COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, December 9, 2015

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 8 @ Earnslaw Vintage Steamship Cruise!


Sungguh rasa nak macam nak buat party bile aku dpt update entry New Zealand nie! ahahahahaa.. gilerrrrrrrrrr lamaaaaa pendinggggggggggggggggggggggg weiii! Huhu.. ramai yg tanyer biler nak sambung update dan abis kan citer NZ nie.. tu lah susah aku nie bukan nya jenis bangsa boleh update citer cincai boncai! aku mesti nak update ikut pengalaman yg aku lalui.. lagi pun gambar banyak giler.. so bile nak update memang akan makan masaaa!


Sorry sgt pada korang yg tertunggu-tunggu citer NZ aku nie sampai abis.. sumpah bukan aku sengaja nak put a delay on it… seriously aku memang tersangat busyyy with office work and Naazneen Faiqa.. so tu yg aku akan update ikut mana yg aku sempat update! :(


Apapun aku still nak berterima kasih kat korang yg masih setia menanti ending cerita percutian aku ke New Zealand pada tahun lepas.. ahahaha…. Ok hari nie aku sambung cerita berikutnya ya.. heeeeeeeee…


Ok.. lepas check out dari apartment Oaks Shores yg ohsem nie.. kalau ikut our original itinerary, we all sepatotnya balik terus ke Chrischurch sebab target nak sampai sana before gelap.. perjalanan jauhh giler kott dari Queenstown nak ke Christchurch.. lebih kurang 6 jam perjalanan.. so kalau boleh tak nak travel malam.. takottt.. tapi biasalah… bile dah kat sana.. end up program berubahh! Huhu..


So lepas check out dari Oaks Shores, kiteorg buat another last activity di Queestown…


1-IMG_2398

Kiteorg naik cruise steamship yg diberi nama Earnslaw nie!


OK nie serba sedikit cerita mengenai Earnslaw Steamship nie..


“TSS Earnslaw Vintage Steamship Cruises – A cruise on Lake Wakatipu aboard the iconic steamship the TSS Earnslaw is undoubtedly one of the best ways to experience Queenstown’s famed scenic beauty. The leisurely 90 minute cruise across the lake showcases some of Queenstown’s spectacular alpine scenery while offering you plenty of time to explore a piece of Queenstown’s living history – the 100 year old TSS Earnslaw.


You can visit the engine room and see its giant steam engines at work, view the collection of historical photos in our mini-museum, check out the bridge or even join a sing-along with the pianist. Or if you’d much rather, kick back and enjoy a wine or beer or some café-style food at our on-board Promenade Café and Bar.

Cruises depart regularly throughout the day. You can choose to do a cruise, or a cruise, combined with a visit to Walter Peak High Country Farm for a guided farm tour, horse trek, barbecue lunch or evening dining.

Queen Elizabeth and Prince Phillip and President Bill Clinton are among the famous people who have enjoyed their TSS Earnslaw experience.”


Haaa.. gituu! Aku memang suka naik cruise.. so bile last minit decide nak naik cruise nie.. aku ok kan ajer walaupunnn risauuu lambat nak sampai ke Chrischurch.. uhuhu..


OK.. jom ikuti cerita pengembaraan aku dari awal yer..!


2-IMG_2806 copy

Kiteorg parking kereta kat bandar Queenstown..!


3-IMG_2192 copy

Waktu kiteorg parking kereta, kiteorg tak cukup coins nak masuk kat meter parking.. then ade org new zealand nie dia tanyer kenapa kiteorg like masih tercangak-cangak kat depan meter parking tu… ahaha…. So bile kiteorg ckp kiteorg tak cukup coins utk bayar parking.. dia sedekah jer duit dia kat kiteorg.. baik uncle nie.. yea.. org NZ memang terkenal dgn sifat ramah dan baik hati mereka!


4-IMG_2803 copy

Alhamdulillah.. cuaca cantikk sgt pagi tuu… memang rezeki kiteorg dpt naik cruise dlm keadaan cuaca yg super ohsem camgini! Faktor cuaca sgt penting kalau nak buat aktiviti naik cruise nie sebab bile cuaca cantik.. view pun akan jadik tersangat lah cantik nyaa! :D


5-IMG_2808 copy

Before kiteorg naik Earns Law cruise.. we all brunch dulu kat stall fish and chips nie! bandar Queenstown nie tak besar.. korang pusing2 mesti akan jumpa stall nie di tepi jalan!


6-IMG_2812 copy

Tu menu yg dia ade.. not bad lah banyak gak pilihan fish & chips yg dia ade!


7-IMG_2813 copy

Ni lokasi stall fish and chips nie.. korang carik dia dekat area tepi lake wakatipu nie ok!


8-IMG_2818 copy

Best betol makan dlm cuaca panas tapi dingin macam nie..


9-IMG_2820 copy

Kiteorg order 1 set fish and chips jer share berdua.. portion dia besar.. so takot tak abis! Rasa sedapp!


10-IMG_2821 copy

Dari stall fish and chips tu tak jauh pun nak ke jetty cruise EarnsLaw.. jalan kaki tepi tasik nie.. sambil2 tu berhenti amik gambo! Heheh..


11-IMG_2823 copy

12-IMG_2826 copy

Kalau boleh nak lepakk lama kat sinii.. nak menikmatii keindahan Lake wakatipu nie.. suasana sgt tenang dan menyaman kan.. tapi apa kan daya just sempat amik gambo jer hari tu sbb we all have to rush to the jetty!


13-IMG_2830 copy

14-IMG_2831 copy

Ade itik yg sgt friendly kat sini.. OMG!!! Tengok lah air tasik nie.. it is dammnnn clearrrrrrrr!!!!


15-IMG_2833 copy

Ok here we are at the jetty Earns Law!


16-IMG_2834 copy

Tu diaa.. serombonggg kapal bukan main besar!!!


17-IMG_2836 copy

Ok jomm! We all dah excited sgt dah nak naik steam ship nie!


18-IMG_2848 copy

Masuk2 jer kiteorg terus pegi tengok enjin steamhip yg dah berusia ratusan tahun nie!


19-IMG_2846 copy

Walaupun berusia ratusan tahun.. tapi enjin tetap tip top sebab maintenance yg dilakukan adelah tip top!


20-IMG_2861 copy

21-IMG_2857 copy

Ok tepat pada jadual waktunya… kapal pun mula berlayar!


22-IMG_2862 copy

Yeaaaahh.. I love cruising!


23-IMG_2864 copy

Tengok safety boat nie teringat citer Titanic! Huhuhu…


24-IMG_2868 copy

Goodbye bandar Queenstown!


25-IMG_2873 copy

Aarrgghhhhh.. what a nice weather!!! Cantikk ya hamaatttttttttttt woiiiii view dari atas kapal cruise nie!!! ok lepas nie sila ketumbit kan mata anda dgn gambar2 posing maut kami di atas cruise nie ya! Heheh..


26-IMG_2874 copy

27-IMG_2875 copy

28-IMG_2876 copy

29-IMG_2877 copy

30-IMG_2881 copy

31-IMG_2888 copy

32-IMG_2899 copy

33-IMG_2905 copy

34-IMG_2909 copy

35-IMG_2893 copy

Haaa.. gituuu… bile naik cruise memang wajib buat aksi titanic gituu! Ahahaha..


Ishh.. Seriously this cruise is really awesome! Air tasik nie terlalu tenang membuatkan kapal nie berlayar dlm keadaan yg sgt menenangkan.. takde belahan ombak berlaku.. takde sessi terhoyong hayangg.. ishh.. memang satu pengalaman pelayaran yg indah aku penah lalui! Selalu nya aku naik cruise atas laut.. nie first time aku naik cruise atas tasik sebesar lautan! Memang lain feel dia…


Ok now layan beberapa gambar view dari atas kapal nie pulak!


36-IMG_2885 copy

37-IMG_2896 copy

38-IMG_2902 copy

39-IMG_2894 copy

Syukur sgt2 sebab dpt naik cruise pada cuaca yg super ohsem camgini.. kalau cuaca gloomy mesti tak dpt tengok view seindah ini! Huhu…


40-IMG_2897 copy

Trip kiteorg nie majority nya tourist org putih sesaja… kiteorg berempat jer org Asia kekdahnya! Ahaha….





Nah layann lah video gonjeng ku di atas kapal cruise nie! hehehe..


42-IMG_2910 copy

After almost 1 hours pleasant cruising.. kapal pun akan berlabuh di destinasi tujuaannya… nie kelasi kapal nak labuhkan sauhnya!


43-IMG_2911 copy

We will spend our time here… so apa yg kami akan buat di sini?? Tungguuu I’ll update in my next entry yea!! :)


P/S:


Untitled

Untitled

Untitled

Thank you korang yg sudi shopping with Naazneen Faiqa by Neena Anuar.. sesiapa nak beli… terus jer whatsapp Kak Neen di 019-3769459 or email me at pin2it.neenaanuar@gmail.com ok.. ingat tauu… product Kak Neen limited edition.. kalau dah sold out.. that’s it… no more restock item ok! :D

7 comments:

Anil Wanina said...

Kak Neen,
dulu kitorang pun makan Fish & Chip kat tempat Kak Neen makan tu.. ^_^ windu New Zealand...

Zie Azi said...

waaa.cantik sungguh view kat situ.mcm nk nanges..

wong meimot said...

layan gambar pun dah buat mata saya terpukau bestnya...

nurul harnani kasmari said...

Teknik gambat buat teader rasa pngalaman tu skali. Syok ooo

nurul harnani kasmari said...

Alhamdulillah. Teknik gambar buat reader rasa pngalaman tu skali. Syok ooo

Cik La said...

Rindu jugak kat NZ.. I pergi 2012, masa tu dapatlah merasa naik Air Asia dengan tix RM1.1k return.. Masu tu preggy anak 1st. Memori2 kat sana masih segar diingatan.. Especially port makan Fish & Chips kat Queenstown tu. Kalau boleh nak pi lagi bawak anak-anak pulak.. Tapi kena tunggulah Air Asia bukak balik route ke sana (ntah ada ke idok lagi). Nak naik MAS or airlines lain mmg takkanlah. Hehe.

Btw, thanks for bring back my memory kat NZ.

Tyra dan Zami (Tyrazami) said...

Kakak gojes.. ade x overall total spend utk trip ke NZ ni:-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails