COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, October 2, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – DAY 2 @ KL-Singapore-Sydney-Christchurch > KERANA TRANSIT KAMI TAK MANDI SELAMA 36 JAM!

Pada 6hb September 2014, Flight Qantas QF6 telah pun selamat berlepas dari Changi International Airport pada tepat jam 11:55 malam! Sejak kes MH370 & MH17.. aku memang kecut perot bile tiap kali flight take off.. bile dah take off still kecot perot jugak sbb dok fikir macam2 kemungkinan boleh terjadik! Pendek kata.. selagik tak landing dengan selamatnya ke destinasi yg hendak dituju.. selagi itu lah aku dok kecot perot duduk dlm flight! Huhu.. Tapi alhamdulillah.. hampir 8 jam perjalanan ke Sydney and the flight journey was very smooth.! Lena gak lah aku tido dlm flight.. walau pun sakit kepala coz dok terteleng ke belah kiri dan kanan bahu!


1-IMG_2275 copy


Sebelum menidorkan diri.. sempat makan tengah malam dulu! Gile aahh.. kol 12 tengah malam kot makan berat camgini!


2-IMG_2276 copy


Berat tak berat... gemuk tak gemuk... lantak kan aje! Bukan selalu pun nak buat aktiviti2 camgini... Rugi lah kalau tak makan kan? Lagi pun tips nak bagi tido sedap dlm flight.. perot kene kenyanggg.. baru lah layann nak ketidoran! Ahaha... Not bad lah nasik bryani nie.. sedap jerr anak tekak aku rasa! Hehe... Oh by the way, in case ade yg masih belum baca entry aku about food on Qantas flight nie... sila lah baca info kat entry yg INI utk mengetahui bagaimana nak request for halal food on board ya!


3-IMG_2277 copy


Nie our early breakfast set... Jadik lah utk lapik2 perot before nak sampai ke Sydney town!


4-IMG_2278 copy


Kat dalam flight,camera godang en.teman duduk kat dlm cabin compartment.. dia malas nak pegang during long haul journey.. so kalau nak amik gambar dlm flight... guna lah camera iphone.. so tu yg kualiti nya kurenggggg skit..! anyway, flight route dah menunjukkan perjalanan kami hampir sampai ke Sydney... yeay.. tak zabarnyaaaa nak keluar dari perot kapal terbang nie... dah kebass montot dah selama 8 jam dlm flight!


Alhamdulillah.. around pukul 9:45 pagi waktu Sydney, kiteorg dah selamat mendarat kat Sydney Airport! Ok.. nie INFO penting dan berguna buat korang yg melalui transit journey ok.. seandainya korang transit kat satu2 negara tu melebihi 7-8 jam... korang boleh jer keluar dari airport! Macam aku hari tu.. transit kat Sydney almost 9 jam.... flight dari singapore mendarat kol 9:45 pagi kat Sydney, then pukul 6:40 ptg baru depart from Sydney to Christchurch! So kirenya seharian jugak kiteorg akan transit kat Sydney... basically kite ade option sama ade nak keluar dari airport ataupun nak stay and lepak jer kat dlm airport! You can choose which one you guys prefer!


Macam kiteorg hari tu decide utk keluar dari Sydney airport... ye lah.. lengguh jugak kalau nak stay seharian kat dlm airport kan... kalau takat 4 jam leh lah tunggu lagi.! Macam aku ngan en.teman yg dah penah pegi Sydney tahun lepas, takde lah rasa excited sgt nak pegi ke kota Sydney kali nie coz there’s nothing much to see... tapi disebabkan Zaa & Lee belum penah sampai ke Sydney, so it’s a good opportunity for them to spend their time kat Sydney town! In fact kalau let say aku pegi berdua ngan en.teman sekali pun, rasanya aku still akan spend my day time kat Sydney town.. Nasib baik lah dari Sydney Airport nak ke Sydney Town ade train laju... lebih kurang 15-20 min dah boleh sampai ke Opera House Sydney!


5-IMG_9779 copy

So pagi tu lepas keluar dari perot kapal terbang.. kiteorg terus gie toilet utk bersih kan diri! Mula2 ingat nak mandi.. then rasa cam sejukkk jer... semua org pun tak mandi.. so aku pun malas lah nak mandi! Hahaa.. so kiteorg just gosok gigi and cuci muke jer kat toilet! Itu yg aku bawak hand carry bag satu sebab dlm beg tu aku letak peralatan nak bersihkan diri kat airport Sydney pagi tu... Lepas dah bersih kan diri skit2, then baru kiteorg keluar for immigration and custom check!


6-IMG_9774 copy


Badan tak mandi takpe.. yg penting muke nak kene basuh baru lah nampak fresh dlm camera! Ahaha...


Ok nie lagi satu INFO PENTING yg aku nak bagi tahu kat korang yg tak tahu... utk transit flight... korang boleh pilih utk tidak collect luggage korang kat airport yg korang transit tu! Maksudnya korang boleh terus claim luggage korang bile korang dah sampai kat destinasi asal yg korang nak tuju! Paham tak? Tak paham?? Ok camgini... macam contoh aku hari tu kan aku nak ke Christchurch... tapi flight aku transit kat Sydney... so waktu kat Sydney, aku tak nak claim luggage aku... so aku nak airport simpankan luggage aku... aku nak claim and collect luggage aku waktu kat Christchurch airport jer terus nanti!


So, waktu kat Singapore airport... waktu aku buat check in luggage... aku dah sesiap bagi tahu staff Qantas yg aku nak collect semua beg aku waktu kat Christchurch airport! So nanti diaorg akan tag kan beg ko utk collection di Christchurch airport je terus... Ini sgt penting yer.. kalau let say ko tak inform and tak double check kat check-in counter di tempat perlepasan pertama ko tu (singapore airport).. nanti beg ko akan keluar kat Sydney.. then ko kene collect.. then jenuh nanti nak buat custom clearance.. and then nak check in balik waktu nak fly to Christchurch! So better lah go for option collect beg kat Christchurch je terus.!


Tapi satu perkara yg korang kene paham dan tahu jugak adelah... seandainya korang naik operator flight yg berlainan utk korang sampai ke Christchurch... then korang tak leh guna option utk tidak collect beg korang nie eh! Paham tak? Tak paham jugak! Ye lah kerja aku kat sini memang nak kene bagi korang paham pun... hahahaa.. ok maksud aku tu adelah.. kalau korang fly dari Singapore ke Sydney menggunakan Singapore Airlines... then bile dari Sydney korang nak fly to Christchurch korang akan fly menggunakan Air New Zealand... So ini operator flight dah berlainan tau..w alaupun ko transit.. tapi ko guna operator flight yg berlainan.. then itu bermakna... ko mesti kene collect jugak beg ko utk customs clearance waktu ko arrive kat Sydney airport... macam aku hari tu.. aku guna operator yg sama that is Qantas Airlines... dari singapore nak ke Sydney for transit kiteorg naik Qantas.. then dari Sydney nak ke Christchurch pun kiteorg naik Qantas.. so that’s why kiteorg boleh pilih option utk tidak collect our luggage at Sydney airport!


Yg best nya bile ade option tak yah collect luggage nie adelah... korang tak yah nak pening2 fikir macam mana nak simpan beg2 korang yg bapak gedabak tu! Tapi jgn risau.. seandainya korang naik different flight operator macam yg aku ckpkan tadi.. korang still boleh simpan beg2 korang kat airport lepas korang collect coz kat Sydney airport ade Luggage storage area yg mana dia charge around AUD$12 / bag!


7-IMG_9785 copy

So disebabkan kiteorg dah jimat tak yah nak simpan beg kat airport.. moh lah kite buang duit naik train utk ke Sydney town center pulak! Ahaha.. harga tiket train nie boleh tahan mahal ok.. satu kepala AUD$34.40 utk return tiket! Belasahhh kan jer lah...


8-IMG_9791 copy


Akak gonjeng kurang excited skit sbb dah penah pegi.. kalau belum penah pegi mesti dia akan kelihatan lebih ceria kat dlm gambar nie! ahahaha..


9-DSC05215 copy

My fren Zaa pretty exicted.. but I’m sure she’s tired after long hours in flight!


10-DSC05236 copy

Gambar candid dlm train.! Hehe..


11-DSC05262 copy


Naik train turun kat station Circular Quay... keluar train terus nampak Sydney Habour Bridge!


12-IMG_9802 copy


Ok sesampai nya kat Sydney nie cuaca tak lah sejuk mana.. still leh tahan tanpa perlu pakai sweater!


13-IMG_9808 copy


Sapa mengikuti gambar aku kat Sydney tahun lepas, mesti perasan pose ini adelah pose yg lebih kurang sama! Dejavu gituuu... Hihi..


14-IMG_9843 copy


Kami kanak2 perempuan riang di Sydney! Ahahaha...


15-DSC05380 copy


Happy to see when her dream come true!


Ok sepanjang berada kat area Opera House nie.. kami takde buat kerja lain melainkan amik gambar.. amik gambar dan amik gambar semata-mata! Hehe.. cam aku walaupun dah amik gambar last year... tapi this year pegi mesti lah nak amik gambar lain bagi membuktikan aku dah dua kali jejakkan kaki kat kota Sydney nieh! Hahaha.. kekwat akak gonjeng niehh! :p


So jom lah layan gambar-gambar kenangan kami di kota Sydney tempoh hari!


16-DSC05318 copy


17-DSC05406 copy


18-DSC05407 copy


19-DSC05425 copy


20-DSC05441 copy


21-DSC05474 copy


22-DSC05454 copy


23-IMG_9872 copy


24-IMG_9878 copy


25-IMG_9881 copy


26-GOPR0021 copy


Kalau korang nak line internet.. korang boleh amik Maxis internet roaming service yg utk per day punyer.. harga dia tak lah mahal sgt.. dlm beberapa ringgit jer.. aku pun dah lupa berapa ringgit.. sepuluh ke.. dua puluh ke.. lupa dah.. tapi aku nasihatkan tak payah lah amik line internet bile ko pegi bercuti.. sebab nanti ko akan jadik camgini..


27-IMG_9859 copy


28-IMG_9870 copy

Hahaha....


29-DSC05565 copy


Lepas amik2 gambar.. perot pun dah lapar... masa utk makan tengahari before kiteorg balik semula ke Sydney airport! Kalau ikutkan hati nak jer lepak kat tempat2 makan yg best camgini.. tapi apakan daya.. tempat2 makan kat sekitar Sydney Opera House nie semuanya jatoh dlm kategori non halal.. so tak leh makan.. kite fefeling amik gambo aje lah! Hehe..


30-DSC05567 copy


Nasib baik ade kedai fish and chips nie.. dpt lah kami lapik2 perot! Second time aku makan fish and chip kat kedai nie... puas hati dgn portion fish and chips yg diaorg bagi! Harga around AUD$13 kalau tak salah...


31-IMG_9894 copy


Kiteorg makan fish and chips kat bawah pokok depan perhentian bus kat Circular Quay nie jer... best tau lepak makan2 kat sini... nak tau best kenapa tak?

32-DSC05604 copy


Best sebab ade peneman-peneman kami yg sungguh jinak dan bising nieh! Hehehe..

32-DSC05604 copy


Burung2 seagul byk giler kat sini.. siap buat show utk kiteorg lagik! Hehehe...


34-DSC05598 copy


Show dia biler kiteorg baling french fries nie ke udara...


35-DSC05600 copy


Mereka2 yg super jinak ini berterbangan ke udara utk merembat french fries yg di lambungkan ke udara! Hehe..


36-DSC05609 copy


Seronok gilakk kiteorg melayan burung2 seagul nie makan french fries! Yang kelakor nya.. diaorg boleh bergaduh sesama diaorg di saat nak merebut french fries yg diberikan... hihi..


37-DSC05611 copy


Punyer best melayan burung2 nie.. kiteorg siap record video!





39-IMG_9896 copy


Cool jer akak gonjeng tak mandi almost 36 jam!


40-IMG_9899 copy


Asyik ckp gonjeng jerr.. now nak ckp.. akak still maintain gorjes kannn??? Ahahhaa...


41-DSC05657 copy

Cukup masa.. kiteorg pun beredar meninggal kan bandaraya Sydney!


42-DSC05663 copy


Waktu nak balik nie.. kene alert dgn train yg akan stop kat Sydney International Airport ya... Coz kat Circular Quay Station nie ade banyak train route yg berlainan.. macam kite kat sini lah.. LRT kite ade yg menghala ke ampang dan ade yg menghala Sri Petaling... so kalau ko salah naik train kang.. mau ko lambat sampai airport! Hehe..


Alhamdulillah.. kiteorg selamat tiba di Sydney Airport around 3:30 ptg..! Oh sungguh excited nak naik flight semula utk ke Christchurch New Zealand.. Penerbangan mengambil masa selama lagi 3 jam! Fuhh... susah betol nak sampai ke New Zealand kan.. haha.. well.. sesampainya kat Christchurch Airport... sesuatu telah terjadi kepada diri ku... nak tahu apa kah yg telah terjadi... tunguuuu I’ll story you in my next entry yeah! :D

11 comments:

Siti Shuhadah said...

alaaa..cepat2 next entry!!! heeee..

Chekgu Azrine said...

ala..sambungla terus...hehehe

lawa semua gambar2 neena gonjeng tau

Nurzakiah Hanum said...

sangat best percutian sis

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Gambar akak semua lawa2 walaupun tak mandi..hahaha...suka!

MasReena said...

terima kasih bagitahu setiap info pasal claim luggage tu.. baru tahu ni.. betul2 bagi pengetahuan utk saya travel nec=xt year! terima kasih banyak2 akak !!!! =D

Lulu Caldina said...

hoho dah baca lulu tepek komen.. saya suka saya suka

cikbedahlaser said...

best nye... lg best dgn gambar yg lawa2 nih... :)

hafeeza shafiqca jamil said...

nice boots kak..

Mohd Rodie othman said...

masa transit di sydney, perlu ada visa trasit atau tak kalau lebih 8 jam? Kalu perlu, mcm mana cara nak dapatkan visa tersebut?

Mohd Rodie othman said...

Masa transit di Sydney, perlu x dapatkan transit visa untuk masa lebih 8 jam? Kalau perlu, Mcm mana cara nak mohon?

NeenaAnuar said...

Mohd Rodie: kalau transit and kite nak keluar dari airport and masuk ke bandar2 di australia, kite memang perlu ade visa.. boleh apply ETA visa dekat official website of Australian immigration.. kalau tak nak buat sendiri, boleh jer mintak travel agent buatkan.. just pay the fees! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails