COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Monday, June 17, 2013

Sydney Trip ~ Buat Kerja Gila di Sydney Harbour Bridge!


IMG_7621 copy
Apa kerja giler yg kiteorg buat kat Sydney Habour Bridge nie?

Alaa.. nak kata kerja gile sgt tu tak lah.. tapi boleh tahan giler jugak lah sbb tak nampak ramai org buat.. kiteorg berdua jer yg buat! hahaha..

On one of the night sewaktu kat Sydney, kiteorg lakik binik pergi panjat Habour Bridge tu secara berdua sahaja!  so agak² ianya satu kerja giler tak?  maybe yes and maybe no.. pada kami berdua nak kata giler sgt tu tak lah.. tapi boleh lah nak dikategorikan sebagai sipi² gila gitu! haha... 

IMG_8050 copy
asal nya kiteorg dok lepak santai kat area Opera House.. then like after in a while.. tetiba terasa cam tak tahu nak buat apa.. rasa cam boring pulak dok tengok view jambatan tu dari arah Opera House..
So idea kerja giler nie dtg nya dari aku lah... aku ckp en.teman.. eh jom lah kite cross over the Sydney Habour Bridge! en.teman tanye nak pegi naik apa? aku kata.. kalau nak naik public transport kene beli tiket train pulak segala.. duit kene amik kire.. sbb kene kali 3.3.. haha.. then aku ckp lagi kat en.teman.. kalau nak naik public transport cam kurang thrill lah... nanti kite tak leh nak amik gambar view opera house dari atas jambatan tuh.. and then kite tak dpt rasa thrill berdiri di atas jambatan! so aku ckp kat en.teman, apa kata kalau kite gunakan khidmat kaki kite aje! muahhaa..

Mula² en.teman cam reluctant jugak sebab dia cam malas nak jalan kaki all the way across the bridge! memang lah kalau ikut nampak pada mata kasar.. cam dekat ajeee nak berjalan kaki dari Opera House tu dan terus menyusuri Habour Bridge tu.. tapi hakikatnya ketahui lah yg jarak perjalanan sebenar dari Opera House sehingga ke penghujung Habour Bridge adelah lebih kurang 3.6 km which bersamaan lebih kuran 1 jam tempoh berjalan kaki!

Well.. I kan wanita yg super adventurous! So harus lah teruja nak buat sesuatu yg belum pernah aku buat dlm hidup aku! sib baik lah lakik I is sporting! aku upah dia makan ice cream Gelato satu cup.. terus dia bersemangat nak ikut aku jalan kaki sampai ke seberang sana! haha..

IMG_8053 copy
Kami memulakan perjalanan sekitar jam 9:00 malam.. bermula dari Circular Quay di Sydney Opera House... perlahaan-lahan kami menyusuri Bradfield Highway yg menjadi laluan utama bagi Sydney Habour Bridge!  Waktu kat sini.. terkesima sekejapan biler tengok kereta yg melalui tol gate... diaorg semua guna system like smart tag.. tapi smart tag dia lajuuu gilerr!  ibarat kereta menyusur lajuuuuuuuuu jerr.. takde stop² cam kite kat sini.. SmartTag terkadang lagi bengong dari Touch n'Go! 

IMG_8055 copy
Lepas hampir 20 minit berjalan kaki dari Circular Quay.. Yeay!! akhirnya kami dah nak masuk ke pintu gerbang Jambatan Sydney Habour! Itu baru nak masuk ke pintu gerbang jambatan yer.. belum start menyusuri jambatan lagi tau!

IMG_8059 copy
kat pintu gerbang jambatan ade wall plaque nie yg mana tertulis nya nama sebahagian dari pekerja² yg pernah bersabung nyawa utk membina jambatan yg berusia hampir mencecah 100 tahun!  

Ok jom feeling Superman lagik.. haha.. tadi kat pintu gerbang tak leh nampak rangka jambatan nya kan?  now dah boleh nampak.. so I'm more excited!

IMG_8069 copy
Sebenarnya salah satu aktiviti yg best nak buat kat bandaraya Sydney nie adelah memanjat jambatan nie yg mana ia dikenali sebagai Sydney Habour Bridge Climb!  Yg aku buat nie bukan aktiviti panjat... tapi aktiviti menyusuri jambatan je! haha.. ye lah.. kalau panjat.. ko kene panjatt rangka jambatan tu tau!  kalau org gayattt memang sumpah takkan naik kot! macam aku gayatt.. tapi gayat aku gayattt yg berani.. aku punyer kuasa adventurous tu yg membuatkan aku terlebih berani utk panjat jambatan tu!  tapiiiiiiiii.. apakan daya.. kuasa gayat en.teman melampaui kuasa adventurous.. so gamaknya.. idak lah aku buat aktiviti bridge climbing kat sini!

lagipun ade lagi satu faktor yg membuatkan perasaan nak memanjat nie terbantut!  sudah tentu lah harga nya.. Climb rates nie bergantung pada waktu korang nak panjat tau.. bermula dari AUS$198 - AUS$298!  so bayangkan lah.. kalau aku nak amik yg AUS$198 tu pun dah rasa cam nak terkincittt nak membayorr nya utk satu org.. kalau 2 org??  RM1300++ just utk panjat jambatan? ohh.. yg nie aku masih waras.. belum giler lagi! haha.. memang lah aku tak nafikan the views will be super duper awesome from up there! but....... banyak sgt kot nak spent up to RM1.3k just for a climbing and have a views? 

IMG_8071 copy
So skg ko tahu kenapa aku insist nak jugak menyusuri jambatan yg terkenal di mata dunia nie? tak dpt nak panjat rangka jambatan sebab kene bayar mahal sgt.. so kite gunakan lah perkhidmatan yg Allah berikan secara percuma dengan hanya menggunakan khidmat tenaga, tulang serta urat dlm tubuh badan yg masih sihat itu!

IMG_8074 copy
Siapa kata dgn hanya menyusuri jambatan tak mampu miliki awesome views of Sydney City Centre?

IMG_8075 copy
Mata I is blink blingggg okkkkkkkk!!!!

IMG_8063 copy
terus ajak en.teman lepak jap kat atas jambatan nie... sumpah gorjes gilerr view malam hari di sini!  nak-nak pulak ade kapal menyusuri disitu.. lagi lah scenic jadinya!

IMG_8064 copy
gorjes gilerrr!!! kebetulan pulak time kiteorg tengah syok layan nak amik gambar kar sini... ade plak lampu warna kuning yg memancar ke langit!  kebetulan malam tu macam ade show kat area Opera House.. so tu yg ade macam² lampu menyinari Opera House tu! 

IMG_8065 copy
sayang en.teman tak amik gambar nie menggunakan tripod!  dia kata susah nak amik angle best kalau pakai tripod... haish.. macam² alasan lakik aku nie tau! tapi serious..  kalau en.teman amik gambar² nie semua menggunakan tripod.. I'm sure gambar nie lagi lebih sharpness nya! nie en.teman amik guna kuasa tangan dia aje.. but ok lah.. not bad jugak lah kann.. hehe..

IMG_8072 copy
Ok dah.. jom sambung perjalanan kite.. ade lagi setengah perjalanan nak sampai ke pit stop sebenar!


Oh by the way.. just nak sharing.. waktu kiteorg menyusuri jambatan nie.. memang takde org pun yg melalui jambatan nie sama-sama ngan kiteorg tau! nak kata scary tu at times memang terasa lah jugak kan.. sbb memang boleh terasa kesunyian ketika berada diatas jambatan tu.. but eventually at times kiteorg akan terserempak lah jugak with some people walking vise versa with us.. nak kata ramai tu memang tak lah.. honestly boleh dikire how many of them!  and yg berjalan pun like sorang... pastu kangg.. sorangg lagii.. and then terserempak ngan security guard!  bagus diaorg letak security guard disepanjang jambatan nie!  and then ade CCTV jugak.. so pasal tu lah dari ade nya perasaan scary.. end up aku dah tak rasa scary pun sebab ade security!  sambil-sambil berjalan ngan en.teman.. kiteorg kerap lah mengomel.. "hmmm.. kalau kat Malaysia nie, silap haribulan dah lama dah boleh kene rompak, samun, culik, or macam-macam lagi aktiviti 'Keamanan' yg boleh berlaku kan?" 

IMG_8077 copy
Another wall plaque yg kiteorg jumpa di atas jambatan!

IMG_8079 copy
Akhirnya!!!! sampai jugak kami di penghujung jambatan!  tahap kepenatan tak yah ckp.. nie baru one way ok.. cer fikir time nak balik nanti macam mana? haha...

IMG_8083 copy
Suke sgt area Suburb diaorg nie! nie kat area Milson's Point!

IMG_8084 copy
Dah penat berjalan hampir sejam sampai rasa macam nak patah kaki.. so mari lah kite merehat kan tubuh badan dengan beristirehat diarea sebelah Milson's Point nie pulak!

IMG_8086 copy
Bandaraya Sydney dari sudut pandang yg berbeza!
Honestly it is awesome! terkadang aku suke tengok panorama sesebuah bandaraya itu diwaktu malam.. sebab limpahan cahaya lampu itu memberi satu impak yg sangat berbeza dan sudah pasti ianya super duper gorjes!

IMG_8117 copy
ok.. kalau ade yg nak singgah kat sini nanti.. make sure korang singgah kat location aku berada nie yer!  nama tempat nie adelah Luna Park Sydney!  Kat sini macam ade fun fair area.. tapi en.teman lupa pulak nak amik gambar... sebab dia terlalu terujaa melihat keindahan panorama yg indah disini! hehehe...

IMG_8089 copy
memang nak jadik rezeki kami lakik binik kekdahnya... tengah dok seronot seronott tengok permandangan yg super awesome kat sini.. tup-tup ade percikkan bunga api! terus melompat lompat aku jerit kat en.teman supaya cepat-cepat captured gambar yg ade fireworks nie! alhamdulillah dpt lah jugak sekeping gambar awesome nie!

IMG_8093 copy
ok gambar binik yg gorjes.. dan lakik yg gonjeng perlu ade sebagai kenangan!

IMG_8095 copy
eh.. ade lagi lampu yg menyinar ke langit.. so pun kite amik gambar lagi!

IMG_8138 copy
Ok dah.. serious aku dah penat.. now tengah fikir... macam mana aku nak balik semula ke seberang sana... ke Circular Quay di area Sydney Opera House tu dengan berjalan kaki selama lagi 1 jam dari sini! T_____T

IMG_8141 copy
Lakik I is sweet!  sweet like the fresh grapes! aaaauuuwww!!!

IMG_8142 copy
en.teman kata buah anggur nie bakal pemberi tenaga utk tempoh 1 jam perjalanan pulang!  OK... I is happy sebab dpt makan grapes yg manis.. si samping seorang suami yg manis.. dan lagi best sebab dpt berpicnic secara darah manis di taman yg indah ini!

IMG_8149 copy
OK Bee.. buah anggur dah abis.. jom kite pulang! huuuwwwwaaaaaaaa!!!!

IMG_8151 copy
Honestly... kiteorg berdua tak sedikit pun merasa menyesal dengan tahap kepenatan yg kami dpt pada hari ini!  hahaa.. serious hilang penat biler dpt tengok views yg super duper gorjes and awesome dari angle atas jambatan dan jugak belah Milson's Point nie! aku tak berkesempatan utk datang ke area nie di siang hari.. but yet aku tak rasa ralat sebab pada aku dah dpt tengok views di waktu malam pun dah cukup bestt gilerrr dah!

IMG_8085 copy
and seriously pengalaman berjalan kaki di atas Sydney Habour Bridge adelah satu pengalaman yg terindah sewaktu kami berada di Sydney! :)


9 comments:

mama tisya said...

cantiknye smua gmbr...mcm korang berdua je ada kt sydney tu..hehe

atty's said...

kiranya mmg berbaloi apa yg neena buat..semua gambar pun owesome sgt.

HaFizaH aYu said...

K.neena bestnya pi sydney..ntah bila blh pi

humairahadi said...

bila bersama dgn org tersayang, hutan pun jadi cantik kan. tp sydney memang serious cantikla. ditambah dgn model2 gorgeous lagila cantik hehe. saya doakan kak neena and husband happy macam ni selalu. amin...

Biqque said...

kitorang cross gak, tapi tak sampai hujung hehehe...nice pics!

Rai said...

ala kak. sejam je kot. klu g tempat org. jalan pagi smpi mlm. baru best. hehe.. balik tido je..

Effa Eddy said...

Salam kak. Selalu je baca blog akak. So nice. Bestnya dapat sampai Sydney.

mekchu said...

terlopong2 mekchu membaca ni gonjeng oiii. korang mmg super duper best lah.. gambar2 adalah sangat cantik..

Deqna said...

suka entry ni... memang tegar korang lakik binik... masa2 berduaan begini lah memang elok wat aktiviti gila tak gila nie..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails