COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 16, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – Day 3 @ Airport Birches Motel di Christchurch!


Punyer lah payah nak jejakkan kaki di bumi New Zealand... di hari ketiga perjalanan baru lah kami dpt check in kat our first accommodation! Badan lesu tak yah ckp lah sebab 2 hari tak mandi... tapi sib baik lah perfume terlebih wangi.. so takde lah lah aku berbau hapak! Ahahaha..


OK, lepas collect our rental car kat airport, kiteorg dgn tak zaabaaarrr nya nak check in kat Airport Birches Motel nie! We all sampai kat motel around 2 pagi.. cuaca sejuk ya hamattt... motel reception dah tutup pada pukul 1 pagi... so macam mana kiteorg nak check in nie?


1-IMG_2044 copy

Membongkok lakik aku.. sejuk bekuuu okk! ahahaha.. kiteorg terpaksa buat aktiviti treasure hunt pepagi buta tuh! Tapi treasure hunt yg tak susah mana lah sbb pihak motel dah inform awal-awal suruh kiteorg amik kunci bilik kat pintu reception motel! So bile sampai depan pintu motel kiteorg nampak nie...


2-IMG_2045 copy

Wahh.. Johari group ok.. glam Pak Joe! Ahaha..


Seriously sgt mudah process nya.. takde nak stress2 tak dpt nak masuk bilik ke hape... yg stress nya adelah process mengangkut beg dlm bilik motel! Adoiyaii... dah lah penat... di tambah pulak ngan cuaca yg sejuk beku pepagi buta tu... huhu.. bertabah lah.. kata percutian yg adventure kan.. so rasa kan lah! Ahaha..


3-IMG_9926 copy


4-IMG_9929 copy


So ini lah dia our small room di Airport Birches Motel! Bilik nie tak lah besar mana.. tapi ok lah utk sebagai tempat persingahan.. kami duduk sini bukan lama pun... just for few hours jer.. ye lah check in kol 2 pagi.. kang pukul 7 pagi dah nak check out dah.. 5 jam jer stay kat sini... cukup lah sekadar utk bersih kan diri dan tido buat beberapa jam! So bilik yg kiteorg menginap nie adelah jenis One Bedroom Family Room! Bilik nie memang boleh accommodate maximum seramai 4 org adult! So just nice for all of us... Bilik nie as ko masuk je pintu bilik akan ade 1 katil double bed kat luar tuh.. then nampak tak kat tepi tu ade satu pintu.. kat dlm tu ade katil double decker.. so semua org boleh tido dgn nyenyaknya.!




Macam mana aku boleh dpt carik hotel nie? well.. aku adelah ratu google.. ahaha... semua info yg aku nak aku google sahaja! Before decide nak pilih hotel nie.. jenuh jugak lah aku buat comparison harga hotel.. kalau boleh memang tak nak mahal sgt sbb kami stay kat sini tak lama pun... So end up Airport Birches Motel nie menjadik pilihan... So utk tarikh yg aku pergi hari tu, utk bilik jenis One Bedroom Family room nie kiteorg bayar NZ$180.00 net! Room rate takde breakfast ke hape ke ye.. pegi NZ nie tak yah lah ko sibuk nak carik tempat penginapan yg ade breakfast segala.. buang duit jer sbb dah sah2 breakfast yg diaorg bagi tu belum tentu halallan toyibban! Huhu...


So harga NZ$180.00 tu kiteorg bahagi kepada dua (couple).. so each couple bayar NZ$90.00 sahaja! Convert into Ringgit Malaysia.. NZ$90. 00 x 2.70 = RM243.00 / couple! Memang kalau fikir tuk tempoh 5 jam kami bayar agak mahal sebenarnyer.. tapi kami dah takde option.! Ini adelah option yg terbaik sbb motel nie jarak dia dgn airport adelah 5 min sahaja.. yup.. sgt dekat dgn airport.. so ini lah kriteria utama kenapa aku pilih motel nie!


Actually kalau nak jimat memang boleh jer tido kat Christchurh airport.. diaorg ade sewakan like a bean bag kat airport tu.. so memang murah lah.. tapi aku dah tak sanggup nak menunggu menangga kat airport lagi dah... cukup lah hazab dari KL ke Singapore ke Sydney punyer tahap kepenatan... dah lah tak mandi selama 2 hari.. esok nya dah lah nak berjalan jauh lagi utk sampai ke tempat penginapan seterusnya... memang jadik tenukk lah aku kalau nak jimat punyer pasal.. so aku sanggup lepak kat motel lagi walaupun kene spent up some money! So macam korang boleh pilih... ikut lah kesesuaian perjalanan korang..! kalau flight korang sampai Christchurch awal like dlm tengahari ke... so korang boleh jer teruskan perjalanan ke bandar2 lain.. so jimat tak payah spend one night stay kat Christchurch nie.. tapi kalau korang nak jalan2 kat bandar Christchurch nie.. korang memang kene lah stay lah kat Christchurch.. so basically dlm memilih tempat penginapan nie korang kene ikut your route journey ok!


Ok berbalik pasal facilities yg diberikan oleh Airport Birches Motel nie.. dlm bilik memang ade full equipment utk memasak.. tapi kiteorg tak guna pun sbb takde masa dan tak sempat nak masak.. the only thing yg we all guna adelah cerek air dan jugak microwave utk panaskan our breakfast food yg mana kami bawak dari KL... about food nie nanti aku create one special entry for it yea.. coz kat NZ memang susah carik makan.. so as for food korang memang ade plan and itinerary nya yg tersendiri jugak! Hehe..


5-IMG_9930 copy

Seperti biasa.. gambar toilet akan aku tempek kan kat dlm entry2 accommodation yg aku dah penah stay! Ahaha.. Bilik air.. bersih! No complain!


So malam tu kami semua dpt lah bersihkan diri dgn penuh kenikmatan... bile dah dpt nikmat mandi.. dpt jugak lah merasa nikmat tido.. huhu.. dah lah jet lag... giler lahhh... waktu malaysia around pukul 2 pagi kiteorg dah kene bangun okk... tapi waktu di New Zealand dah pukul 6 pagi dah lahh.. Yup.. our next journey ibarat KL- Kuantan punyer jarak perjalanan.. so tak leh lewat2 keluar dari Airport Birches Motel nie!


7-IMG_0003 copy

It’s a morning sunshine @ Airport Birches Motel! Waaa... malam tadi sampai tak nampak apa kebende.. pagi2 bangun teruja sgt nak tengok camne keadan kat luar motel nie! ahahaha... Ini adelah reception area motel nie.. motel nie memang terletak betol2 di bahagian tepi jalan and di kawasan perumahan!


8-IMG_0001 copy

Ini lah dia deretan bilik2 penginapan di motel Airport Birches nie... bilik kiteorg yg kat hujunggg sekali tuh!


9-IMG_0002 copy

Ohh.. akak gonjeng teruja sgt dgn cuaca pagi tuh... cerahhhh sgtt... langit membiru.. harapan akak gonjeng agar cuaca itu akan kekal disepanjang perjalanan kami!


10-GOPR0031 copy

Tapi kekal kah cuaca langit membiru itu bersama-sama kami?


So nantikan pengembaraan kami di entry yg berikut nya nanti ya! Hehe.. jangan marah sbb aku keep on continue2 story.. well.. gambar aku banyak giler okk.. kalau aku dump sekali harus dlm satu entry... jenuh lah korang nak baca.. and lagi jenuh lah aku yg nak menghupdate nie hah! So that’s why aku buat part by part... at least korang pun tak semput membaca nya kan? Ahhaha..


Anyway, aku puas hati dgn service Airport Birches Motel nie... it is really recommended! Motel yg bersih and well maintained... Macam aku booking motel Airport Birches nie via their official website.. waktu booking diaorg akan mintak our credit card details.. so credit card tu adelah guarantee nya... so waktu we all nak check out baru lah credit card aku di charge kan! Very simple and easy pissy kan? Hehe...


So tunggu my next update ya... banyak tempat2 menarik yg kami stop utk amik gambar disepanjang perjalanan kami menuju ke satu tempat yg sgt ohsem di south island New Zealand nie nanti! Check it out yea! ;)

14 comments:

AMIIZAA said...

salams neena, kak mieja dtg baca entry best NZ neena:):)

Chekgu Azrine said...

Rasa mcm ada kat NZ je bila baca entry nina ni..ohsem!!!!

Allene said...

cantiknya tempat tu kak.. tp harga mmg mhal kan....

Farrah Diana said...

terus rasa nak gi nz lps tgk n3 n3 nz ni.

Ain Naina said...

woow best nye dapat pegi sana... nice blog http://mamasihat-babyceria.blogspot.com/

Cik Puan Fairul said...

kak,taruk la gambar2 bnyk2...saya xpenah bosan baca blog akak..hehehehe..

noya ahmad said...

motel kat NZ mmg xde ape yg nak dikomplen..smuanya mmg superb. BTW..susah ke nk cari food kat sana? my experience dulu not so bad.. tp x rajin nk tulis blog mcm neena hhihi

Atieshah Ventures said...

Rasa macam nak pie New Zealand jugak la ...best sangat ....thanks neena .....info yg sgt berguna ...

elly nadyra said...

gambar yang 1st tu
gambar en teman tu
sebijik cam rancangan amazing race gamaknya
hahahhaha
sampai2 aje dah tutup
tunggu kat luar
kuikuikui

Nory Zoulkefle said...

SYIOKKNYER...

Sue said...

bestnye.... seronok membaca tapi malangnya ku dpt tgk 1st pic jekk.. yg lain tak dptttt.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

MasReena said...

Kak Neena.. akak idola saya nak pergi travel tau :D

Fotoshoot dengan Majalah Rapi 

ietams said...

best dan seronoknya nyinggah sini baca trip NZ ni..
tak sabar nak baca sampai endingnya.. ^__^

Chooyaya! said...

nina. i suka giler baca blog u. mmg each entry ternanti2 sebab gambar lawa2 but bila nampak perkataan u kata u gonjeng terus potong... mcm tu la each time. takper la. it just me kot? keep on writing.

chooyaya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails