COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 19, 2018

SAKIT - Setahun Dah Buat Operation (Part 1)

Semalam.... 18 January... genap setahun dah Kak Neen buat operation di Pantai Medical Centre Bangsar...

Operation apa?

Ok meh nak citer..

To be honest.. aku tak tahu nak mula cerita penyakit yg aku hadapi nie dari mana sebenarnya.!

apa yg boleh aku katakan.. aku telah melalui satu fasa pengalaman hidup yg sgt2 menguji kekuatan daya mental dan fizikal aku!

memang benar.. Allah tidak akan menduga seseorang insan itu diluar kemampuannya! walaupun hakikatnya kite sedar ade insan lain lagi teruk dugaan dan cabaran yg mereka hadapi dlm perjalanan hidup mereka.. tapi percaya lah.. sebagai manusia yg sgt lemah sifatnya.. bile kite diuji pada tahap paling tertinggi dlm hidup kite.. di waktu itu kite merasakan dunia ini gelap seketika..!

Untitled


Yes.. itu lah yg aku hadapi.! siapa yg follow IG & FB aku.. tahu lah berapa kerap aku update about my visit to hospital since 2016.. ulang alik non stop.. in fact sampai satu tahap aku rasa sampai nak give pun ade sebenarnya! huhuhu..

Ok macam mana nak mulakan cerita nie....

Eerrrrmmm.... jap eh..

Nak kene recall balik semua sejarahhh penyakit aku nih hah... hahahahaha..

Actually penyakit aku nie susah giler nak detect! sejak awal terasa tak sihat nie, dah macam2 doktor dah aku jumpa.. tapi pengakhirannyaaa jauh panggang dari apiiii utk dpt tahu apakah penyakit aku yg sebenar! But now alhamdulillah... semua penyakit yg aku hidapi tu dah pun dapat dikenal pasti!

So hari nie aku akan ceritakan kronologi penyakit yg aku hadapi ni...

Semuanya bermula sejak penghujung tahun 2015.. dlm bulan November... just a week before aku pegi bercuti di The Kayon Ubud Bali..

November 2015 - Terasa sakit sangat kat bahagian leher... Waktu nie aku memang ingat yg aku tersalah bantal sampai tegang urat leher segala.. lepas berurut.. makan ubat urat dan ubat muscle pain.. lepas makan ubat then hilang lah kejap sakit nya utk beberapa hari.. but unfortunately after few days.. sakit tu ade lagi.. tapi masih boleh di tahan sakit nya!

Pada hari aku travel ke Bali, aku memang rasa tak sihat... aku masih rasa sakit di bahagian leher.. rasa salah urat tu tak hilang.. aku cuba bertahan jer dgn makan ubat pain killer... tak cukup dgn rasa salah urat kat leher tu.. sepanjang kat Bali nie, aku kene migraine attacked yg super duper teruk jugak.. time tu siap rasa pakej nak muntah semua ade sbb migraine teruk sgt2... to be honest percutian aku ke Bali time tu memang tak enjoyyy langsung sbb aku tak sihat.. tapi aku paksa diri utk pura2 nampak sihat...

Aku memang dah siap2 bawak ubat migraine and pain killers waktu travel ke Bali time tu.. tapi aku tahu something is not right with me bile aku dah makan segala macam ubat time tu.. but end up sakit kepala dan sakit leher aku tu hilang sekejapp jer.. itu pun lepas aku tido for few hours.. selalunya bile aku kene migraine kalau aku amik ubat migraine memang aku akan rasa legaaa after few hours and I'll be back to normal.. but not this time!!

Sakit kali nie memang kuat giler2.. tu yg sampai ke tahap aku ade rasa nak muntahhhh ... but alhamudulillah aku tak muntah coz aku cuba tahan dan bertahan... Waktu kat The Kayon tu kan aku ade buat SPA massage... dgn harapan sakit2 tu semua hilang.. but sad to sayyyy... sakit tu tetap ade dan tak hilang pun! memang time tu aku dah rasa tak sedap sgt dah.. tertanya tanyer jugak dah kenapa ngan aku nie??? selalu kalau ade rasa salah urat kat mana2 bahagian badan nie.. kalau aku berurut.. mesti lepas tu aku rasa lega dan takde rasa sakit2 lagi dah!

Nasib baik lah percutian di Bali time tu just for 3 Days 2 Nights jer.. so mampu lah aku bertahan ngan rasa sakit tu utk beberapa hari tu jer.. bile balik jer KL.. selang dua hari aku pun period.. ok at this point aku suspek maybe aku migraine teruk tu sebab nak period lah kot.. but unfortunately lepas dah abis period.. setiap pagi aku bangun pagi aku akan rasa tak sihat... setiap hari aku rasa sakit kat bahagian leher!

Dalam pada cuba bertahan dgn rasa sakit salah urat di leher.. at the same time aku kene sinus attack yg agak teruk.. hidung dan tekak aku blocking giler2... aku sampai ke tahap kene serangan sesak napasss okk... :(

Untitled


5 Dec 2015 - aku jumpa my ENT specialist! Bile dia masukkan skop camera melalui lobang hidung aku nie, doktor ckp ade lah mulukus2 sinus.. so dia pun bagi set ubat nie!

Untitled


Selambakk ubatttt nyaa.!! So lepas amik ubat nie for few days... memang aku rasa agak sihattt... sakit kat bahagian leher tu macam dah hilang tauu.. so aku pun terus ingat yg maybe disebabkan sinus aku yg dah teruk tu dah membuatkan aku ade infections kat kerongkong ke apa.. so tu yg ade komplikasi sakit leher lah apa lah!

Sepanjang bulan January sampai February 2016 aku rasa ok skit,.. on and off bile rasa macam leher aku blocking.. aku amik ubat sinus... then aku rasa sihat balikk..

Untitled


5 March 2016 - aku kene demam denggi... fuhh.. demam denggi nie boleh tahannn hazabnya... ok aku dah penah cerita pasal demam denggi nie last yer.. korang boleh baca kisah penuh nya di SINI...

Lepas kene demam denggi tu.. apa yg boleh aku katakan level kesihatan aku masih belum pulih sepenuhnya.! pada hujung bulan April aku pegi bercuti ke Swiss pun aku bawak bekalan ubat secukupnya... alhamdulillah lah sepanjang aku bercuti kat Swiss time tu, aku tak kene serangan sinus or sakit salah urat yg teruk macam aku pegi Bali tuu.. adelah dlm sehari dua tu again aku rasa macam salah urat kat bahagian leher dan belakang belikat.. so that time aku amik jer pain killer.. and it works for me la that time!

Lepas balik dari Swiss.. start bulan Mei sampai lah ke bulan August 2016... in between the time aku masih rasa kurang sihat... sakit yg sama tetap wujud! in fact ade penambahan simptom-simptom penyakit baru pulakk... huuwwwaaaa... time nie memang stress level dah makin memuncak dahh.. sebab setiap hari bangun pagi rasa tak sihat... masih rasa tegang urat leher... masih rasa blocking di bahagian kerongkong.. masih ade rasa sakit di bahagian belakang belikat.. and at one point pada satu hari tu waktu tengah tido malam.. tangan kanan aku kebasss... terasa electric shoot waktu tengah tido.!!! memang terus terjaga... and susah nak tido dah lepas tu!

Bile pegi keje... aku tak boleh letak tangan atas meja workstation lama-lama... aku dah sampai ke tahap tak boleh menaip.... so how laaa nak kerja macam nie??? dah lah keje aku banyak guna mouse and keyboard.. memang 8 jam keje nya mengadap computer jer.. so memang stress tahap babun bile ko tak leh nak buat keje and have to bare with the endless pain!

Aku mula tak senang duduk dah.. mula lah cuba carik punca penyakit nie datangnya dari mana.. aku start google... sakit yg berkaitan dgn kebas tangan... bile google biasalah mcm2 istilah yg keluar... antara punca adelah penyakit carpel tunnel syndrome! Carpel Tunnel syndrome nie memang famous utk org yg bekerja 8 hours depan computer... korang boleh google penyakit nie.. aku malas nak elaborate kat sini... tapi bile aku google.. memang aku ade simptom2 penyakit carpel tunnel nie..

So pegi jumpa panel doktor.. aku ckp yg aku dah tak leh tahan dgn tangan ni sbb always kebas.. aku ckp lah maybe aku ade syndrome carpel tunnel kot.. tapi doktor ckp dia rasa bukan.. sebab kalau kene carpel tunnel dia kata aku takkan boleh pegang barang langsung and aku akan terlepas apa sahaja yg aku pegang kat tangan.. since aku kebas2.. so dia bagi refer pada neurosurgeon utk check my nerve... takot ade urat yg terhimpit dgn tulang spine so ini jugak boleh memberi implikasi kepada kebas tangan..

Untitled


29 August 2016 - aku jumpa neurosurgeon dekat Gleneagles hospital... dia suruh aku buat MRI for neck.. fuuh.... mencabar betol buat MRI kali nie.. tak penah lagi aku rasa gelisah dan panik melampau.... 2 kali aku tekan butang mintak berhentikan scan sbb aku panik tahap babun... huuwaaa... dah kenapa dgn aku nie?? walhal before this bukan nya aku tak penah masuk machine gabakk memekakkk tu tuk buat MRI.. but dunno why laa.. this time aku memang panik ya amatt..

Dada aku ni rasa macam nak pecahhhh... tetiba kene serangan panic attack waktu tengah buat MRI tu... tu yg terpaksa tekan loceng utk berhenti kan scanned.. end up aku tutup mata... istighfar banyak2.. buat buat macam nak tido.. then akhirnya alhamdulillah aku berjaya jugak buat neck MRI tuu.! pHewww....

Hasil dari ujian MRI nie, doktor neuro surgeon aku ckp tulang spine aku ok... takde apa2 masalah langsungg... so dia pun hairan... macam mana aku boleh rasa kebas2 kat bahagian tangan tu... end up dia berpendapat maybe aku ade masalah ngan muscle pain... so dia bagi ubat legakan muscle!

Huuwwwaa... time nie memang dah rasa makin streesssss dan annoying sgt2 dah sebenarnya... lepas makan ubat muscle pain yg doktor neuro nie bagi.. masalah yg sama masih kekal dok ade kat badan aku nie... apa lahhhhhhh masalah aku nie sebenarnyaaa!!!

Time nie mental stress aku makin memuncakkk dahh... dgn nak tahan sakit... dgn otak dok ligat fikir apa lagi masalah aku nie sebenarnya... dah jumpa doktor ENT.. dah jumpa doktor Neuro... dah jumpa makan segala mak nenek ubat... tapi rasa sakit kat bahagian leher nie tetap tak hilang2.. setiap hari rasa tegang urat leher... setiap hari sakit kat bahagian belakang belikat kat belah tangan kanan... selang berapa hari akan ade rasa kebas2 di jari jemari tangan kanan... yessss.. semua sakit nie timbul dan wujud di bahagian sebelah kanan sahaja!!!

Dua bulan jugak aku lalui hari2 yg sgt stresssss.. mental tak tenang sebab dok tercarik carik apakah penyakit yg dah menyinggah kat dlm diri nie... at the same time setiap hari jugak cuba bertahan menahan sakit yg wujud.. memang hidup aku sgt2 tak tenang dan kusut time tuh!!

Dlm bulan October 2016... aku pegi jumpa doktor Orthopedic pulakkkkkk... see.. giler tak gilerr.. abis semua doktor aku pegi jumpa... hahahhaa...

Eh ok lah... Kak Neen stop kat sini dulu utk entry nie yer... ade keje skit nie.. Kite sambung cerita sakit nie in next entry ok... terpaksa buat part by part entry sakit nie sebab panjang cerita kronologi nyaa... hahhaa... bukan apa... I need to keep all these memories accordingly kat sini supaya Kak Neen ade record simpanan memori Kak Neen sendiri.. esok2 kalau nak refer tentang sejarah sakit nie senang lah skit... hehhee..

Next entry korang kene follow and baca tau sebab dlm entry tu lah Kak Neen akan reveal apakah penyakit Kak Neen iteww... penyakit yg wajib orang perempuan tahuuuuu... penting sgt2.. kalau korang dpt petanda petanda yg macam kak neen dpt nie... so korang dah tahu dah apa nak buat nanti...

*********************

P/S:

Korang boleh baca Testimoni tudung ZIYA & INARA kat SINI ya!

Kalau korang tak pandai pakai tudung ZIYA & INARA.. jgn risau.. korang boleh refer pada tutorial yg Kak Neen buat seperti di bawah nie ya...

Korang kalau dah tengok tutorial nie confirm korangg akan rasa confident nak pakai tudung ZIYA and INARA nie... ramai dah customer Kak Neen bagi feedback camgini...

"Kak Neen.. lepas tengok tutorial Kak Neen.. terus kite rasa confident nak pakai shawl.. nie first time kite cuba pakai shawl tau.. tengok Kak Neen pakai senangg jerr.. so kite pun try la... eh betol lah.. senanggg jer pakai ZIYA Wide Long Shawl Kak Neen nih..."

"Instant Double Loop Kak Neen memang ohsem.. dua kali sarung jerr terus dah cantik terletak.. TQ kak neen buat tudung instant gorjes camgini..."

Hah.. gituuu katanya.. kalau korang tak percaya.. tonton lah video tutorial nie nie ya... 



Tutorial Wide Long Shawl - ZIYA



Tutorial Double Loop Instant Shawl - INARA


Wide Long Shawl - Ziya (Lilac)


Wide Long Shawl - Ziya (Silver)




Wide Long Shawl - Ziya (Dusty Pink)


Wide Long Shawl - Ziya (Blue)


ZIYA (Wide Long Shawl)
Normal Price: RM29.90/pc
Love Combo Promo: RM80 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 70 inch (Length) | 26 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*



Double Loop (Peach)



Double Loop (Grey)



Double Loop (Dusty Mint)



Double Loop (Blue)



Double Loop (Beige)

INARA (Instant Double Loop Shawl)
Normal Price: RM38.90/pc
Love Combo Promo: RM100 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 31 inch (Length) | 27 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*


Love 3 Mixed Combo Promo:  
RM26.70/pcs for ZIYA - Wide Long Shawl
RM33.30/pcs for INARA - Instant Double Loop Shawl


TO ORDER:
Whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com 


Cepat you ollz.. jgn fikir2 lagi kalau dah berkenan ngan koleksi tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie... as yg korang tahu.. kesemua koleksi Kak Neen.. once dah sold out... ianya tidak akan di restock lagi dah.. ingat yer.. restock is not available at Naazneen Faiqa by NeenaAnuar... hehehe.. so siapa cepat dia dapat ok! 

Love... Kak Neen!





8 comments:

Sheila Adziz said...

suspen sungguh citer kak neen... saya dah baca sampai last nak tahu apa sakit kak neen.... hukhuk.... bersambung next episode

Jing poo said...

This is really great post . Thank you guys . Wish you Happy Valentines Day 2018

salju jenny said...

Sama suspens cite k.nee dgn teampakcik paksa rela..

zwita said...

dah agak dah..mesti sambung next episode..favorite kak neen ni buat mcm ni..huhu

FIZA AZIZ said...

Kak Neen, cepat2 lah update citer ni. suspen lah nak tahu sakit ape....lagi2 bila akk mention pasal sakit yg orang perempuan perlu tahu..uihhhh....

seorang Maje said...

Masya Allah..hebat kak Neen.
Baca kronologi pun dah rasa sakit..apatah lagi yang melalui tu..

Juls Julie80 said...

i feel you neena..pernah jugak sakit masa time bercuti thn lepas sampaikan percutian tu adalah sejarah percutian paling x seronok sebab berendam air mata tp still nak bercuti jugak memikirkan nak bahagiakan mak & anak sedara tersayang...

ada jugak sakit bertahun (sakit bahu) yg sampai sekarang masih takde jalan penyelesaian..as usual kalau gi klinik pun dpt pain killer jer..xde pun doc suruh refer ke hosp, so mmg last2 keje berurut jer la jln penyelesaian terakhir walaupun still x baik..cuma salah satu sebab yg baru perasan ialah bila kita ada tanda2 nak dapat darah tinggi, mmg tu salah satu sebab dia.. bertabahlah kita ni diuji dengan penyakit.. semoga Allah memberikan jalan penyembuh...take care neena..will WA u sbb dah terjebak dengan inara loop tu...hahaha

Arm Baiduri said...

Salam Neena,

Boleh tolong cepatkan sikit update penyakit ini part 2 tak? Sebab sekarang ini ada kawan saya menderita sakit lebih kurang penyakit awak ini. Hari-hari kami menunggu update dari awak... neena. Kawan saya sampai kini tak tahu sakit apa. Operate sinus pun dah, buat MRI pun dah.. sekarang selalu pening kepala sampai muntah ...bermula dari tengkuk. bangun pun tak larat. Pergi hospital pun doc bagi rehat n ubat aje . Please neena (tahap nak merayu ni)..mungkin dari cerita awak ini boleh menyelamatkan 1 nyawa. TQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails