COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 17, 2013

Cerita ~ Arwah Mak, Kuih Donut, Puding Jagung & I Love You Mr. Arrogant

Raya haji tahun nie aku beraya kat KL ajer… eh bukan KL.. tapi kat Klang.! Hehe.. MIL duduk ngan adik ipar kat Klang.. so MIL tak balik kampong.. maka kami pun tak lah balik kampong!

Pagi lepas sembahyang raya… kami lakik binik bertolak gie Klang! Dalam kereta kami tune on radio Light and Easy.. sekali keluar satu lagu lama dlm era 80’s kot kalau tak salah aku.. but honestly aku tak sure apa tajok lagu tuu.. but lagu tuu touching sgt2 lahh.. maka sebaik mendengar bait lagu tuu.. aku menjadik sebakk… menangisss… air mata laju mengalir bak air terjun tanpa henti sepanjang lagu itu berkumandang! Kenapa aku nangis? Ini sebabnya…





Status yg sempat aku update selepas melalak sakan dlm kereta!

Honestly dah agak lama jugak lah aku tak nangis camgini biler terkenang arwah mak! Selalunya kalau terkenang kat dia tu… aku just sebak gitu2 aje lah.. still leh control! Tapi on that day.. entah lah.. lagu tu sgt2 menyentuh hati dan perasaan aku sehingga bisa membuatkan aku terkenang pada arwah mak dgn begitu hebat sekali!

OK.. lepas nanges.. touch up make up balik! Hahah.. dah comot bomot dah kekdahnya! Sesampai aje di rumah adik ipar… tengok-tengok menu hari raya haji tuu diaaa dah tersergam indah atas meja!





Hampir penuh satu meja! ahahaha..

Aku masak apa? Aku tak masak tapi aku bawak perot aje! Ahahah.. nak masak apa kebende nya… aku sehari sebelum hari raya aku tak cuti pun.. mana ade masa nak masak! Tapi itu tidak membuatkan aku jatoh dlm golongan menantu derhaka… bila mana aku still prepare something utk ibu mertua ku… ahahhaa..





Puding Jagung.. a special request from ibu mertua ku! Hari tu waktu hari raya aku ade lah buat puding jagung nie.. my first trial waktu tu.. sekali biler MIL makan… dia suker bebenor ngan puding jagung aku nie.. dia kata dia selalu buat puding jagung tak jadik… yg aku buat nie sedap bukan main katanye… huhu.. kembang kembong vuntut menanto hantu dia dpt markah pandai masak! Ahaha... Ok.. MIL puji tu besar maknanya tu.. in a way dia nak bagi tahu ko jgn nak pandai masak puding jer.. biler ko nak pandai masak kambing kuzi nie? Muahahaha…

Btw, Ini gambar waktu preparation.. gambar puding yg dah siap2 gorjes di potong boleh plak lupa nak amik! Takpe.. Insyallah, nanti biler aku buat lagi sekali puding nie aku share gambo & resipi nya di I’m Yourss nie yer.. dah lama gilakk rasanya aku tak buat entry pasal masak-masak kan? Huhu..





Apa lagi aktiviti yg boleh dilakukan biler dah berkumpul anak beranak melainkan berborak.. makan.. borak dan makan dan makan dan makan! Ahahaha.. yg paling banyak adelah makan! M ampuihh lahh ke laut dah diet aku! Uhukk.. uhukkk… oh ckp pasal diet.. nanti aku share ngan korang cerita pasal diet aku ek!

Well.. biler dah nama nya hari perayaan.. please.. no pantang mantang! Hari perayaan adelah hari tanpa pantang makan… kite belasah ajer apa yg ade depan mata! Selagi boleh melantak.. kite lantakkan ajer! Ini prinsip aku lah.. ahaha.. tapi serious lepas makan confirm menyesal! Tapi aku tak fedulikkss.. mana tahan tengok makanan sedap2 depan mata.. pastu nak budget hot takmo makan? Giler arrr.. sorry aku tak sanggup! Ahahha.. nak2 pulak biler adenya makanan yg dah lama ko makan.. tup2 tersaji depan mata!





Just like kuih donut yg gebuss ini!

Kuih nie adik ipar aku order dekat jiran dia! Sumpah sedapp gilakkkk weiii donut nie! Taste dia sgt2 original! Dengan texture nya yg sgt lembut dan gebu… perrgghh… sekali aku bedal 3 ketol secara non stop! Ahaha.. Ye lah waktu jiran tu hantar, donut nie masih dlm keadaan suam-suam.. ohh lalalalala.. sedapp nya lah haii makan donut suam-suam!

But honestly, memang dah lama giler aku tak makan donut sesedap ini! Memang ade jer donut camgini di jual di merata-rata tempat.. tapi soalnya dari segi rasa nya tu yg membuatkan aku menyampah nak beli donut yg dijual di luar! Bukan apa.. texture dia keras macam batu.. terkadang terasa yisss nya bukan main kuat plak tu! So pasal tu aku kata donut nie sgt sedap sbb taste and texture dia sgt original!





Disebabkan kami anak beranak semua tengah meroyan tengok cerita Love You Mr. Arrogant, waimaaa… kami semua sama2 berkumpul depan TV utk layan citer yg sgt kelakar, senggal, cute, sweet dan bengong nie! Hehehe.. .Eiii.. honestly aku puji sgt2 jalan cerita drama nie.. dia tak banyak scene yg tak logik just like cerita Teduhan Kasih dulu… cerita teduhan kasih tu best sebenarnye, tapi at times aku rasa macam banyak benor scene yg tak masuk akal!

Cerita Mr. Arrogant nie memang sempoi lah.. kombinasi antara para pelakon yg sgt hebat… jalan cerita yg menarik.. dan jugak arahan yg baik membuat kan cerita nie melekat di hati! Aku dulu pernah tengok si Mr. Arrogant tu berlakon dlm drama Julia.. tapi time tu dia punyer bakat lakonan cam tak menonjol sgt as husband Julia.. but in this drama.. memang watak dia best gilerrr.. sampai aku plak dah terperasan ibarat aku adelah si Zarra tu… ahahaha…

Yang lagi buat aku terawang-awangan dlm cerita nie bilamana part tenyeh meneyeh dan tunjual menunjal kepala tu adelah saling tak tumpah cam kehidupan realiti aku ngan en.teman! ahaha.. yes.. kami lakik binik nie tak lah romantik mana sebenarnyer.. kami biler nak beromen jer baru ade tik! Ehhh! Ahahaha.. sorry!

Tapi itu lah hakikatnye.. aku ngan en.teman sama2 senggal dan sempoi jer! Nak kata arrogant mcm mr. arrogant tu takde lah.. sbb dah sah2 lah kiteorg kawin atas faktor suke sama suker.. tapi dari segi character yg sempoi.. cam guna words kau & aku.. bergurau cara kasar… baling bantal.. main sepak-sepak manja.. aku tunjal kepala ko.. ko tunjal kepala aku.. hohoho.. memang itu lah realiti nya kehidupan kami lakik binik! Tapi aksi2 nie semua dilakukan dlm rumah lah.. kalau kiteorg buat kat luar rumah.. mau org kata aku isteri derhaka.. dan en.teman pulak lakik dayus! Muahahaha..





Ini antara scene episode semalam yg membuatkan aku ketawa cam nak mamposs! Bonggok punyer Irham… dlm banyak2 mimpi.. mimpi naik kuda jugak yg ko pilih! Motipppppppppppppppppp?? Ahahahaa… memang dasar senggal! Tapi Zarra tu pun memang pandai mainkan peranan dia.. dia dah bisa membuatkan aku menangis hari tu waktu tengok dia ckp dia tak mintak kawin ngan Irham.. ishh.. memang touching sgt2 part tu.. which aku sebakk ngan nangis lah jugak sbb dpt rasakan apa yg dia rasa! Memang Zarra nie ade potensi utk pergi jauh dlm bidang lakonan!

Lepas dah sama2 layan citer Mr. Arrogant, lepas Isyak baru kiteorg berangkat pulang..! pulang bukan dgn tangan kosong.. tapi pulang bersama bekal makanan yg dibekalkan oleh adik2 ipar ku! Hehe.. alhamdulillah!

4 comments:

wanie ramle said...

kak neena... cepat update resipi puding jagunggg yang lovelyyy tuuu !! : )

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya puding

Ummialyaanas said...

sy pon gile dgn cite ni smp tejebak la beli novel..hehe

mrs kayrul said...

kita pun sama kak...nak pikat hati mak mertua buat jer puding jagung....terus feeling menantu mithali...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails