COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, May 16, 2014

Kite Perlu Redha Untuk Melepaskan Orang Yang Tersayang!

Memang berat…. Beratt yg teramat sangat utk melepaskan org yg tersayang!  Orang yg tersayang dah semestinya suami ataupun isteri kite… anak-anak kite… ibubapa kite dan adik beradik kite!   Walaupun kite semua tahu yg hidup pasti akan mati.. Cuma yg membezakan adalah waktu cepat atau lambat sahaja pemergian dan perpisahan itu akan berlaku!



Ingat tak aku pernah share kan kisah baby Aman yg bertarung nyawa dgn penyakit leukemia yg dihiapi nya… sebentar tadi aku dikejutkan dgn berita pemergian baby Arman Dani kepada sang pencipta!   Al-fatihah buat baby Arman… sesungguhnya kamu sudah pun menjadi ahli syurga sayang.!


My dear Lady… as I said.. you’re strong person… you’ve been such a wonderful mother to baby Arman… Allah knows what’s the best for you and Aman… stay strong Lady… I know you’ve gone through such critical nightmares since Arman hospitalized…  but have faith dear… Allah will be always with you.. Salam takziah buat mu sekeluarga my dear… semoga akan ade sinar kebahagian buat kamu di masa akan datang.. insyallah.. Aman will be always in your heart and my heart too!  Big hugsssssssssssss for you my dear Lady!!!


*Al-Fatihah*


Pemergian baby Arman mengingatkan aku pada pengalaman melepaskan org yg tersayang!   Kehilangan arwah mak aku adelah satu pengalaman hitam dlm hidup aku!  Disitulah aku merasa betapa peritnya sebuah perpisahan yg abadi.. Arwah mak terlantar sakit selama 6 bulan… on and off masuk hospital.. tapi saat yg paling kritikal adelah disaat-saat akhir hayat nya berada di hospital dan jugak di rumah!  Waktu tu Allah je yg tahu betapa hazabnya perasaan aku utk melihat mak bertarung nyawa dgn penyakit kanser payudara nya!


Aku memang kurus gila2 time jaga arwah mak kat hospital… time tu makan tak lalu.. kerja pun tonggang langgang… aku dah be prepared nak kene buang keje jugak time tu.. ye lah.. arwah mak sakit duduk hospital makan berminggu-minggu jugak!  Time tu arwah mak aku mintak aku jaga dia kat hospital.. dia siap ckp kat aku… “kalau ditakdirkan angah kene buang kerja sebab jaga mak.. takpe.. jgn risau… sebab nanti angah mesti akan lebih murah rezeki!”  


Itu antara kata2 arwah mak yg aku ingat sampai skg nie!  And YA Allah.. benar lah bagai yg dikata.. doa ibu itu terlalu makbul kan?  bukan lah aku nak kata aku kaya raya skg nie.. tapi syukurrr alhamdulilahh.. aku memang sangat2 bahagia dgn kehidupan aku skg nie.. Allah berikan aku rezeki yg tak putus-putus sehingga ke hari ini… walaupun aku belum dikurniakan rezeki anak.. tapi Allah masih memberikan aku rezeki yg baik dan terbaik!  Aku bersyukur kerana aku ade pekerjaan yg baik… aku ade suami yg baik.. aku ade kawan2 yg baik..  terima kasih ya Allah!


Tapi nasib baik lah waktu aku jaga arwah mak aku sedang sakit tu aku tak kene buang kerja… walaupunnnn ade persoalan dari seorang manager yg agak sinis bunyi nya…. “you sorang aje ke yg kene jaga mak? Adik beradik lain tak jaga ke?”  Allahuakhbar.. time tu memang sakit perit terhiris rasanya... aku just jawab… “kalau lah saya ade option dlm menjaga mak saya.. sudah semestinya saya akan cuba selamat kan pekerjaan saya dan jugak urusan penjagaan mak saya!”


Sib baik lah big boss company lama aku dulu baik hati orgnya.. manager soal macam2 kat aku.. tapi big boss tak tanyer banyak pun.. dia siap boleh kata.. takpe… you jaga mak you sampai sihat… jgn risaukan hal office!  Bile mak aku dah sihat.. baru fikir pasal nak balik office!  Allahuakhbar… time tu syukur sgt2 rasanya dpt big boss berhati mulia camgitu… kalau tak.. memang rasanya aku dah takde keje… tapi yet aku ingat kata2 arwah mak yg aku mesti akan dpt rezeki yg berlipat ganda satu hari nanti!  So itu lah penguat semangat aku nak jaga arwah mak waktu dia sakit!


Ingat lagi waktu jaga arwah mak kat hospital.. waktu tu kesihatan dia agak merosot jugak lah… tiap2 hari aku nangis… sampai at last aku dah kering air mata.. aku sedih… tapi aku dah takde air mata nak di leleh kan!  aku nak nangis.. tapi takde air mata yg boleh mengalir keluar… huhuhu.. time tu tak leh tengok keadaan mak.. aku kalau boleh nak dia baik seperti sediakala.. tapi bile mata kasar tengok keadaan dia… aku tahu dia takkan boleh baik seperti sedia kala!  Serious aku tak sanggup tengok dia bertarung nyawa menahan sakit!  


At last towards the end.. biler aku macam dah putus harap nak tengok mak aku baik… aku pun berdoa kat Allah.. kalau boleh sembuh kan mak.. sembuh kan lah… tapi kalau mak tak boleh nak disembuhkan dah… amik lah nyawa dia kalau itu yg terbaik buat diri dia!  Ngan arwah mak aku pun aku ckp bende yg sama.. ade satu malam tu kat hospital.. aku nangis2.. aku ckp .. “angah nak tengok mak sihat macam biasa… tapi angah tak sanggup tengok mak menahan sakit camgini!  Kalau mak terpaksa pergi… angah redha… sebab angah sayangkan mak… angah tak nak mak terus menderita!”  waktu tu mak aku senyumm and dia agree dgn apa yg aku ckp kat dia…
Memang serious tak sanggup nak tengok mak melawan penyakit kronik tu… pasal tu lah aku mintak pada Allah utk jemput mak aku pergi seandainya itu yg terbaik buat nya!   And alhamdulillah after a few weeks.. arwah mak pulang dgn tenang kepangkuan Illahi… aku sedih.. tapi aku redha!  Aku takot selagi aku tak redha.. selagi tu lah mak akan tersiksa!  


Nak redha itu bukan mudah…. semoga kita semua kuat hadapi kehilangan org yg tersayang!  


Al-fatihah buat arwah Mak.. Azizah Binti Che Muda… I really miss  you mom!!! 

9 comments:

Cik Puan Rara said...

hmmm sedih.innalillah.semoga ibunya tabah.

Mrs. Amad said...

lemahhhhh sangat2 kalo baca psl org hilang anak..

Norma NML said...

As salam..
Neena..sedih bila akak baca n3 awk ni. Actually u seorg yg kuat...tabah..bukan sng nak menjaga emosi bila menjaga org yg kita syg menahan kesakitan...kalau akak ditempat neena pun belum tentu akak sekuat neena. Teringak masa mak akak sakit baru2 ini..itupun dah cukup buat kami adik beradik rasa risau & sedih. Serba tak kena rasanya. Alhamdulillah mak akak dah sihat..

p/s : Innalillah..al fatihah..yg pasti Aman adalah penghuni syurga..

http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2014/01/aku-terima-ujian-inisemoga-chek-redha.html

Siti Shuhadah said...

SEDIH SGT...

alfatihah utk arwah adik arman dani & mak kak nin Azizah Binti Che Muda.. semoga rohnya dicucuri rahmat..amin...

Chekgu Azrine said...

Al fatihah utk adik dani..
Al fatihah untuk arwah mak sis ye...
Semoga kedua2nya tenang di alam sana

Mimy Hamid said...

innalillah Al Fatihah...terkejut pasal arman dani...tak memasal menangis ni...sebak sebak...

neena juga..AL Fatihah untuk mak neena ye

BaTiK_PiNk said...

Kak Neena...arwah mak Yani baru meninggal 29 Mac 2014 yg lepas...betul cakap Kak Neena, nak redha itu bukan mudah...Yani masih berada dalam fasa tu sampai saat ini.....

Bila emosi dah stabil, Yani pun ada terfikir ada baiknya arwah mak dijemput Allah SWT dari terus menderita di CCU....kami redha adik beradik ...skrg mak lebih selamat berada disisiNya....Allah akan jaga mak lebih baik daripada kami jaga....

P/S: Rindunya arwah mak...Fatimah Binti Ahmat..al-fatihah mak...

Wahidah said...

Berat meningglkn org yg yg kte syg..at least kak neena beruntug dpt spent time dgn arwah mak di saat akhir hayatnya..dr hilng org tersyg dgn mengejut..aperpun ketabahan kak neena jd pendorong utk insan lain menjd tabah..

Sama2 kite redha kn pemergian org yg kite syg..

Alfatihah buat mak kak neena n arwah adik arman..

Alfatihah jugak buat arwah adik wai..

Mommy Cici said...

betul kak Neen. seirasa sangat. semoga arwah mak akak ditempatkan di kalangan orang orang beriman. amin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails