COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, October 14, 2013

Saya Hargai Pengorbanan Lakik Saya!

Macam lah ko sorang ajer yg hargai pengorbanan lakik ko kan? muahaha.. alahai.. suker I lah nak kata kat sini buat lakik I... sebab I tahu lakik I tu peminat setia blog gonjeng I nie...ahaha... so saja nak fefelingg tulis kat sini sebab I tahu dia akan baca coretan gonjeng I nie nanti! :p

Hidup sebagai pasangan suami isteri nie.. banyak pengorbanan nya!  baik suami mahu pun isteri... masing2 perlu melakukan pengorbanan tertentu utk mencapai sebuah kesepakatan, keharmonian dan keindahan dlm menikmati kehidupan sebenar berumahtangga!

Alhamdulillah... sepanjang usia perkawinan aku ngan en.teman yg dah nak menginjak ke usia 8 tahun nie... en.teman banyak berkorban utk aku... and aku pun banyak berkorban utk dia... ehhh.. nak jugak aku kan! ahaha.. eh serious laaa.. kalau aku tak berkorban utk dia.. mau nya bertahan sampai sekarang.. dah lama kot aku aku kene antar balik ke rumah mak bapak aku! ahahaha... 

Mungkin secara mata kasar nampak macam aku ngan en.teman nie kurang kisah pengorbanan nya... ye lah.. umpamanya, aku bukan nnya kene tinggal berbulan-bulan dgn en.teman yg kene pegi kerja luar negara!  mungkin kisah pengorbanan kami lebih kepada pengorbanan seperti menghormati antara satu sama lain dgn membuang ego masing2 dlm diri masing2... kami bersikap terbuka dlm semua hal... no heart feelings... kalau ko salah aku tegur... aku salah ko tegur... terima kritikan dan teguran dgn hati yg terbuka.!  

and of course.. pengorbanan terbesar yg harus dilakukan sebagai pasangan suami isteri adelah menerima setiap kekurangan pasangan masing-masing!  Just like kami lakik bini contohnya.. Macam aku nie jenis bangsa kalau dah marah... mulut akan membebel tanpa henti.. well.. kalau tak marah dan tengah happy pun mulut berpot-pet tanpa henti.. ini kan pulak waktu tengah marah kan? muahahaha... 

so, en.teman kalau aku tengah berangin puting beliung tuu.. dia akan berkorban perasaan dgn melayan ajer ngan kerenah aku... waktu aku tengah marah tu kan.. dia just ye lah ye lah kan aje lah apa yg aku merempan tu... dia takkan buat double boiling ngan aku.. haha.. walaupun hati dia bengkak jugak lah terkadang ngan kerenah bebelan aku time tengah marah tu... tapi dia cuba sebaik mungkin tuk calm down!  which at the end... aku akan cepat sejuk lah sebab tak syiok pulak terbakar sengsorang! aahahaha.. ye lah... en.teman pretend cool kan... aku pun tak mampu nak berasap lelama.! hehehe..

Itu salah satu contoh pengorbanan en.teman pada aku... ade banyak lagi kalau nak berpot pet kat sini tapi aku takot korang pulak yg terbakar membaca nya nanti! ahahahaha... ok now turn aku pulak.. kalau en.teman buat perangai... aku pulak akan berkorban perasaan dgn menerima perangai dia tu!  dia bukan jenis merempan... tapi dia jenis bangsa yg terlalu cool sampaikan kalau ade bende dah nampak macam nak hampir jahanam dlm rumah dia akan buat bodooo jer!  cam contoh kat ruang tamu ade 2 lampu gantung persis chandelier!  satu lampu dah terbakor... so tinggal lagi satu lampu!  Kite as org pompuan nie budget dia amik lah tindakkan dgn cecepat pegi tukarkan mentol lampu tu... ehhh ni tidakk.. selagii lagi satu lampu tu masih bernyaawa.. masih mampu mengeluarkan cahaya utk ruang tamu tuu... ko jgn haraplah dia nak pergi beli mentol baru dan tukar mentol yg dah terbakar tu! 

Pendek kata.. en.teman punyer tabiat... kalau bende masih boleh diguna pakai.. walaupun dah pecah skit, dah bengkok, walaupun dah sengget, walaupun dah kurang satu fungsi.. kalau ade option yg dia boleh guna.. memang confirm dia akan guna sampai ke titisan terakhir!  ADoiii... ini punyer tabiatt kaluuuuuuuuuu.... binikknyaa memang agak stress! ahaha.. tapi stress tu waktu mula2 kawin dulu laa... pasal tu lah aku kata aku berkorban jugak... aku berkorban dgn cuba memahami tabiat lakik aku nie!  terima tabiat dia seadanya... so sama-sama lah kami berkorban.. ye lah.. kalau dia boleh terima bebelan mautt aku ketika marah.. kenapa tidak aku terima tabiat senggal dia tu pulak kan? 

Tapikan.... tapi kan.... dlm rumahtangga nie.. biasanya org lelaki lah yg kene lebih banyak berkorban perasaan sebenarnyer!  sebab org perempuan nie banyak sungguh kerenah nya... dia kan banyak napsu.... napsu nak makan... napsu nak shopping... napsu nak gie holiday.. dan macam2 lagi lah kerenah nya... so si suami lah yg kene bertabah dlm melayani kerenah2 isteri nie!

See.. betapa besarnya pengorbanan lakik I...  dia bagi I pakai beg yg gorjes-gorjes... while him carry just carrying a classic vintage bag! hahaa....  Eh... vintage itu lagi lama simpan lagi tinggi nilai nya kan?  itu beg mak dia tu... bukan main dia berposing sakan ngan beg baju mak nya! hehehe...

Anyway, jgn lupa... kalau kite boleh bekorban duit beli barang-barang yg kite minati... kenapa kite tidak boleh berkorban duit tuk melakukan ibadah korban kan?  setahun sekali aje pun.. bukannya tiap2 bulan!  Insyallah... jom sama-sama kite hayati isitilah pengorbanan... satu perkataan yg tampak simple... tapi besar dan banyak kisah disebaliknya!

Pengorbanan boleh di terjemahkan & dihayati dari sudut perasaan... perbuatan... dlm kehidupan.. dlm perhubungan... dan macam2 lagi lah!  Setiap pengorbanan itu bakal meninggalkan satu titik indah dipenghujungnya...  walaupun pahit ketika melaluinya... tetapi insyallah pengakhirannya adelah satu yg sangat manis utk dinikmati!

Salam Aidiladha buat semua... makan di hari raya nie berhati-hati... kalau tak sanggup berkorban tekak & perot di hari raya ini... bersiap sedia lah berkorban diri utk buat work out selepas hari raya nanti! I laaa tuuuuuuuuuuuu............ ahahaha...

Love ya! *kiss*   


2 comments:

SoSoMe said...

salam ukhwah kak neena... ;)

Nurul Atiqah Ahmed said...

heee.. sweet je..
selamat hari raya aidiladha kak. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails