COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, March 20, 2009

Aku Hampir-Hampir Diiiiiiiiiiiiiiiiiii.................

Petang semalam.. bagaikan mimpi ngeri bagi diri ku.... aku selalu terbaca di akhbar... berita di TV dan juga pernah sekali aku nampak betol2 di depan mata aku....

Tiap2 hari aku pergi dan balik kerja memang naik LRT... pagi aku & hubby akan naik satu kereta, then park kereta kat LRT Ampang... tapi biler waktu balik, aku akan balik dulu coz my hubby memang balik lambat... so, my dad yg amik aku from LRT Ampang... aku memang dah buat perjanjian with my dad... biler aku sampai LRT Masjid Jamek, aku akan MISSED CALL jer handphone dia... then, biler dah sampai kat LRT Ampang.. my dad memang tak tunggu betol2 kat LRT station ampang tuh... coz quite crowded and susah we all kalau nak patah balik umah biler keluar dari LRT Ampang tuh... so, my dad akan fetch me infront of King's Bakery which means I've to take the pedestrian bridge in order to go to King's Backery tuu..


Semalam satu kejadian yg aku paling takot selama hari nie 'hampir terjadi' pada diriku... biler aku turun jer LRT Ampang... aku jalan seperti biasa... tapi biler aku turun tangga dekat LRT station Ampang tuh (refer to diagram yg aku lukis sendiri.. hehehehe.. supaya lebih senang tuk dipahamkan)... aku ternampak 2 org lelaki Indon yg betol2 dlm keadaan yg mencurigakan... aku nie pulak biler berjalan sorang especially biler pegi balik keje... aku memang akan memerhati org disekeliling aku... aku memang akan alert sentiasa especially MEN!!! and lagi2 org warga asing nie... apa yg membuatkan aku kata mereka tuh dlm keadaan yg mencurigakan... diaorg berdiri betol2 kat palang yg ade kat tangga tuh... and diaorg berdiri tuh memang mengadap laluan pejalan kaki tuk org yg lalu lalang nak ke LRT station... mula2 tuh biler aku dah nampak 2 org tuh.. aku ingatkan diaorg pekerja contractor kat LRT ampang tuh... b'coz whyyy... Coz they are wearing simply da same T-Shirt i.e blue in colour.. same design and same color.. cumanyer sorang tuh pakai cap and sorang laki ikat rambut sikit sbb rambut dia panjang...


So, biler aku turun tangga tuh aku kire nyer bertentang mata gak lar ngan 2 mat indon nie.. tapi aku kata kat diri aku... shudn't be any problemm.. they are just worker.. tapi... elok je aku passby both of them... diaorg pun terus bergerak dan berjalan macam nak ke pedestrian bridge gak... and dia org jalan belakang aku... tak berapa rapat lar... tapi aku ckp kat dlm hati aku sambil berjalan tuh.. nape mesti 2 ekor tuh bergerak dan berjalan just after aku pass by diaorg.. tapi aku tetap anggap tak der apa2... sbb taknak lar prejudis tak tentu pasal kan.. takkan lar org tak leh jalan dibelakang aku pulak kan?? tapi as aku berjalan tuh aku saja memperlahan kan langkah aku... tapi biler aku perlahan... diaorg tak potong aku lak tuh.. diaorg pun slow gak.. aku dah jadi tak sedap hati... so, aku tetap teruskan perjalanan aku... so, sambil aku berjalan tuh... aku toleh like pandang ke arah kanan bahu aku so that aku boleh nampak diaorg dari sudut sipi-sipi.... memang aku boleh nampak yg diaorg cam mengekori aku ... and yg the best part.. both of them tak jalan sesaing / together... diaorg jalan dlm keadaan sorang depan and sorang lagi belakang sikit.... aku makin tak sedap hati...




So, sambil aku jalan tuh.. aku pikir kalau aku terus kan perjalanan aku naik pedestrian bridge tuh.. kalau anything bad nak jadi memang senang coz kat pedestrian bridge tuh memang tak sibuk and tak ramai org.. sunyi!! so, memang Allah tolong aku jugak lar.. coz elok jer kat sampai kat tangga pedestrian bridge tuh... aku org buat promotion P1 MAX.. so, biler aku dah nak hampir kat org yg jual P1 MAx tuh.. aku toleh kan kepala aku secara sipi2 ... aku masih nampak 2 ekor manusia lahanat nie kat belakang aku but very slow and cuba perhatikan pergerakkan aku... so, aku memang amik tindakan nekad tuk berhenti kat meja org yg jual P1 Max and memang secara kebetulan pun aku memang tengah plan2 nak amik P1 Max broadband nie... so, kebetulan org tuh dah buat promotion kat situ.. aku pun berhenti dan amik kesempatan lar nak tanyer lebih detail about it....


tapi... hakikat nyer aku tak concentrate pun ngan apa yg chinese guy yg dok buat promotion kat aku... cian lak aku kat dia... mana tak nyer biler aku stop kat P1 Max guy tuh.. si lahanat 2 ekor tuh boleh stop dekat2 ngan kawasan org jual burger bawah pedestrian bridge tuh... bayang kan macam mana perasaan aku waktu tuh.. aku memang rasa something fishy is going on here!!!! this is not rite... coz biler diaorg berhenti tuh.. diaorg bukan berhenti betol2 kat kedai org jual burger tapi cam sebelah kedai burger tuh lar... so, aku memang nekad nak tengok muka diaorg... so, aku pun toleh muka aku secara 100% and tengok apa diaorg nak buat kat situ... biler aku pandang.... yg sorang tuh berdiri jer ngan muka selamba sambil memangdang tepat ke arah aku.... then, yg sekor lagi tuh... biler aku pandang terus dia cam pusing kan badan dia kebelakang and mata dia melilau-liau (going wild)...




Naaaaaahhh..... the moment aku tengok their reaction macam tuh.... memang aku dah tau dah... nie memang petanda tak baik nih! so, aku merapatkan diri aku kat meja P1 Max tuh... buat2 lar cam nak tanyer macam2... tapi hakikatnyer aku tak concentrate langsung!!! sbb aku dok pandang2 2 ekor lahanat tuh... and i tell you!! they are very daring.. why am I saying that... biler dia tengok aku lama sgt kat meja P1 Max tuh... diaorg dengan berani nyer merapatkan diri diaorg kat aku.. dan berdiri dekat betol ngan aku... cam kat diagram nie...



kire jarak sedepa lar... and both of them berdiri just like next to me.. bukan nyer tengok atau dengar the explaination of the P1 Max guy.. but both of them just concentrate on me... diaorg pandang aku jerr.... apa hal lak kan.. nak pandang aku macam tuh... kurang ajar tol lar... aku dah mula bengang + cuak!! so, aku bile diaorg dah berdiri camtuh.. tempat tuh memang sempit sikit lar.. so, aku dah macam tak der ruang tau nak gerak tempat lain.. melainkan kat meja P1 Max tuh.. ade satu tiang.. aku aku cuba nak menyelit kan tiang tuh so that aku leh gie sebelah meja P1 Max tuh.. tapi memang sah2 tak muat... aku pun berdiri jer lar kat situ tanpe bergerak mana2 lagi... tapi 2 ekor lahanat tuh memang tak gerak2 nih!! just stand still there and looking at me!! WHAT THE F**K!!!


Aku memang dah naik angin dah... tak peduli lagi dah... dengan muka aku yg paling bengis, aku pandang tepat kat muka si lahanat tuh... aku tanyer... AWAK APA HAL????? APA MASALAH??? dia masih lagi pandang aku tanpa berkata apa2... aku pandang jer muka dia ngan muka aku yg bengis tuh... dia pun dah tak tau nak buat apa... ngan slow nyer dia berlalu pergi secara perlahan2... diaorg terus naik pedestrian bridge tuh dgn cara yg amat perlahan sekali.. kirenyer cam hampa lar...

So, kesimpulan nyer... aku rasa diaorg nie PERAGUT!!! coz the way they acting... memang sah2 cam peragut.. coz aku dah banyak kali nampak kes ragut kat Ampang nie.. and this is how they react!!! if not why is it at the 1st place diaorg berhenti bile aku berhenti kat P1 Max tuh.. and biler aku tak bergerak.. diaorg boleh dtg dekat ngan aku and tak buat apa2 pun.. just berdiri next to me and pandang aku dan jugak keadaan sekeliling... kalau dia dengar sekali explaination being made by the P1 Max Guy.. aku anggap lar diaorg pun nak beli broadband kot.. tapi mana ade mat indon nak pakai broadband.. secara logik nyer lar... muka macam tongkang pecah... lain lar muka tuh macam Marcell ker... aku paham lar... bukan lar aku nak under rate org but of course we do have our own first impression rite?? so, berbalik pada keadaan tadi tuh... maybe diaorg cuba dekati aku tuh.... just nak tengok keadaan aku macam mana.. kalau aku punyer kedudukan tuh cam senang dia nak snetch beg aku.. maybe they do so.. tapi biler diaorg dah dekat ngan aku tuh... aku punyer beg bukan kat belah kanan coz they are standing on my right... so, beg aku memang kat belah kiri... aku pegang erat lagi ngan dua2 belah tangan aku kat beg... aku buat camtuh supaya diaorg dpt message lar yg kalau nak meragut aku.. aku dah tau idea diaorg tuh... aku bukannyer pakai handbag branded pun.. gie keje memang aku pakai beg biasa2 jer... even brg kemas pun aku tak pakai langsung.. ishhh.. aku tak paham lar...

so, that's why diaorg pun tak leh nak buat apa2 coz diaorg dah nampak kedudukan aku tuh cam menyusahkan diaorg tuk bertindak.. and diaorg pun dah dpt rasa agak nyer yg aku akan lama kat P1 Max tuh.. so that's why diaorg dtg jugak dekat ngan aku... and lagi satu persoalan yg berlegar kat kepala hotak aku ... naper diaorg guna baju yg exactly da same???? according to my hubby lar... diaorg pakai camtuh supaya senang kalau diaorg nak lari.. org nak kejar pun cam confuse lar yg mana satu coz 2 pakai baju yg sama... of course biler diaorg lari bukan dlm keadaan yg sama ... mesti lari lain2 nyer!

Then after they gone, aku pun call lar bapak aku .... biasanyer pulak biler aku dah sampai kat pedestrian bridge tuh.... aku akan missed call lagi sekali my dad aku so that dia boleh dtg kat King's Bakery coz kat situ kawasan dia sempit.. memang tak leh nak tunggu kalu parking penuh... biasanyer memang akan penuh lar tiap2 hari... so, semalam biler aku missed call dia... first time dia memang ingat aku missed call tuk dia gerak dtg amik aku... tapi, aku tak salah kan dia lar.. dia tak tau citer.. so, aku call for the 2nd time... still he didn't pick up the phone.. dia ingat aku missed call dia lagi agak nyer.. ARRRGGGGHHH.... sudah... aku dah lar tak leh nak gerak mana2... coz tak tau si bangsat 2 ekor tuh kat mana... so, aku memang decide duduk kat meja P1 Max tuh jer lar... aku call lagi kali ke 3... still my dad tak jawab.. dia dok ingat aku still missed call.. oh dear... 'DAD... U SHUD KNOW IF PEOPLE CALLING MORE THAN 1 TIMES.. THAT'S MEAN IT'S NOT A MISSED CALL OK!!' aku call banyak kali... dia still tak jawab.. dia boleh turn off laks aku punyer call!! ARRRRRRRGGHHHHHHHHHHHHH.............

At last.. dia dah tunggu lama aku kat king's tuh agak nyer... baru dia call aku balik... dia tanyer aku kat mana? bunyi dia cam marah lar.. naper aku dah missed call dia tapi aku tak sampai2... hakikat nyer aku tak missed call pun... aku dah call banyak kali.. tapi dia tak jawab.. tak per lar.. tak kisah lar hal tuh... so, aku pun bagi tau dia apa yg jadik and dia terus dtg amik aku kat LRT...

So, syukur sgt2 lar coz aku tak apa2... cuma nyer biler dah balik umah tuh... aku pikir2 balik... wah cam berani nyer aku sound 2 ekor lahanat "AWAK APA HAL????? APA MASALAH???" kalau lar diaorg tuh bengang.. then nekad nak buat apa2 kat aku... mau aku kene bunuh kot... paham2 jer lar org indon nie.. diaorg nie bukan kirenyer... tapi yg positive side of it laks yg aku pikir.. mungkin jugak ngan keberanian aku sound they all macam tuh... membuatkan mereka terbantut lar ngan hasrat mereka tuh... lagi ngan muka aku yg bengis giler... hehehhee... aku tak buat muka takot pun... huhuhuuuhuuu.. tapi dlm hati.. mak aiiii.. aku nekad jer kalau jadi apa2!

Aku dpt tips nie pun dari En. Kamarol Ariffin (kalau tak salah aku lar nama dia nie)... dia nie selalu kuar kat TV , bagi tips camner nak handle penjenayah... seelok-eloknyer kite kene bertentang mata ngan peragut nie... and jgn takot... kene BERANI! biasanyer diaorg nie akan carik org yg lemah dan senang tuk diaorg handle... and alhamdullilah.. IT WORKS FOR ME!..

Cuma tuh lar.... fobia tuh tetap ade dlm diri aku nie... coz this is the first time in my life aku kene camnie.. before this tak pernah langsung.. so, my dad pun dah ckp yg mulai hari nie, dia akan amik aku dari LRT station.. so aku tak yah jalan kaki to across the bridge.. nak wat camner.. demi keselamatan kan... susahnyer nak idup kat negara sendiri.. terasa terancam jer... macam duduk negara org... ni lar kerajaan malaysia.. kalau tengok kat airport nyer imigration pun cukup lar... memang hampeh! diaorg bukan peduli pun org keluar masuk... tak ketat langsung if were to compare with negara2 jiran kite... much2 better!! cam aku pegi australia.. pergghhh... memang bagus lar security check diaorg... camtuh lar.. baru lar negara kite selamat kan?? biasa lar.. nama pun MALAYSIA BOLEH!!!! apa lagi nak ckp!

So, tuh lar citer aku yg panjang lebar..... ade dua kemungkinan yg aku pikir lepas kejadian semalam tuh...

1st - AKU HAMPIR-HAMPIR DIIIII RAGUT!
2nd - AKU HAMPIR-HAMPIR DIIII CEDERAKAN @ DI ATTACK LAR....

Sooo.. for girls out there... BE CAREFULL OF PEOPLE AROUND YOU YEAH!!!

8 comments:

BHMB said...

mmg gigih tul ko bciter na..sggup lukis2 tu..tp bagus gak..leh aku bygkan cmn ko kena..tp btul la..aku tau cmn lrt ampang tu..situ mmg ramai indon..dh jd mcm kt jakarta dh..ko hati2 jela..n spare serbuk cili dlm hbag..pasni..ko xyh bwk handbag..bwk beg stail mcm sekolah2 dulu..sgkut kt bahu..aku rasa ssh org nk ragut cmtu..masa sekolah2 dulu..aku g sekolah dr ampang hilir tu..salu kena kaco ngan org giler sx..dok nyorok dlm semak..cilako je main siul2 pgil kita..tu pgil2 je xpe..ada sekali tu dia folo aku..dh ler masa tu aku sorg..time ujan lak tu..bwk payung+beg sekolah lg..cmn nk larik..huhu..at least..aku larik gak la..wpun ilang keayuan sbb pakai bj pengawas dulu2..hehhehe..tp bsyukur la ko x apa2..alhamdulillah

NeenaAnuar said...

hehehehehe... ye lar... bukan apa.. senang nak bagi org paham.. kalau tak org mesti cam confuse kan... hehehehee...

haa.. tuh lar Ita... aku memang tension tol lar.. and aku rasa mat indon tuh memang sah2 dah monitor aku for sometimes tau.. coz aku memang tiap2 hari balik naik LRT..

hehehehehehe... cian ko kan... tak per.. ilang keayuan ker apa ker... janji kite selamat! Thanks!! :D

BHMB said...

btul3..pnjm upin ipin sat..hehe..pasni amik kelas karate jela ko na..sng ko belasah lak dorg pasni..hehe

NeenaAnuar said...

haaa... tuh larr.. aku pun dah terpikir gak tuh.. nak amik kelas karate doh!! hehehehe...

dkny said...

wah, ni macam cerita ngeri la... bersyukurlah kak neena tak ada apa-apa in the end...
i'd suggest u bring along a pepper spray with u from now on... less than rm10 u can get a resonably good one... better safe than sorry u know...
btw, apa tu lahanat?! 1st time dengar la... :)
and some comment on your drawings... kak neena nampak cam lebih besar drpd 2 org lahanat tu... kenape tak bagi lah mereka kena teruk?! lol... plus, i tak paham la macam mana u hold your bag with both hands... boleh lukis tak?? :D

Deqna said...

memang saspen citer ko ni. aku baca ngan penuh perasaan.. good decision ko benti kat tempat promotion tu.... apapun respek kat ko, ko memang berani.. kalau aku, aku pun tak tau nak watpe paling kuat pun aku mintak tolong kat org broadband tu..

the best part is bila ko kata ko call bapa ko byk kali but he assumed ko wat missed call jer... aku gelak tak ingat baca citer yg nie.. yelah dapat aku bygkan keadaan ko waktu tu... dengan ngah cemasnya passtu bila call tak jawab pulak..alih2 ko lak yg kena marah sbb lambat...huahuaha...

papun sebaik ko takde pape.. so next time be more careful yer..takut org tu cam ko pulak maklumlah dah bertentang mata.. aku ingat elok ko tukar time waktu ko balik kerja wat sementara waktu nie..

NeenaAnuar said...

DKNY : yeah.. my hubby already informed me about the pepper spray.. will get it one soon! hehehehe...

Lahanat Means - like 'bastard' lar.. hahaha..

ahaks! i didn't realize that i'm bigger than those bastard in that diagram... hehehee...

both hands means - I carried my handbag on shoulder, and then both my hands at my handbag @ my shoulder / I grip it lar... got it?


Deqna : hehehehehe... tuh lar.. nasib baik lar aku tak apa2.. tapi tuh lar.. cam ko ckp jugak lar.. kalau diaorg mark aku susah jugak kan... tapi lepas nie bapak aku akan amik aku kat betol2 kat security guard kat LRT station tuh... aku takkan jalan sorang2 lagi dah lepas turun dari LRT...

ye lar.. aku biler pikir2 balik memang kelakar pun.. walaupun hakikatnyer aku menyirap gak arrr.. org dlm keadaan cuak.. dia lak tak jawab phone aku and sound aku sbb lambat... hehehehee... tak per lar.. alhamdullilah.. sumer nyer selamat.. cumanyer kene lebih berhati-hati lar lepas nie...

Mila Hilas said...

pnjg lebar gile cete hehe..tp mmg tkt an ngeri la kalo kena cm awk tu..kalo sy pn bengang.dh lamuka hodoh lsp tu nk rapat2 plak...nak buat jht plak tu adoiyaii

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails