COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, December 8, 2015

Kenapa Orang Sekarang Takot Sangat Nak Tegur Anak-Anak?


Untitled

Hari sabtu hari tu aku pegi Hospital Pantai KL… aku jumpa doctor pakar ENT! Aku punyer sinus dah berada pada tahap kronik! Why aku ckp kronik is because mata aku berair non stop setiap hari… tekak aku sakit macam blocking tak leh nak telan… then aku dah start ade facial pain yg sgt teruk… hidung aku tersumbatt jer sentiasa… then kepala aku sakit sebab hidung blocking tak leh nak bernapas secara normal… semua sakit tu berlaku pada belah anggota kanan badan aku… then yg buatkan lagi kronik since last 2 weeks.. aku dah 2 kali kene attack sesak nafas bile nak tido malam! Ohhh that’s damnn scary.. aku dah rasa macam semputt ya amattt! Huhuhu…


Aku memang dari kecik ade masalah alergik ngan abuk segala.. tapi most of the time masih boleh control.. tapi aku tahu yg start buat jadik kronik nie sebab since ever bela si AnnZee anak buluss aku tuh! Terkadang rasa macam menyesal pun ade gak bela diaa.. sebab bile dah start bela.. kite dah sayang sgt2.. rasa susah nak let go... :(


Aku tak sangka pulak bela AnnZee buatkan aku jadik seteruk ini.. memang aku tahu risiko bela kucing bile aku ade sinus.. tapi sebab kesiankan kat en.teman yg teringin sgt nak bela kucing.. tu yg aku buat percubaan membela kucing!  tapi tu lah.. Annzee memang aku bela dlm rumah jer.. so itu yg buatkan sinus aku jadik lagi teruk!  

Annzee memang aku tak allow dia masuk bilik tido aku.. tapi maybe dia dulu kerap duduk dlm rumah… so that’s the starting point I believe.. but now bile aku dah tak tahan sgt2.. aku mintak en.teman letakkan dia kat balcony rumah.. actually dari dulu lagi aku dah suggest kat en.teman utk letakkan Annzee kat balcony tu.. tapi dia biasa lah terlalu sayangkan binatang.. dia tak sampai hati tengok Annzee duduk kat luar berpanas berhujan.. walhal cage dia boleh jer di atur utk lindungi dia dari panas & hujan…T___T


But now kiteorg memang dah letak AnnZee kat balcony dah.. aku bebel gak kat en.teman.. kalau dulu letak Annzee kat luar takde lah aku teruk jadik camgini.. aku siap ckp lagi.. “you sanggup tengok I mati dari Annzee mati yer??” wahh tetiba ayat cemburu & berani matik timbul! Ahahahaha.. ye arr.. geram aku.. kadang aku rasa macam dia lebih sayangkan Annzee dari aku pulak nie! jelous tau kasih sayang dah berbelah bahagii! Ahahahaa..


Aku pun sayang kan AnnZee.. bile Annzee tak sihat aku penah menangis sebab dia tak nak makan… risau sedih tak yah nak ckp lah.. dah rasa macam anak sendiri jerr.. tapi bile dah sakit macam skg nie.. aku terpaksa redha.. walaupun aku kesian nak letakkan dia kat balcony rumah tu.. and also aku takot if dia terjatoh dan hilang dari balcony.. but so far alhamdulilliah.. Annzee behave laa.. dia tahu jaga diri dia.. setiap hari kiteorg balik kerja tengok dia masih ade kat balcony rumah! Hehehe..


Untitled

Tengok tuu.. bukan main bersantai diaaa skg nie! tetiap hari tengok KL view okk. While ibu & ayah kene kerja carik duit utk beli makanan & pasir berakk kauu AnnZee ooiii..!


Anyway, ni aku nak share cerita ngan korang.. mungkin sesapa yg follow FB aku dah tahu lah kot pasal cerita nie… sebab sebaik lepas kejadian aku terus update kat facebook sebab aku geram sgt!


Citer nya camgini.. waktu aku kat klinik doctor pakar kat Pantai Hospital hari tu, sementara nak tunggu giliran masuk jumpa doctor.. ade malay couple nie anak lelaki dia main lari2 kat dlm klinik doctor pakar yg aku nak jumpa tu.. actually diaorg tuh bukan nak jumpa doctor pakar ENT yg aku nak jumpa tu pun.. diaorg jumpa pediatrician which klinik dia bersebelahan jer ngan klinik ENT tu..


Well biasalah budak2 kan.. mana reti duduk diam.. aku paham.. yg membuatkan aku tak paham sekarang nie adelah the parents! Anak lelaki dia memang buas.. buat takat main lari2 kat dlm klinik ENT tu.. tapi dia siap tendang2 pintu bilik doctor okk.. walhal dlm bilik doc time tu ade patient tau! Bile anak dia dah main tendang2 pintu bilik doc ENT tu.. the mother can just standing by and keep on calling her sonn.. “Abangg.. abang.. come here.. Jom lah!” sambil ckp tu dia boleh bagi adorable look at her son! Aku time tu boleh tahan lagi walaupun dlm hati aku nie berharap dia bawak la anak dia keluar dari situ!


Tapi dia boleh layan jer anak dia yg buas tu.. sampai lah anak dia tendang pintu bilik doctor ENT buat kali kedua! Yet.. the mother can still behave like a dumb.. till nurse bukak pintu bilik doctor in order to check what's happening outside, then she like a princess can just say.. “sorry sorry”..


Then right after that dia baru terhegeh-hegeh pi amik dukung anak dia keluar dari klinik doc ENT tuh! Aku time nie memang rasa macam nak panggg jer mak dia tuh! Eeii.. gerammm aarrhhh! Why not right after the first tendangan tu ko just bawak anak ko keluar dari klinik tu??? entah lah.. sedih tengok attitude parents yg melampaui batas macam nie!


Common lah pada aku bende2 macam nie adelah perkara asas dlm kehidupan kott.. org ade anak ke org takde anak ker.. aku rasa boleh fikir and tahu apa nak buat..! unless you takde kesedaran sivik.. then memang you akan buat bodo jer bile anak2 misbehave camgitu!


Yea aku tahu disebabkan aku takde anak lagi.. so people will look like its not a proper for me to give opinion and say such things coz aku belum ade anak so aku tak tahu macam mana hakikat menjaga anak-anak! Well its ok.. aku dah lali sgt2 dah dgn kata-kata cliché camgini!


To me hakikatnya kalau kite ade civic minded… rasanya kite yg takde anak nie pun tahu apa nak buat kalau budak2 misbehave camgitu! Macam aku ade anak buah.. aku penah jaga anak2 buah aku dari baby lagi.. penah bawak diaorg pegi mall dan hospital segala.. aku kalau anak buah aku nakal.. memang aku tegur direct kat situ jugak! Tapi org kata kena ade adab lah dlm memberi teguran kan???


Bukannya nak suruh tamparr sepak terajang anak2 yg misbehave nie depan org ramai.. tapi kalau dah even sampai satu perkataan like “don’t” “no” “haaiiippp” pun tak dikeluarkan pada anak2 yg misbehave nie apa cerr??? Yg lagi bertambah annoying like that mother tadi tu.. lepas dia keluar dari klinik doc ENT tu dia bolehh pi main kejar2 ngan anak dia dgn stroller kat dlm kawasan hospital ok! kauu ghaaaseeeeeeeee???


Ini lah yg org cakap… Your child’s behavior is a reflection of your behavior! Kadang kite takot nak tegur anak2 in public sebab kite rasa org akan pandang serong pada kite! Entah lah.. aku tak tahu org lain macam mana.. tapi kalau aku lah… aku memang respect and salute pada parents yg tegur anak diaorg kalau anak diaorg ade buat salah in public! Tegur tu like I said bukan suruh di tampar or terajang… tapi kalau dah sampai macam contoh annoying yg aku tengok kat klinik doc ENT tu mcm mana??? Not even say “don’t” to the kid?? sungguh aku tak leh nak hadammm!!!


Macam aku.. aku takkan kecam parents yg tegur anak2 demi kebaikkan diaorg.. yg aku akan kecam kalau parents mengajar sampai dlm keadaan yg melampaui batas like sepak terajang segala! Kalau setakat ckp No.. Don’t.. aku rasa itu adelah wajar and something normal dlm parenthood!


Org yg memberi pandangan negative terhadap org yg menegur anak nya sendiri in public tu adelah org yg negative! Buat apa kite nak kecam or berpandangan negative kalau apa yg ditegur oleh parents itu adelah bende yg betol kan??


Well.. to me kite perlu just ignore what people want to look at us coz at the end of the day.. kite yg jaga dan didik anak2 kite! Macam aku bile bawak anak2 buah aku keluar in public.. aku memang akan tegur diaorg kalau diaorg buat salah… kadang aku tak marah diaorg pun.. tapi disebabkan tonasi aku nie kadang tinggi.. org keliling ingat aku marah anak2 buah aku tu.. but I don’t care coz aku bukannya sepak terajang diaorg for no reason! Aku nak diaorg belajar supaya tidak jadik kurang ajar!


Macam nie pun aku tak pedulik kalau seandainya ade org nak kata “alahh.. ko belum ade anak.. so ko tak tahu macam mana susahnya menjaga anak2.. nak pulak kalau dpt anak yg buas!” yea… ok lah ok lahhh.. maybe aku belum ade anak sendiri so aku tak tahu macam mana susah nya nak jaga anak yg buas especially in public!


But as for me.. kalau dah sampai tahap dlm kawasan hospital pun ko tak boleh nak tegur anak ko.. itu aku rasa dah melampau sgt2 kot! Sbb obviously hospital adelah tempat yg org kene behave and respect.. ia bukan lah tempat yg kite boleh buat sesuka hati kite!


Aku penah jer tengok sebelum nie in public area.. like kat tempat makan ker.. kat shopping mall ker.. kat taman ker.. or kat rumah org ker.. aku selalu jer tengok anak2 yg buas nie.. ade jugak parents yg being ignorance sometimes.. tapi aku rasa aku still boleh terima kot walaupun tak dinafikan ade jugak terdetik kat dlm hati nie.. ishh kenapa lah parents dia nie tak tegur anak2 dia yg buas nie… tapi aku will just ignore that situation sebab aku rasa maybe parents tak nak tegur anak2 depan public sebab malu dgn pandangan org sekeliling!


Entah la.. macam aku lebih rela org tengok aku menegur daripada aku being ignorance! And aku rasa kite sebagai org yg melihat parents yg menegur anak2 nie pun tak payah lah nak be like so angel and good good sgt.. kite sepatotnye look at the positive side of it… bagus parents yg tegur anak2 in public so that they learn and behave in the future.. rather than kite nak look in a negative way.. apa yg kite dpt? Unless macam aku ckp tadi.. kalau parents bantai anak2 diaorg in public which sampai boleh mendatangkan kemudaratan.. then boleh lah kite nak kecam and give a negative look at them!


Macam contoh kes dlm hospital tadi… kalau dah dlm keadaan anak misbehave tendang pintu bilik doctor pun parents boleh diamkan.. so esok2 kalau anak pegi tendang imam dalam masjid.. or anak pi terajang mayat yg sedang terbujur kaku.. tak mustahil parents akan diamkan jugak tanpa memberi sebarang teguran! Tapi kalau tetiba parents tu kata "NO.. I’ll not allow my kids to do that.." then aku rasa something wrong with your head and you better go and do check up with Neurologist doctor!


Sorry sessi luahan perasaan nie aku buat bukan utk menghentam parents ya.. aku just sharing segala pendapat dan pengalaman yg aku lalui.. hope amik segalanya dari sudut positive ya..


Peace! ;)

P/S:


Untitled

Untitled

Untitled

Tudung Instant Shawl DAMIA dah tinggal 2 warna tu sahaja tau.. stock dah limited.. so sesiapa nak beli… terus jer whatsapp Kak Neen di 019-3769459 or email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ok.. ingat tauu… product Kak Neen limited edition.. kalau dah sold out.. that’s it… no more restock item ok! :D


Untitled

Check out PRE-LOVED SALES by Kak Neen! Harga penuh kasih sayang dan still in tip top condition! :)



9 comments:

Juls Julie80 said...

Assalam Neena..

sebenarnya banyak lagi attitude (sesetengah) mak2 sekarang ni yg kita dpt peratikan. Kdg2 anak buang2 mknn...membazir... tendang kucing... maki kawan2 dia tp mak2 @ ayah2 buat derk jer...

pastu susah nak tgk mak2 ni bukak mulut ajar anak do & donts..thats y anak2 zaman sekarang ni (sesetengah) makin kurang ajar.

Tapi tu la... bila kita tegur (esp kita yang BELUM ADA ANAK ni menegur) akan ada ayat,

"KAU TAK BERANAK LAGI..KAU TAK TAU MACAM MANA JAGA ANAK"

dah lali sangat ayat tu..

tp dlm masa yang sama, sebenarnya banyak hikmah kita2 ni blm dikurniakan anak..

salah satunya yg cam tu la...Allah nak bagi kita tgk & belajar betul2 mcm mana nak didik anak..

Allahualam..

Nurzakiah Hanum said...

tue la kan, ermmmmm anum ada baca fb sis tentang entry nie

Emy Omar said...

Assalam sis, kita ada baca status awak kat fb pasal ni.Pada saya mudah saja, segalanya bermula dirumah.Anak-anak ni umpama kain putih, kita ibu bapa yang mencorakkan mereka.Macam kita kecil-kecil dulu pun, jadi berdisiplin macam skrg ni atas didikan ibu bapa kita juga kan..tapi ye la ada org skrg lebih banyak gunakan kaedah psikologi dalam membentuk sahsiah anak-anak katanya..walallahualam kan..sebab saya pun tak boleh tengok budak-budak buat perangai lepas laku then mak depan mata duduk diam2 tanpa menegur huhuhuh

yana2605 said...

ntah la kak susah nak ckp about didikan dr parents nie..sy ada ank br 1 tahun 10 bln..ank pertama sy..ank pomp and agk nakal dan tak boleh duduk diam..klu tak da suami sy bersama mmg agk payah nak handle..pnah dia berguling2 kt shopping mall sbb xdpt brng yg dia nak..sy cubit..marah tp mn la dia paham..lg kita marah lg kuat dia menjerit/mgamuk..dgn sy megandungnya nk dukung dia yg seberat 15KG tu..mmg agk struggle smpai sy semput la slpas tu..masa tu suami ke toilet..nak nangis je masa tu.. dukung gk la jap sbb dh malu dgn org sekeliling..apa nak jd,jd la..dh tak pkir diri sendiri dh..smp satu tahap sy nk bdiri pn tak mpu..ltak dia bia je dia mgamuk kt situ smp suami sy dtg..agknya masa tu org tgk sy mst org akn ckp apa la,jadi mak tak reti jg ank..bia je ank mengamuk mcm tu tp apakan daya sy yg tgh megandung beberapa mgu masa tu..agk lama gk la suami sy ke toilet..nmpk je dia terus lega..suami dukung ank bwk gie tmpt lain..dan slpas itu sy demam beberapa hari..huhuhu

Zie Azi said...

sometime as a parent kita kena jadi tegas,marah time tu jugak,anak tgh buat salah. baru kids tahu 'ooo that's wrong' so tak boleh buat mcm tu. kids akan ingat cannot do that,
tu la lain parent lain cara mengajarnya..

Mimy Hamid said...

neena nak tanya..ko lepas kan annzee duduk situ dia terjun tak bawah...hehehe soalan aku sbb risau anak bulus aku..kesian gak dia duk rumah je

seraa rose said...

mesti melayu kan.. sbb kebanyakkan kalau Cina diorang terus cubit anak diorang kalau degil sangat. kdg2 tu kita yang nengok ni naik kesian.

Sarah said...

Ada kemungkinan juga anak itu mengidap autisme. Kanak-kanak autisme mmg nampak normal tapi tingkah laku mereka tidak boleh dikawal.

6ky said...

dont simply jump into conclusion...

mungkin btl gk ckp salah satu blogger.. anak2 autisme atau adhd(hyper active) mmg cenggitu.. lagi di marah.. lg ngamuk jadinya..

maybe as a parents dia patut alihkan perhatian anak dia ke tempat lain.. and maybe sbb tu gk dia main stroller dgn anak dia..

normally kt hospital.. x kisahlah private ke.. gov ke.. surely ada playground utk kanak2.. kt klinik pediatrik.. sbb diorang pun dh tau bdk mcm mana..

bdk2 yg bwh 7 thn.. selalunya.. 15 min je dia bley diam.. lps tu sure dia lari sana-sini.. esp lelaki.. as a parents u kena pandai handle anak u la.. jgn sampai susahkan org lain..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails