COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, February 17, 2016

Si Bodoh Sombong!

Dalam satu short dicussion:-

Si Bodoh Sombong:  Si Y dah order dah laaa file tu.! (dengan nada penuh confident dan agak sombong.. at the same time I know dia purposely nak tikam aku dan mencuba utk buktikan yg aku ni bodoh.. Konon nya aku ni tak tahu nak buat apa yg sepatotnya aku perlu buat.. So that's why lah si bodoh sombong ni selauuu sgt buat stupid comparison antara aku ngan si Y)

Setahu aku si Y belum pun lagi order file tu.. and all these while si Y tu yg byk refer dgn aku dlm apa2 hal... tapi during discussion tu aku tak nak argue lebih dgn si bodoh sombong tu sebab aku kalau nak argue aku akan guna actual facts.. kalau seandainya aku tak tahu and tak confirm akan pada sesuatu kebenaran, aku memang takkan simply nak ckp dgn penuh nada confident pada satu2 situasi..

So after discussion, aku terus pegi jumpa si Y... aku tanyer betol ke dia dah order file seperti apa yg si bodoh sombong tu ckp waktu discussion tu tadi... Then si Y ckp.. "I tak buat apa pun lagi... banyak lagi yg I tak buat tau.. I rasa you punyer progress much better than me... heheee..."




Haaa.. there you are!  si bodoh sombong yg tak pernah jemu utk kekal jadik bodoh sombong... kesiannn aku tengok terkadang tu.. sebab dia terlalu bersungguh-sungguh nak tikam aku dgn perangai bodoh sombong dia tu.. but its sooo sadddddddddddd.... you always in failure okk! boooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!

Shame on you lah wahai si bodoh sombong!  dah terlalu banyak kali kott you berusaha untuk put me down... but with regrets you always at the failure side.. org spesis bodoh sombong nie memang jenis bangsa kulit tebal.. dia tahu org lain tahu akan kebodohan dia tu.. tapi malangnya dia tetap takde perasaan malu utk notis kebodohan dia tu!

Kite nie kalau nak berlagak pun agak2 lah... jgn lah nak berlagak membabi buta jer.. tanamkan lah sifat rendah diri dlm diri sendiri.. baru lah tak menongkak langit dan terus menerus menjadik bodoh sombong!  

Ingat.. bile kite bercakap dgn confident pada satu2 isu, walhal kite tak tahu akan kesahihan isu itu... kite hanya bercakap atas fakta akal yg pendek bersama sifat bodoh sombong dlm diri kite tu, silap hari bulan ade situasi yg boleh membuatkan diri kite nie sebagai pemfitnah ok!

contohnya... 

Aku keluar dgn anak buah lelaki aku yg dah dewasa... waktu keluar tu maybe aku pegang tangan dia ker.. aku peluk dia ker.. kalau org bodoh sombong tengok.. dia tak kenal siapakah gerangan lelaki dewasa yg aku peluk dan pegang tangan tu... lepas tu dgn confident nya pegi ckp kat org lain yg anak buah aku tu adelah aku punyer skandal! haaaaaaa.. kan tak pasal2 leh jadik fitnah tuuu???? 



Jaga lah hati tu sebaik mungkin.. kalau nak jadik bodoh jadik lah bodoh sorang2.. jgn libatkan org lain dlm drama bodoh sombong awak tuh!  org yg bodoh2 jer boleh beli cerita awak tu yer.!  kalau rasa tak cukup pandai nak tikam org.. pergi lah belajar utk asah pisau tikaman tu utk jadik lebih tajam.. malu laaaa kalau nak tikam org.. tapi pengakhirannya awak yg tertikam dgn sifat bodoh sombong awk tu sendiri!

Honestly aku tak kisah pun kalau betol niat si bodoh sombong tu nak bagi information that si Y tu dah buat the best dari aku!  Aku bukan budak  kecik hingusan yg nak rasa tercabar or sedih bile ade org lain yg boleh buat much better than me!  

Aku appreciate org2 yg lagi bagus dari aku sbb pada aku itu adelah satu point utk aku dptkan ilmu & try to learn from them!  In fact aku tak pernah ade rasa cemburu atas kejayaan org lain.. So that's why I should appreciate good valuable people around me rather than to envy them!

Yg childish & yg cemburu dgn aku skg ni adelah si bodoh sombong ni lah kekdahnya!  Dah byk kali sgt dah dia cuba utk kenakan aku.. Dari setiap  percakapan dan perbuatan dia telah pun membuktikan segala perbuatan keji dia tuh! Cuma dia jer yg bodoh sombong tak tahu and buat2 tak tahu yg org lain tahu akan sifat keji dia tuh!

Agak2 lah kalau nak memperbodohkan org lain.. Cermin diri tu.. Cermin hati tu!  Org yg awk nak perbodohkan tu bukan spesis bodoh sombong mcm awk tu! Org lain ni org dewasa dan bukan kanak2 yg tak boleh study perangai sifat jahat awk tu!

Mulut tu jgn selalu sgt berdusta! Jaga lidah tu baik2.. Ingat kat akhirat nanti, lidah tu yg akan menjawab setiap persoalan dan bukannya mulut!

Kat dunia ni mulut boleh lah nak berkata dusta.. But at the end of the day, deeepp inside your heart you know your are such liar! Cuma sifat EGO dan SOMBONG dlm diri tu yg membuatkan takde sekelumit perasaan bersalah utk muhasabah diri sendiri! 

#GetALife


   

5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bodoh sombong namanya

Nor Afidah Bte Che Azmi said...

sama dgn seoarang bodoh sombong dekat opis Fida ni ka..Baru ja semalam kesnya..

erny firdaus said...

ye...setuju sangat... #getalife!

Hemu Hemu said...

keje kat office mcm ni la kak neena...jenis staff cap ayam ramai dari yg komited...
kdg2 lebih miskin dari yg keje cleaner
kdg2 rasa bosan..
maybe Allah hadirkan org2 begini utk latih diri kita lebih bersabar

Mummydearie said...

Salam singgah!

Marah sangat nampaknya ni :)

Banyak dalam dunia ni spesies bodoh sombong macam tu. Masalah utamanya memanglah sebab dia tak tahu pun dia bodoh tapi nak menyombong dengan orang sekeliling. Itu yang paling sakit hati. Ada juga tau orang yang terlebih educated tapi boleh jadi bodoh sombong kadang-kala. Itu lagilah stress kalau dapat satu terlepas kat office!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails