kos jugak... so semua tu kos yg perlu di ambil kira! And jahitan kat banyak tempat jugak.. kat lengan baju, kat pergelangan tangan and kat bahagian depan pinggang!



IMG_9250 copy


So now kos sebenar baju raya aku adelah RM106 + RM150 = RM256 utk sepasang! Aku rasa harganya sgt berbaloi dan berpatutan kot sbb kalau aku beli kat luar baju yg ade manik2 lace camgini mauu cecahh 350-450 kot kalau guna kain chiffon!



IMG_9249 copy


IMG_9169 copy


Overall aku memang puas hati dgn design baju poplook nie... color yg sgt menarik... cutting dia cantik dan kemas... terasa sangat selesa ketika memakainya.. and then yg paling penting dress nie boleh di handwash.. suker aku tak yah gie antar baju for dry clean..! kalau dry clean nie baju yg duduk dalam air cond ok lah nak ber-dry clean bagai.. kalau baju yg dah lencun basah ketiakk... eeeii.. serious aku rasa tak selesaa jer nak dry clean baju aku yg dah berlecah ngan peluh..!



IMG_9254 copy


IMG_9123 copy


And terima kasih banyak2 jugak kat Ros tailor yg membuatkan aku fefeling like a princess selepas dia dah make over kan dress dari thePoplook nie! Hihi..



IMG_9173 copy


Ok now nak citer pasal tudung pulak!



IMG_9174 copy


Tudung nie dari Radiusite.. memang purposely aku beli tudung chiffon kosong tanpa sebarang manik sbb baju aku dah penuh dah ngan manik.! Dari segi warna memang sebijik sejebon kekdahnya! Aku rasa radiusite & poplook nie beli kain dari tempat yg sama gamaknya kot! Ahaha.. seriously memang takde perbezaan langsung dari segi material dan warnanya! Huhu..



Sebenarnyer kalau boleh aku memang nak pakai tudung yg warnanya kontra skit ngan baju aku nie... tapi nak buat camne... aku tak terjumpa pulak tudung yg color kontra yg aku berkenan! Banyak tu memang lah banyak terjual di merata-rata tempat.. tapi masalahnya aku nie yg cerewet.. en.teman pulak double cerewet! So kalau en.teman kata ok.. aku pun rasa ok.. then OK kan aje lah... ahahaha...



IMG_9252 copy


Yang tudung purple nie warna dia ade lah kontra skit dari warna baju...



IMG_9178 copy


Yang biru nie yg sejibik sejebon.! Eh skg nie aku suke sgt lah pakai tudung halfmoon! Jauh senang nak pakai dari long shawl yg empat segi!



IMG_9184 copy


Dah cukup2 lah tu korang muntah tengok gambar gonjeng aku... hahaha.. now meh tengok hang tuah aku nie! Handsome kan? Muahahahhaa...



IMG_9186 copy


Baju en.teman nie beli kat Parkson Sunway Pyramid! Biasanya dia akan beli baju melayu ready made kat Busana Dendini Ampang Park... tapi koleksi baju melayu kat Busana Dendini tahun nie takde pulak warna Royal Blue camgini! So aku dah ckp kat en.teman.. kalau dah sampai nak raya tak jumpa baju melayu warna royal / electric blue... jawabnya en.teman akan beraya pakai baju melayu raya dua tahun lepas yg berwarna Purple lah kekdahnya.! So aku akan pakai dress erina yg warna purple.. waima secara tak langsung tema tahun nie will back to purple kalau tak jumpa baju melayu biru utk en.teman! So memang nak jadik rezeki pakai tema biru tahun nie, bile nampak baju melayu nie kat parkson... en.teman berkenan ngan cutting & material dia... so terus dia grab! Sib baik lah.. org tua nie cerewet ya amat tau... kalau kain satin bukan boleh main calang2 satin yg dia nak pakai.! Dalam cerewet2 dia... ade bagus gak dia nie.. tak suker membazir... kain samping & songkok tetap maintain selama 9 tahun tak bertukar! Ahahaha... itu lah songkok & kain samping nikah dia pada 9 tahun yg lalu!



IMG_9189 copy


Ok... dah tu jer cerita utk hari ini... have a nice day lovelies! *kiss*

7 comments:

Chekgu Azrine said...

Makeover dress tu mmg xsngka plak..ingat beli siap dah..n rasanya lebh murah kalai bli siap dgn manik lace bagai..hehe

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Ptt la cantik akak..suka..suka..suka.. =D

Suffiah zee said...

its sooo niceeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

dilla nazri said...

Cun cun cun!!

Mimy Hamid said...

serius tak sangka ko beli poplook....ko kreatif...hasilnya gojes

noor sakinah said...

cantiknya... dah macam baju nikah plak nengoknya. tailor yang make over tu memang best la.. pandai dia jahit manik kat baju.

http://inavitamin.com/gla-shaklee-untuk-kulit-berseri/

Mommy Aisy said...

Google punya google terjumpa blog akk. Terbaca gak post ni. Good idea! Btw, kak ros rupanya yg jahit manik dgn lace utk kak neena... Patut cantik dan kemas...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails