COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, December 28, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 8 @ Walter Peak Farm Tours!


Bile naik Earnslaw Vintage Steamship Cruise ni.. Kite boleh pilih sama ade nak buat aktiviti Walter Peak Farm Tours ataupun Walter Peak Gourmet BBQ Lunch! Kiteorg pilih utk buat aktiviti Walter Peak Farm Tours!


Apa kejadah nya Walter Peak Farm Tours nie??? ahaha…. Ok camgini.. cruise yg bertolak dari bandar Queesntown akan menuju dan berhenti di satu destiinasi yg di panggil Walter Peak High Country Farm!


1-IMG_2912 copy

InI lah dia.. the Walter Peak Hight Courntry Farm! Kapal kami berlabuh di sini…


Senang citer ini adelah typical New Zealand’s Farming Lifestyle.. kirenya ini adelah perkampungan New Zealand.. yg mana org2 kat sini adelah peladang dan pengembala.. kat sini ade ladang kambing biri-biri, rusa dan jugak seladang!


2-IMG_2913 copy

OK.. jom ikut our farm tour!


3-IMG_2917 copy

As usual.. kak Neen memang excited bile tengok kawasan perkampungan.. hoihh.. geramm ok tengok rumputtt dia tu.. macam carpet!!! Uhuhu..


4-IMG_3015 copy

Ini lah dia si pengembala yg akan membawa kami semua lawati ladang ternakannya! Mula2 aku tengok dia macam takot plak sebab dia pengang kayu tu macam garangg giler! Ahaha..


5-IMG_2919 copy

Ade short briefing before kami mulakan tour di kawasan farm nie!


6-IMG_2920 copy

As we start our tour, first yg kiteorg nampak adelah rusa!


7-IMG_2931 copy

Diaorg sediakan makanan utk kite feed binatang2 kat sini!


8-IMG_2937 copy

Come to mommy Deerr!


9-IMG_2940 copy

10-IMG_2936 copy

Oouuucchhh!!!! Geliiiiiiiiii lllaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!


11-IMG_2942 copy

12-IMG_2945 copy

Semua amik peluang usappppp and petting rusa-rusa yg jinak di sini! Hehee..


13-IMG_2957 copy

14-IMG_2955 copy

Now ke ladang kambing biri2 pulak!


15-IMG_2948 copy

Alololoooo.. dia pun nak bermanja jugakk!


16-IMG_2946 copy

Nahh.. makan jgn tak makan.. aku rasa korang semua kat sini gemuk2 and over feed sbb setiap hari tourist dtg ko dpt makan banyak! Hahaha..


17-IMG_2953 copy

Yang si leher tinggi nie binatang apa eh?? Aku tak ingat laa…


18-IMG_2973 copy

19-IMG_2975 copy

Demi nak tahu berapa tebal bulu kambing biri-biri nie.. so pun meramassss bulu dia sekuat-kuat hatii.. ahahha.. ye lahh… memang gilerr teballll bulu dia okkk! Patot lah selalu kene shavingggg! Heehehe..



Hahahaa.. gerammm aahh! Kan best kalau boleh bawak balik dia nie sekor jadik kawan ngan AnnZee..


21-IMG_2961 copy

Melawat binatang ternakan yg seterusnya pulak! Apa ker nama binatang nie eh? Is it seladang?? Ke maybe Kerbau.. aku pun dah lupaa..


22-IMG_2968 copy

Gile tebal bulu diaaa.. ye lah.. tempat sejukk kan! pastu muke comel gilerrr sebab bulu sampai tutup mata dia! Ahahaha…


23-IMG_2964 copy

Tapi dia sgt manjaaaa tau…. Sampai ulur-ulur kepala mintak usap! Haihh.. time nie dah teringat-ingat kat Annzee dah!


24-IMG_2965 copy

Amboii… boleh tahan gataiii binatang nie.. nak mintakk cemolot pulak dah! Ahahahaha…


25-P1340349 copy

“Kiss me pleaseeeeeeeeeeeee!” Ahahaha.. dia mintak cium dari en.teman plak!


26-P1340350 copy

Eeeeeuuuuuiiii! Nampak tak lidah dia tersentil! Eeeeeiiii… dia baru lepas jilat makanan dari tangan aku… Ooomaiigadddddddddddddd!!! Air liurrrrrrrr diaaaaaaaaaaaaa selambakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk weiii!! Abis berselemuihhh tangan aku ngan air liur dia! Ahahahaha… terus cecepat pegi basuh tangan lepas bagi dia makan!


27-IMG_2976 copy

Fuhhhh.. syukur sgt2.. cuaca terlalu baik on that day! Langittt cerahhh… biruu sebiru birunya!!!


28-IMG_2958 copy

Ok dah settle visit binatang ternakan.. now we all semua akan turun balik ke tepiiiii tasik sinun utk short afternoon tea break session!


29-IMG_2978 copy

Berkumpul di sini sementara menunggu utk ke coffee house! Majority org keju… kiteorg jer yg belacan! Ahaha..


30-IMG_2981 copy

Sementara menunggu.. amik2 gambar dulu.. pokok tu cantik.. tapi rupa dia agak scary.. macam pokok berhantu! Hehee..


31-IMG_2982 copy

Kalau tak salah nie rumah pengembala yg menetap disini!


32-IMG_2983 copy

Kak Neen memsng always being over excited kalau jumpa rumput carpet macam nie!


33-IMG_2987 copy

Tengah musim bunga.. so sudah semestinya bunga banyak tumbur mekar melatar!


34-IMG_2989 copy

Arrgghhh.. rinduuuuuuuuuuuuuuuu lah kat tempat yg super duper tenang nie!


35-IMG_2985 copy

Ok dah abaikan pompuan gonjeng nie… korang nampak tak ade org tengah berjalan memasuki rumah comel kat belah kiri gambar tu.. haa.. itu lah coffee house utk kami semua berehat sebentar!


36-IMG_2991 copy

Kiteorg just layan a glass of orange juice with couples of choc chips cookies!


37-IMG_2992 copy

Sambil menikmati keindahan yg terbentang luas dihadapan mata!


38-IMG_2988 copy

Allahuakhbar…. Nikmat ketenangan seperti ini amat sukar di cari di tanah tumpah nya darahku! Rasa kalau boleh nak bawak balik jer nikmat nie! :(


39-IMG_2996 copy

Tekun tourist tu amik gambar bunga!


40-IMG_3013 copy

Lepas santai tea break.. kiteorg amik kesempatan utk ke tepi tasik nie sementara menunggu tea break session berakhir!


41-IMG_3010 copy

Subhanallah… air tasik dia bersihhhhhhhhhh nyaaaa ya amaattt!!! Rasa kalau boleh nak berenangggg masuk dlm tu! huhuhu….


42-IMG_3007 copy

43-IMG_2999 copy

44-IMG_2997 copy

Amik roti dari coffee house.. kami tak makan tapi bagi burung2 jinak nie yg makan! well.. rezeki kene berkongsi bersama gituuu! Hahaha..


45-IMG_3016 copy

Lepas tea break session.. kami semua di bawa ke sini utk melihat bagaimana kambing biri-biri di cukur dan di gondola kan bulu nya sampai licin!


46-IMG_3019 copy

Atok pengembala nie yg akan tunjukkan cara2 nak mengondolkan bulu kambing biri2..


47-IMG_3020 copy

Biri-biri pertama yg menjadi mangsa pada hari kejadian!


48-IMG_3021 copy

Aalalalalallaaa… muke pasrah… kesian benorr aku melihat nya! Hahaha..


49-IMG_3024 copy

Maka acara penggondolan pun bermula!


50-IMG_3026 copy

51-IMG_3027 copy

52-IMG_3032 copy

53-IMG_3034 copy

54-IMG_3035 copy

55-IMG_3036 copy

Giler cekapp org tua nie buat kerja.. eh memang lah dia cekap.. dah sememangnya kerja dia kann! Ehhehee…


56-IMG_3039 copy

Tuuuuu diaaaa punyer banyak bulu yg dah di cukur! Tu baru sekor kambing biri-biri tau!



Nahh.. si layan video cukur bulu kambing biri2 yg sempat aku rakam!


58-IMG_3042 copy

Lepas abis show.. aku amik kesempatan utk pegang bulu kambing biri2 yg dah dicukur tadi! Hahaha… ini bulu fresh from the oven.. bulu2 nie akan di antar ke kilang utk di process menjadi carpet, baju dan macam2 lagi!


59-IMG_3040 copy

Dapat jugak pegang tanduk rusa! Hoihhh berat nak mampuihh okk.. sihat betol rusa dia.. sebab tanduk di sgt cantik!


60-IMG_3043 copy

Antara jenis2 kambing kembiri yg boleh di dapati di New Zealand!


61-IMG_3046 copy

Last sekali kami di bawa melawat tempat sourvenir! Aahhh.. nie memang tempat favorite lah kan.. yg tak favorite bile nak shopping tengok currency exchange terus rasa nak pengsan! Ahaha…. Kat sini banyak giler bulu2 kambing yg dah dijadikkan bahan souvenir.. salah satu nya carpet nie.. aku geramm jer tengok.. ikutkan hati nak beli bawak balik.. tapi apakan daya.. aku nie kan ade sinus yg kronik.. so carpet2 nie memang tak leh nak beli and pasang dlm umah sbb ianya akan collect abuk! Huhu.. so tengok pejam celik pejam celik jer lah kekdahnya!


62-IMG_3049 copy

63-IMG_3048 copy

Kat sini ade org NZ yg tunjukkan macam mana diaorg ulitilize kan bulu kambing biri2 utk dijadikan bahan kraftangan!


64-IMG_3053 copy

Ade jugak di jual buku mengenai sejarah kapal Earnslaw yg kiteorg naik tu!


65-IMG_3052 copy

YeAYY.. I LOVE NZ! Tapi tak beli pun beg tu.. amik gambar jer! Ahhaa..


Untitled

Untitled

This is the only thing yg aku beli kat sourvenir gift shop nie! Mug nie was on sales.. its 50% off ok! Giler bapak murah.. then glass dia smart giler.. harga asal NZ$11.00… so after discount NZ$5.50 jurrrrrrrr! Giler tak nak grab??? Ok puas hati dpt purchase glass mug nie! hehhee..


67-IMG_3014 copy

Ok dah nak balik dah…. Such a nice perkampungan pengembala di new Zealand!


68-IMG_3056 copy

Earnslaw pun dah sampai… so all passenger dah kene boarding!


69-IMG_3058 copy

Last pose before saying sayonara!


70-P1340443 copy

71-IMG_3059 copy

Let’s go!


72-IMG_3060 copy

Muke tak tahu nak happy ke nak nangis! Ahahha..


73-IMG_3070 copy

Sedih nyaaaa dah nak balik dah!


74-IMG_3071 copy

Good bye beautiful lake & mountain snow cap!


75-IMG_3072 copy

76-IMG_3076 copy

77-IMG_3079 copy

78-P1340272 copy

79-P1340274 copy

80-P1340275 copy

Kene amik gambar banyak2 sebagai kenangan sebab entah bila lagi akan boleh tiba di sini! Huhuhu…


81-IMG_3084 copy

Sesungguhnya aku akan dan amat2 merindui keindahan mu NZ!


82-IMG_3081 copy

Bayangkan… punyer lah tenang & crystal clear air tasik wakatipu nie… bayang-bayang kiteorg nie pun boleh nampak dgn jelas dlm gambar!


83-IMG_3063 copy

Thank you so much Lady of the Lake for crusing with us perfectly!


84-IMG_3065 copy

NZ… You are perfectly kept in our circle piece of mind and memories!


85-IMG_3085 copy

We are back at Queenstown jetty.. maka berakhir lah sudah percutian kami selama 8 hari 7 malam di NZ!


Dari sini kami teruskan perjalanan ke Christchurch.. fuhh.. perjalanan yg sgt jauh dan mencabar.. will update in my very last entry for this New Zealand trip.. So check it out yea! ;)

4 comments:

miss eimanhikmah said...

vavavavaavvava seronok nyeee...cantik nyeeeee

Angah said...

indahnya alam ciptaan tuhan..bertuah you dapat menikmatinya..

Elia Si Jejariruncing said...

hye kak neena!! remember me? rindunya lahai nak beborak cam dlu.. tu yang skodeng bloq akak ni.. bestnye gi NZ.. bile la Elia nak dapat makan angin jauh2 camni. hehe

yanie yusuf said...

wahh bestnya... huwaa nak kesana jugak lah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails