COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, December 2, 2013

Aktiviti Melawat Lembu New Zealand @ Desa Cattle Dairy Farm, Mesilau Sabah!

Ok.. mari kite sambung kembali cerita cuti-cuti suker hati di Kundasang Sabah nie.. Tinggal sikittttttttttt jer lagi nak abiskan citer Dejavu di Kinabalu nie! Lepas abis cerita nie nanti... insyallah aku akan sharing cerita ceriti about our 8th wedding anniversary celebration pulak!

By the way, di kesempatan nie... aku nak ucapkan ribuan terima kasih lah diatas segala ucapan dan doa yg korang kirim kan buat kami berdua bersempena our 8th Wedding Anniversary kelmarin! May Allah bless and cherish lots of love for all of us! *flying kiss*

Ok... ketika berada di kawasan pergunungan Gunung Kinabalu, ade satu yg tempat wajib singgah iaitu...

IMG_0550 copy
Melawat lembu-lembu tenusu New Zealand!


IMG_1197 copy
Ladang lembu nie dinamakan sebagai Desa Cattle Dairy Farm!

IMG_1132 copy
Nak ke Dairy Farm nie... korang just perlu melalui Jalan Mesilau nie...

IMG_1136 copy
Location ladang lembu nie memang betol2 di sekitar kaki gunung kinabalu yg mana ia jugak tidak jauh dari Kinabalu Pine Resort!

IMG_0502 copy
Biler dah sampai kat area kandang lembu.. puas lah aku mencarik-carik... manaaaaaaaaaa lembuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu nieeeeeeeeeeeeeee???

IMG_0504 copy
Puas dah toleh kiri kanan carik lembu... tapi tak jumpa jugak! Org dah lah excited giler nak tengok lembu cantikkkkkkkkkkkk nie!

IMG_0537 copy
nampak tu muke tak puas hati sbb tak jumpa lembu cantik kat ladang yg menghijau itu!

IMG_0539 copy
dah takde lembu kat ladang nak wat camne.. moh lah kite masuk ke kawasan kilang susu lembu Desa Dairy Farm nie!

IMG_0540 copy
masuk2 nampak lah tempat memprocess susu lembu segar! Memang banyak giloz production susu segar nie dlm satu hari!

IMG_0542 copy
Kat sini diaorg ade produce susu putih segar dan jugak susu coklat segar!

IMG_0509 copy
Then kiteorg explore lagi kawasan kilang nie ke bahagian belakang.. and then ternampak lah banyak nya lembu di luar cermin itu!

IMG_0508 copy
mengapakah lembu-lembu ini semua berhimpun di kawasan nie?

IMG_0511 copy
OoooooOOOOooooo... rupa-rupanya kesemua si cantik manis ini semua tengah beratur dan menunggu gilieran utk masuk ke tempat memerah susu!

IMG_0545 copy
Ok.. serious agak frust di sini! Aku memang dah excited giler vavies dah nak tengok lembu new zealand dok posing sana sini di kawasan ladang nie! Tapi apakan daya.. waktu kiteorg sampai time tu lembu semua perlu serah diri utk melalui process pemerahan susu segar dari tubuh mereka yg gebuzz itu! So I is pasrah sebab tak dpt nak tengok lembuu2 berkeliaran bebas di luar sana!

Kalau korang nak tahu.. time aku pegi nie adelah on the first day aku sampai kat Kundasang! Lepas check in kat Kinabalu Pine Resort, around pukul 3 ptg camgitu kiteorg terus terjah ladang lembu nie! Punyer tak sabar nak gie jumpa lembuuuu! Ahahaha.. ye lah.. memang petang tu kiteorg takde buat apa2 aktiviti pun.. so tu yg we ollzz decide utk melawat lembu2 gorjes nie.. sekali biler sampai memang frust lah sebab tak dpt nak tengok lembu2 nie kat kawasan ladang yg menghijau itu!

IMG_0514 copy
Ok.. since dah tak dpt tengok lembu kat kawasan ladang lembu... moh lah kite makan Ice cream super sedapp ini! Serious aiskrim nie sedappppppppp gilozzz ok! Aiskrim yg diperbuat dari susu segar lembu2 yg diternak disini! Datang dlm 3 perisa.. Vanila, Chocolate & Mix!

IMG_0519 copy
Aku amik perisa Mix!

IMG_0518 copy
En.teman pun sibuk nak Mix jugak! Dia memang suke tiru aku! Muahahahhaa...

IMG_0524 copy
Muka masih tak puas hati sebab tak dpt tengok lembu di kawasan ladangnya! Makan ice cream sedap pun cam stresss jer! Ahahahaha...

IMG_0528 copy
Tengah sesedap makan aiskrim.. ehhh tetiba ternampak anak2 lembu yg super cute ini!

IMG_0532 copy
Selfie pleaseeeeeeeeeee!!! Ahahaha...

IMG_0531 copy
Jadiiiiiiii laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... buat lepas hajat nak bergambar ngan lembu di ladang nya nie! Muahaha..

Disebab kan lembu semua dah pegi serah diri utk membiarkan breast mereka di perah utk mendapatkan susu segar oleh pihak kilang... maka kami pun pulang lah dgn sedikit perasaan hampa! Takpe lah .. nak wat camne dah takde rezeki kami utk melihat lembu gorjes itu bersantaian di kawasan ladang ternakkan nya!

Demi tidak membiarkan diri pulang begitu saja.. kiteorg sempat berhenti ditepian ladang utk berSelfie dgn suasana ladang yg menghijau itu! So let’s rocking by the greeny fields!

IMG_0560 copy


IMG_0561 copy


IMG_0568 copy
Subhanallah... cantik tak terkira permadangan menghijau di kawasan nie!

IMG_0569 copy


IMG_0570 copy


IMG_0571 copy


IMG_0595 copy
suker sgt kat laluan nak ke Desa Castle nie..

IMG_0600 copy
memang buat aku fefeling kat negara omputih!

IMG_0574 copy
jgn marah ekk sbb gambar kite banyak sgt kat entry nie! :p

IMG_0575 copy
kalau marah... chill kan diri anda ngan gaya Gwiyomi.. gi gii Gwiyomi! hehe..

IMG_0580 copy
org tua nie kalau takde aku sebelah dia waktu bergambar mana reti nak posing comel-comel! ahaha..

IMG_0582 copy


IMG_0584 copy
huh... posing versi arwah Ibrahim Pendek dlm filem Pendekar Bujang Lapok tak tinggal! gggggrrrrrrr!!!

IMG_0603 copy
haaaa... kan swetttt camgini... muahahahahaha!!!

IMG_0605 copy
ok suke gambar nie!

Punyer lah tak puas hati tak dpt tengok lembu2 berkubang dekat kawasan ladang yg menghijau ini... aku terus up status FB utk tanyer kan info about timing nak tengok lembu niee..! ahaha.. lembu itu sungguh glamour okkkk... So ramai lah kengkawan yg bagi info.. katanya kalau nak tengok lembu kat ladang kene datang belah pagi... so dpt lah tengok lembu berkubang, berSun-Bathing dan membuat aktiviti meragut rumput! Kalau datang belah petang memang kesemua lembu perlu masuk kilang utk di perah susu nya!

Adoiyainya punnnnnnnnnnnnn... So on the next day... dengan semangat berkobar-kobar.. pepagi lepas breakfast.. kiteorg terus terjah ladang lembu ini buat kali kedua! Ahahaha...

IMG_0748 copy
lembu punyer pasal.. dua kali bayar entrace fee pun tak pe! Muahaha... by the way entrace fee dia tak lah mahal mana... satu kepala dewasa around RM4! So total kiteorg terjah tempat nie sebanyak dua kali adelah RM16! Kannn dah jadik mahal skit tu... ahahahaa...

IMG_1134 copy
Alhamdulillah.. cuaca sgt cerah & indah pagi itu!  tak sabar nak jumpa Mooo kat sini!

IMG_0781 copy
Ehhh memang betol lahhh... biler masuk jer kat kawasan ladang nie.. memang boleh nampak banyak gilozzzz lembu-lembu gorjes sedang bersantai!

IMG_0756 copy
Yeayyyyyyy!! Happyyyyyyyyyyyyyyy nya sayaaaaaaaa dpt jumpa sama kamu wahai lembuuuuuuuuuuuuuuu!

IMG_0762 copy
Haaaa... nak sangatttt jumpa lembu kat ladang kannnnnnnnnnnnnn... hah.. selfie! Selfie!. Selfieeeeeee lah sepuas puasnya ngan si lembu-lembu ituuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu.... haha....

IMG_0757 copy


IMG_0758 copy



IMG_0784 copy


IMG_0786 copy
suker sgt ler tewww dpt jumpa ngan MoooOOOoooOooo!!!

IMG_0792 copy
selalu tengok lembu warna coklat... kali nie dpt tengok lembu warna hitam putih.. so mesti lah ade sifat jakun skit disitu! muahaha...

IMG_0807 copy
selfie with abg MOoOokk kesayangan kite! :p

IMG_0809 copy


IMG_0815 copy
Since dah bayar entrance fee, kiteorg terjah kilang dairy farm nie lagi sekali utk minum susu segar nya pulak! Semalam waktu first day terjah dok makan aiskrim jer.. tak teringat nak beli susu segar dia... and honestly korang jgn lupa utk try out this sus u segar ok... seriously yummmyyyyyyyy sgtt susu coklat nie! Oh by the way, sebelah aku nie nama dia Mellisa! Kami berkenalan di dairy farm nie! Waktu aku dok sibuk berselfie cam nak rak lembu kat kandang tu tadi.. Mel pun ade kat kawasan yg sama dok berselfie ngan all the gorjes cows jugak! Tegur2 manja and now dah jadik kawan! Hihi...

IMG_0824 copy
Model susu lembu! Muahahhaa...

Ok now baru puas hati sbb dpt tengok lembu kat ladang.. dpt tengok lembu kat kilang dok beratur nak perah susu.. dah makan ice cream.. dah minum air susu segar... memang dah lengkap rasanya trip ke Dairy Farm nie... hihi.. And serious I love this place.. view nya yg cukup indah... tenang dan sgt mendamaikan! Tak rugi pun masuk dua kali ke sini! Hihi...

Then lepas dari Dairy Farm nie, kiteorg terjah ke satu lagi tempat yg menarik utk dilawati.. perjalanan nya agak jauh dari Kundasang.. tapi we ollzz really enjoy that place.. nak tahu ke mana kah kami pergi? Check out my next entry yea! :)


5 comments:

Cik Itah@RRP said...

seronoknya pegi kundasang hehe :)

isi tabung Libresse dan INTI :)

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

Zura Lee said...

mmg terbaek sgt tmpt ni..aritu kitorg spend masa selama 3 jam kt sini.. hahahahah

mimiEhalim said...

best!! rindu kundasang.. lepas ni wajib ke sana lg.. heheh.. ehh, tapi xde gambar neena bagi makan anak kambing pon kat desa cattle tu.. ke memang dah xde.. cer tgk yg ni.. ada citer sikit kat desa cattle tu..
http://mimie-cheriterachenta.blogspot.com/2013/04/cuti-cuti-malaysia-sabah-part-3.html

by the way, sy SR blog neena.. byk info best dan yg penting picas semua ohsem sgt!! hihih...

Ann@zanyra said...

tmpt wajib pergi ni.mmg cantik..rindu pulak nk pergi lagi..ngeh2..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails