COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, April 5, 2016

Ragam Manusia Di Dalam Dunia Media Social!


Untitled

Media Social nie adelah satu ruangan peribadi.. so masing2 ade hak ke atas ruangan peribadi mereka sendiri.. cumanya terkadang ade masa dan ketikanya kite rasa kurang selesa dgn sesetengah update dari kalangan friendlist kite!


Actually terdapat beberapa jenis golongan friendlist dlm ruangan media social nie…


Golongan Pertama:-


Ade yg selalu update tentang kisah rumahtangga… masalah peribadi… masalah negara.. masalah di tempat kerja.. masalah demi masalah yg akan mereka luahkan! Dalam meluahkan perasaan nie.. segala emosi sedih, geram, stress dan marah akan keluar!


Golongan Kedua:-


Ade yg sentiasa update perkara yg best-best dlm kehidupan dia jerrr… perkara ataupun situasi yg tak best dia takkan update di media social miliknya!


Golongan Ketiga:-


Ade yg jenis update apa sahaja.. cerita marah, cerita sedih, cerita gembira, cerita sweet, cerita romentik, cerita kelakar, cerita kecewa, cerita sakit hati, cerita pengalaman, cerita itu cerita ini.!


Golongan Keempat:


Tak update apa2 langsung di media social miliknya.!


Hakikat dlm golongan mana sekali pun kite.. kite tetap ade nampak buruk baik nya.. kite semua nie sama sahaja.. so tak perlu lah kite nak sakit hati ataupun menyampah dengan update dari kalangan friendlist kite tu!


Why aku kata sama??


Ye lah.. kalau kite dlm golongan Pertama.. banyaknya perkara negative jerrrr yg di update dlm ruangan media social kite.! Dah tentu lah org lain akan nampak kite nie seorang yg sgt negative..


Kalau kite dlm golongan yg kedua pulak.. orang akan nampak kite nie macam poyo lah pulak.. silap haribulan org kata kite nie jenis show off! Yer lah mana tak nya.. bende yg best2 jer yg kite nak pamerkan kat orang lain.!


Utk golongan ketiga pulak.. ini sifat yg lebih neutral.. tapi ini pun belum tentu org boleh terima sebab utk org golongan macam nie, bile dia happy dia akan show how happy he/she is.. tapi kalau dia marah… dia memang betol2 marah! So bile dia happy orang akan kata dia show off.. and bile dia marah org kata dia nie annoying!


Utk golongan keempat pulak… ini lebih pemalu.. dia tak nak update apa2 dlm media social miliknya.. tapi bahaya jugak utk golongan ni sebab ade possibility org akan pandang you as a stalker.!


So nampak tak.. hakikatnya kat mana pun kedudukan kite dlm media social nie.. kite tetap akan di pandang negative kalau org lain nak pandang kite dari sudut yg negative.. and kalau kite cuba potray diri kite dlm medial social nie dari sudut yg positive.. belum tentu semua org akan pandang kite nie seorang yg positive!


Ade yg kata, kalau kite ade masalah.. tak perlu lah bercerita di media social sampai melemparkan kata2 amarah maki hamun segala… ehh.. org dah marah.. mesti lah dia maki hamun.. ahahaa.. lumrah sifat manusia…. Bila dah terlalu marah tu memang kadang boleh jadik lupa diri jap! Akibat tekanan perasaan & sakit hati yg melampau tak mustahil akan membuatkan seseorang itu melepaskan perasaan amarah di media social.. tapi bergantung pada kes jugak lah.. kalau ianya terlaluuuu peribadi.. rasanya macam tak berapa nak elok lah share kat media social kann.! Tapi kalau takat bengang ngan member… or kite sakit hati ngan si polan yg aniaya dgn kehidupan kite.. haa.. bende2 macam nie terkadang memang patot update supaya ianya boleh dijadikkan sebagai info dan pengajaran bagi org lain jugak!


Then on the other side of it, kalau kite always update bende yg good2 jerr kat media social.. orang still boleh ckp.. alahhh, cerita sweet or poyo macam nie pun nak update kat media social and tunjuk kat org ker? Share jer lah ngan org2 terdekat.. buat apa nak share kat media social in order to let the whole world know about it! Keep it to yourself sudahh lah! Haaa.. see.. still org tak puas hati jugak kan?


Hakikatnya dan kesimpulannya.. kite kene belajar utk terima kenalan media social kite seadanya.. dah nama pun kite nie manusia biasa kan… setiap manusia berbeza-beza sifat keperibadian & karekter nya! Sekarang media social ade pilihan.. utk follow ataupun unfollow.. so pilihan di tangan kite! Tak suke click jer unfollow.. settle masalah.. buat apa kite pulak nak update cerita at our own medial social dgn mencanagkan pada satu dunia yg kite benci dgn org yg camgini camgini di media social.. well.. kalau kite bertindak sebegitu.. kesudahannya kite pun sama jer dgn org2 yg dari golongan pertama tu tadi yer tak?


Well, kite tak boleh nak puaskan hati semua org and semua orang pun tak boleh nak berpuas hati dengan apa yg kite update di media social kite! It’s all about penerimaan masing2.. kalau kite tak suke org tu selalu update bende2 yg buatkan kite rasa annoying.. unfollow ajer sudah! Lumrah manusia.. ade golongan yg suke kite and ade golongan yg tak suke ngan kite.. so carik lah solution terbaik buat diri kite sendiri! Tak semestinya kite tak suke ngan seseorang.. semua org pun tak suke dgn seseorang yg kite tak suke tu… terkadang 10 org tak suke kat kite.. tapi akan ade 10000 org lain yg suke dgn kite!


So just be yourself.. tak perlu hipokrit… Don’t Change So Someone Will like You, Be Yourself and the Right People will like and Love the Real You!


P/S:


Untitled

Tudung express sarung Dhaifah


Untitled

Tudung bawal dull satin Marsya

Promo still ongoing guys… To order do Whatsapp me at 019-3769459 / email at naazneenfaiqa@gmail.com ya!

1 comment:

yanie yusuf said...

Biasa lah ragam manusia..hihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails