COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, October 14, 2014

My Wonderful Anniversary Journey to New Zealand – TIPS MEMANDU DI NEW ZEALAND!


Hola my kesayangannsss!


Sorry lah since last week cam takde mood nak update citer New Zealand... jiwa dan perasaan masih tertinggal di New Zealand kekdahnya... so mood nak update tu kureng skit sebab kepala hotak nie asyik lahh mengelamunnnnn dan terbayang-bayang keindahan NZ! Ahahaha.. rindu sgt tempat dgn bumi kiwi yg terlalu indah ciptaannya!


Lagi satu yg buatkan mood kedaung bile dpt berita ‘gembira’ dari bumi sendiri yg merupakan bumi pengeluar minyak nie yg telah ‘TER’naiknya harga minyak pada awal bulan lalu! Bile sakit hotak mengenangkan kos sara hidup yg confirm akan naik secara mendadak dengan TERnaiknya harga minyak baru2 nie... so utk cool down kan perasaan naik minyak aku nie.. aku kene relaxx dan chill out dgn mengelamun and flashback all my sweet memori at New Zealand!


Sebulan dah berlalu... tapi seriously setiap detik indah di bumi kiwi itu masih segar di ingatan aku! Entah kenapa... pegi Australia pun tak sebegini hebat pukulan asmara nya.... oh la New Zealand... susahnya nak ‘putuskan’ jalinan perasaan yg telah kite bina ini! Huhuhu..


Ok lah... hari nie aku nak sambung balik percutian aku yg super ohsem di NZ bulan lalu.. last entry aku cerita pasal beg aku kene jilat ngan hanjing pengesan nie kan? So lepas dah keluar dari area immigration... aku pun terus call owner kereta sewa! Yup trip aku ke New Zealand nie adelah adventure road trip... aku kalau pegi holiday memang jarang amik travel agent... nak2 lagi kalau travel ke tempat yg awesome cam New Zealand nie.. better lah kite drive sendiri sebab perjalanan yg kite lalui adelah terlalu cantik utk di nikmati... so kalau drive sendiri best.. teragak bile nak berhenti.. kite boleh berhenti.... so its more free and easy.. takde lah kite terikat dgn travel agent... travel agent kang dia hanya akan bawak ko dari satu pit stop ke satu pit stop.. then kalau dia berhenti pun dia hanya akan berhenti kat tempat2 tourist biasa berhenti jerr!


Basically... kalau korang ke New Zealand.. pastikan korang drive sendiri okkk.. banyak scenic road yg akan korang lalui... believe me you will enjoy it! So utk kereta sewa nie... macam biasa before aku fly ke NZ, aku dah buat research sesiap... Memang banyak company yg offer car rental kat NZ nie.. tinggal korang perlu buat pilihan yg bijak sahaja! Ikut lah kesesuaian holiday trip masing2..!


Mula2 kiteorg plan cam nak sewa Camper Van Britz nie... tapi bile dah buat research... aku rasa cam payah jugak nak naik campervan nie kalau pegi in group! Kalau group tu kesemuanya ahli keluarga kite senang skit.. takde lah nak fikir soal aurat..! kalau pegi ngan group bukan muhrim.. memang tak berapa nak sesuai kot amik campervan nie.. korang paham tak campervan nie apa? Camper van nie cam Motorhome lah... ianya ibarat rumah bergerak.!


Well pada aku ade pro and cons antara amik kereta sewa biasa dan jugak campervan nie... Kelebihan naik campervan nie.. ko tak yah sewa tempat penginapan lagi dah sebab campervan tu lah tempat penginapan ko! Dlm campervan tu dah siap2 ade tempat tido, bilik air dan tempat memasak.. so kire lengkap lah campervan nie.. So maybe ko boleh berjimat dlm menyewa tempat penginapan kalau ko amik campervan nie..! Tapi yg tak best nya part naik campervan nie.. ko kene buang dan bersihkan sendiri tong najis yg ade campervan nie... huhu.. ko kene berhenti di station2 tertentu utk buang dan bersih kan tong najis dlm campervan tu kalau dah penuh! Ok fine.. ini yg buat aku tak sunggup nak hire campervan! Ahahahaa... t*ik sendiri pun fikir berpuluh kali camne nak aku angkut buang... ini kan pulak t*ik org! Ahaha...


Then CamperVan nie ade banyak hiding cost.. terkadang kat website tu nampak cam murah.. tapi dia ade banyak jugak hidden cost yg kite perlu add up.. pening gak aku tengok cost2 yg tersembunyi tu.. so lepas dah tambah tolak darab bahagi segala... keputusannya kiteorg amik kereta sewa sajok! Kami sewa kereta dari Shoestring Car Rentals nie... Korang boleh pilih kereta jenis apa yg korang nak.. ade a few type of cars yg korang boleh sewa.. ikut lah budget masing2... kalau pergi berdua boleh jer sewa kereta kecik semurah NZ$36 / day!


DSC05927 copy

Disebabkan kami pergi berempat.. beg pun banyak... then kami memikirkan keselesaan utk perjalanan yg jauh dari satu destinasi ke satu destinasi yg kami akan singgah sepanjang perjalanan kami di NZ.. so kami sepakat utk sewa kereta paling mahal iaitu Toyota Estima! Memang sungguh budget seperti org kaya okkk.. kalau ikutkan aku tak nak amik kereta estima nie.. aku nak amik kereta yg dlm kategori Large car cam kereta Nissan Sentra jer dan bukannya MPV cam Estima.. tapi bile mengenangkan beg kami semua yg bagak bagak belaka.. so better lah kiteorg amik kereta Estima so that leh accommodatekan beg2 giant kiteorg di dalam nya! Well.. travel ngan photographer and videographer nie memang akan ade extrasss beg okk.. so itu semua perlu difikirkan! Haha..


Booking kereta nie aku buat secara online jer.. mula2 aku mintak quotation dulu.. so aku just isikan borang kat LINK nie secara online... then aku dpt respond yg nie dari pihak Shoestring!


Untitled

Untitled

Nampak tak kat part yg last tu dia highlight “This is a quote only. Please complete your reservation through our secure site!” Itu bermakna ko belum buat booking lagi ok.. so korang kene pergi ke Reservation Link ni pulak utk buat proper reservation.!


Lepas dah buat reservation.. then baru lah dpt email confirmation dari pihak Shoestring!


Untitled

Aku pilih Shoestring Car Rental nie sebab aku tertarik dgn offer yg diaorg bagi.. dah lah ade jaminan NO-BreakDown Guarantee... di tambah pulak dgn tawaran harga sewa yg aku rasa ianya agak berpatutan... Utk Toyota Estima... sehari NZ$69! Ok skg kite kene compare harga one to one.. jgn lah ko gie convert kan duit dia ke duit RM kite.. memang lah mahal.. tapi cuba bayang kan.. kalau ko memang org New Zealand yg duduk kat North Island.. nak travel ke South Island.. or kite org Brunei or Singapore yg mata antara nya adelah lebih kurang sama... tak ke murah sehari sewa kereta MPV $69 sahaja? Aku rasa ianya sgt berpatotan lah.. kalau kat KL, kereta SAGA BLM pun RM130 ook! Again.. jgn convert ya... mata wang kite murah.. pasal tu lah kalau kite convert jadik mahal.. that’s why aku kata kite kene kire NZ$69 tu as one to one... kalau lah mata wang kite sama macam matawang Singapore & Brunei.. perrgghh.. memang selalu lah aku ke New Zealand kekdahnya!


Ok takpe.. aku still nak bagi comparison kenapa aku kata sewa kereta kat NZ nie berbaloi.. ok lah.. jom convert total amount NZ$616 utk tempoh 8 hari yg kami sewa utk Toyota Estima tu... NZ$616 x 2.7 (currency conversion) = RM1,663.20! Jumlah nie kami bahagi kepada 2 coz kami pergi secara bercouple.. so total each couple kene bayar adelah RM831.60! so sehari each couple bayar RM103.00 camgitu.. kira murah lah kan bile ko hanya perlu bayar RM103.00 / day tuk jenis kereta MPV yg sungguh selesa seperti Estima kan? Pada aku berbaloi-baloi.. ini jugak salah satu kelebihan bile ko pergi bercuti ke New Zealand lebih dari dua org sebab ko boleh share lots of things! Hehehe..


Untitled

Selain harga.. aku turut tertarik dgn service yg diberikan... dia beroperasi secara 24 hours! Waa.. ini bagus... flight aku landing kat christchurch airport around pukul 12 tengah malam.. then by the time we ollzz keluar dari airport dah membawak ke pukul 1 pagi... so camne nak ke hotel kalau takde transport? Taxi maybe ade.. tapi since kiteorg memang dah nak sewa kereta sepanjang berada di NZ.. so adelah lebih baik kiteorg terus amik kereta tu kat airport pada malam tu jugak since dia ade 24 hours service! So tak pening coz leh amik kereta kat airport then terus leh pi check in kat hotel!


Untitled

Punyer lah baik si Mr. Cameron nie.. kat email dia siap attached kan gambar lokasi sebenar kat mana dia nak jumpa kiteorg malam tuh!  

Bile aku buat research pasal car rental nie.. memang tak banyak car rental yg bagi service 24 jam nie.! kebanyakkan car rental diaorg akan tinggal kan kereta ko kat airport.. then ko kene pepandai lah carik kunci kereta tu letaknya di mana! Hahaa.. seriously macam main treasure hunt.. kat NZ memang camgitu... everthing based on trust! Diaorg tak risau pasal kereta kene curik ke hape.. itu lah keamanan di bumi NZ.. kadar jenayah begitu rendahhh... semua org bersikap baik.. so secara automatik segalanya akan jadik yg baik2 sahaja! Tapi aku malas nak amik service car rental yg aku kene pi carik kunci kereta nya terletak kat mana... aku nak cepat masuk hotel sbb dah hampir 2 hari tak mandi since dari KL! Ahaha.. since Shoestring boleh bagi service 24 jam tanpa sebarang extra charges camgini.. so why not just grab it kan!


Then lagi best owner dia sendiri iaitu Mr. Cameron McKenzie tu sendiri yg datang ke airport utk serahkan kereta sewa kami!


14-IMG_2043 copy

Nie lah dia Mr. Cameron yg sgt sporting, humble and baik hati! Dia sgt2 menepati masa.. kiteorg call.. dlm masa 5 min terus berdesup dia dah sampai kat airport! Hehe..


Masuk2 kereta.. wahh.. bersih and wangi sangat! Puas hatii.. then lepas amik kereta.. kami terus di bawa ke satu kawasan yg berdekatan dgn airport! Mr. Cameron bawak kiteorg ke kawasan tu tuk tunjukkan cara2 kiteorg nak drop off our car rental waktu kiteorg nak fly balik ke Malaysia semula nanti! Sempoi je caranya.. we all just perlu lock kan kereta.. then park kat tempat yg dia tunjukkan kat situ.. then drop kan kunci kereta kat dlm pos box yg ade kat pagar tempat kami parking kereta tu! aku tak amik gambar tempat kami drop off kereta tu sebab terlupa! But seriously sempoi giler lah cara nak tinggalkan kereta nanti.. bak si Mr. Cameron ckp... “Easy Pissy yeah” ahahaa... cool jer Mr. Cameron nie.. dah lah handsome! Haha... Aku pulak adelah juruckp sepanjang berada di New Zealand... well.. nak wat camne... di antara kami berempat.. diaorg semua kata aku yg boleh speaking omputih secara berhabuk-habuk skit.. so pasal tu lah aku jadik juru cakap sepanjang berada di NZ! Tak adil betol aku kene buat kerja lebih.. huh...


DSC07772 copy

Tapi seandainya korang tak nak buat road trip.. korang nak ikut bus tour pun boleh gak.. nampak tak van kecik belakang kereta estima kiteorg tu? haa.. tu tourist van lah tu... tapi percaya lah ckp aku.. kalau korang gie New Zealand.. korang takkan enjoy travel gaya tourist camgitu! Unless korang dah berumur 60 ke atas.. yg dah tak larat nak drive ke hulu ke hilir... then ok lah kot utk amik option tour ngan van camgitu!


GOPR0098 copy

This is how we feel when we drive on our own at New Zealand... yeaaa.. we are freeeeeeeeeeee! Ehehehe...


Ok.. for your info, payment sewa kereta nie boleh dibuat secara credit card ataupun cash! Kalau by credit card Mr. Cameron akan amik your credit card details.. nanti dia akan charge credit card ko dari office dia... kalau cash.. kite kene terus bayar waktu kite amik kereta dari dia.. Cam we all bayar cash jer since memang dah buat budget nak bayar secara cash term utk sewa kereta nie.!

Oh lagi satu nak bagi info kat korang nie.. Driving kat New Zealand nie tak perlu risau about Driving License... Kite boleh jer pakai Lesen Memandu Malaysia kite.. it is valid over there..  cuma nya kalau nak lebih secured.. just pegi JPJ tuk buat translation Driving License camgini!


Untitled


Just inform kat JPJ ko nak buat driving license translation... nanti JPJ akan tanyer ko nak pegi negara mana?  then ko ckp lah ko nak gi New Zealand.. so nanti dia akan bagi ko surat translation camgini..  harga surat nie RM10.00 yaaa! 

Ok back to my journey kat Christchurch, so lepas tengok tempat nak drop off kereta kat airport tu, Mr. Cameron pun balik ngan kereta dia... and kiteorg pun terus gerak menuju ke tempat penginapan kami yg pertama! Sampai motel around 2 pagi... reception dah tutup.. so macam mana kiteorg nak check in ke bilik kami? Haaa.. tunggu will story mory in my next entry yea! :D

19 comments:

Farah Waheda Wahid said...

yang tengok gambar ni pun jadi seronok sama...he he he...

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

kehidupan sihat said...

thanks sis sebab sharing..penerangan yang jelas..

salam perkenalan

:)

Anil Wanina said...

seriously.. mengimbau kenangan di sana... adoiyaii.. saje je Neena ni kan... nk soh kiter repeat NZ la ni.. hiksss

yana2605 said...

Salam kak Neena, utk car rental ni dia ambik credit card details gk ke utk guarantee??bole ke rental car klu xda card credit??

Mila Hilas said...

bestnyeeee

MasReena said...

Baca entry ni Neena terus terpengaruh bahawa sewa kereta ni berbaloi sebenarnya utk travel!

Allene said...

alamak.. bestnya kak....

NeenaAnuar said...

Yana:
w'salam.. I'm not too sure kalau takde credit card boleh buat booking atau tak sbb kat reservation website dia tu memang mintak credit card payment details as for reservation purposes..

Maybe you boleh email shoestring and tanyer about it! :)

Chekgu Azrine said...

Tak sabar nk tggu ur journey...eheheh

Alin Faiz said...

Omg Kak Neena,

Thank you so much la for writing in details about NZ. It's like joining you in virtue trip. Been thinking to go there next year, Insyaallah. And this really helps, kak Neena gojes!

ArY + ShA = AmZaR FaYyAdH said...

Assalam neena,
Waaaaaaaa..sonoknyaaaaa leh sewa keta & drive sampai NZ..
Sha ni baru dok settel sewa keta p langkawi sajork he3

Mar Mansor said...

seronok yg amat

Leez M. Saaid said...

tengok keta estima tu...teringat kenangan akak kat sana...sampaikan lelaki tu tepuk dahi tengok beg kami yg banyak giler...dia siap geleng pala hahaha.

Farra Da Smiley said...

Salam..murah tu rate kete sewa estima! Keep writing boleh refer ur blog..insyallah thn dpn p nz

Aryll Taurus said...

Hi nina, Nice blog n useful info for my trip this September 2015. Just nak double confirm ngan u lah pasal international driving license tu, Kalau buat Mcm tu da ok ke or masa I g seoul n kt sana I drive n I ada buat international driving licence ni but I buat yg RM150 n byr kt JPJ. Nak u punya further info boleh x?

Heiry Zulkifli said...

very good contents! very informative, especially bab sewa kereta & driving license.

@Aryll Taurus, tak semua countries accept license translation, NZ antara countries yang accept. International Driving Permit pun bolle, tapi mahal la kan :)

ili ruzana said...

Salam.
Saya nak tanya macam mana dengan insurance? Adakah ianya termasuk dalam jumlah yang kena bayar dalam quotation atau kena bg details credit card?

Unknown said...

Hi, patut la gambar semua lawa2...... bestnyaaa seronok baca your travel blog. keep it up

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails