COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, November 12, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – DAY 3 @ Christchurch to Ashburton > Pantang Nampak Tempat Cantik!


Hoyeh.. akhirnya... terbit jugak satu lagi entry pasal percutian di New Zeland nie! ahahaha... Thanks korang for your kind support.. korang memang ohsem! Muahciked!


Ok.. jom sambung cerita.. lepas check out dari Airport Birches Motel di Christchruch nie, kami mulakan perjalanan kami ke Lake Tekapo! Kami akan bermalam selama satu malam di Lake Tekapo... kalau ikut goggle map.. perjalanan nak ke Lake Tekapo mengambil masa lebih kurang 3 jam 14 min.. tapi disebabkan we all menyinggah ke sana ke mari di sepanjang perjalanan nak ke Lake Tekapo.. waimaa total sebenar tempoh perjalanan kami adelah selama 7 jam! Hahahaa...

1-1 ROUTE MAP

Utk memudahkan korang paham dan nampak route perjalanan aku di New Zealand nie, maka aku yg senantiasa baik hati nie siap print screen kan google map nie utk korang! Ahaha...


So secara detail nya... ini lah dia route itinerary perjalanan kami dari Christchurch ke Lake Tekapo...


DAY 3 @ Christchurch-Ashburton-Temuka-Timaru-Fairlie-LakeTekapo


Di sebabkan gambar terlalu banyak.. so aku terpaksa split this travelog journey into several entries! Utk entry nie kite mulakan perjalanan dari Christchurch ke Ashburton! Disebabkan nak jalan jauh... better isi minyak kereta penuh2... nanti bile dah berjalan.. agak susah nak carik petrol station sebab petrol station terletak di kebanyakkan bandar2 besar jer...

1-IMG_0004 copy

Macam kiteorg hari tu bile collect kereta, minyak dah ade half tank... so kiteorg singgah kat petrol station Caltex yg terletak di belakang our Airport Birches Motel yg kiteorg stay tu jer.. kalau kat KL takde lah nak amik gambar kat petrol station kan... nie kat New Zealand weiii... harus lah lah amik gambar! Ahahaha...


Dimulakan dengan bismillah.. set our GPS and lets get started! Ehehe... Ok.. GPS sgt penting okkk.. make sure korang add on GPS waktu korang buat booking sewa kereta... sbb kalau nak harapkan signboard.. silap haribulan ko takkan sampai lah ke destinasi yg hendak dituju! Hehe... So bile set on GPS, bile ko nampak signboard yg ade dlm itinerary ko... so baru lah boleh tarik napas lega!

2-IMG_0005 copy

Bile nampak jer signboard Timaru nie.. terus confident that we are heading on the right track! Hehee..

3-IMG_0006 copy

Pagi tu cuaca sgt cerah dan baik!

4-IMG_0007 copy

Jalan pun lenggang giler...

5-IMG_0008 copy

Nampak tak signboard “i“ tu? haa.. itu spot penting.. in case korang nak carik apa2 info about your traveling route.. it is better to put a stop at that information centre! Tapi kalau korang takde nak check apa2.. korang boleh jer teruskan perjalanan!

6-IMG_0009 copy

Baru mulakan perjalanan.. excited lah nak amik gambar.! Hahahaa..


7-IMG_0010 copy

Tengah2 jalan lengang tetiba Lorry Transformer muncul... giler bapak besar... tanjat haku! Tapi serious aku teruja giler tengok diaorg punyer lorry... very well maintain... kalau malam... dari jauh ko dah tahu itu adelah lorry trailer..! en.teman kata.. lorry transformer nie pakai earings sebab bile malam lampu penuh kat bahagian kepala lorry nie.. ahaha.. memang betol pun! Tapi gambar lorry waktu malam nan hado sbb tak sempat nak captured pun waktu driving! Well.. for me.. sepatotnyer lorry2 kat dlm Malaysia pun sepatotnyer berada dlm kondisi yg macam gini... kalau malam lampu penuh pada keseluruhan badan lorry trailer.. baru lah dpt mengurangkan kadar kemalangan jalanraya..! Dalam malaysia.. Lorry yg bapak gedabak tu lah lampu dia macam hidup segan matik tak mauk jerr.. terkadang tu sebelah lampu jer yg menyala.. itu pun malap and nampak macam lampu motor! Huh!

8-IMG_0012 copy

Ok.. abaikan cerita lorry tu... Lepas lebih kurang 2 jam perjalanan... we all berhenti di satu kawasan yg bukan tarikkan pelancong pun.. tapi ianya menjadik tarikkan kepada mata para2 photographer! Ahahah.. ini lah parahnya bile berjalan ngan kaki photo.. dia akan berhenti kat mana2 tempat yg dia rasa tampak cantik utk amik gambar... so para model hanya perlu menggonjengkan diri jer! Ahaha...

9-IMG_0016 copy

See.. takde apa sgt pun kan? Kalau tengok ngan mata kasar tampak cam biasa2 jer tempat nie.. tapi biler dah masuk dlm gambar... cantik lah pulak tempat nie! hehehe..

10-IMG_0020 copy


Kat sini banyak pokok2 besau... ade tempat nampak macam spring seasons.. ade tempat nampak macam autumn seasons.. hehehe.. tapi yg pasti waktu kami bercuti nie adelah pada awal musim bunga!

DSC05846 copy

Kawasan nie memang takde org lalu lalang... kiteorg slumber jer masuk kat lorong denai nie and park our car in order to take picture! Hihi..

DSC05845 copy

Cuaca sejookkkkkkkkkkk nya bukan main... rasa kalau boleh nak melekattttttt jer ngan en.teman selama 24 jam supaya dpt bekalan haba secukup nya! Muahahaha..

Basically kat sini kiteorg takde buat apa pun... just amik gambar amik gambar and amik gambar jer! So meh layan gambar2 gile kuasa kami!

DSC05890 copy

Mamat ni yg paling giler kuasa sekali... abis estima tu dia pijak.. harap2 Mr. Cameroon Mackenzie (owner kereta sewa) tak baca lah blog aku nieh! Ahahaha...

DSC05897 copy

Bile berdua kene duduk.. kalau berdiri mau rompong atap kereta estima tu kang! Ahahhaa..

DSC05919 copy

Ehh.. mana boleh diaorg jer yg nak panjat rooftop estima.. aku pun nak jugak! Ahahhaa...

DSC05937 copy

Eh kite nak bergambar macam mana nie ek?

DSC05943 copy

Kite main peluk peluk lah sbb sejukkkkkkkkk sgt nie! ahaha...

DSC05931 copy


Next pose.... belasah kan aje lah!

DSC05926 copy

Happy lah sgt! Lagi happy kalau cuaca cerah time nie.. kalau langit biru di belakang kami tu.. confirm gambar nie lagi malatopsss! Huhuhu...

DSC05945 copy


Korang suke kan kalau aku tempek gambar banyak-banyak?

DSC05948 copy


Mehh nak muahciked! Tapi tak leh nak muah muah secara nyata kat korang semua.. so lakik kite muah muah kat kite aje lah ye secara on behalf! Muahahahaa...

DSC05899 copy

Now amik mood fefeling cam hero and heroin pelakon winter sonata plak! Ahaha..

DSC05908 copy

Feeelingggg lah sangat!

DSC05917 copy

OK.. suke sgt ngan gambar candid nie!

DSC05843 copy

Now sessi bergambar ngan kawan baik kite nie pulak!

DSC05877 copy

Kawan kite gelak sopan.. kite macam biasalah.. gelak selalu macam kurang sopan! T­­­­___T

DSC05887 copy


Ok.. udah udah lah tu.. jauh lagi perjalanan kami nie! our next stop adelah satu tempat yg wajib singgah... kalau tak singgah susah jugak nanti! Hihi.. so nak tahu apakah tempat wajib singgah tu... check out on my next entry yea! :D

15 comments:

tallgirl said...

berbaloi tunggu lamaaaaa :D best kak!!

Farah Waheda Wahid said...

tak dinafikan tempat ni memang marvellous...

Siti Shuhadah said...

kak.. bila kak kata kawasan tu takde org lalu lalang..terus shu teringat cita "wrong turn".. hahaha...scary ok!!!

Cik Puan Fairul said...

cantik2 la gambar....suka nengok...

AMIIZAA said...

masyaallah cantiknya NZ.....
puan blog pon cantik:):)

Allene said...

kelakar la kak neena ni. kalau baca entry mu, tak mo tinggal 1 patah pun pun... ihihih rezeki akak dapat jejak sini...

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya gambar2

Chekgu Azrine said...

Alahai..xpuasnya baca..we want more..hahahah..hover

Aini said...

Comelnye akak berdua!!! Hee.. pemandangan pun cantik...

kathy jem said...

Bestnyaaa..tak sabar nk bc next entry..cpt Neena update tak sabar nak baca niiii..hehe

Sue said...

cantikkkk... tak puas.. nak lagi.. nak lagi.... kita kalu berjalan pun suke nak benti tempat camni, yg cantik pada pandangan mata dan dlm kamera.. tp mr.hubby malas nk layan huwaaaa

Cinta Zakirah said...

Cantik..more picture please.. :)

ameris said...

lagi...lagi...lagi....

ietams said...

wahhhhh!! Cantik-cantik gambar2nya..
sila sambung lagi entry NZ sis..
saya setia menantikannya.. ^__^

bisikbuzz said...

bestnyeeeeee!! sambung lagi entry NZ trip plz..plz..plz~~~ <3

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails