COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, November 8, 2013

Apa Yang Menarik di Rumah Terbalik @ Sabah?

Hari kedua di Kota Kinabalu Sabah.. pagi around kol 9:30 pagi, kiteorg dah check out dari hotel nie and terus collect kereta sewa! Collect bukan jauh pun... just kat depan pintu hotel jer org yg sewa kereta nie antar kan kat kami! Ahahaha... Dah sign segala tok nenek borang... baru lah kami mulakan perjalanan... mula2 isi minyak kereta dulu kat town KK.. then baru lah kami menyusuri jalan utama nak ke Gunung Kinabalu!

Dlm perjalanan ke Gunung Kinabalu, kiteorg sempat singgah ke satu lokasi terbaru bagi tarikkan pelancong di Kota Kinabalu Sabah...

IMG_0439 copy
Rumah Terbalik!

Rumah terbalik nie lokasi dia memang betol2 di jalan utama nak ke Gunung Kinabalu.. so kalau tak singgah saja aje lah kan! Ahaha.. Ok jom kite tengok apa yg menarik di sekitar kawasan Rumah Terbalik nie!

IMG_0382 copy
Tempat wajib bergambar bagi setiap pelancong yg datang ke sini.. kereta terbalik!

Sepanjang berada di dalam rumah terbalik nie.. kite sama sekali tidak dibenarkan mengambil gambar! Ok agak frust disitu... tapi in away bagus jugak sebab kalau visitor dibenarkan mengambil gambar... hilang lah interest visitor2 yg belum pernah masuk ke dalam rumah ini sebab diaorg dah tengok skit lebih kurang gaya dan rupa di dalam rumah terbalik nie!

As for me & en.teman... memang agak interesting how they built up this rumah terbalik! Biler ade kat dlm rumah nie.. memang semua nampak terbalik lahh.. pekerja yg bawak kami masuk ke dalam rumah nie cerita, pemasangan mesin jahit dan peti ais adelah antara pemasangan yg paling mencabar sekali dilakukan sebab dua bendalah ni yg paling berat sekali! Ye lah.. mesin basuh & mesin jahit bukan mainan punyer tauuu yg diaorg pahatkan secara terbalik tu.. diaorg guna yg original punyer.. so mau tak berat??

Tapi aku salute lah hasil kerja org yg buat rumah terbalik nie.. aku tahu bukan mudah utk buat pemasangan secara terbalik camgitu.. So utk harga tiket RM10 satu kepala for adult adelah sgt berpatutan! Selain dari mesin basuh & mesin jahit. . macam2 lagi bende yg terpahat secara terbalik kat dlm rumah tu.. antara yg aku ingat.. TV, meja, kerusi, katil, cermin, baldi, carpet, kabinet, penyapu, tong sampah, kipas, lampu,.. oh macam2 lagi lah just like you are in one house.. but segalanya berbalik! Hehehe..

IMG_0389 copy
Ok.. now dah keluar dari rumah terbalik baru boleh sambung ambil gambar kembali...

IMG_0385 copy
So nak bagi thumbs UP utk rumah terbalik nie! But why nampak thumbs down tu? Haaaa. Sila terbalik kan kepala anda.. nanti nampak lah thumbs down tu bertukar menjadik thumbs up! Muahahaha..

IMG_0386 copy
Haaa.. nie antara bahan diluar rumah yg kite boleh nampak secara terbalik... Pasu bunga & basikal!

IMG_0387 copy
Ini bahagian laman rumah terbalik yg kengkonon ade tempat bercucuk tanam!

IMG_0396 copy
And yg nie adelah toilet terbalik.. tak leh aku bayangkan kalau ade air dlm jamban nie! Muahahaha..

We are very lucky to have such a blueeeee skies on that day! I love itttttt so much!!!

IMG_0404 copy
NeenaAnuar LOVE rumah terbalik!

IMG_0406 copy
Kalau rasa lapar.. boleh menjamu selera di kafeteria kat dlm kawasan rumah terbalik nie!

IMG_0409 copy
Aku tengok ade lah diaorg jual kek... muffins.. snacks.. ok lah.. utk org buat lapik2 perot!

IMG_0408 copy
Sweet plak tengok tempat makan dia nie.. rasa cam berada kat luar negeri jer..

IMG_0407 copy
Wajah keseluruhan kawasan rumah terbalik! Eeii.. suker betol aku tengok langit biru tu.. buat kan rumah terbalik tu tampak lagi outstanding gituuuU! Hehehe..

IMG_0410 copy
Ok.. ini toilet! Ahaha.. ini pun mahu bagi tahu!

IMG_0412 copy
Aku bagi tahu sebab toilet dia tersangat lahhhh bersihhhhhhhhhhhhhhhhhhh, cantik dan selesa sekali! Rasa waktu membuang mcm berada dlm taman kayangan sebab dikelilingi rimbunan hijau! Ahaha..

IMG_0433 copy


IMG_0434 copy
Yang bagus nya kat sini.. diaorg siap buat platform utk kite bergambar dan ambil gambar!

IMG_0442 copy
Baik lah.. saya berdiri di lokasi yg telah ditetapkan! So tantekk tak gambar kiteww? Ahahhaa..

IMG_0444 copy
Dlm tengah sibuk bergambar.. boleh plak ternampak staff rumah terbalik yg berkain batik nie.. terus jerit.. kakak.. mari ambil gambar sama saya! Muahahaha...

IMG_0446 copy
Ok.. tata titi tutu rumah terbalik.. insyallah ade rezeki kite ketemu lagi.. but rasa2nya tak ketemu dah kot kalau aku datang berduaan ngan en.teman melainkan aku datang ngan org lain yg belum pernah sampai ke sini! Hehehee...

Ok lepas nie kami meneruskan perjalanan ke Kundasang... Ohh... Such an awesome place! Check out in my next entry yea! :)

11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi
singgah pagi jumaat

nurul harnani said...

rumah terbalik da banyak perubahan. last 2 years pergi takde lak toilet terbalik n pasu bunga tu..

lawa la husband akak amek gmbr..

salute.. wiwiwi

salam ukhuwah kak.

Masni Syafie said...

kenapa tuan kamera xterbalik sama? hihihi..nice pic

Nana said...

nak pegi jgk la nnti...

Ain Ridzuan said...

menarik.. nak pergi la

http://sweetmom83.blogspot.com

Mazatul Azura Muhamad said...

Salam perkenalan... tertarik dengan gambar header.. cantik!

.Edi.Jie. said...

akak, ada no. phone kete sewa tu tak? nak ....

dibiuscinta said...

Jengah kat sini.. teringin nak pergi rumah terbalik tu ;)

Jemput datang blog saya juga ea..sudah exchange blog neena..

Nasita Dollah said...

Saya dah pernah pegi sekali... Tp masa tu tak boleh ambik gambar kat dalam rumah tu... Tak dibenarkan... Sekarang ni boleh pulak...
http://nasitanamaku.blogspot.com

Halimatus S. said...

Nice...
bersih...
Dunia Wisata Tour Organizer
call 0341-456444
web www.duniawisataku.com
Enjoy travelling wit us!!

Siti Mariam Mohd Yusof said...

Ada lagi ke rumah terbalik ni dekat sana? I want to visit KK by next year...now tengah search the interesting place to go...no idea...what I know is mount KK....huhuu....so sad...haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails