COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Wednesday, November 30, 2016

Tragedi Dapur Terbakar!

Assalamualaikummmmm...

Hai korang... korang sihat?? 

Kak Neen kat sini alhamdulillah dlm proses nak sihat2 kan diri... huhu... sorry lah.. almost 2 weeks blog Kak Neen ni tak berupdate.. asalnya tak berupdate sebab Kak Neen gie bercuti coz celebrate my 11th Wedding anniversary... then lepas balik dari bercuti... masuk office biasa lah.. kerja banyakkk gilerrr... memang takde mood nak update blog sbb dah terlalu letihhh... then terbaru kak neen alami kecederaan akibat kebakaran pulak! sobss.. sobsss... 


cerita bercuti kite peram lah dulu.. hari nie Kak Neen nak berkongsi cerita pengalaman yg sgt mendebarkan ketika dapur rumah terbakar hari tu!

Ok begini cerita nya.. pada hari Jumaat yg lepas.. aku berkerja seperti biasa.. balik dari office terus ke rumah Pak Joe.. sebenarnya kejadian kebakaran nie berlaku di rumah Pak Joe tau..  pada malam jumaat tu, sedara kami dari Terengganu akan turun ke KL sebab pada hari sabtu cousin aku kahwin.. so family Ganu akan bermalam di rumah Pak Joe.!

Sesampainya aku di rumah Pak Joe.. aku nak masak air panas laa.. sebab takot nanti baby2 kecik nak buat susu perlu kan air panas.. then orang2 tua pulak perlukan air panas nak buat air kopi!  waktu aku nak masak air tu.. en.teman & Pak Joe tengah lepak kat ruang tamu.. aku ke dapur amik cerek air yg berada di atas dapur gas lalu gie ke sinki utk isikan air... lepas dah isi air.. aku pun letak cerek tu kat atas dapur gas semula.. 

Tapi waktu aku nak letak cerek tu kat atas dapur gas tu.. aku dah ade perasaan be like why lain macam skit cerekk air nie ehhh?? tapi mulut nie tak terbukak lah pulak nak tanyer kat Pak Joe and sumpah aku sendiri langsung tak notis apakah kelainan pada cerek air tu time tuu... aku pun dgn confident pegi letakka cerek air tu atas dapur gas... lagi nak dijadikan cerita.. waktu aku nak nyalakan api dapur gas tu... memang macam agak susah nak spark the fire.. dua tiga kali aku cuba pulas butang dapur gas tuu.. sampai lah menyala... 

at the same time Pak Joe bersuara dari ruang tamu..

"Angah buat apa tu?

aku jawab... 

"nak masak air nie"

sumpah aku tak tahu Pak Joe dengar ataupun tidak yg aku ckp aku nak masak air time tu sbb dia just diam dan tak bagi apa2 respond dah lepas tu...  tapi aku rasa dia tak dengar lah kot aku ckp yg aku nak masak air time tu sebab kalau dia dengar mesti bende nie tak jadik.. or kalau dia dengar pun maybe dia tak aspek aku nak masak air dlm cerek tuu.. or maybe dia pun tengah blurrr time tu.. biasalah org tua kan.. sedangkan kite yg masih muda nie pun kadang boleh jadik blurrr gilerrr inikan org tua kan?

Ok.. lepas aku dah berjaya nyalakan api dapur gas tu... aku pun terus ke ruang tamu.. sambung lepak dan berborak ngan Pak Joe... rasanya tak sampai 5 min aku duduk dekat ruang tamu.. aku ade terdengar bunyik macam krikk.. krikk.. krikk.. macam bunyik daun kering dan ranting patah tuu.. tapi waktu tu aku beranggapan jiran atas rumah pak joe buat kerja something2 lah kot.. biasalah bile duduk rumah jenis condo/apartment nie memang macam2 bunyik boleh dengar apabila jiran buat aktiviti dlm rumah kann.. 

Then aku pun terus sambung borak ngan Pak Joe.. waktu kat ruang tamu nie... en.teman dia duduk kat kerusi yg boleh nampak ruang dapur dan aku plak duduk membelakangi ruang dapur... then dlm tempoh beberapa minit lagi.. 

Tiba-tiba en.teman tanyer.. 

"Ehhhh.... apa yg berbunyik dan menyalaaaa kat dapurr tuuu???"

Aku pun apa lagi.. terus meluru ke dapur dan tengok... Ya Allahhhhhh.. cerek air tu terbakar dan api dapur dah menjulang tinggi ke atas dlm skala yg agak besarrrrr!  tanpa berlenggah aku terus tutup api dapur tapi malangnya api tetap menyala dgn agak besarrr..!!!

Sumpahhhh aku panikkkkkkkk gilerrr time nie!!!! first time in my life tengok api besar dlm rumah macam tu... and first thing in my mind... abis lahhhh rumah arwah mak aku nie akan terbakar kalau api nie tak berjaya di padamkan!!!! huuwwwwaaaaaa...... 

punyer lah pelik ke tak pelik... sebaik jer aku tiba kat dapur waktu tengah tengok cerek tu terbakar.. entah macam mana tiba-tiba jer sel-sel otak aku boleh bergabung.. lantas terus jer aku menjerit dan berkata...

"Ya Allahhhh!!! aku masak air dlm cerek elektrik atas dapur gasssss!!!!!!!"

Huwwwwwwaaaaaaaaaa... time nie memang aku dah panikkk sgt2 dah... en.teman & Pak Joe pun panikkk sama... tapi panik org pompuan ngan org lelaki mana samaaaaa.!!!! org pompuan biasalah.. menjerit-jerit ketakutann dahh... orang lelaki.. bile dia panikk.. dia berdiri tegakkkk.. dok fikir apa nak buat!!! kauu mampuuuu tengokk apak kauu ngan lakik kauuu berdiri kakuuu seketika tanpa berbuat apa2???? 

Aku memang panik sgt2 okkk... dlm kepala hotakk akuuuuu dok fikir satu jer.. abis lahhh umah mak aku nie akan terbakarr.. huuuwwwaaaaa.. memang aku tak sangguppp nak tengok dan lalui keadaan tuu... aku just nak api tu terpadamm jerr!!!!

Pastu aku terdengar Pak Joe bersuara.. 

"Tutup dan cabut kepala paip dapur gass dari tong gasss!!"

Tanpa berlenggah walaupun sesaat... aku sendiri pegi cabut kepala paip tong gas tuuu..!!

Lepas dah cabut kepala kepala paip tong gas tuu.. kiteorg berharap laa api tu kurang.. tapi malangnya takk punn.. api still marak sebab plastik dari cerek elektrik tu masih ade kat situ.. and then balance gas pun masih ade kat saluran paip dari tong gas... 

Aku menjeritt... 

"Ya Allah.... nak buat macam mana niee??? kalau api tak paham boleh terbakar rumah nie nantiiii!!!"

Then Pak Joe boleh amik air satu jug utk di curahkan ke atas api tuu!  tapi en.teman kata tak boleh curah airr sebab nanti api makin marak...  Then Pak Joe tanyer then nak buat macam mana???  

En. temannnn punyer panikkk... ko tahu apa dia buat??? dia pegi tiupppp fuhh fuhhh api yg besar tu ngan mulut dia macam dia tiup lilin birthday!!! kauuuu mampuuuuuuuuuuuuuuu????? 

Pastu Pak Joe dah tak tahu apa nak buat... dia try curahkan jugak air satu jug ke atas api yg sedang marak tuu... memang betol punn.. seperti yg di jangka kann... air bukan lawannya!  api makin tinggi menjulang okk bile di curah dgn airrr!!!

Keadaan menjadi semakin panikkk.. kiteorg semua dah tak tahu nak buat apa.. dlm kepala hotak aku nie memang terfikir api nie akan bakar rumah mak aku... then aku sempat jugak terfikir yg kalau nak panggil bomba sekali pun.. by the time bomba sampai rasanya mau dah terbakar jugak sebahagian dari mak aku nie... 

then aku cuba tarik dapur gas tu keluar dari atas kabinet dapur tuu... kengkonon nak bawak keluar dari rumah lahh.. tapi tak mampuuuuuu okkk.. api besarrr sgttt... memang scarryyy!!  kang silap2 api sambar aku plakk kangg... huhuhu..

OK time nie memang aku dah stressss giler dahh... aku terus jerit sekuat hatii.. aku bukak pintu rumah sambil menjerit mintak tolong!!!!!!

"Tolongggggggggg!!!!! Dapur terbakarrrrr!!!!! Tolongggg!!!!! Apiiiiii!!!!!  Takde Fire Extinguisher kerrrr?????"

Then tetiba Pak Joe bersuara....

"Anuar... kat luar ade Fire Extinguisher!!!"

Waktu tu en.teman & Pak Joe kat dlm rumah... aku yg memang dah ade kat luar terus berlari ke kotak Fire Extinguisher yg berada kat tepi rumah Pak Joe... disebabkan aku dah tak boleh tunggu walaupun sesaat lagi dah.. aku dah tak fikir apa lagi dah,.. bile aku nampak alat pemadam api kat dlm kotak tuu.. aku terus rasa nak bawak keluar jerrrrr pemadammm api tu keluarrrr dari box tu!

Entah dari mana auraaa dan rohhh kekuatannn aku datanggg disaat itu... dlm sekelip mata... segala tenaga jantann aku telah pun di keluarkan di mana aku telah pecahkan kotak kaca pedam api tu dgn tangan kanan aku sendiri!!!!

Aku memang tak boleh nak tunggu en.teman lagi dah time tuu.. aku buat semua on my own.. time tu aku berperasaan seperti seolah-olah semua org lambattt bertindakk.. and aku tak sempat nak berfikir pun nak suruh sesiapa buat apa time tuu!!!  aku rasa macam aku sorang jer yg hadapi saat gentar time tuu... so tu yg aku amik tindakkan sendiri...

Waktu aku pecahkan kotak tuu.. en.teman dah ckp.. "biar I buat" tapi aku memang tak fikir apa dah.. aku dah macam org naik hantuuu pun ade dah time tuu... lantak lahh.. aku just nak keluarkan pemadam api tu secepat mungkinnn jerrrr.. so bile dah dpt pecahkan kotak pemadam api tuu.. en.teman terus amik pemadam api tu and masuk ke dlm rumah dan aku masih berada di luar rumah!

Alhamdulillah... en.teman dpt padamkan api kebakaran di dapur tuu..!  aku lepas dah pecahkan kotak kaca tu baru lah perasan yg tangan aku dah luka dan terbelahhhhh!!  huuuwwaaaaaaa... pergelangan tangan aku terkena kacaaaaa waktu pecahkan kotak kaca pemadam api tuu... darahhh keluarrrr agak banyak jugak.. Pak Joe bagi tisuuu utk tekupp lukaa aku tuuu... then lepas tu en.teman terus bawak aku pegi klinik... 

Untitled

Ni gambar yg en.teman sempat snap waktu kat klinik... agak dlm jugak lukaaaa aku nihh... huhuhu...






terkulaii layuuu dah aku kat klinik tuu.. perasaan panik tak abis lagi.. now tambah lagi satu masalah nak kene tahan sakit pulakkk.!  sobsss.. sobbsss.....





another scar to be... uhukk.. uhuk... kene 3 jahitan okkk!!

Lepas dah settle kene jahit.. balik rumah Pak Joe balik.. tengok sedara dari Terengganu dah pun sampai rumah Pak Joe.. so sempat lah berkongsi adegan cemas ngan family Ganu kite pulak.!

Dlm keadaan panik tuuu.. memang takde makne nya lahh nak amik gambar dapur terbakar tu segala lah kann.. so korang terpaksa lah imagine macam mana api dapur gas menyala dgn besar dan menjulang tinggiii!  gambar cerek elektrik & dapur gas yg dah terbakar tu pun nan hadooo sebab bile aku balik dari klinik tengok2 Pak Joe dah angkut buang ke tong sampah besar di luar rumah...




Yg ade cuma gambar kabinet dapur kesan dari kebakaran hari tuu.. dah lah kabinet tu kabinet kayuuu... kalau tak dpt nak padamm api dgn cepat hari tu.... rasanya memang terbakar lah dapurrr tu dgn lagi cepat kalau kabinet tu dah start nak terbakar jugak.... huhu..

Untitled

Ok nie lah kotak pemadam api yg aku dah pecahkan tuu....



nie lah gaya jantan aku pecahkan kaca fire extinguisher tuuu.. hahahha... ok nak di jadikkan cerita.. bile dah terlalu panikkk hari tu... aku pegi pecahkan kaca di bahagian bawah tu terlebih dahulu di mana terletak nya pemadam api tuu dan bukannya kaca di mana letak nya kunciii utk bukak kotak pemadam api di bawah tuu!! 

En.teman waktu aku pecah kan kaca bahagian bawah tuuu.. dia memang tanyer aku.. 

"Ehhh!!! yang you pegi pecahkan bahagian bawah tu buat apa??? kite kene pecahkan yg bahagian kunci tu jer utk keluarkan kunci tu and then dah boleh bukak kotak pemadam api nie!!!"

aku waktu tu tak fikir apa dahhh okkkkk.. disebabkan terlaluuuu panikkkk... aku memang tak boleh fikir apa dahh.. yg aku tahu aku nampak pemadam api tu kat bawah so aku just pecahkan bahagian bawah tu dgn harapan kengkonon dpt keluarkan tong pemadam api tu..!  so tanpa berlenggah aku pecah kan pulak kaca bahagian atas di mana terletak nya kunci kotak pemadam api tuu! 

So begitu lah cerita kronologi kejadian kebakaran di rumah Pak Joe pada hari jumaat yg lalu...  seriously ianya satu pengalaman yg sgt2 menakutkan dan mencemaskan dlm hidup aku selama ini.. first time berhadapan dgn situasi kebakaran.. sumpah ianya sgt2 menakutkan!  

Ok kat sini aku nak berkongsi beberapa 'lesson learn' dari kejadian ini.. semoga ianya bermanfaat buat kite semua... lepas kejadian nie berlaku.. aku terfikir kenapa bende nie terjadi dan bagaimana nak hadapi saat getir macam nie di masa hadapan!

Kesilapan yg patot di hindari:-

1)  Jangan letakkan cerek elektrik di atas dapur gas!  -----  macam kes aku nie.. aku memang tak perasan langsung yg Pak Joe dah tukar cerek dapur gas kepada cerek elekrik!  aku selama hari nie dah terlalu terbiasa bile nak masak air kat rumah Pak Joe memang akan masak atas dapur gas.. dan aku jugak dah terlalu terbiasa amik cerek dapur gas dari atas dapur gas... so bile Pak Joe letakkan cerek elektrik atas dapur gas.. memang aku tak perasan langsung ianya adelah cerek elektrik! sebab dah terlalu biasa ngan tindakkan yg selalu dah buat selama hari nie.. aku pun dgn confident masak air cerek elektrik atas dapur gas!  

Untitled

Nie gambar dari google.. macam nie lah lebih kurang cerek elektrik Pak Joe yg dah terbakor tuu.. nampak tak kat bahagian tepi cerek tu ade plastic casing utk pasang wayar elektrik dan jugak on/off button.. plastic casing tu lah yg terbakar dan mencair teruk hari tuu...

2)  Jangan terlalu panik!!! ----- panik tu normal lah kan.. tapi jgn lah terlaluu panikkk macam aku hari tuuu.. bukan apa bile dah terlalu panikk.. abis otak kite memang tak boleh berhubung dan membuatkan kite tak dah nak berfikir dan bertindak secara waras.... contoh macam nak pecahkan kotak pemadam api tuu.. sepatotnya aku boleh jer guna tumit kasut tinggi aku utk pecahkan kaca tuu.. or tendang ngan kaki ker... or pegi amik periuk belanga kerr utk pecah kann.. or at least kalau nak pecahkan ngan tangan sekali punn.. pecah kan lah kotak yg atas yg bahagian kunci tu duluu.!  seriously bile terlalu panikk kite memang hilang akal dan boleh bertindak di luar kawalan.. dari tak sadoo terus menjadik terlebih sadooo.. tapi sadoo tak bertempat boleh mengundang padahh lah jugak kann... haha...

Untitled


Bayangkan kotak pemadam api tu bukan lah jauh sgt pun dari pintu rumah pak joe.. tapi bile dah terlalu panik.. abis semua org pun tak boleh terfikir yg ade alat pemadam api kat tepi rumah tuuu... 

3)  Simpan alat pemadam api!! ----- lepas kejadian nie.. baru lah aku sedar betapa penting nyaaaa perlu ade alat pemadam api kat dlm rumah sendiri.!  macam kat rumah apartment Pak Joe... kiteorg dah duduk dekat lebih 20 tahun dah kat sini.. tapi alat pemadam api tu baru lebih kurang dlm setahun jer management letakkan kat ruang korridor apartment nie... cuba bayangkan kalau takde alat pemadam api tu kat situ.. or kalau ade sekali pun alat pemadam api tu tak boleh berfungsi ke apa.. haihh.. tak tahu lah apa yg akan terjadi hari tuu... so lepas pada nie aku akan letak satu alat pemadam api dlm umah sendiri.. yes.. memang nak kene ade satu dlm rumah sendiri sebab dlm rumah kite nie sebenarnya kite sgt terdedah dgn kebakaran sebab kite sentiasa masak di dapur... iron baju... dan macam2 lagi situasi yg boleh mengundang kebakaran berlaku di dalam rumah!

Itu jer lah yg aku nak kongsi ngan korang... kot korang ade any other tips to share it here.. please do so okk.. bende2 macam nie selagi tak berlaku pada diri kite memang kadang kite tak amik berat sgt.. but lepas dah kene kat diri sendiri., baru lah kite tahu apakah kepentingan nya dlm hidup kite!

Untitled

Alhamdulillahh.. luka tangan aku nie semakin pulih.. hujung minggu nie baru nak gie jumpa doktor utk bukak jahitan.. insyallah.. hope semuanya ok ok jer nanti!

Syukur ke hadrat Illahi kerana kami sekeluarga terselamat dari sebarang kecelekaan yg lebih terukkk..  dan thank you so much jugak korang semua yg sentiasa mendoakan Kak Neen sekeluarga... I love you from the bottom of my heart!

Skg nie bile aku fikir-fikir balik kejadian hari tuu.. aku tergelak sendirian pun ade gakk... sumpah aku tak percaya aku boleh jadik sesadoooooo ituuu... mampuuu pecahkan kaca kotak pemadam api tu dgn tangan sendiri... dan yg paling tak menahan jugakkk bile dok terbayang lakik sengal aku dok tiup api menjulang tinggi ngan mulut dia sendiri... geleng kepala aku.. dalam keadaan cemas camgitu sekali pun dia masih boleh nak jadik Mr. Bean of my heart!  *fitam*



7 comments:

QasehnyaRania said...

Allah Hu Akhbar
nasib baik tak teruk kan
take care kak neen
sy yg baca pon debor je rasa

Alisa Jastina said...

Suspen gile baca crita Neen.. Alhamdullilah dpt diselamatkan dapur tu... jadi hero pulak Neena selamatkan rumah.. kalau Neen x cepat bertindak, ntah apa yg akan berlaku..

eima said...

ya Allah bahayanya .....

seb baik selamat .. xde bau hangit getah ke time tu ke ....klu berbau mesti cepat perasan kan

ztie said...

Alhamdulillah takde apa jadi kan sis.. seram jugak walau tengok 3 jahit tu. Get well soon emosi dan tangan.

Hemu Hemu said...

sekiranya perkara ini terjadi kepada sesape...sila ambil kain tebal..basahkan dan selimutkan api (teknik melemaskan api). dan kalau berlaku lintas pintas jgn sesekali simbah air.

Adha dan Farizal said...

suspens sungguh. mujur ada heroin selamatkan dapur sampai terluka tgn adoiiii la kak neen nx time hati2. kesian kt kak neen tp sorryla sy ketawa juga part kak neen pecahkan cermin tu :D sy pernah gak buat dapur terbakar ni. idea sy sama mcm pak joe nk curah je dgn air. tp ms tu abg dgn kakak kata jgn nt api lebih marak. so dorg basahkan towel dgn air then terus campak atas api. alhamdulillah api padam. rumah ktorg mmg xde pemadam api erkkkk...

pasni lebih hati2 tau!

Adha dan Farizal said...

suspennyaaaaaaa... mujur selamat. kesian kt kak neen x pepasal luka tgn. pasni hati2 tau. sy pon pernah ada pengalaman buat dapur terbakar :D Idea sy sama mcm pak joe lah nk curah air je tp abg dgn kakak x bg dia kata kalo curah api lg marak. so dorg basahkan towel dgn air then campak terus atas api. alhamdulillah padam. rumah sy xde alat pemadam api erkkkk...

kak neen pasni lebih hati2 tau!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails