COPYRIGHT WARNING!

ALL IMAGES ARE THE SOLE PROPERTY OF http://neenaanuar.blogspot.com. ANY REPRODUCTION, REPRINTING AND REPUBLISHING OF ALL IMAGES FROM THIS WEBPAGE, WITHOUT THE SOLE PERMISSION OF THE BLOG OWNER ARE EXPRESSLY FORBIDDEN! (Kalau anda mencuri, anda berdosa! Saya tak nampak, tapi Allah Maha Mengetahui!)

Tuesday, February 13, 2018

Produk Terbaru Dari Kak Neen - KUAH SAMBAL PECAL WARISAN IPOH MALI!

Hai korang...

Hari nie Kak Neen nak share ngan korang satu produk makanan yg di import khas dari Ipoh, Perak!

Syukurr alhamdulillah... Allah bagi rezeki dekat Kak Neen utk menambah satu lagi cabang ruang berniaga di alam maya nie... dgn ade nya produk terbaru ni tidak lah bermakna produk tudung dari Naazneen Faiqa by NeenaAnuar akan di anak tiri kan... hehehe... insyallah tudung Naazneen Faiqa will be always be my baby.. bile ade new collections as usual Kak Neen tetap akan terus war war kan pada korang seperti biasa ya!

Ok macam kebanyakkan daripada korang mesti dah tahu kan yg Kak Neen nie memang seorang yg mempunyai selera anak kampung.. yess.. walaupun Kak Neen nie anak jati Kuala Lumpur.. tapi jiwa dan selera makan Kak Neen very the kampung.com punyer selera.. haha.. sesungguhnya darah Terengganu kiterrr yg di warisi dari keturunan arwah mak Kak Neen nie yg membuatkan Kak Neen berjiwa dan berselera sebegini kekdahnya.. well.. honestly I'm so proud of it!

Bile kawin.. dpt pulak suami orang Perak yg berketurunan darah Jawa!!! maka makin bertambah-tambah lah selera Kak Neen dgn juadah masakan orang kampung berketurunan jawa pulekkk... haihh.. sambil menaip nie pun dah dok telan ailio dok terbayang lauk pauk kampung... hahaha..

Disebabkan Kak Neen obses dgn lauk kampung.. maka dengan ini Kak Neen nak share dgn korang semua satu produk keluaran khas dari kampung halaman en.teman iaitu...

IMG_4477 copy

Kuah Sambal Pecal Warisan!

Kuah sambal pecal nie very the special okayyy!!!! Ianya datang dari air tangan ahli keluarga en.teman yg menetap di Ipoh!

YESSS.. It is a HOME MADE PRODUCT guys!

Kalau korang nak tahu produk nie di buat dan di proses di rumah tau.... ianya di tumbuk... yer Kak Neen ulang yer... ianya di TUMBUK dgn menggunakan lesung penumbuk dan bukan menggunakan mesinnnnn okayyyy... so bayangkan lah betapa asli tak asli nya kuah sambal pecal nie.!!

Kak Neen dulu dulu before kawin ngan en.teman memang tak suke makan pecal... sebab penah makan pecal yg tak sedapp!!! kuah cair.. rasa masam manis tak lengkap... rasa masinnn jerrrr.. terus tak suke makan pecal!

Sekali bile dah kawin ngan org jawa nie... keluarga mertua bagi makan sedap2 lauk jawa... salah satu lauk sedap adelah kuah sambal pecal nie... huuuwwwwaaa... terus dah jadik suke makan pecalll dah sekarangg nie!!!

IMG_4475 copy


Kuah Sambal Pecal Warisan nie memang terbaik... rasa pedas, masin, manis dan masam dia dah lengkap sgt dah.. korang tak yah susah2 nak tambah apa2 lagi dah... yg korang perlu buat just campurkan serbuk kering sambal pecal nie dengan air panas jer... Yesszzaaa.. it's sooo easy pissyyy guys..!!!  Buat korang yg bekerja... ade masa mesti ade rasa mcm malas dan tak tahu nak masak apa kan? otak dah lah penat kat tempat keje.. balik nak penatkan otak memikir nak masak lauk apa pulak petang nanti... haaa.. so kuah sambal pecal nie adelah salah satu dari idea utk menyelesaikan masalah kebuntuan korang tuu... hehehe...

Tapi waktu korang bancuh tu kan.. kene agak2 lah air nya.. kalau terlalu banyak air nanti jadik cair sgt pulak.. tak sedap nanti.. dia kene pekat2 skit.. so baru lah Umppphhh!!!

OK nie Kak Neen ade tunjukkan cara2 nak bancuh kuah sambal pecal warisan nie...



Ha... seee... senang gilerrr kan????

Korang tak yah susah2 kan diri nak buat kuah pecal nie... ehh nak buat kuah sambal pecal nie bukan senang tau... remeh nak mamposss okayyy... pasal tu lah Kak Neen nak share ngan korang semua.. kite di zaman skg nie mana ade masa nak goreng kacang.. nak tumbuk kacang bagaiii... nak menyiang cili kering... ehh... tak koser lah kan.. hahaha..

IMG_4487 copy


So korang tak yah lah nak susah-susahkan diri korang... nak makan Pecal sedappp meletooopsss kebabommmm korang beli jer serbuk kuah sambal pecal warisan nie dari Kak Neen... then korang just sit and relax to enjoy the awesome Pecal!

IMG_4491 copy


PERCAYA lahhhhhhh... KOME TAK RASA KOME TAK TAHU!!!! hahahhaa... sekali korang dah cuba.. kompomm korang akan teringat ingattttt akan kesedappann nya nanti tauuu!

Seriously Kak Neen boleh makan ratahh macam tu jer pecal nie tauuu... Kak Neen panggil menu pecal nie adelah Salad Melayu... ye lah kan pecal nie terdiri gabungan sayur2 kan.. so korang boleh pilih nak letak sayur apa dlm menu pecal kroang nanti!

IMG_4483 copy

Macam Kak Neen suke letak sengkuang, nenas, timun, pucuk ubi, tougeh dan kacang panjang... tapi kalau ikut menu sebenar makan sayur pecal nie.. dia akan ade tempe goreng, tauhu goreng dan kangkung... cuma Kak Neen nak control oil skit.. diet lah konon nya.. haha.. so tu yg tak letak tempe & tauhu goreng tuu...  macam nenas, sengkuang & timun tak perlu buat apa2... potong-potong jer then siap... macam tauge, kacang panjang dan pucuk ubi kene celur ngan air panas tau....

IMG_4480 copy


Kuah pecal nie amat sesuai utk dimakan dgn apa sahaja lauk pauk yg korang ade... ia nya adelah satu sajian side kick yg memang boleh dijadikan sebagai penambah selera... kalau korang tak rasa nak makan nasi dgn lauk pauk yg banyak.. korang ratah jer lah sayur sambal pecal nie... confirm makan tak berhenti... Kak Neen kalau buat sayur sambal pecal nie berlumba-lumba makan ngan en.teman.. haha...

Oh kalau korang nak tahu... kuah pecal nie sesuai jugak utk korang bawak gi travel tau!  sayur tak yah lah bawak dari rumah korang... sayur kat mana2 boleh beli... kalau kat overseas takde pucuk ubi.. boleh jer guna sayur green salad diaorg kat sana... kalau tak nak makan ngan sayur... kuah pecal nie boleh jugak di cicah dgn roti ataupun dgn nasi impit tau! 

So bermula dari hari nie.. korang dah boleh start order kuah sambal pecal nie dgn Kak Neen yer... oh for your info Kak Neen tak simpan stock utk kuah sambal pecal nie yer.. sebab utama kenapa Kak Neen tak simpan stock adelah kerana kite nak kekal kan tahap kesegaran (freshness) sambal pecal nie.! That's why Kak Neen buat PRE-ORDER utk produk nie..

Pendek kata korang akan dpt produk yg fresh from the oven gitew... once korang dah dpt sambal pecal nie ngan korang.. korang boleh simpan serbuk kering sambal pecal nie selama 3-6 BULAN tau!! kalau korang simpan di luar pada room temperature korang serbuk kering sambal pecal nie boleh kekal selama 3 bulan.. tapi kalau korang simpan dlm peti ais (bukan frozen), serbuk kering sambal pecal nie boleh tahan selama 6 bulan okay!

Satu lagi, make sure lepas korang dah bukak bungkusan serbuk kering kuah pecal nie korang simpan elok2 dlm bekas yg kedap udara utk mengekalkan tahap kesegaran nya yer.!

IMG_4472 copy

Kuah Sambal Pecal Warisan nie dijual dlm dua saiz tau.. yg macam kat dlm gambar nie adelah bersaiz 1kg! kalau korang nak 1/2 kg pun boleh... So harga seperti di bawah nie yer..

1KG - RM33
1/2KG - RM23

TO ORDER...
Whatsapp Kak Neen @ 019-3769459 sekarang!!!!

IMG_4499 copy
Ingat tau... KOME TAK RASA KOME TAK TAHU! so moh leh rasa dulu baru lah kome tahu.! hehehee.. 


3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

menarik

missalongwani said...

kalu makan ngan nasik impit boleh k?

Hans said...

nampak sedap warna kuah tu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails