COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, February 28, 2013

Nostalgia Membeli Di Zaman Kanak-Kanak!

Semalam kan petang kan.. waktu aku on the way nak balik umah... aku ternampak babu roti yg berhenti di hadapan sebuah rumah teres... lalu aku pun berhenti sama!   ohhh.. rinduuu sesangattt nak makan roti dari babu roti nie!

Pak Joe pun suke beli roti dari babu roti yg nak motor camgini!  seronok aku borong roti semalam... semua roti tu adelah my favorite roti!  

Seriously zaman skg nie susah giler nak jumpa babu roti naik motor camgini kan!  kalau ade pun aku rasa like very rare!  nak nakk pulak aku yg jenis bangsa duduk kat area perumahan condo/apartment... lagi lah payah giler nak jumpa babu roti nie! 

Dulu duluu waktu aku kecik selalu lah jumpa babu roti nie sebab dulu waktu aku kecik sampai umur aku 12 tahun aku duduk kat umah teres cam kat dlm gambar tu lah.. memang senang dan selaluu jer jumpa babu roti nie.. setiap hari akan ku tunggu kehadiran si babu roti di hadapan muke pintu rumah!  siap dah tahu timing dah pukul berapa babu akan lalu depan rumah!  

Yang paling best waktu kecik kecik bukan nya nak beli roti yg banyak sgt pun. tapi lebih kepada nak beli cekedii.. all sorts of munching muching yg sungguh tidak baik utk kesihatan!  hahaa.. tapi aku teringat arwah mak aku penah ckp... waktu kite kecik kecikk nie lah kite patot makan all the cekedisss stufss... coz nanti kalau dah besar kite dah tak lalu nak pandanggg apatah lagi nak memakan nya!  which is very truee.. so now kalau nampak babu roti camgini.. roti yg sentiasa menjadi kegemaran dan favorite aku adelah roti krim yg berperisa pandan tu... roti bun kacang merah dan jugak roti aiskrim ataupun terkadang dikenali ngan roti kon!  korang pernah makan tak roti aiskrim tu?  dulu duluuu memang sedapp sgttt roti nie... skg nie agak kurengg skit aku rasa tapi still ok lah sebagai pengubat rindu zaman kecik kecik dulu!

Memang rindu sgtt pada zaman kecikkkk berhinguss dulu... perkara perkara nostalgia camgini memang tak boleh dilupakan sampai biler bilerrr... lain rasanya walaupun ade jugak roti roti nie dijual disesetengah kedai runcit maybe.. tapi aku still rasa bila beli roti dari babu roti atas motor nie lagi feelingggg! maybe penangan babu tu bawak motor tu kot! hahaha.. tapi idok lah nak feeling kat si babu yerrr... feeeling membeli tu yg aku maksudkan... rasa cam wahh.. seronokk sgt dpt beli roti dari motor si babu! hehee..

Ok ade lagi satu perkara nostalgia yg aku teringat which till tersangatttttttttttt lah susah nak jumpa!  korang pernah jumpa lagi tak di zaman sekarang nie... pakcik jual satay yg menggunakan motor!  dia macam jual roti nie jugak... dia akan round di sekitar rumah kite... biasanya disebelah malam laa.. ohhh.. rinduu betol nak beli satay dari pakcik satay yg round menggunakan motor!  teringattt jugak dulu zaman kecik kecik biler nak makan satay jer arwah mak suruh tunggu depan pintu umah... tahan pakcik jual satay.. then bile dah dpt tahan owhh seronokkk nyaaa.. terkadang pernah jugak terlepass pakcik jual satay tu... terjeritt jerittt dok panggil.. "Satayyy... Satayyyy" pun tak berhenti pakcik tuh! hahaha.. ade ke panggil satayy memang tak berhenti lah si pakcik tuu.. panggil lah PakCikk.. saya nak satay! haaaa.. baru lah berhenti kann! hahaha..  Tapi bile pakcik tu berhenti depan umah.. oh seronok nyaaa... teruss tunggu depan motor pakcik satay tu.. dok layan asapp dia membakarrr satay depan umah! 

Oh.. sungguh nostalgiaaaaaaaaaaaa!!!


 

10 comments:

Peri PiA said...

kat area rumah i ade lagi dear ;)

i pgl roti pon-pon,mesti u tau kenapa kan? hihihi

Aini said...

kat apartment masih ada bai roti naik mota ni... dalam pukul 7 ptg macam tu dia akan masuk dan parking dekt pondokguard dan bunyikan hon bnyak kali menandakan dia dah sampai... =)

Nurzakiah Hanum said...

terus teringat :)

Huda Azman said...

mmg kenangan sgt..yg jual satay guna motor tak pernah lagi jumpa..dulu masa kat besout ada la abg ni jual mcm2 jenis kacang dari atas moto..kacang tu dlm balang kotak2 mcm kat jj area jual asam ke cikedis tu..tapi balang ni kecik la standard moto je blh bawak..

tapi masyaallah kemain laju lagi dia. kata menjual pelan2 le sikit bawak moto. ni nak lari ke jalan nak tahan pun tak sempat dia dah hilang. dgr hon kacang dia je. rupanya ayah saya kata dia tu mata2 polis. bkn niat nak menjual sgt pun. ronda kwsn je. ceh patut le berdesup je bwk moto. kadang tahan dulu suh dia berenti. masa dia isi dlm plastik larik blk dlm umah mintak duit kat mak lari blk keluar. kelakar je kalau ingat blk =)

Mooniqueen said...

aah kalau kat kg MQ dulu panggil roti bai.. hehehe..siap tekan loceng dia lagi..selalunya roti eskem tu klu org tu jual eskem je..mmg bestla..

pink.plate.liyana said...

xde pengalaman beli dgn babu roti..beli eskem pakcik moto kat kenduri kahwen ada la...seronok kan zaman kecit2.. =)

Ann Ishak said...

saya pulak suka roti paun yang ada planta dengan kaya, lagi satu roti bulat yang dalamnya ada planta dengan gula, lagi satu suka roti yang ada krim lepas makan letupkan pembungkus roti tu...beli sebungkus makan sengsorang.

Nory Zoulkefle said...

masa kecik2 dulu, tiap2 petang tggu depan rumahh nak beli jajan ...hehe

eiela said...

saya dulu pun suka beli roti kat babu mcm ni, paling suka roti krim. skrg nih dah takde sgt dh roti tuh

Nadya Honey said...

yang jual roti ni mase kecik..tp yg jual satay ni sampai skrg ada lagi..mase sy duduk kt satu perumahan kat melaka...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails