COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, July 28, 2015

Aidilfitri Yang Menyedihkan Buat Kami Tahun Ini!


Seriously tahun nie aku beraya dlm keadaan yg super stress! Huh.. sedehhh! Ermm.. macam mana nak mulakan cerita ya.. ok lah.. actually seminggu before raya lagi aku dah tension sebenarnya… adelah beberapa perkara yg membuatkan aku bengang… but at this point aku tak leh nak share kan kat sini.. biar lah ia menjadi rahsia buat masa nie! T___T


Ok kite cerita start malam raya lah ya.. a day before hari raya aku cuti.. siang hari busy anyam ketupat.. malam hari waktu aku nak rebus ketupat.. tup2 gas dapur pulak habis.. adoi.. by the time tunggu org antar gas.. dah membawak ke pukul 10 mlm.. pukul 2 pagi baru settle rebus ketupat… mata dah mengantuk.. malas nak basuh periuk rebus ketupat.. pagi raya je lah aku membersihkan nya!


Disebabkan hari raya jatoh pada hari Jumaat.. so waktu agak pendek sebab nak kejarkan solat Jumaat! En.teman target nak sampai kampong dia before solat jumaat la… so lepas solat raya semua, pack2 barang nak balik kampong.. singggah umah Pak Joe.. beraya dengan dia sekejap… lepas tu terus shoot balik kampong en.teman kat Felda Besout! Tak sempat nak bergambar bagai sbb aku pagi tu pun muke dah macam bibik jer sebab penat bersihkan periuk belanga & kemaskan barang2 nak balik kampong!


Nasib baik kampong dekat… kalau jalan tak jammed less than 2 hours dah boleh sampai kampong dia.. but nowadays rasanya ramai dah org beraya kat KL nie.. kiteorg waktu kat Flamingo hotel tengok jalan jammed jugak kekdahnya.. adoii.. lain sungguh dari tahun2 sebelum nie.. seriously KL memang lenggang! Dlm dok melalui jalan jammed tu, tetiba en.teman teringat yg phone dia tertinggal kat umah!!!!


Huwwwaaaaaaa… kene patah balik umah and it took us for almost 1 hour utk balik umah balik and patah balik! Menchikkkk laaaaa… dah lah rushing… boleh plak dia tertinggal HP kat umahh! Ggggrrr.. nak marah baru jer beberapa jam yg lalu dok mintak ampun maaf… so tahannnnnnnn dan ketapp bibir ajer lahh.. tahan marah dlm hati.. kalau bukan time raya saya nya confirm dah ckp tak yah balik kampong lah! Ahaahahhahaha…


Alhamdulillah… dlm rushing2 selamat jugak lah kiteorg sampai ke umah MIL.. sampai2 bagi salam takde org jawab! Aaahh sudah.. kemana kah pegi nya org2 dlm umah kat kampong nie? en.teman call MIL.. laaa.. ade rupanya kat dlm rumah.. MIL & adik ipar tido kepenatan masak lauk pauk hari raya agaknya! Memang sunyi sepi rumah MIL.. tak macam hari raya sebab adik ipar sorang lagi and abg ipar aku balik umah in laws masing2.. so tu yg tinggal sorang adik ipar with MIL kat kampong tu.!


Bile keadaan rumah tu sunyi sepi seriously aku rasa macam bukan hari raya jerrr… ahahah.. ye lah.. kalau raya kan meriah suasananya… uhuhu.. kalau ikutkan perancangan awal we all semua sebenarnya nak get together berhari raya di Ipoh di rumah makcik en.teman.. tapi last minute MIL and adik ipar decide nak balik raya kat Besout..


Lepas Asar, we all decide nak pegi beraya di Ipoh…. So waktu on the way nak ke Ipoh, macam biasa we all akan singgah gopeng sebentar utk beraya di rumah kakak ipar en.teman yg mana merangkap as my biras! Lepas maghrib baru we all semua bersama-sama pergi beraya ke rumah makcik en.teman di Ipoh… Kat Ipoh baru lah terasa suasana hari raya makin meriah sebab nya ade saudara mara en.teman berkumpul di situ! Itu pun we all dah termissed out a few family members yg dah datang dari pagi and dah balik by the time we reached there!


IMG_5164 copy



Pukul 10 malam raya pertama baru dpt amik gambar raya nie! huhuhu…


To be honest.. memang tahun nie takde gambar raya bersama keluarga kedua-dua belah pihak! Huh… sedehhhh! Nak buat macam manaaaa… keadaan tak mengizinkan utk kami bergambarrrr bersama-sama.. tapi tak pe lah.. janji dpt amik sekepinggg gambar riang gumbira bersama cinta hati aku nie pun dah memadai dah!


IMG_5154 copy



Dgn family terdekat yang dpt pun sekeping nie jer lah! Suratan atau kebetulan.. dua beradik nie pakai baju color yg sama! Hahaha.. walhal kiteorg tak tahu pun masing2 akan pakai baju raya warna apa.. sekali bile jumpa abg ipar, lorrrr.. geng Mak Ko Hijo jugak rupenya! Ahahahaha…


Malam tu dari Ipoh kami bertolak balik ke Besout lebih kurang jam 10:30 mlm… sampai umah MIL pukul 12:30 malam.. pukul 1 pagi aku nak mandi… masuk bilik air.. bukak paip.. AIR TAKDEEEEEEEEEEE!!!! Ya Allahh.. dugaaan apa kah di hari rayaa ini!!!! Huhuhu… Aku boleh hidup lagi kalau takde electric… tapi jgn takde air!!! Eeeiii… gerammmmm okkk.. dah lah aku berlengaasss macam nak rakk dari pagi hari raya… tak mandi2 till tengah malam… dah lebih dari 12 jam tak mandi… bile nak mandi.. air takde! Gile babeng punyer stresssssss!


Dah lah cuaca panas nak mamm waktu beraya kat ipoh… memang dah tak sabar sgt rasanya nak mandi… sekali tak dpt nak mandii.. memang sentap lah perasaan aku malam tu! geramm ngan jabatan air perak yg tak amik berat pasal water pump.! Malas nak nak comment pasal badan2 jilake nie… memang diaorg nie semua tahu nak aniaya org jer kerja nya!


Kalau ikutkan, sebenarnya umah MIL aku tu ade kolah mandi yg besar.. so biasanya kot takde air masih boleh lah bertahan lagi sebab ade air tadahan dlm kolah tu.. tapi nak dijadikkan cerita, tahun nie boleh pulak kolah tu rosakkk okkkkkkk… kolah tu dah bocor.. so tu yg kiteorg memang terputus terus dgn bekalan air sebab umah tu pun takde tangki air!


Malam tu redha kan diri.. tido dlm keadaan yg tak mandi.! Lap badan dgn baby wipes ajer… sumpah aku tido dlm stresss… aku memang jenis bangsa yg kalau nak tido mesti dah mandi bersih badan nie… tak kira lah kalau aku balik pukul 3 pagi ke 4 pagi ke.. memang aku akan mandi.. takde nya aku nak terus tido! Lain lah kalau cuaca macam kat New Zealand yg sejuk beku tuuu… yg tu kalau takat tak mandi sehari semalam ok lagi sebab badan rasa best dan selesaaa jer!


Nasib baik MIL ade simpan satu timba air dlm bilik mandi tu… so air tu aku gunakan utk buang air kecik & bersihkan muke! Maka malam tu tido lah jugak aku dgn keadaan badan yg berlegas… bagi pagi tengok air masih takde… ok bersangka baik.. harap2 ade lah hari menjelang tengahari… eehhhhhh… dah tengahari pun takde jugak air nya niee! Okk.. aku dah mula nak tukar jadik hijoo!


Haihh.. apa ke badi pakai baju hijau tahun nie eh>?? Memang aku rasa aku dah nak jadik hulk dah pun pada hari raya kedua tu bile air masih takde supply bile hari dah pun menjenggah ke pukul 1 tengahari! Dengan tak dpt nak mandi… cuaca panas.. umah MIL tu boleh tahan bahang kepanasannya kalau disiang harii… lagi lah jadik tak selesa… at least kalau dpt mandi.. dpt lah segar kan badan skit.!


So end up, aku ngan en.teman decide nak balik KL jer lah kot.. sbb dah takde arah tuju dah nie… gile apa tak mandi.. nak tunggu sampai pukul berapa nak ade air nya? En.teman dah call jabatan bekalan air perak… dia org kata tak janji pukul berapa akan ade air.. ok ini tak leh jadik.. buat nya tunggu sampai ke malam takde gak air… aiihh.. memang aku boleh pitamm jadiknya! Migraine dah tentu akan menyerang sbb panassss melampau + tak mandi!


Berat jugak hati nie nak balik sebenarnye.. tapi nak buat macam mana.. we all memang kene mandi! Then en.teman discuss ngan MIL, kalau MIL nak pegi umah makcik yg kat Ipoh tu.. we all sanggup lah antar dia pegi sana… then we all pun boleh mandi sekali kat sana.. tapi kalau MIL tak nak pegi Ipoh and nak tunggu sampai air kunjung tiba kat besout tu… better we all balik KL jer lah kot sebab nya kami dah pun pegi beraya kat Ipoh on first day hari raya tu!


MIL pun berat hati pada mulanya.. dia pun berbelah bahagi.. but end up dia decide utk pegi umah makcik yg kat Ipoh tu.. so itu yg we all pun pegi lah beraya sekali lagi ke Ipoh and we put 1 night stay kat Ipoh! Pada hari raya ketiga, baru lah aku ngan en.teman balik KL…


Untitled



Fuhhhh… seriously memang aku takkan lupakan tragedi tak mandi selama 30 jam di hari raya nie! ahahaha.. raya kedua waktu on the way nak ke Ipoh… we all pakai jer baju raya hari pertama.. tak kuasa nak tukar baju raya kedua yg tergantung kat belakang nunnn.. ye lah tak mandi.. buat apa nak pakai baju baru.. baik pakai baju hangit tu teruih! Hahahah…


Gitu lah cerita sedih saya berhari raya pada tahun ini! Cuaca panas dah boleh mengundang stress.. di tambah pulak dengan takde air.. adoiyaiii bertambah-tambah stresss dibuatnya! Honestly rumah MIL kat Besout tu dah tak termaintain sebab rumah tu bertinggal.. we all semua balik setahun sekali jer waktu hari raya.. tu yg dah susah nak beraya kat situ jugak sbb banyak bende jadik rosak dari tahun ke tahun!


Tahun depan tak tahu lah macam mana jalan cerita nya.. aku harap tak lah seteruk tahun nie dan aku mengharapkan sesuatu yg lebih indah buat kami seluruh keluarga hendaknya! :)

12 comments:

Bex Simon said...

Kak Neena kita orang Gopeng ~! hahaha selamat hari raya Kak Neena ! Lain kali mandi ayor sungei laa kata orang Perak hahaha

ComelComot said...

jemput singgah bila rajin nanti yer

http://comot-pink.blogspot.com/2015/07/azriel-first-movie-dan-movie-review.html

dalila said...

cantikkkk kaler tema akak..
selamat hari raya kak neena.. ;)

Juls Julie80 said...

Assalam Neena..

Selamat Hari raya..sama la kita..thn ni raya yg sedih..kansel flight x jd balik raya sbb incek hubby denggi..

tapi kan neena..klu cite psl air xde tu..at least x selalu cam tu..

weolss kat Sarawak ni lagi kesian..mmg tiap2 thn klu musim raya air xde... bayangkan 5 family dengan budak2 kecik, dengan cuaca kpg yg panas di tepi pantai..nak mandi2 air poblem... sedihhhhhhhhhhhhhh... sebab dah berpuluh2 tahun masalah yg sama..pump la...tangki la...

end up bila PRU dpt tong biru... lagi sedihhhhhhhhhhhhhhhh

:'(

Nana said...

rasanya last year kita sama tema royal blue kan
tahun ni pon sama emerald green hehee

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
hi singgah sini
sory hr nie bz x sempat nak BW

ILA shafila said...

Selamat hari Raya Neena,

miss eimanhikmah said...

sadisnye raya kak nina..=(

elly nadyra said...

ko nak jadi hulk sebab tema baju kaler hijau kot
kahkahkah

salam aidilfitri gonjeng
maaf zahir batin!

~ Huda Qamar~ said...

Haha...saya nk jemput kak neena dtg raya rumah. Tak jauh pn dgn rumah abg nuar. Naik kete gear 1@2 je blh smpi. 3 minit blh smpi. Tp sbb raya jumaat mcm kelam kabut sket. Lupa terus. Raya ke2 xde air umah saya dgn 7 beradik yg dh beranak pinak mmg stress. Sedara dtg bg pinggan polisterin belen kenduri je. Tiap2 tahun mmg ada tragedi raya xde air. Kt trolak tu lg le raya pertama air buat hal. Adoi (-_-)

Khalid Kyle said...

Selamat Hari Raya saya ucapkan buat sis sekeluarga, moga terus sukses & ceria2 selalu :)


missalongwani said...

hahhaha..gile xdapat mandi..mmg sakit kepala la....akak..len kali kene stanby tong kosong bnyk2 pon xpo...n isis air..bawak la pi botol2 tu pon g jejalan..janji kalu xde air kat rumah blh guna ai tuh.ahahahah...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails