COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, November 12, 2013

Apa Yang Tak Best Sepanjang Penginapan 2 Hari 1 Malam di Standard Room @ Kinabalu Pine Resort!

Lepas spent around 1 hour kat Rumah Terbalik nie, kami meneruskan perjalanan ke...

IMG_0448 copy
Kundasang!

IMG_0449 copy
Jalan utama nak ke Kundasang nie tak lah mencabar mana... rasanya lagi teruk jalan nak ke Cameron Highland ikut jalan lama tuu.!

IMG_0454 copy
En.teman drive slow and steady jerr... after almost 1 1/2 jam perjalanan dari lokasi rumah terbalik... akhirnya kiteorg sampai jugak di Kundasang!

IMG_0456 copy
Jam menunjukkan pukul 12:30 tengahari... puas carik manaaaaaaaaa lahhhh gunung kinabalu nieee!!! time nie tak tahu pun yg gunung kinabalu tu dah pun berada di depan bijik mata aku nie.. dok ingat gunung kat tempat lain.. haha.. ye lah.. mana nak tahu kan... sebab memang tak nampak langsung sebab puncak gunung ganang kinabalu telah pun diseliputi awan yg tebal!

IMG_0460 copy
Ok.. tujuan kami ke Sabah kali nie memang just wanna spent our holiday at Kundasang! And kami telah memilih Kinabalu Pine Resort sebagai tempat penginapan kami selama 4 hari 3 malam disini!

Syukurrr alhamdulillah... walaupun pun hotel nie dibooking pada kadar yg very very last minit... yg mana aku secara kelam kelibut telah pun membuat booking 2 hari sebelum ketibaan kami disini... at last ade jugak rezeki kami nak menginap di resort nie!

IMG_1234 copy
The Pines tu adelah restaurant dia.. sebelah tu adelah the Reception Area!

IMG_0467 copy
Mari check in!

IMG_0459 copy
Tuuu diaaaa... banyak giloz certificate resort nie!

IMG_0462 copy
besttt... ade FREE WiFi! signal WiFi dia ok lah dari takde langsung!

IMG_0463 copy
teruja plak tengok gambar2 mountain peak di Gunung Kinabalu nie! nak mendaki nya entah kan biler.. huhu..

IMG_0469 copy
Ok.. done with check in... Jom kite masuk bilik kite! tapi bilik kite bukan yg kat belakang tu.. bilik kite kene jalan turun bukit skit dari kawasan reception nie!

IMG_0473 copy
Welcome to Kinabalu Pine Resort... tapi perot kami dah terlalu lapar.. dah tak tahan dah.. so kiteorg keluar balik utk makan tengahari!

IMG_0481 copy
tak jauh dari Kinabalu Pine Resort nie ade muslim restaurant! Ok jom makannnn... laporrr sgt dah niee!

IMG_0480 copy
Yeay... gumbira nya biler jumpa Honey Chicken Wing nie kat sini! ahaha.. aku dah ketagih plak ngan chicken wings nie.. sedapp weeiii!!

IMG_0479 copy
Kepak ayam yg di bakar bersama madu.. wangii dan very juicy!

IMG_0475 copy
Lagi sedap kepak ayam nie biler di cicah dgn cili kicap nie!

IMG_0478 copy
Simple tapi puas biler memakannya! kombinasi chicken wings with sup tulang & nasik putih! yummm yummm..

IMG_0489 copy
Ok.. lepas perot dah kenyammmm.. baru lah kami masuk ke bilik penginapan kami!

IMG_0483 copy
disebabkan aku buat booking penginapan kat resort nie secara very veryy last minit.. maka bilik yg aku target nak duduk selama 4 hari 3 malam tak available! adoiyaii... but nasib baik lah org kat bahagian reservation very helpful... diaorg manage jugak utk reserve kan aku bilik yg aku nak stay kat sini selama 3 days 2 nights.. so for the first night stay aku stay kat sini dulu!

IMG_0491 copy
Ini lah dia perbezaan bilik penginapan disini! Kalau tak salah kesemua bilik di resort nie adelah mengadap Gunung Kinabalu... So utk malam pertama aku stay kat resort nie, view dari balcony bilik kiteorg nie tak best langsung.. uhuhu.. yer lah... bilik nie berada pada kedudukan paling rendah di kawasan resort nie.. so view adelah terlindung dek pepohon & tiang letrik! so pasal tu jugak lah rate bilik nie adelah yg terendah kalau nak di banding kan dengan bilik2 yg lain!

IMG_0628 copy
Welcome to Standard Room! Bilik yg selesa... no complaint at all!

IMG_0630 copy
TV & Telephone yg tak diguna pakai... ahaha.. tapi kipas tu kiteorg guna lah jugak sebab resort nie takde air-cond sebab cuaca kat kundasang nie agak dingin & chill! nak kata sejuk beku sangat tu takde lah pada kami lakik binik yg berdarah super panas nie... hahaha..

IMG_0631 copy
Keluasan bilik sederhana... tilam, bantal, selimut dan kebersihan boleh diberi pujian! berbaloi dgn apa yg dibayar!

IMG_0635 copy
ade jugak ruangan comel di dlm bilik cabin nie utk kite berdandan & membuat air kopi! hehe...

IMG_0636 copy
almari takde! yg ade hanyalah tempat yg simple camgini utk korang gantung-gantung pakaian & letak beg korang! ok laahh pada aku... nie bukan nya hotel bertaraf 5 bintang yg kite nak demand all those things kan..

IMG_0639 copy
Toilet OK! ade water heater and kondisi toilet bersih!

Lepas buat QA & QC bilik penginapan.. petang tu kiteorg keluar jejalan gie tengok lembu! oh excited sgt.. haha.. tapi citer lembu tu aku postpone pada entry yg lain yer.. sebab entry nie aku nak fokus kan pada tempat penginapan nie jer dulu...

So, belah malam nothing much yg kiteorg lakukan melainkan aktiviti makan malam! ahaha.... kiteorg makan malam kat The Pines Restaurant kat dlm resort nie jugak sebab pakej yg kiteorg amik nie memang dah siap2 datang ngan pakej utk sarapan pagi & makan malam! makan tengahari jer takder.. so pepandai lah pi carik makan kat luar kalau rasa lapar!

IMG_0643 copy
suasana cabin penginapan di malam hari! tapi nie bukan bilik penginapan aku.. ini bilik penginapan di belakang bilik standard room aku!

IMG_0646 copy
tapi rupa bentuk cabin nie lebih kurang sama jer dari luar... tak banyak beza pun... yg berbeza adelah permandangan nya sahaja! Ok lah.. malam memang nothing much nak dibuat disini... nak keluar pun tak tahu nak kemana.. sebab tempat nie cam gelap gulita dan sunyi sepi sesangat di waktu malam.! so baik masuk bilik... buat aktiviti lakik binik lagi bagus.. ehhh! :p

IMG_0648 copy
Ok.. hari kedua di Kinabalu Pine Resort.. pepagi lepas subuh terus terjah ke luar balkoni.. waaaaaaaaaaaa.. terujaaa nyaa dpt tengok kelibat puncak gunung kinabalu!!! ahhaha.. jakunnn aku weiiii.. walaupun permandangan dari bilik standard room nie tak berapa nak best.. tapi tetap aku menikmati permandangan gunung kinabalu itu sebaik mungkin!

IMG_0653 copy
biler sampai kat area reception and tempat makan utk breakfast.. baru lah nampak permandangan yg lebih luas dan indah ini! waahhh.. teruja dan terus terujaaa tengok gunung kinabalu itu!

IMG_0649 copy
en.teman apa lagi... buat kerja tembak menembak tanpa henti lah jawabnya! haha...

IMG_0650 copy
dia kata... haa... tengok niee....

IMG_0657 copy
haaa.. tengok lagii....

IMG_0662 copy
haa... amik lagii... kali nie dia close up lagik!

IMG_0670 copy
haaaaaaaaaaaa... tak lama lepas tu kabus pun menjelma! adoiyaii.. cepat betol permandangan clean and clear gunung kinabalu tu nak hilang! uhuhu....

IMG_0674 copy
kite baru jer nak fefeling macam gorjes jerrr...

IMG_0689 copy
macam gonjengg jerrr! muahahaha... :p

IMG_0676 copy
katanya memang view clean and clear gunung kinabalu nie tak bertahan lama... biasanya pepagi boleh tengok view gunung tanpa kabus & sebarang awan... by the time around kol 9 - 10 pagi memang kabus & awan tebal telah mula menutupi permandangan gunung kinabalu yg indah itu... huhuhu...

IMG_0679 copy
tapi kite tak feduliksss... kite nak jugak amik gambar ala-ala Dejaavu Di Kinabalu... huu huu huuu~

IMG_0692 copy
tadi long shot.. now short shot! hahaha...

IMG_0697 copy
Ok kat Kinabalu Pine Resort nie.. memang ade disediakan tempat utk kite bergambar kenangan ngan gunung kinabalu itu..! honestly terlalu banyakk dan banyakkk lagi gambar aku bersama gunung kinabalu itu sepanjang penginapan 4 hari 3 malam disini... so nanti lah aku share kan di entry2 yg akan datang yer.. now perot dah lapar... jom kite gie breakfast dulu! hehehe...

IMG_0701 copy
Suasana dlm restaurant The Pines... breakfast ala buffet!

IMG_0707 copy
Simple menu... berpatutan dengan harga yg pakej yg dikenakan... taste not bad.. sedap jugak lah utk anak tekak kami lakik binik nie!

IMG_0709 copy
hamboi bukan main happy nak breakfast! haha..

IMG_0712 copy
Lepas breakfast... tengok gunung masih kelihatan dlm kesamaran... so sambung lagi amik gambo! ahaha..

IMG_0713 copy
muntah lah korang tengok gambar gunung dlm entry2 aku di Kinabalu nie! hihihi....

IMG_0724 copy
haaa.. nie lah tempat port favorite utk org amik gambar di Kinabalu Pine Resort nie.... memang satu lokasi yg sgt strategik!

IMG_0726 copy
macam sweet ajerr! ngagagagaga... :p

IMG_0739 copy
Ok masa utk check out dari bilik Standard Room yg terletak di Block F nie! kiteorg nak pindah ke bilik yg paling awesome view nya dari balcony bilik penginapan nya nanti! hehehe..

IMG_0740 copy
Nak tahu bilik apa... tunggu entry aku yg seterusnya yer!

IMG_0741 copy
Oh by the way... Kinabalu Pine Resort nie memang dinamakan bersempena banyak nya pokok pine disekitar kawasan resort nie.. memang aku cukup suker ngan pokok pine sebab ade fefeling cam kat overseas gitu! haha...

OK... now nak citer pasal harga pakej penginapan di Standard Room di Kinabalu Pine Resort nie... harga pakej per person adelah RM195 nett which dah termasuk breakfast & dinner! Korang boleh tengok detail harga kat official website Kinabalu Pine Resort nie jugak!

Hari kedua kat sini kiteorg move to another room... so check it out on my next entry yea! ;)

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya view

anna hashim said...

mcm tau jerk..mesti kt block P kan? P1 & P2 mmg best viewwwwwwwwwww.....everrrrrrrrrrrrrrr

nurul harnani said...

kenangan terbaik kak.. cantik sgt view. allahuakbar.

smoga kekal bercinta ye kak..

ameris said...

akak penah stay sini masa honeymoon dulu. mmg betul2 mengadap gunung kinabalu. terbaekkk!!!

perempuan sentap said...

waaa..bestnyeeee..... mmg sgt2 teringin nak pergi kundasang... hopefully one day dpt bwk famili dtg sini..aminn

Thanks neena sbb share kan cerita percutian ke Sabah ni.. boleh jadi bahan rujukan nnt.. love3

- dari silent reader yg dah tak silent dah haha



QASEEH HATIKU QASEEH said...

dkt cni u kna book awal..sbb slalu fully book..pling bes blik pling atas...n djt cni if bt famili trip besa we ols bt bbq..tmpt bt bbq mmg d sedia kn..sy da 3/4 kali stay cni..still x puas lg...nex tym u mnginap d kiram village resort lg bes..rmh cottage style gtu...dkt dgn dairy farm tu...

SoSoMe said...

kak neena...boleh tak, tak sabar nk tgu next entry?????.....
nganganganganganganganganga

Has said...

lawa2 nye pic. rindu dgn mount kinabalu.

mrs kayrul said...

kak neena..tak dapat g tengok kak neena punya gambar dah rasa macam kat sana jer kita nie

Adliza Azilda said...

akak telah mengimbau kenangan saya ke kundasang bulan 4 lepas. memang best. awal2 subuh da terpacak dekat kaki gunung sebab nk tgk puncak gunung. nak naik entah la bile. rindu kepak ayam tu juga. masa stay sandakan dulu, tiap kali kelas kat kk, wajib singgah kundasang makan kepak ayam.

HaFizaH aYu said...

Subhanaallah cantik sgt view kat sn..ayu time pi kundasang aritu pi pagi jer ptg trn KK blk,xleh jadi ni kena ltak pine resort dlm wishlist nxt year

Cnidaria said...

huhu...rindu bertamu lagi....mmg best stay kat sini....haihhh biler la boleh ke sana lagi ye??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails