COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, December 16, 2016

My Travel Tips - Percutian Budget VS Percutian Mewah!


Dalam bulan lepas kalau tak salah aku.. ade blogger yg kecam pasal cara-cara percutian cheapskate! Alahhh... kan kite selalu nampak kat newsfeed FB kite tajuk2 entry yg lebih kurang camgini bunyiknya:-


“Hanya dengan RM2k anda boleh travel ke London”


“Percutian 10 hari di Eropah dgn budget RM3k sahaja!”


Haa.. camgitu lah skit lebih kurang antara tajuk2 entry yg di muat naik oleh sesetengah blogger utk entry diaorg.. diaorg create entry2 tips percutian budget dan murah nie sebab nak dptkan rating viewers yg tinggi... in fact diaorg kalau boleh nak entry diaorg tu jadik Viral di media social!


So in last month, ade seorang blogger nie yg kecammm mereka2 yg create cerita percutian budget tak masuk akal nie.. blogger nie kata apa guna travel secara cheapskate tapi menyusahkan diri sendiri dan jugak keluarga! Ade betol nya jugak apa yg dia ckpkan tuu.. tapi pada pendapat aku pulak.. soal budget nie actually semua nya terpulang pada besar ataupun kecik saiz poket kite nie! hehe..


Aku penah lah jugak baca entry blogger yg share tips percutian budget nie.. Title entry dia letak bukan main lagi -- dengan hanya RM2k anda boleh travel ke London.. tapi bile dah baca... kuciwaa tau.. bile dia kata – kos RM2k tak termasuk flight tiket! Chettt!!! Sumpah rasa macam tipahh tertipuu sgt nieh! Ahahahaha...


But at the same time... masih ade jugak few blogger yg share their actual budget vacation trip.. meaning there’s no hiding cost! Kalau entry yg no hiding cost nie ok lah jugak utk di jadikkan sebagai panduan... tapi bile dah namanya percutian budget.. meaning paham2 jer lah yg segala serba serbi nya will be at budget and cost cutting lah kan.. biasanya budget traveler nie more on backpackers style laa..!


Actually.. aku dah terima banyak pertanyaan from my blog readers yg bertanyakan tentang budget percutian nie.! Jawapan aku senang jer... semuanya terpulang pada budget diri masing2! Kite kena paham yg budget nie adelah terlaluuuuuuuuu subjektif sebenarnya... bende yg paling simple utk kite faham konsep budget percutian nie adelah --- budget utk 2 orang pergi bercuti ke Bali takkan sama dengan budget percutian 3 orang pergi bercuti ke Bali!


Dalam merancang budget percutian nie.. ade banyak faktor yg kite kene amik kira sebenarnya.! Jgn amik mudah.. tapi kene amik kira.. paham? Ahahaa.. ok kat bawah nie aku list kan few points yg kite kene amik kira sewaktu kite merancang percutian kite...

ACCOMMODATION


Macam aku... bende yg paling utama yg aku akan fokus kan sewaktu merancang sesebuah percutian adelah tempat penginapan! Tempat penginapan sgt penting utk aku... sebab kite pergi bercuti nie nak rehatkan diri kan.. so aku memang akan carik tempat penginapan yg mencapai piawaian keselesaan bagi diri aku... nak2 pulak bile aku dah berkahwin ni... aku memang akan carik bilik for couple!


To be honest aku bukan jenis backpackers style traveler.. tapi aku tak penah sekali-kali mempertikaikan ataupun merendah-rendahkan orang yg nak travel secara backpakers sebab to me pilihan di tangan masing2.! Kalau ade orang selesa nak travel secara backpackers.. its up to them.. as long as diaorg happy with their choice then good enough!


Budget utk accommodation nie tetap berbalik kepada saiz poket masing2.. kalau rasa saiz poket besar... boleh lah pilih tempat penginapan 5 bintang.. tapi kalau saiz poket ciputt... pilih lah tempat penginapan yg bersesuaian dgn saiz poket yg ciput tuh!

TRANSPORTATION


Budget utk pengangkutan pun subjektif.. contoh paling mudah.. naik flight AIR ASIA takkan sama kos nya dgn naik flight EMIRATES! And then kalau kite pilih utk duduk di kerusi BUSINESS CLASS.. sudah pasti kos nya tidakkan akan sama dgn kerusi yg STANDARD!

Macam aku.. most of the time yg aku dah penah travel sebelum-sebelum nie.. aku memang dpt beli tiket flight pada harga promo... so tips nak jimat beli transportation.. rajin2 lah tengok website airlines and then grab jerrr bile harga tiket tu murah giler! Macam mana nak tahu harga flight tiket tu murah giler atau pun tak? Korang kene rajin buat study lah skit.. jgn lah semua pun nak suruh aku spoon feed kat sini... ahahah.. timing paling senang utk korang buat study... macam skg nie tengah takde promo.. korang pi lah sesaja bukak website Air Asia utk beli tiket ke mana2 destinasti pilihan korang.. then print screen ataupun amik gambar hargaa tiket tu.. simpan elok2.. esok2 bile Air Asia buat promo free seat.. ko bukak balik website Air Asia.. ko try book balik tempat yg sama ko nak pegi tu.. walaupun tarikh berlainan.. tapi at least ko boleh tahu the lowest price berapa ko boleh dpt during promo season!


So paham kan konsep tu?? Kalau tak paham sila rendam flight tiket korang and then sila minum sampai kenyang.. insyallah mudah utk korang paham konsep yg aku cerita kan nie! Ahahahha.. :p


Pastu lagi satu kalau tempat yg korang pegi tu korang perlu bergerak guna public transport macam taxi & train.. then korang kene tambah lagi budget tauu... unless korang sanggup berjalan kaki laa... hahhaa...


# Tips kalau korang nak ke Europe.. kalau korang terjumpa flight tiket offer around RM2.5k++/pax.. jgn tunggu2 lagi dah okk.. sila grabbbbbbbbbbbbbbbb jer teruss sebab this is the cheapest air fare you could ever grab!


FOOD


Makanan pun tersangat lah subjective! Ade orang sanggup bawak makanan dari Malaysia utk lebih budget.. and ade orang yg akan bawak duit poket banyak2 utk budget makanan di tempat percutian.. so again.. then choice is yours!


Kite sendiri tentu kan kite nak makan dgn cara macam mana... kalau rasa malas nak terikat ngan aktiviti masak2.. then make sure ko bawak lah duit extra utk pegi makan kat kedai makan di tempat korang bercuti tu!


Eh tapi skg sejak ade produk pak Brahim’s.. memang agak mudah hidup nie tau utk travel.. hahaha.. eh tapi senang utk orang yg tak cerewet macam aku ngan en.teman lah kot.. kiteorg tang makan nie tak kisah sgt.. janji perot kenyang.. hari2 makan pek instant pak Brahim’s pun dah okkk sesangat dah utk tekak dan perot kiteorg nieh!


Tapi kalau korang jenis traveler yg kaki makan.. yg mesti nak makan mewah2.. then study lah dulu kat mana tempat2 makan yg menarik boleh korang terjah di tempat percutian korang tuu... ingat ya.. bile korang dah budget nak makan luar.. meaning budget percutian korang pun akan jadik besar lah jugak tau! So tepuk dada tanye lah poket anda okkk... hehehe..


SHOPPING


Tang shopping nie lagiiiiii lah subjektiffffffffffffffffffffffff..... ko nak shopping apa.. ko jer yg tahu... ahahhaa.. so jgn tanyer aku berapa patot ko bawak utk pegi shopping okkk! Matikk laaa nakkkk kalau sampai ke tahap ko nak pegi shopping pun ko tanyer akak berapa yg perlu ko bawak... huhu.. senang citer.. berapa yg ko ade utk budget shopping itu lah yg ko bawak.. kalau ko banyak duit.. bawak lah sebanyak mana pun.. kalau budget ko so so jer.. ko bawak jer lah yg so so tu jer pegi ngan ko... then sampai sana.. kalau budget shopping dah abis... sila gigit jari! Ahahaha...


TOUR ACTIVITIES


Kalau kite buat percutian yg melibatkan banyak touring and visiting activities.. maka budget percutian kite pun akan bertambah besar lah gamaknya! Nak2 kalau tempat yg kite nak melawat tu ade entrace fees.. so sila sediakan budget utk pakej2 aktiviti yg kite nak lakukan tu nanti!


VACATION PERIOD


Tempoh percutian korang pun memainkan peranan yg penting jugak dlm budget percutian korang okk.. senang citer budget percutian 4 Hari 3 Malam takkan sama dengan budget percutian 3 Hari 2 Malam!


Lagi lama tempoh percutian kite... maka akan bertambah besar lah kos budget yg kite kene keluarkan! Ye lah bile makin lama kite stay kat satu2 tempat percutian tu.. kite kene fikir pasal kos penginapan.. kos makanan... kos visiting/touring aktivities.!


Ok.. setakat skg nie.. ini jer lah antara tips2 yg aku terfikir dan boleh share ngan korang! Again.. apa yg aku coretkan nie adelah pendapat aku yer... orang lain mungkin lain citarasa dan pendapat nya... since ini aku yg bercerita.. so korang kene lah telan apa yg aku ceritakan nie ya.. ahhaha..


So kalau korang dpt hadamkan betol2 apa yg aku coretkan kat atas nie tadi.. Percutian Budget VS Percutian Mewah nie pokok pangkal nya adelah berbalik saiz poket kite sendiri sebenarnya! Kalau kite ade lebih duitnya.. why not kite pegi menikmati percutian yg mewah kan? tapi kalau kite takde extra money.. rasanya itu tetap tidak menghalang kite utk menikmati sesebuah percutian kan?


Yg penting kite enjoy dgn trip percutian kite tuu.. org lain tak perlu nak susah hati sgt lah tengok percutian org lain okkk.. sebab masing2 ade hak dlm merancang percutian masing2.! Kite jgn nak kecamm org lain punyer percutian just becoz kite rasa org tu tak pergi dgn cara percutian yg macam kite buat..


Contohnya...


“Elehh... aku pegi bercuti ke Maldives baru dgn budget RM5k jer pergi balik utk 2 org.. heran aku, kenapa si sipolan tu pegi Maldives sampai RM10k utk 2 orang?”


Sebelum nak kecam orang lain punyer percutian.. cuba buat analysis dan bandingkan percutian kite dgn org yg kite nak kecam tu..

Kite – pegi Maldives naik Air Asia, stay dekat Male town jer!


Si Sipolan – pegi Maldives naik MAS, duduk dekat Water Villa di private island!


So nampak kan perbezaan nya disitu? Kite boleh kecam kalau kite compare apple to apple ok? Jgn buat kecaman kalau kite buat perbandingan apple with pen.. nanti dia akan jadik Pineapple-apple-pen... Muahahaha...


Tips2 yg aku coretkan kat atas nie adelah utk traveler yg bergerak secara sendirian berhad tau.. meaning ko tak guna travel agent.. kalau kite rasa kite malas nak buat case study utk trip percutian kite.. so adelah digalakkan utk amik travel agent jer yg uruskan percutian kite... guna travel agent nie korang tak yah susah2 fikir tentang setiap inchi budget lagi dah.. korang just ckp nak pegi mana.. then travel agent akan bagi korang full itinerary.. then korang dah tahu kos bagi satu kepala berapa.. then yg korang perlu bawak additional cuma duit poket utk shopping jer!


Macam aku memang hardly travel pakai travel agent.. sebab aku tak suke terikat dgn travel agency punyer tide up schedule.. aku nie lebih kepada traveler jenis yg free and easy ride... aku plan percutian aku ikut citarasa aku... setiap inci planning yg aku buat tu aku akan pastikan ianya bersesuaian dgn citarasa aku!


IMG_7981

So pilihan di tangan anda sama ada anda nak pilih percutian persis budget ataupun percutian persis mewah... Anda yg menentukan segalanyaa! :D


OK biler nak sambung cerita percutian aku ke Bali pada tahun lepas nie???? lepas tu baru boleh cerita percutian ke Swiss pulok! :p

6 comments:

Nurzakiah Hanum said...

betul tue bergantung pada budget anda
boleh je nak murah ke nak mahal kan

QasehnyaRania said...

setuju sangat
nice sharing :)

Aty_Fared said...

betul la u cakap tu.. lagi satu.. biler dah ada family..ada anak2 kecik pon dah lain cerite.. macam i dulu..bujang..travel.. mana dan jer hotel bajet boleh tido.. makan pon pikir ringan2 apa yang ada kalau jumpa makan.. tapi biler skrang..ngan anak2 kecik.. cari hotel nak bercuti dekat2 pon cari yang selesa nak tido sekali anak2.. mesti nak ada bath tub bagai sebab nak kasi anak2 seronok.. lepas tu.. kene ada siap breakfast..swimming pool..playrooms.. kene lah pilih hotel mahal sikit macam tu.. so.. betul macam u cakap.. bergantung..pada pocket..pada keperluan..pada keadaan.. :)

Applemilkshakesusu Pekatmanis said...

Salam kak neen, blh tau tak winter coat bulu-bulu kat leher tu beli mana??? cun la plaksss.. pls2 nak tau..!

mizzura said...

sgt setuju dgn sis nin..mula2 dulu kagum la jgk dgn entry2 sebegitu..tp as a traveller kdg mcm xmasuk akal pon ada jgk.. i sll bajet tang accommodation je..sbb sllnya tido sekejap..ckpla selesa buat tidur n tukar pakai bj.. apa2 pon ikut la bajet masing2 kan..kalo mode percutian santai n ada bajet..pe salahnya..

Husniey Husain said...

Setuju sis Neena.. Bergantung pada style seseorang tu travel, ada orang yang sanggup bersusah payah, cut cost makan, penginapan pun sanggup tidur kat airport tidur dalam train, sebab semata nak dapat bajet murah. Dah dirinya selesa macam tu. Huhu.. tak payahlah kita yang baca ni kecam mengecam. Janji happy kan. 😍😍 Btw I'm your new readers.. jemput blogwalking http://kebaikankeindahan.blogspot.my/2016/12/pakej-pulau-kapas-terengganu-2017.html?m=1

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails