COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Friday, January 12, 2018

NeenaAnuar Rented House Makeover - Senarai Harga Barang di Dining Area! (Part 8)


Dining area nie pun satu makeover yg tersasar dari plan asal gak nie... hahaha.. apa yg boleh Kak Neen kata kan... overall plan makeover rumah sewa Kak Neen nie adelah tersasar dari plan asal.... kahhh.. kahhh.... kahhhh...

Why tersasar???

Giler tak tersasar.. waktu berangan-angan nak buat makeover around 2 years ago rasa macam nak buat sesimple yg boleh jer lah konon nya... tapi bile dah start buatt... haihhh... memang tak leh control napsuuu lahh dik noonnnnnn... nak jugak buat ikut tema dan concept!

Since en.teman dah pilih tema Scandinavian... maka ruang makan pun kene lah ade ala2 concept Scandi jugak gitewwww... hehehe...

1) GOPR2860 copy


Konsep dining area nie belang hitam putih & biru! Actually to be honest lepas dining area nie siap.. baru lah Kak Neen perasan... ehhh.. ehhhh.. matching pulak barang2 yg dibeli secara mixed and match nie tanpa di duga... hahaha..

Seriously waktu Kak Neen pegi beli barang2 nie... Kak Neen takde pun terfikir... carpet dah design belang.. then bench cabinet kat tepi dinding tu pun nak kene carik yg belang2 hitam putih jugak... then wall frame tu pun nak carik satu hitam satu putih... haha.. ini semua memang satu kebetulannnn dan tak dirancang langsung... yg di rancang hanya satu jer kat sini.. Vase tu jer yg Kak Neen beli warna biru sebab nak match kan dengan bantal kat atas bench cabinet kat tepi dinding tuu.. heheh..

2) GOPR2859 copy

Asal nya kat area ruang makan nie ade kipas ceiling tau.. tapi en.teman request utk tukar kepada lampu dining... mula2 tu aku rasa macam susah gak kalau takde kipassss sebab kalau cuaca panass.. kat area nie berpoloh polohh jugak lahhh kekdahnya... pastuu en.teman ckp dia nak beli stand fan jer utk kat area dining nie..

aku mula2 tu rasa macam krikk krikk jugak lah kalau letak stand fan biasa macam tak cantikk and macam tak kena pulak ngan tema scandi nie.. tapi bile kat kedai electric kiteorg jumpa stand fan yg jenis hipsturrr skit... so agak macam sesuaiii ngan tema scandi nie.. kalau stand fan biasa tu memang tak innn langsung lah rasanya... haha..

3) IMG_3031 copy


Stand fan tu kiteorg beli dekat kedai electric kat Ampang jer.. rasanya mana2 kedai electric pun ade jual kipas macam nie skg.. harga around RM279!  puas hati beli kipas nie.. sebab angin dia kuat gilerrr... hehehe..

Then ramaiiiiiiiii yg tanyer bench cabinet kat diding tu Kak Neen beli kat mana.???

Bench cabinet tu Kak Neen beli dekat IKEA sayang kuuuu... hehehe.. korang pegi kat Children's Department.. nama bench cabinet nie adelah STUVA!  dia ade macam2 color korang boleh pilih... tapi Kak Neen pilih putih lah.... Oh btw, jgn ingat Bench cabinet STUVA tu dtg dgn pelapik belang2 tu tauuu.. tidakk yerr sayang kuuu... pelapik tu korang kene asing... Pelapik tu dia panggil HEMMAHOS!

Pelapik tu ade 2 color jer... satu belang hitam putih macam yg Kak Neen beli nie.. and satu lagi warna Pink putih.... oh nasib lahh ade warna hitam putih... kalau tak mauu bench cabinet tu Kak Neen bogel tak berlapik... hahhaha...

Actually kan waktu mula2 Kak Neen nak set dining area nie... agak pening jugak kami lakik binik fikir apa laaaa nak letakkkkk kat area diding tuu.. sebab kalau takde letak apa2.. serious akan nampak macam gonjenggg sgt area tuu... like lots of empty space disituu..!  So setelah berpuluh kali tawafff IKEA punyer showroom... bile kiteorg terjumpa STUVA bench tuu.. terus rasa macam sesuaii sgt kalau letak kat area dining nie... ukur satu cabinet berapa lebar dia.. balik rumah ukur dinding rumah.. lepas tolak tambah darab bahagi.. so ok cunn.. boleh beli 2 ketol STUVA bench nie kat area dining..!

Memang berguna sgt2 bench cabinet tu Kak Neen letak kat dining area sebab yg paling utama kalau time ade buat majlis makan2 yg ramai tetamu nyaa... so kalau meja makan yg 6 seaters tu penuh.. so dpt lah tetamu lain duduk makan tatang kat atas bench cabinet tu pulak.!  hehehe.. then lagi satu yg Kak Neen sukeerrrr sebab cabinet tu bukan jer boleh buat sebagai tempat duduk.. di ruangan cabinet tu boleh dijadikan ruang simpanan barangg.. yess I loikkee sgt! aku simpan segala kain lapik kaki yg bersih laa.. stock kotak tissue la... dan macam2 lagi lahhh... hehe..

OK bantal tu asal nya tak plan pun nak letak situ.. tapi ingat tak kejadian tak puas hati beli bantal utk sofa nie... so since bantal dah ade extra and tak tahu nak buat apa.. kite belasah jerr lah letak kat atas bench cabinet tu sebagai perhiasan... hehe... Lampu dinding tu pun di tukar baru dari lampu asal.. then frame tu macam biasalah takkan korang tak tahu beli kat mana kan.. Kaison marieee..!!

4) IMG_2881 copy


Ok nie nak citer.. frame warna hitam kat dinding sana tuuuhhh.. haihhh... serious bikin Kak Neen rasa nak amukkannn... huhuhu... actually Kak Neen nie dah bercita-cita tinggi nak lah beli frame yg kat Kaison ade tulis macam2 with wordings Coffee lah apa lah yg sesuai utk letak kat dining area nie.. sekaliii boleh pulakkk out of stock kat Kaison utk semua frame yg cantik2 meletopsss yg Kak Neen nak letakkan kat dining nieee.. huuwwaaaa.. stresss ahkak okkayyy.!!!

End up terpaksa lah redha dgn apa jerr yg adaaa... yg kecik kiri kanan tu beli kat IKEA then yg frame hitam with kata2 motivasi tu beli lah jugak kat Kaisonn.. #sispasrah

5) IMG_3025 copy


Lampu dining nie kalau ikutkan hati suke nak amik bulp yg warna putih sebab senang nak amik gambarrrrr for Insta and IG.. hahahaha.. tapi kalau lampu putih waktu makan macam kurang romentikkk lah pulakkk... kite nakk fefelinggggg macam makan kat restorennn mahaiiiiii.... kahhh kahh kahhh... so pasrahh jer lah guna lampu warna kuning.. utk gambar media social kite edit jer lah kasik putih before publish... hahaha...

6) IMG_3035 copy


Bukan main sis deco table guna freshhh flowerssss! hahahhaa.. mula2 jer lah pakai fresh flowers nie.. waktu nak rayaa hari tuuu... skg dah pakai bunga pelesuuu jer lah nyaahhh... giler ko tetiap hari nak pakai bunga hidup... sis belum cukup kaya nak beli bunga hidup utk deco rumah... hahahha..

7) IMG_3042 copy


Kak Neen suke bunga Lily besauu gedabakk macam nie... simple and sweet jerr dia duduk atas meja tuu.. btw, Vase warna biru nie Kak Neen beli dari IKEA jugak!

8) IMG_3066 copy


Hoihhh.. percaya atau tidak.. ini lah pertama kali dlm hidup aku mendeco meja makan sendiri... hahahha.. serious weiii... first time in my life.. Kak Neen nie bukan berseni sgt orgnya.. tapi Kak Neen suke feefeling macam hotel style nie... hahaa.. so tu yg gigih dok mendeco meja makan macam kat hotel nihh..

To be honest kalau korang nak tahu... selama hari nie tak penah beli set pinggan makan lengkap macam nie okayyyyy... all these while dok pakai apa yg ade jer sebab waktu kawin dulu dpt banyak sgt hadiah pinggan mangkuk.. so memang Kak Neen pakai apa yg ade jer.. tapi memang takde lah set pinggan putih melepak camgini kan....

so bile dah buat make over nie.. haihh.. takkan nak letak pinggan bunga2 yg dah berusia 12 tahun tuu kottt.. memang takkk ahhh kannn... hahaha.. so gigih lah aku mengadu domba buat muke belas kasihan kat en.teman supaya dia setuju utk aku beli set pinggan mangkuk nie... mula2 tu dia macam tak berapa nak bagi green light.. dia kata buat apa nak membazir.. pakai jer lah apa yg ade.. so apa lagi.. sis merajukkk lahhh.. sis ckp makeover nie takkan jadik kalau tak beli set pinggan makan baru... then sebagai suami yg cintakan si isteri yg byk songgeh nie.. maka lakik bersetuju! hehehe..

9) IMG_3071 copy


Tadaaaa... Hah! Siappppp napkinnn ko! hahahaa... hari tu ade yg bertanya kat mana Kak Neen beli pelapik meja (place mate) tuuu... ok... semua set atas meja nie dari IKEA yer sayangg..

10) IMG_3028 copy


En.teman bile aku dah set meja tu siap segala... tahuu pun dia ckp... "cantekkkk nyaaaaa meja makan kite!!!" hahahaa... tau punnnnnnnn!!! *sorryterpujimejamakanrumahsendiri* :p

Ehhh... lupa pulak nak share.. kat mana beli set meja makan tu kan? ade gak yg bertanyer hari tu... ok meja tu Kak Neen beli kat IKEA... nama dia SLAHULT Table.. kerusi tu dari IG seller... Kerusi tu Makhencik InaAchik yg recommend.. sebab dia dah beli utk rumah dia sendiri... hehe.. tapi sorry Kak Neen tak ingat IG Seller tu punyer info.. huhu..

11) 
36097682722_e362605552_o


Kerusi tu IG seller tu hantar terus ke rumah.. then en.teman pasang sendiri jer.. so far puas hati with the quality!

12) 
35870393010_b7664f09a2_o


Before....

13) GOPR2839 copy


After!

Hahahhaa.. memang malapetaka sgt yg before tuu!  gambar before tu di ambil just right before renovation being done.. so barang2 memang serabut di sana sini.. hihih.. btw, meja makan tu adelah meja makan yg di sediakan oleh tuan rumah... memang legend sgt jenis rotann... hehhee..

OK utk mudahkan korang tengok harga barang.. so Kak Neen list out kat bawah nie utk senarai harga barang2 di dining area nie yer... sebab dari awal hari tu ade jer yg tanyer berapa harga meja makan tu Kak Neen?? berapa harga bench cabinet tu Kak Neen?  berapa harga lapik meja tu Kak Neen?? hahaa.. ok nahhh.. refer kat bawah nie k!

SLAHUTL Dining Table Ikea - RM748/each

SNOBBIG Place Mat Ikea - RM14.90/each

STUVA Storage Bench Ikea - RM309/each

HEMMAHOS Bench Pad Ikea - RM49/each

STOCKHOLM Vase Ikea - RM39.90/each

GORLOSE Rug (carpet) Ikea - RM99/each

Kerusi (IG seller) - RM90/each

Stand Fan - RM279/each

Dah tu jer kot list harga.. kalau yg pinggan mangkuk tu semua korang boleh lah tengok kat IKEA ehhh.. banyak pilihan... hehe..

Ok settle cerita dining area... lepas nie nak cerita pasal decoration pulak.!

*********************

P/S:

Korang boleh baca Testimoni tudung ZIYA & INARA kat SINI ya!

Kalau korang tak pandai pakai tudung ZIYA & INARA.. jgn risau.. korang boleh refer pada tutorial yg Kak Neen buat seperti di bawah nie ya...

Korang kalau dah tengok tutorial nie confirm korangg akan rasa confident nak pakai tudung ZIYA and INARA nie... ramai dah customer Kak Neen bagi feedback camgini...

"Kak Neen.. lepas tengok tutorial Kak Neen.. terus kite rasa confident nak pakai shawl.. nie first time kite cuba pakai shawl tau.. tengok Kak Neen pakai senangg jerr.. so kite pun try la... eh betol lah.. senanggg jer pakai ZIYA Wide Long Shawl Kak Neen nih..."

"Instant Double Loop Kak Neen memang ohsem.. dua kali sarung jerr terus dah cantik terletak.. TQ kak neen buat tudung instant gorjes camgini..."

Hah.. gituuu katanya.. kalau korang tak percaya.. tonton lah video tutorial nie nie ya... 



Tutorial Wide Long Shawl - ZIYA



Tutorial Double Loop Instant Shawl - INARA


Wide Long Shawl - Ziya (Lilac)


Wide Long Shawl - Ziya (Silver)




Wide Long Shawl - Ziya (Dusty Pink)


Wide Long Shawl - Ziya (Blue)


ZIYA (Wide Long Shawl)
Normal Price: RM29.90/pc
Love Combo Promo: RM80 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 70 inch (Length) | 26 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*



Double Loop (Peach)



Double Loop (Grey)



Double Loop (Dusty Mint)



Double Loop (Blue)



Double Loop (Beige)

INARA (Instant Double Loop Shawl)
Normal Price: RM38.90/pc
Love Combo Promo: RM100 for 3 pieces

Product Details:
Material - High Quality Heavy Chiffon
Size - 31 inch (Length) | 27 inch (Width)
Care - Hand Wash only
*inner neck not included*


Love 3 Mixed Combo Promo:  
RM26.70/pcs for ZIYA - Wide Long Shawl
RM33.30/pcs for INARA - Instant Double Loop Shawl


TO ORDER:
Whatsapp Kak Neen at 019-3769459 or email me at naazneenfaiqa@gmail.com 


Cepat you ollz.. jgn fikir2 lagi kalau dah berkenan ngan koleksi tudung terbaru dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar nie... as yg korang tahu.. kesemua koleksi Kak Neen.. once dah sold out... ianya tidak akan di restock lagi dah.. ingat yer.. restock is not available at Naazneen Faiqa by NeenaAnuar... hehehe.. so siapa cepat dia dapat ok! 

Love... Kak Neen!





4 comments:

Norliza Nordin said...

good info.. pandai kak neena deco.. cantikk

Juls Julie80 said...

cantiknyer rumah neena,..!!! hihi

sama la kita..dulu duk menyewa 8 thn kat Kajang..hari2 rasa x bersemangat tgk rumah,,balik keje rasa bosan jer sbb x boleh nak deko2..tuan rumah x bagi ketuk2 dinding... dah pindah umah sendiri ni walaupun apartment jer, rasa dah start semangat..skrg dlm proses deko2 tp slow2 sbb nak settlekan KC dulu..hihihi

Miera Hassan said...

cantik... lebih kemas

aziramira said...

Cantik ..pandai hias

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails