COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Thursday, December 5, 2013

Dapat Gigitan Love Bite Sewaktu Bertemu Dengan Ikan Kelah di Sungai Maroli, Ranau Sabah!

Nie lagi satu tempat wajib singgah kalau korang bercuti di Kundasang Sabah ok! Dalam pada kelam kelibut dok planning percutian secara last minit nie.. end up sempat jugak lah aku mengGoogle tempat2 yg menarik utk dilawati ketika berada di Kundasang tu!

Lepas dari melawat ladang lembu new zealand nie... aku ngan Mel yg baru aku kenali kat Desa Castle tu terus menerjah ke Ranau utk bertemu serampang empat mata ngan si ikan-ikan kelah! Plan asal memang aku ngan en.teman jer yg nak ke sana... tup2 biler dah jumpa Mel... dia pun kata dia tak tahu nak jejalan ke mana lagi.. so waimaaa kami pun berkonvoi lah together-gather ke Kg. Luanti yg terletak di kawasan Ranau!


IMG_1002 copy
to be exact tempat nie dinamakan sebagai “Tagal” Sg. Moroli, Kampung Luanti Baru, Ranau! Haha... dah nak balik baru sempat nak amik gambar ngan signboard tempat ikan kelah nie.. waktu sampai dah tak menyabauuu nak pi sergahh si ikan kelah... Kononnnnnnnnnnnnnnnnn nya lahhhh tak sabar nak sergah...


IMG_0848 copy
tapi bile masuk aje ke dlm air sungai moroli nie....

IMG_0849 copy
belum sempat aku nak sergah si ikan keli.... tup tup...

IMG_0851 copy
aku yg rasa nak fengsannnnn okkkkkkkkkkkkk!!!!! Ahahahaa.. padan muke... end up diri sendiri yg dah kene sergahh ngan si ikan-ikan keli ituuuu... huhuhuhuhuuuuuuuuuuu...

Mula-mula tu.. beberapa kali jugak lah aku dok keluar masuk keluar masuk dari sungai nie! Yg benor bukan takot... tapi geliiiiiiiiiiii nak mammmpuss dowhhh! Ikan keli kat sini banyak giler vaviesssssssssssss! Lepas tu saiz dia bukan tahap kecik-kecik... nie saiz XL punyer ikan kelah nie! Ahahaha...


IMG_0863 copy
tapi biler dah lama2 tu.. dah mula serasi bersama si ikan kelah itu!

IMG_0858 copy
biler dah serasi bersama.. baru boleh kite boleh bagi dia makan bersama-sama! Hihi...

IMG_0948 copy
Kenapa aku letakkan tangan aku camgini ke dalam air? Sebabnya dlm tangan aku tu ade makanan ikan kelah! Kalau ikutkan ko boleh jer taburkan makanan ikan tu ke dlm air sungai... tapi tak thrill aaahhhh main ikan kelah main campak2 jer makanan tu! Muahahahhaa....

IMG_0961 copy
ini paling thrill! Memang best gilakkk biler si ikan cuba dok menghisap dan menyedut makanan yg ade di dalam tangan aku tu! Satu yg aku notice ikan kelah nie.. biler kite letak tangan utk bagi dia makan camgini.. dia tak gigit pun tau.. kite akan rasa dia menyedutt jer! Sedut bukan biasa-biasa punyer sedut okk.. sedutan dia macam vacuum woooo! Kuatt giler dia menyedutt!

IMG_0988 copy
tapi dlm pada best-best tu.. jgn tak tahu.. si ikan2 kelah yg lain yg tak dpt nak sedut makanan dari tangan ko tu... dia akan gigit-gigit manja kat kaki ko kat dlm air tu! Ibarat fish spa lah gituuuuuu.... ahaha.. nak kata sakit tak lah sakit mana... ibarat macam kene gigit semut api lah gitu! Rasa cam kene cucuk-cucuk gitu! Hehe..

IMG_0833 copy
lama-lama dah boleh tahan lah ngan gigit manja si ikan kelah itu! Hahaha...

IMG_0885 copy
Giliran aku ngan Mel pulak bermanja-manjaan dgn ikan!

IMG_0876 copy
confirm yg datang kat kiteorg nie kesemuanya ikan kelah jantan! Muahahaha...

IMG_0888 copy
Eeeeiii... memang gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmm giler aaahhh ngan ikan-ikan kelah yg super duper jinak nie!

IMG_0916 copy
Geram sesangat punyer pasal.. nahhhhhh rasakan penumbuk dari ku buat mu sebab nakal sgt dok gigit-gigit manja di kakiku! Muahahhaa...

IMG_0978 copy
Yeay.. all of us had so much fun here!!!

IMG_0997 copy
memang henjoyyyy you ollzzz! Waktu kiteorg berada sini, hari baru lepas hujan.. so pasal tu air sungai tu keruh skit.. kalau tak hujan.. confirm air sungai akan kelihatan lagi jernih.. and akan nampak ikan kelah dgn lebih cantik dan jelas lagi.!

IMG_1000 copy
lepas almost 1 jam kami spend time kat sini.. kiteorg beredar pulang! Tengok kat luar masih ramai yg menunggu giliran utk masuk ke tebing sungai utk bertemu ngan si kelah yg super jinak!

Oh ya for your info, kat sini ade entrace fees tau yg perlu di bayar.. satu kepala RM5 utk dewasa kalau tak salah aku... ini utk main celup2 kaki je lah... kalau korang nak mandi the whole body with ikan kelah pun boleh jugak... diaorg charge dlm RM10 rasanya! Kalau ikutkan aku nak jerrrr mandi the whole body with ikan kelah tu... tapi malangnya tak bawak pulak persalinan baju utk bermandi manda!!

IMG_1005 copy
Kalau korang nak ke sini... kene alert pada pintu gerbang nie yer! Sbbnya nak kata ade proper signboard nak ke sini tak jugak.. kiteorg hari tu pun guna GPS tapi Guna Pun Sesat! Muahahaha... tapi landmark terbaik utk ke sungai moroli nie adelah location dia betol2 berdekatan ngan Sabah Tea Plantation! Kalau dah nampak sabah tea garden tu... memang dia dah tak jauh dah dari situ.! Perjalanan pulak mengambil masa lebih kurang 1 jam dari Kundasang!

IMG_1066 copy
Ini lah dia sedutan Love Bite yg aku dpt dari si ikan kelah! Malam kat bilik hotel sebelum nak tido terasa cam pedih jerrrr... sekali tengok kat jari.. tuuu diaaaa.. bukan main si ikan kelah bagi love bite kat aku sebagai tanda kenang kenangan! Muahahahaha....

Ok.. tinggal satu last entry about trip sabah nie! Insyallah esok kaalu berkesempatan will share with you guys yea!


9 comments:

nurul harnani said...

YA ALLAH, geli dan takut pun ada. takut kang jejak kaki kat air tu mahu terjerit2 hehe

pengalaman akak buat sy teruja. wiwiwi

my wonderful world said...

Baru tengok..dah meremang bulu roma. Ni kalu pegi mau tak cecah air ni..hihihi

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

FaTiN said...

besarnyer ikan! saya confirm pengsan kat situ terus kak. haha

CikPuanHaLia said...

uik..besarnya ikan dia..

::NureeN:: said...

mmg terbaeeekkk lah....
bestnya....
klau ada rezqi terjah sabah, kena singgah cni jugak nih

Eyriqazz said...

goreng pun sodap ni...

Fieda Redzuan said...

ok lah dah cukup jeles dah bila baca entri2 sabah ni. rasa nak pegi honeymoon kat sabah jek! haha

joijoi80 said...

saspen dengar love bite hahahah..
sis.. i tukar blog... blog baru i.. paksaikdok.blogspot.com.. joijoi80 dah dalam memori daun pisang

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails