COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, December 2, 2015

Apabila Siti Nurhaliza Keguguran.. Aku Teringat Pesanan Doktor Gynae Aku Nie!


Semalam memang viral kisah TokTi keguguran! Rata-rata semua org bersimpati dengan berita tersebut.. which aku pun tak terkecuali! Tapi ade jugak aku terbaca kisah satu makcik nie yg dia telah tweet kata2 yg agak kurang sopan tentang isu TokTi keguguran nie… katanya “Allah would’ve allowed baby full term if mum stops singing & follow Sunnah properly. Music is Haram!”


Amboi makcik.. ckp omputih looks like very educated.. tapi utk memberikan kata2 sebegitu agak kurang sopan disaat org sedang berada dlm keadaan kesedihan! Kalau seandainya takde perasaan nak melahirkan rasa simpati.. rasanya adelah lebih baik makcik bykkan berzikir dan mendoakan yg baik2 utk org lain...


Aku tak nak ulas tentang isu muzik dlm islam sbb kalau kite sedia maklum tentang konsep hiburan dlm islam nie macam mana.. tapi yg aku nak ulas skg nie adelah tentang apa adab dlm berbicara.. lebih2 lagi kalau melbatkan isu yg sensitive!


Macam nie lah.. kalau aku nak amik kata dua based on apa yg makcik tu punyer statement… dia kata siti keguguran sebab involve dlm dunia hiburan yg haramm, so dlm erti kata lain nya org lain yg dah beranak pinak dlm dunia nie takde buat keje haram kerrr??? Aku tengok kes anak luar nikah bukan main melambak lambakk lagii.. tu kerja halal ke makcikk oii??? Adoii laaa..


Well as I said.. aku tak nak ulas tentang isu TokTi yg terlibat dlm dunia hiburan tu.. walaupun seandainya lah penglibatan Siti dlm dunia hiburan itu adelah haram.. but yet aku rasa komen makcik tu macam tak masuk akal langsung kekdahnya!


Kalau aku dpt chan nak tanyer makcik tu memang aku nak tanyer dia camgini.. “so makcik kalau org yg dpt anak luar nikah tu apa pulak penjelasan makcik? Adekah it’s a halal ‘job’ since there’s a lot of people out there having anak luar nikah nowadays?” haaa.. agak-agak apakah penjelasan makcik tu gamaknya ya? Grrrrrr….. Jangan lah semudah itu menggunakan nama Allah SWT.. kite nie banyak jahilnya.. so banyak2 kan lah muhasabah diri sendiri walaupun kite rasa kite dah terlalu baik di sisi Allah SWT!


Untitled

Bile tahu Siti miscarriage.. aku teringat pada si Mawaddah Cinta aku nie! kalau baby umur dia lebih kurang 2 ½ tahun dah skg nie… hehe.. rindu lah dgn cerita My Pregnancy Moment nie! :D


Aku sgt memahami apa yg org keguguran rasa sebab aku dah pun melaluinya.. memang doctor bagitahu yg baby aku dah takde heartbeat dulu.. wahh rasa macam nak gugur jantong nie… aku pandang en.teman.. en.teman genggam tangan aku sekuat-kuatnya… pastu aku mintak maaf kat en.teman sambil nangis.. pastu en.teman pun nangis sama.. ahaha.. rasa macam lawak pulak bile di ingatkan kembali saat tuu.. tapi time tu touching giler okkk… gile tak sedih???


Time tu gynae aku Dr. Marsita ckp… “Takpe Neena nangis lah utk hilangkan kesedihan.. be strong.. and I know you both strong enough!” Waaaaaaa.. lagi kuat aku menangiss! Ahahaha… Dr. Marsita is the best gynae everr.. lepas kiteorg dah reda dari tangisan.. Dr. Marsita ckp camgini… “Neena, anggap ni ujian dari Allah SWT yer.. pasti ade hikmahnya! Neena kene tahu yg baby tu mungkin tak kuat dan tak sihat.. sebab kalau dia sihat.. mesti dia boleh grow dengan baik till now.. bayangkan kalau baby tu grow dlm keadaan tidak sihat.. nanti bile dia lahir dia masih dlm keadaan tak sihat.. So lebih baik dia pegi sekarang kan? So anggap la hade hikmah disebalik apa yg terjadi nie!”


Pastu Dr. Marsita ckp lagi.. “lagi satu Neena kalau nak jadik rezeki kite… ianya pasti akan menjadi rezeki kite.. tak kira lah you terbang ke.. you lompat ker.. you stresss kerr.. you makan apa sekali pun.. kalau baby tu nak jadik baby kite.. dia pasti akan jadik milik kite! Tak perlu susah2 jaga pun baby tetap akan ade dlm kandungan kite!”


Haaa.. ini lah kata2 motivasi dari Dr. Marsita yg aku pegang sehingga hari ini.. pokok pangkal nya kite kene terima qada’ & qadar Allah SWT! Bile kite redha.. insyallah kite akan happy.. kite takkan runsing memikirkan sesuatu yg bukan kerja kite! Memang betol pun apa yg Dr. Marsita ckp kan.. bayang kan org yg mengandong anak luar nikah tu.. terkadang macam2 cara diaorg buat demi nak bagi keguguran.. minum air gas banyak2.. makan nenas.. stressfull life tak yah ckp lah kan.. lompat setinggi langit.. dengan harapan kandungan akan gugur secara semulajadi.. tapi pengakhirannya dia tetap mengandung 9 bulan dan deliver baby yg comel dan sihat!


So begitulah natijah nya… kite tak perlu terlalu skeptical.! Macam Siti bukan tak mampu nak ambil kaedah perubatan yg paling mahal di dunia dlm usaha nak mendapatkan zuriatnya sendiri.. tapi hakikatnya selagi belum ade rezeki.. kite berputar lah sebanyak 360 darjah sekali pun.. seandainya rezeki itu belum mahu menjadik milik kite.. ia takkan jadik milik kite!


For all TTCians out there.. just be positive all the way through.. insyallah Allah will always be with you.. ;)

7 comments:

Rizziela said...

Pasti ada hikmah disebaliknya kan

yana2605 said...

salam kak neena, bila sy dpt tau mengandungkan 2nd baby 8bln yg lepas..sy menanggis..sebut pasal kandungan sy menangis tak henti2 sbb sy takut..fobia melahirkan anak yg ptama msih segar dlm ingatan..masa tu ank 1st baru setahun..smp suami marah sy ask menanggis jer..tp xda la sy cuba gugurkan ke..tp sy slalu letakkan diri sy dlm keadaan stress..sehingga la sy keguguran. bila doc ckp je sy gugur..Allah je tau perasaan sy masa tu..menyesal sgt2..teresak2 sy menangis..sbnarnya sy kawin dh 3 tahun baru dpt yg 1st,tu yg sy rasa mgkn susah sikit nak lekat..tak sangka Allah bg rezeki lg.. sejujurnya kan kak neena masa kak neena citer yg kak neena mangadung masa tu sy happy utk kak neena tp dlm masa yg sama sedih sbb masa tu sy belum d berikan rezeki lg..bila kak neena keguguran..tak lama lpas tu sy dpt tau sy mengandung dan masa tu sikit pn sy tak menaruh harapan pd kandungan tersebut..sbb sy takut kecewa.. alhamdullilah sy selamat melahirkan ank ptama thn lepas..

PeRdU cINta said...

Kuncinya satu...YAKIN DENGAN ALLAH..

La Cocca Di Papa' said...

Thank you Neena.
Nasihat you bagaikan air yg mengalir di hatiku ini...cewah... hahaa

QasehnyaRania said...

betul tu.
redha dan yakin dgn janji Allah..

sweet tooth said...

so sad bila org yg buat posting ala2 ustazah, tapi tak beradab langsung and sgt judgemental. People always forget, Hidayah milik Allah, anytime Dia boleh tarik... anytime Dia boleh bagi. Who are we to judge other people relationship dgn Allah kan? Entah2, pahala dia lagi banyak dari kita... entah2, berkat kesabaran dia dgn ujian tu, Allah ganjarkan syurga. Mana kita tau kan?

Nik Fairus said...

hi sis...sy silent reader blog sis..
fyi tokti juga pesakit dr masita
sy dr 2012 till now msh setia dgn dr masita
alhamdulillah conceive last year after 4yrs ++ kawin
my baby dh 5months
sis jgn putus asa n ikhtiar...insyallah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails