COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, March 10, 2009

Short Holiday...

such a very short holiday.... actually my dad lar nak sgt balik kg... dia kata.. dah lama dia tak gie jalan mana2.. and dia kata nak relax... my dad lak kalau nak gie jalan2 .. tempat lain memang tak nakk.. melainkan balik kg my late mom i.e. terengganu darul iman... maybe banyak kenangan bersama arwah agak nyer... cam aku lak .. lepas my late mom passed away.... memang dah tak der mood sgt sebenarnyer nak balik kg nie... coz the enjoyment balik kg tuh memang terasa sgt kalau my late mom ade... tapi nak wat camner.. all her sweet memories with us still ade....

so, kebetulan my uncle PakNgah Ipin from terengganu was here in KL coz ade appointment @ IJN.. so kebetulan dia pun nak balik t'ganu.. so, kiteorg pun amik lar kesempatan tuk antar dia balik kg sekali gus... on the way balik kg tuh... we all singgah umah anak sulung my uncle kat sg. lembing, kuantan... sampai2 jer kami dihidangkan ngan mee jawa yg dia buatt.. perghhhhhh... sedap bangat sehh!!

so, since dah ade kat sana.. kami pun mengambil kesempatan lar tuk kenal dgn lebih dekat lagi about sg. lembing nie yg sememangnyer terkenal ngan tempat banjir yg amat buruk kalau tiba waktu tengkujuh... we all pergi melawat muzium sg. lembing yg mana secara sejarah nyer tempat nie adelah tempat melombong bijih timah.. nie adelah antara gambar2 yg aku amik sewaktu kat sana... ;-)



warna baju hubby dah sama ngan sign board... :)



Ni lar dia muzium sg. lembing... asalnyer muzium nie adalah Istana Hinggap bagi Sultan Abu Bakar iaitu ayahanda kpd Sultan Pahang skg nie..




tak ingat lar nie apa kebende nama nyer... hehehehhee...



ni kat dlm muzium... lihat lar betapa besarnyer spana org dolu-dolu..


nie lar bijih timah yg belum di prosess..



my hubby with replika mesin melombong bijih..



cute kan basikal nie... tak tau lar ianyer digunakan tuk apa... ;-)


macam org dolu-dolu tak? cam merenung masa depan jer kan.. heheheh.. nie lar permandangan dari tingkat atas muzium nie...



nie lak koleksi baragan antik... typewriter




Ni adelah bilik sebenar Sultan Abu Bakar... masih mengekalkan brg2 antik kat dlm tuh..


ini adalah gambaran sebenar di dlm terowong lombong bijih timah..

cuba bandingkan gambar ini... (di sg. lembing)


DAN...


dan... ini.. (di Perth, Australia)

sama... tapi... tak serupa... hehehehe.. ingatkan kat Australia jer ade pokok cam kat atas nie ha.. rupanyer kat sg. lembing pun ade...



kereta antik!





tau tak apa nie? nie lar petrol station yg ade kat sg. lembing... betol2 antik tau! hehehehe... kalu tak salah rasanyer ia adalah petrol BP, tapi lambang tak der.. cuma tengok kat board dia tuh warna hijau kuning...


so, lepas melawat muzium tuh.. we all terus gerak gie terengganu... so, kat sana we all stayed kat kenyir lake resort and spa... memang fantastic.. bombastic lar resort nie... this is the first time aku bercuti di kawasan tasik... memang tenang berada kat kawasan tasik tuh.. best gilerss.. jauh dari hiruk piruk kota... kite hanya dengar siulan burung2 yg riang... memang dpt merasakan ketenangannyer... mana tak nyer.. sampai2 jer.. tempat parking kereta dia quite far from dia punyer reception counter... kite kene park kereta kat situ... and then call the reception.. ade buggy car yg akan dtg pick up kite from the parking lot area... itu jer dah buat aku impressed! mana saja u nak bergerak dlm kawasan resort tuh.. memang kene mengunakan perkhidmatan buggy dia tuh... huhuhuuhhuu... TAPI... sayang nyer we all stayed only for 1 nite... coz we all not really plan for this trip.. it just like last minute plan lar.. so, di sebabkan cuti yg pendek.. so, kiteorg pun spent only 1 nite jer.. tapi tak per... rasanyer aku akan kembali ke kenyir sooooonnn!!! huhuuhuuu... untuk melihat kenyir photos... silalar ke my facebook yeah... ;-)




3 comments:

Deqna said...

bila ko pergi ni? last week ker? tapi yelah gambar yg ko pose kat bawah pokok tu lebih kurang lah cam ko kat Perth tu... nice view... nanti aku jengah facebook yer to view more pics

NeenaAnuar said...

yup! :D

Mila Hilas said...

sy pon asal terengganu...ooo yr mom dh xde upenye..al-fatihah

p/s : tgh gigih bace entry u dri awal2 dlu hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails