COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, October 3, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – DAY 2 @ KL-Singapore-Sydney-Christchurch > TRAGEDI HARAMJADAH DI AIRPORT CHRISTCHURCH!


1-IMG_2279 copy


Sesampainya di Sydney Airport, kiteorg terus check-in diri masing2... kirenya kiteorg antara org yg paling awal buat check-in sebab counter baru bukak time tu... hehe... Yang best nya kiteorg tak yah susah2 nak check in luggage segala coz all our luggage kiteorg dah arrange tuk pick up waktu kat Christchurch airport! Kalau ade yg tak paham about luggage procedure nie, sila refer pada entry aku yg INI sebab aku ade bagi detail info about luggage claim for transit flight! So the only thing yg kiteorg kene buat waktu nak depart dari Sydney airport adelah to validate our Sydney to Christchurch ticket nie sahaja! Tiket nie aku dah dpt sesiap waktu aku check in kat Singapore lagi... so kene jaga bebetol tiket yg nak ke Christchurch nie sebab diaorg dah isu awal2 and kite just perlu verify kan nya sahaja sewaktu di Sydney!

2-DSC05674 copy


First time naik Qantas Airlines, so poyoness dia memang lebey skit! Muahahhaa...


3-DSC05697 copy


Sementara nak tunggu waktu boarding.. sempat lah kami menikmati keindahan matahari terbenam dari dalam terminal Sydney International Airport!


Kiteorg awal dah sampai kat boarding gate... boarding time pukul 6 ptg.. tapi kiteorg pukul 4:50 ptg dah ready dah kat area boarding gate! Memang takde buat aktiviti apa sangat lah... most2 layan internet ajo lah kekdahnya.. then tetiba terdengar announcement bagi tahu yg flight kiteorg ke Christchurch dah berubah boarding gate! Aiiyoohhh... dah kene pi pindah gate lain pulak..! dah lah bukan dekat nak ke gate baru tuh... jenuh lah berjalan ke new boarding gate pulak! Itu lah pulak kelebihan datang awal kat airport.. kite tak lah terkejar-kejar.. kalau kite lewat.. kang kite stress.. bile dah stress mau kite pun terlepas dengar announcement yg dibuat..!


4-IMG_9912 copy


Kami org yg pertama sampai kat our new boarding gate! Mula2 sampai cuak jugak betol ke announcement nie sebab tempat nie kosong takde org langsung! Haha.. tapi bile check kat flight information board... okk betol lah gate baru nie! Hihi...


5-IMG_2031 copy


Waktu tengah lepak2 tunggu masa utk boarding.. datang lah pulak seorang minah nie nak buat survey katanyer... dia dari Sydney tourism... so dia nak survey pasal customer satisfaction about Sydney! So en.teman yg jadik mangsa sebab dia memang nak carik org lelaki utk dia buat survey! Haha... Minah nie tanyer lah about penggunaan Sydney airport puas hati ke tak... en.teman jawab ok so far puas hati lah.. then dia tanyer macam mana dgn expenses kat Sydney... mahal ke murah? En.teman cam lambat jawab.. aku terus kata.. expensive if were to compare with other cities of Australia! Ahahhaa.. Then dia terus tanyer... kami nie lakik binik ke? So kiteorg kata ha’ah.. then dia tanyer umur... kiteorg bagi tahu lah umur kiteorg.. boleh plak terkejot beruk minah nie... dia tak percaya yg aku berumur 34 tahun and en.teman berumur 37 tahun! Ahahahaa.. dia keep on ckp yg kiteorg nampak mudaaaaaaaaa sgttt.. just like 20++ our age! Wohahahahahaha.... tak boleh blah.! Kempas kempus hidung akak gonjeng bila minah nie keep on tak percaya yg akak gonjeng nie dah tua!


6-IMG_9920 copy


Ok... Itu flight kami.. oh tak zabaarrrnya nak melandingkan diri di Christchurch New Zealand!


7-IMG_2280 copy


Tepat jam 6:40ptg kami pun berlepas dari Sydney ke Christchurch! Dalam flight selama 3 jam... tak lah restless sgt... tapi view kat luar fligth dah gelap gulita... tak nampak apa2 view sbb dah malam.!


8-IMG_2281 copy


Our halal dinner on board!


9-IMG_2282 copy

Mula2 tengok macam tak berapa lalu nak makan.. tapi bile dah makan... eh boleh tahan jugak food nie... well akak gonjeng tekak kampungdotcom... so kalau western2 food nie memang payah skit nak telan.. tapi food by Qantas nie tak mengecewakan lah pada aku!


10-IMG_2034 copy


Sempat lah aku tido dlm flight sekejap.. bile dengar captain buat announcement nak mendarat... jenguk kat luar tingkap... nampak lah view nie!


11-DSC05746 copy


Ini lah dia bandar Christchurch... Boleh tahan meriah!


Alhamdulillah... around pukul 11:55 malam.. kami selamat mendarat di bumi Kiwi! Oh time nie dah start nak jetlag rasanya... 11:55 malam waktu new zealand adelah bersaman dengan 7:55 malam waktu Malaysia! 4 jam perbezaan waktu Malaysia dan New Zealand..

As usual.. keluar jer dari perot kapal terbang.. gie carik toilet dulu.. then collect bag... and part yg paling letih kat area imigration lah! Macam aku ngan en.teman takde apa nak declare melainkan ubat migrain and demam jer... macam Za dia kene declare beg makanan sebab beg tu dia yg bawak! So korang make sure declare all yg food items ok.. ubat pun declare.. sebab kalau korang tak declare.. in case diaorg dpt tangkap korang bawak barang2 yg terlarang... korang boleh kene denda ok! Denda dlm duit new zealand dollar tau.. kalau banyak duit boleh lah try your luck by not declaring your items! Hehehe..


Macam aku bawak ubat lepas tanpa sebarang masalah.. so aku ngan en.teman dah settle awal lepas dari imigration counter! Zaa & Lee sangkut lama jugak sbb diaorg kene lalu lorong declaration.. so jenuh jugak lah aku & en.teman menunggu diaorg sampai settle! Alhamdulillah... barang2 makanan yg Za bawak lepas kesemuanya.. takde satu pun yg kene buang ke tong sampah... heheh... tapi Za dah prepared in case ade yg kene buang... dia redha jer! Tapi aku dah ckp kat Za.. as long as follow list of barang2 yg boleh bawak masuk ke NZ.. insyallah takde masalah! Part list makanan apa yg boleh and apa yg tak boleh bawak masuk NZ nie nanti aku buat kat entry yg lain ek!


12-IMG_2041_1 copy


Sementara menunggu Za and Lee settlekan declaration barang2 makanan... aku ngan en.teman sempat amik gambar kat sini! Ade sorang mat salleh yg baik hati tolong snap kan gambar nie dgn menggunakan iphone aku jer!

Haaaa... lepas pada amik gambar nie lah satu kejadian haram jadah telah berlaku ke atas diriku! Lepas amik gambar ngan en.teman nie... aku ngan en.teman tak ke mana-mana.. we all just lepak je kat situ sambil menunggu Zaa & Lee settle kan diaorg punyer custom check... dlm pada kami tengah tungguuuu tu... tetibaaaaaaa datang lah seekor anjing pengesannn ke arah kami berduaaa! Ok fine... aku dah penah experience beg kene hidu ngan anjing pengesannn waktu kat Aussie dulu... tapi takde lah sampai ke tahap anjing tu panjat kaki aku semata2 nak hidu handbag akuu!

Huuuwwaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!! Kuang ajaq punyer anjing pengesannn... tak pasal2 hand bag hitam aku yg gorjes nie kene samak!!! Macam dia panjat kat kaki aku utk dia cium handbag aku tu aku konfiden yg tapak kaki dia kering... sbb seluar jeans aku tak nampak apa2 kesan pun... tapi tang kat handbag aku tak boleh tahan weeiiii!!! Jelas sejelasnya nampak kesan air hidung anjing pengesan tu kat handbag aku! Huhuhu.... rasa nak nangis time tu jugakk hokehh!!!


Bukan beg aku jer yg dia hidu... beg sandang en.teman pun dia hidu.. luggage2 kiteorg abis semua dia hidu... tapi malangnya aku tak jumpa pulak kesan basah kat beg2 yg lelain tu! Huhu.. so dah tak jumpa mcm mana nak samak kan? Takkan nak gie samak the whole beg kot? Memang takk aahh! Kalau dah basah beg aku... macam mana aku simpan segala mak nenek barang2 aku yg super banyak tu? So sudahnya kami amik pendekatan.. kalau tak nampak kesan... kire halal jer lahhhh.! Huhuu... tawakal dan yakin itu perlu dlm situasi2 yg tidak diingini begini! Lagipun itu yg kite nampak... kalau misal kata beg kite kene kuarantin... entah dah berapa banyak kene hidu ngan anjing pengesan entah! Hahaha...

Memang nasib baik aku tak baik lah kot hari tu... tapi nak buat macam .. amik nie semua sebagai pengalaman hidup sebagai sorang traveler! So beg gorjes aku tu... bile dah sampai kat hotel penginapan malam tu.. aku terus buat kerja2 penyamakkan.. macam mana aku buat? Nanti aku story in next entry yea! Aku tak terambik gambar beg aku yg dah kene cium ngan hanjing pengesan tu! Aku terperanjat berok kot... so tak terfikir langsung nak amik gambar ke hape! Yg aku fikir tak sabar nak check in kat rumah penginapan utk buat process samakkan! Beg aku ade kesan air hidung hanjing pengesan tu tak lah banyak sgt... ade lah seciput kesan nya.. tapi jelas aku nampak kawasan tu basah.. so demi sementara nak buat proses samakkan... aku lapkan dulu beg aku tu ngan wipes beberapa kali! Itu je lah ikhtiar yg aku ade time tu! Huhu...


Anyway, for your info, anjing pengesan tu keluar secara tiba2 ok.. ko memang akan terperanjat coz dia akan terus terjah sesapa yg tuan dia suruh terjah! So macam aku kan takde apa2 nak declare kat lorong custom declaration... so bile ko dah keluar dari custom check point... kalau nasib ko tak baik... anjing pengesan pun akan keluar! Mcm aku hari tu kalau aku terus keluar dari airport mungkin aku tak kena terjah ngan anjing pengesan tu... tapi disebabkan aku lepak kat dlm kawasan custom tu sebab nak tunggu Zaa and Lee settlekan custom check.. tu yg aku kene tuh!

Infact bukan aku ngan en.teman je yg kene terjah ngan anjing pengesan tu... ramai lagi passenger2 lain yg kene sama kat tempat yg aku menunggu tu... tapi diaorg ok lah.. diaorg non muslim.. so apa ade hal kalau anjing tu nak jilat tangan diaorg sekali pun kann? Hhuhu... So, basically ini lah tugas anjing pengesan.. dia akan check kat org2 yg tak declare beg2 diaorg.. So kalau dia dpt smell something fishy from your bag.. then confirm ko kene tahan ngan custom punyer.. so beware ok.. make sure korang declare segala tok nenek barang makanan & ubatan yg korang bawak!


13-IMG_9922 copy


Walaupun sakit hati beg dah kene cium ngan hanjing haramjadah... akak gonjeng tetap maintain ceria bile nampak signage Christchurch Airport nie! Huuwwwaaaaaaaaaaaa.. seriously tak sangkaaaaaaaaaaa aku dah berjaya menjejakkan kaki di New Zealand!!! Sebakkk jugak rasanya time nie! Huhu...

Ok.. di airport kereta sewa kami dah sedia menuggu kehadiran kami.! So will share info about car rental at New Zealand in my next entry ya!

6 comments:

Chekgu Azrine said...

neena tak takut ke atau tak rasa nak lari ke masa dia datang kat neena..alahai..kalau rin dh kompem2 cuak..mau lari..tp kalau lari dia kejar plakkan..hahahaha

Nurzakiah Hanum said...

bestnya percutian yang sangat best

Lulu Caldina said...

nasib baik tak reflek sebab terkejut huhu

Gieyana said...

Although kena jilat still gorjes..;)

CikLily Putih said...

takutnya pasal anjing tu ek... payah gak kalau cam ni

Felia said...

Kalau sy dah mjerit dah...fobia ngan anjing sbb pernah kene gigit ms kecik dulu...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails